Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Árammérés helyett feszültséget mérünk (mert azt könnyebb) egy ismert ellenálláson, és ohm törvényével kiszámoljuk az áramot. Esetedben az ismert ellenállás az R501 ellenállás.
Ha a megmért feszültséget elosztod az ellenállás értékével, azt az áramot kapod, amire reloop kíváncsi, ill. magad is kiszámolhatod, hogy mekkora teljesítményt kell eldisszipálnia mind a tranzisztornak, ill. az ellenállásnak.
Üdv. Tovább kísérletezgettem a Baji fetes-el, raktam szilikon helyett csillámlemezt, BC556 helyett MPSA92 (mert megtréfált az egyik 33v-os zener és kivágtam a...) E változások miatt az offset 30mV helyett 70mV lett, még elfogadom. A képen zöld kockával jelölve áthidaltam a meghajtó fokozat "szűrőjét" így kimenő feszültséget nyertem még +1,5voltot tehát jelenleg 41,5 V 8ohmon 215w(40v a szűrővel együtt). Nem tudom mennyire fontos ez a rész ?
A melegedés elég kordában tartható. Szerintem megbízható lesz ez, legalább is ha ezeket túlélte amiket kapott idáig. Bogarat ültettetek a fejembe, ezért pirossal jelöltem azt amit én gondolok, hogy ha ott adok neki kb +-85v akkor jobban kihajtja a végfeteket ? +-75V-ról megy jelenleg az egész, de ha beválna a meghajtó fesz emelés 65vra lehet csökkenteném. Ha így működne mekkora áramfelvételre lehet számítani, a meghajtó külön táp miatt ? köszönöm a további oktatást ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
A 2 db 5w os ellenállások amiket kihajigáltál+ a 2 db 1 n 4007 diódák azért vannak(voltak) ott hogy a tápegység ingadozása ne hasson annyira vissza az áramkörre.A +1.5 v amit nyertél vele nem sokminden
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
Nem hajigáltam ki , csak áthidaltam kíváncsiságból, így igazolva magamnak a meghajtó fesz emelés, jó dolog
![]()
Egy korábbi hozzászólásban említették hogy nem igazán ajánlatos +-85 v ról járatni ahogy azt Baji leírta.Bár ha 8ohmra illeszted és hűtöd erősen nem lehet probléma.Nekem jelenleg +-62 v ról jár,én 85mA nyugalmi áramot állítottam be a trimmerrel,és még passzívan sem jelentős a melegedés,viszont a teljesítményre sem panaszkodom,2db 400W teljesítményre képes szubládát elég szépen meghajt úgy hogy azt 30 négyzetméteres szobában nem igazán lehet elviselni hosszabb távon.
![]()
Üdv! Majdnem jó a gondolat. A nyákon meg kell szakítani a végfetek és a meghajtók közötti összekötő fóliát, tenni közé 1000 µF/16V elkókat. A 8-10V plusszt egy kis 2x6 V-os 5-10 VA-es nyáktrafó+2 db pici graetz tudja biztosítani, vagy a főtrafóra lehet tekerni 2X néhány menetet.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
Sziasztok! Utánépítek egy erősítőt, ez az első, hogy ilyennel foglalkozok, elektronikában csak a kezdetén járok mindennek, nem tanultam suliban. A kapcsolással nincs gondom, de egy dolgot furcsállok. A kicsatolókondi egy ugyanolyan nagy kondi, mint amilyen a tápnál a puffer. Ez normális? Így szokott lenni, hogy a hangszóró előtt egy batár nagy kondi szolgáltatja a teljesítményt?
Köszönöm, ezt ki fogom próbálni valamikor.
Zotya maga a végek nem lesznek 85vról járatva csak is a meghajtása.
Nekem beváltnak tűnik a nyugalmi áram hőfüggő változására a hűtőbordára erősített 2 gyors dióda, de legfőképp a meghajtók szintén a végfetek bordájára csavarozva többet számít Külön szerelve nem volt jó, mert ha kicsit is megmelegedtek a már beálltnak hitt 80mA 200 is lett olykor.
Egy tápfeszültséggel megtáplált erősítőnél igen, kell egy kicsatoló kondenzátor, ami általában 1000 mikro-F nagyságrendű.
Sziasztok! Lehetséges az hogy a végfokomhoz valamilyen módon hozzá tudjak kötni két darab 30 cm-es led szalagot ami ütemre villog ?
Szia! Ezt a témát keresed?
Köszönöm
![]()
Sajnos ez az ami engem is zavar,hogy mikor beállítom műszerrel teljesen ottmarad mint a szög a nyugalmi,aztán 10 perc múlva ránézek a beállított 80mA rre az már 95 nél jár
![]()
Így van, de arra számítani kell, hogy a 85 V is rángatózni fog a GND-hez képest, ahogy a kisebb feszültség változik a végfok változó, felvett árama miatt. Nem mintha ez baj lenne, de talán nem olyan szép.
Érthető,ki akarod szedni a bennmaradó feszt.Majd írj hogyan sikerült.
Tisztelt itt fórumozó Társaim!
Nem kifejezetten szakmai, de engedjétek meg, hogy ezúton mondjak nagy-nagy köszönetet RELOOP társunknak a sok önzetlen segítségért! Nagy szakmai rutinja, szakmaszeretete és tudása előtt le a kalappal! Nagy respect!!!
Csatlakozom!Én is hasonlót tudok csak írni róla,rengeteget tanultam tőle,meg köszönhetek neki.
Köszönöm, de semmi dicséret, mert a végén elbízom magam!
![]()
Vissza lehet tenni a dióda + ellenállás tagot, hiszen most már nem gond az a 1,5V drop.
Ezt nem értem. Miért kellene visszatenni? Ha meghosszabbítod a végtranyók tápját, akkor a GND-hez képest nagyobbak lesznek. De, ha a a végtranyók tápja változik, akkor változik a GND-hez képest ez a nagyobb feszültség. Nem kell bele a dióda, meg az ellenállás sem.
Igy igaz én sem tettem bele a 2db alkatrészt és tökéletesen működött nélküle is.Az csak ajánlás,de nem kötelező,és váltig állítom nem szabad - +85vDc ről járatni,75vDc a felső határ.felette csak füt bolond módra.
Jó az, egy csúcsegyenirányítás. A nagyjelű erősítő pufferén lassabban változik a feszültség mint a teljesítményfokozaton. Az alapváltozatnál a kivezérelhetőség rovására ment, ez már így nem gond.
Ennek a VAS-nak elég szerény a PSRR-je.
Csak a meghajtó táp rángatózás problémára próbáltam reagálni, de igazad van én sem tettem bele egy hasonló erősítőmbe régebben. Az egy basszusfej volt 2x60V tápról. 5pár irfp240/9240 volt a vége. Azért kellett a relatív alacsony táphoz képest sok végfet, mert egy 2,66 ohmos EBS ládát (6 darab 8 ohmos hangszóró + magas) kellett döngetnie és a gyári EBS -nek megfelelően akár 2 ohmon is kellett működnie. Én irtózok ezektől a kis impedanciáktól. Akkor nem tudtam beletörődni abba, hogy sok lesz a bentmaradó feszültség a feteken. Akkor jött ez a plussz 10V ötlet. Egy régebbi számítógépen ha igaz van néhány kép a erősítőről, talán még lay terv is van sprint layout4 formátumban.
Hülyeséget írtam. az EBS610 ládában nem lehet 8 ohmos eminence, legfeljebb 4, vagy 16 ohmos. Másképp nem jön ki a névleges 3 ohm (2,66).
Sziasztok. Most készülök első erősítőm áram alá helyezésére, de nem vagyok biztos a dolgomban. A kép magáért beszél.
![]()
Szia! Jó lesz így, természetes dolog, hogy a táp és a jel testpontját összekötjük.
Köszi szépen!
Ja, még valami. A nyugalmi áramot hol kell mérni? Azt tippelem, hogy egy csatorna (oldal) áramfelvételét kell mérni, de +/--os táp van, 3 vezeték megy. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2015
Nyugalmi áram alatt a végtranzisztorokon vezérlés nélküli állapotban folyó áramot értjük. Általában nem szakítjuk meg az áramkört, hanem a végtranzisztor emitter, vagy source ellenállásán eső feszültségből számítjuk az értékét. Linkelj be egy rajzot az erősítődről, azon pontosan meg tudom mutatni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |