Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A hsz-nél ez már lemaradt, magyarázat a képhez.
Hogyan is csatolódik egymáshoz a két oldal a hangfrekvenciás áramok útján a szűrőkondenzátoron. A képen egy oldal van, nyilván, ha két erősítő megy a közös szűrésen, azok az áramok hatnak egymásra. Aztán ki "hallja", ki nem, az más kérdés.
Konkrétan 6c33c pp lenne ezzel a táppal.ezzel
A 9V 2,5A már a fűtőn lenne. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
Ennek már magam is előkészültem...
Ide elégnek gondolok két önálló stabilizátort... A két önálló szekunder, egyenirányító és szűrés mellett. Én úgy csinálom majd.
Maradok én is az egy egy toroidnál, szerinted elégséges szekunder teljesítménynek ami a rajzon van? (310V 100mA; 195V 500mA; 100V 50mA)
Kicsit megalomán vagyok... ![]()
Csatornánként igen.
Köszi az infót!
Helló! Ez valami csöves cucc trafója lehet?
Én régi rádió kimenőjére tippelnék, ha van benne légrés.
Igen, szerintem is az lehet.
Köszi a választ! ![]()
Az átalakítást elvégeztem.
A kimenő elhelyezését kipróbáltam fejhalgatóval, a táptrafó nem szór bele, teljesen süket. (eddig a fejhallgató kimenet kábele szedett össze valami zajt) Központi GND és tápsáv lett kialakítva. Kapott egy szép RC szűrést (induktivitás nem volt iithon) Az egész légszerelt lett közvetlenül a csőfoglalatra, minden a lehető legrövidebb lábbal szerelve. Kimenő 680 Ohm-mal védve és fázishelyesen bekötve. De így is felgerjed valamitől (sípol mint állat) Gondoltam rámérek a tápra (ezt eddig sajnos nem tettem meg) Ha hiszitek-ha nem a táptrafó 277V AC-t ad le áganként EZ80-as egyenirányítás és szűrés után 370V DC jön ki terhetlten, ami azért furcsa, mert a trafó működött egy Velence rádióban, aminek kapcsolási rajza szerint 245V jön le az egyenirányító cső után (ezért nem mértem eddig). Mivel nincs itthon másik trafóm ezért a projekt felkerült a szekrény tetejére. A táptrafó már 240V-os állásra van bekötve, így a legnagyobb a trafó ellenállása 51 Ohm. Köszönöm mindenkinek a segítséget, lehet 1-2 hónap múlva ismét előveszem. Sjnálom, jó lett volna egy kis csöves hangzás a műhelybe, így kénytelen leszek a másik 2db erősítőm javításának nekiállni.
Nem tartom kizártnak, hogy az eredeti felállásban az egyenirányító után eredetileg egy kicsi zajszűrő kondi volt, majd egy fojtó következett és aztán szűrőelkó, akkor a táp jóval kisebb volt.
Velence rádió gyári kapcsolása
Károsodhatott szerinted a cső és a kimenő? Ha igen kidobom a kukába az egészet és megtartom a 2db EZ80-at A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
Ha így kötötted be, nem volna szabad 370V= körüli feszed lennie.
Nem tudom mit lehet elrontani rajta.
Primer-ből a a legnagyobb ellenállású felel meg a 240V-nak (tudtommal), szekunder közepe a GND és a másik 2 kivezetés 1-1 Anódra (EZ80), így az Anódokra 277V AC jut és a kimenete 370V DC-t ad. Én sem tudom mi lehet vele a gond (lehet én néztem el valamit, de szerintem jól van bekötve) A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
Nem tudom a gerjedés nem okozhat e ilyen növekményt és viszont.
Próbáld meg az egyenirányított, szűrt tápot névlegesen ellenállással leterheli, akkor ez kiderül. Tehát csak egy műterheléssel, a többit leválasztva. Az eredeti AZ21-en elképzelhető, hogy jóval nagyobbat esik a feszültség, nem tudom...
Már a Velence rádióban is az EZ80-as cső volt...
Elvileg 250V-on 40mA-t kellne ennie, tehát 6,25kOhm-os ellenállással kellene terhelnem a tápot-erre gondoltál? A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
A nyugalmi áramot kellene figyelembe venni, amit az egész készülék erre a tápra terhelt.
Mivel gerjed nem tudom mennyi lehet, annyira meg nem ismerem a csöves technikát, hogy kiszámoljam.
Most vettem észre, hogy a 9-es láb áthúz a fűtéshez... (sötétben látható kisülés)-most valamiért már csak 270V van a tápon-nem értem én ezt ![]() Valami hatalmas KH lehet a rendszerben, mert megszűnt a gerjedés ,ismét csak brumm van és a táp beállt 245V-ra. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
Sípolás kontakt hibára is utalhat, vélhetően a szikrázós felénél a hiba. Azért volt ekkora feszültség, mert nem terhelte be a végfokcső a trafót. Ezt kéne vizsgàlni, lehet egy rossz forrasztàs is.
Üdv. Olyan kérdésem volna hogy az alábbi kapcsolásban az ECC82-őt ki lehet váltni ECC83-al? A válaszokat előre is köszönöm.
![]()
Csőfoklalat volt a bibis
![]() A másik oldalt, meg sikerült full tükörben csinálni (felcserélt lábak)-hibákat javítottam, még mindig brummos, de ez benne marad. Fejhallgatónál áthallásom volt, de kiderült, hogy azért mert mikrofonos és máshova esnek az érintkező pontjai... Idézet: „még mindig brummos, de ez benne marad.” Ez így jó? ![]()
A készülék összerakása után hangszórótól 2-3cm-re nem hallható semmi belőle.
Ez nekem tökéletesen megfelel, az is lehet, hogy az már a hangkártyám zaja ![]() Lehet csak elfogult vagyok, de mintha nagyobb, szebb mélyei lennének mint a legutóbb épített 2x10W-os Hiragámnak, pedig abban van ám tartalék ...(de lehet csak a szoba geometriája miatt) ![]() Köszönet mindenkinek a segítségért ![]() ![]()
Szerintetek ez a rézhuzal mi célt szolgál a csövön?-talán árnyékolás?
Ha ez teljesen letekert hangerőnél van, akkor nem hinném, persze, ha van rajta hangerő poti.
Ha Neked jó, nekem főleg.
Rájöttem, hogy felesleges nekem a hangerőpoti, ezért kikötöttem, de fizikálisan ott van még.
(megállított zenénél, ahol a hangkártya némít ugyanaz a hatás---bemenet rövidrezárva) Mivel főleg laptopról megy majd a zene ezért ott könyebb állítani a hangerőt...
Majdnem ugyanaz. A laptop hangkártyák nem a legjobbak, és még a kábel is ott van. Biztosan, csak az erősítő rövidre zárt bemenete után lehet megmondani.
Ez igaz, de mivel laptopról lesz használva a komplett rendszer hibáját írtam le azzal, hogy 3cm-ről már zajmentes.
Mindjárt kipróbálom, de szerintem akkor se változik, mivel a zenét több mint 70cm távolságból fogom halgatni, így nem hallanám a különbséget.
Ködösítést.
![]()
értem
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |