Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ariston Clas Premium 24-es kombikazán remekül ment éveken át, és mostanság elkezdett sp1 hibákat jelezni (elsőre nem gyújt lángot), utána sp2 is megjelent, majd végül Err 501 hibaüzenettel meg is adta magát, amikor 3 próbálkozásból sem tudott lángot gyújtani. Az első jelektől a leállásig 2-3 hét telt el. Ettől függetlenül megy a kazán, és az első után 3 nappal egy második alkalommal is Err 501-es kóddal állt le, amit reset követett. Azóta eltelt 2 nap, és úgy működik, hogy 2-3 próbálkozásból tud gyújtani. Kérdés: lehet-e a hiba oka az elektróda/égéstér elkoszolódása? Egy tisztítási próbát megér, vagy nem érdemes kóklerkedni, hívjak egyből szerelőt? Idézet: „A vízlágyító alatt mit értesz?” Egy olyan berendezést, amin a házba bejövő összes víz átfolyik, és lágy lesz. Nálunk 23-25 nK a víz keménysége, ami nagyon sok. A lágyító ezt 0 értékre csökkenti, ami a abszolút lágy víz. Mivel ez sem jó (a használatnál az érzés), így automatikusan hozzákeveréssel kb 5 nK fokra van beállítva. Maga a lágyító berendezés egy speciális műgyantával feltöltött tartályon engedi át a bejövő vizet, amiből a "keménységet" valahogy leköti a műgyanta (nem vagyok vegyész). De idővel (nálam 1,5 m3-ként) regenerálni kell a műgyantát. Ezt a szerkezet automatikusan (éjjel 2-kor) megteszi. A regeneráló anyag tablettás só, amit 25 kg-os zsákban lehet kapni, kb. 2500 Ft-ért. Évente 1-2 zsák kell. Ami némileg problémás, az a berendezés ára, ami teljesítménytől függően 150-200 eFt. Ez persze csak egyszeri beruházás. De: fele annyi mosószer kell a mosó/mosogató gépbe, és nem kell sót tölteni beléjük, nincs vízkő a mosdón, a kádon, a csapokon. És a hőcserélőben sem. Összességében szvsz megéri.
A mugyanta csak hordozo. A feluleten levo Na ionok cserelodnek ki a Ca ionokra, ami a kemenyseg fo komponenset adjak. A regeneralaskor meg leszoritjak a Ca-kat onnan es a csatornaba uritik, a leszorito tomeny sooldat.
Tisztelt Szaki Urak!
Junkers Euroline kazánunk-a régebbi-, 60fok hibajelzést ad. Most már a resetre sem reagál. Nem tudja megtartani a lángot, hiába lobban be úrra meg újra. Ha jól olvastam az itt elhangzottakat a témában, hőcserélő tisztítása, gáztömörség vizsgálat, illetve az ionizációs áramkör műszeres ionárammérését javasolták.Van még valami lehetőség? Hívnék szakembert, azonban aki legutóbb cserélt benne alkatrészeket, már nem él Magyarországon. Gondolom összetettebb a gond, mert 2 radiátor sem működik és bizonyára a radiátorban lévő sokat emlegetett "fekete trutyit" is ki kellene tisztítani. Előre is köszönöm a segítséget.
Első körben egy alapos karbantartás, esetleg elektróda csere. Ezeknél sűrűn előfordul a vezérlés hibája is.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
Köszönöm zoszka a választ. A szaki kint járt, megadta egy másik szerelő elérhetőségét, mivel szerinte gázfúvóka hiba, bár szét nem szerelte a cirkót.
Az említett szerelőt felhívtuk, aki panelcserét "ajánlott" fel Holnap kijönnek megnézni.Segítség kellene, a panel cserét esetleg megelőzhetné valami? Hátha el lehet kerülni! -reménykedő-
A fúvóka badarság. Tisztítás. Első körben. Aztán elektróda csere (müszeresen mérhető) a legvégső a panel.
Üdv!
A következőt kellene megnézni. A készülék szikráztat, de nincs láng mivel a szelepet nem nyitja. 60 gyújtás hiba. Vagy van láng, de nem érzékeli. Ez a hiba mindennapos a készüléknél. Ha nincs láng csak szikra esetleg egy pici pamacs csak akkor a szelep jó, sajna panel hiba . Javítható és nem is drága . Én panelt biztosan nem cserélnék. De itt megjavítják egy telefont meg ér, és mindent elmondanak.
Zoszka, DoDo69!
Köszönöm a megnyugtató válaszokat! Szikrázik és láng is begyullad végig az égősoron, csak nem tudja tartani. Hívom a műszakit akit javasolt.
Sziasztok!
Nem volt még időm végigfutni a forumot, de gyorsan kérdezek, hátha valaki élből tud rá válaszolni. Van egy Sunyi Duval Thema C23-as kombikazánom. A fűtéskör működik rendben, de a kiáramló víz nyomása nagyon alacsony. A házban sajnos csak 2 bár a bejövő víznyomás, de ennek töredéke jön csak ki a meleg víz "ágon". Kisavazva még sosem volt és nem fiatal a kazán, így gondolom ez lesz a soron következő lépés. Más oka lehet a kis nyomásnak? Most eljutottam odáig, hogy a csapot leszerelve kitisztítottam a csővezetéke a lerakódott homoktól. Csap vissza, víz főcsap visszanyit, de azóta nem kapcsol be a kazán. Fűtés továbbra is jó, de a meleg víz kinyitására nem éled a kazán. Levegő biztos került a rendszerbe a főcsap és a bejövő víz szűrű szétszerelése után. Ez okozhatja a problémát? Nyomás ügyben lehet valamit állítani a kazánon vagy egyszerűen ki kell pucoltatni? Bármilyen ötletet szívesen veszek, mert hideg vízben nem sok kedvem van fürdeni Komolyabban persze nem akarok hozzányúlni a kazánhoz, ha nagy a baj és egy csavarnyúzóval nem orvosolható, akkor megvárom a gázszerelőt. Köszönöm előre is a segítséget! Üdv, János
Szia! A hideg víz bemeneti szűrőt megnézted, hogy nincs-e elrakódva? Persze a bitermikus hőcserélő előbb-utóbb elrakódik a vízkőtől de annak minőségi jelei vannak (vízhőfok).
Ha jól értem a 4-est kéne megnéznem, hogy nincs e elkoszolódva.
A melegvíz a ba szélső csövön megy tovább? Ott a 2-es nem lehet esetleg eltömődve, vagy rosszul értelmezem az ábrát? A házba bejövő vízvezetéken van eleg apró szemű szűrő, ettől még lehet, hogy felgyülemlik szutyok a szűrőnél? Nagyon kevés víz megy át a rendszeren. Különben a hőfokkal semmi baj sincs, jó meleg, sőt néha forró is
Szűrőt kipucolta, bár nem volt benne semmi sajnos.
Nyomás talán minimálisan jobb, de ugyanúgy nem akar begyulladni a melegvízre. Ha levegőt kap a kazán a hidegvíz rendszeren keresztül, az okozhatja ezt a problémát vagy sem?
Az előtte lévő 3-as számmal jelzett kütyü egy szűkítő, nyomáscsökkentő. Azt is érdemes lenne megnézni, vagy a te esetedben akár ki is veheted, ha ilyen alacsony a bejövő nyomás. Az a szűkítő a minimum 3,5bar-hoz van méretezve. A levegő nem okoz ilyen gondot. A hmv áramláskapcsolójának a megakadása viszont igen.
Szűkítőt kivettem, mert kísérletezős típus vagyok
A nyomás lényegesen nem lett nagyobb, de valamivel mégis. Ettől függetlenül nem kapcsol be a rendszer. A HMV megakadása ellen gondolom nemsokat lehet tenni így házilag. Nem túrnám nagyon meg a cuccot, mert a végén vehetek új kazánt
Annyit még valaki elmondana, hogy a membránnak milyen funkciója van a rendszerben?
Hangsúlyozom, nem vagyok őrült és nem akarom magam megszerelni a kazánt, ha olyan a gond, mindenképp szerelőt hívok, de akkor legalább legyek már képben Ha jól értem a hmv áramláskapcsolóját kéne a fennakadt állapotból kibillenteni és akkor megoldódna a problémám, vagy ennél komolyabb a dolog? Ez elérhető helyen van, vagy szépen bele van építve a váltószelep környékére?
Sziasztok!
Tudna valaki tanácsot adni? Lamborghini Taura típusú kombi cirkóm van és ma reggelre nem kapcsol be a meleg víz, valamint a fűtés is leállt és csöpög alul. Mit tegyek? a lámpa villog rajta. Üdv, Károly
Hello!
Tudna valaki segíteni? WESTEN QUASAR D 24-1 F 2 éves kombi gázkazánnal következő problémám van. Fűtés beindulás után kis idővel a hőcserélő felől buborékoló hangot hallok és a nyomásmérő óra ugrál. Van amikor a beállított hőfokot el sem éri, de már kikapcsolja alángot. Minél feljebb állítom a víz hőfokot, annál jobban "bugyborékol". Néha dob egy E06 hibát is, ami a HMV szondájára panaszkodik. Ezt a kört nem használjuk, le is van dugózva a kivezetése. A feltöltő csapot kinyitva elég sok levegőt hallani távozni a fűtési rendszerbe. A szivattyúba be van építve egy automata légtelenítő, ami körül kicsit vízköves. Elég rossz helyen van, kézzel nem férni hozzá. csavarhúzóval nehezen le tudtam nyomni. A szivattyú WILO Class F PN3. Képeket mellékeltem. Üdv. Norbi
Sziasztok!
Van egy Vaillant VUW 340 kombikazánom, problémám az, hogy nem tudok lángtiltást beállítani. 8-60 perces beállítási lehetőség van, de gyakorlatilag ez az idő most nulla. Esetleg elco probléma lehet vagy valami más? Segítséget előre is köszönöm. Kellemes Húsvétólást mindenkinek. Üdv, Sándor
Mi az a lángtiltás és mikor kéne érvényesülnie?
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
Minden egyes fűtés lefutás után lép be a láng bekapcsolási tiltás. Egy potival lehet(ne) beállítani a fent vázoltak alaján. Ez a tiltás arra szolgál, hogy jobban össze lehessen hangolni a fűtési rendszert. Fölmelegszik a víz a beállított hőfokra, és kikapcsol a kazán, de még nem érte el a termosztáton beállított értéket. És azért, hogy ne kapcsolgasson ki- be állandóan, azért van ez az égőfej tiltás.
Köszi a vélaszt. Szép napot. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Biztos, hogy 340-es az a készülék? A beállítást a leírásnak megfelelően csinálod?
Minél magasabb a hőfok, annál kevesebb az késleltetés, hiába állítod hosszúra. Ezzel csak a max időt állítod. Idézet: „6.2 Újbóli bekapcsolás tiltása fűtési üzemmódban Az égő gyakori be- és kikapcsolásának megakadályozása érdekében (energiaveszteség) a vezérlés az égő minden lekapcsolása után bizonyos ideig elektronikusan reteszeli az égő bekapcsolását. Ezt a funkciót "újbóli bekapcsolás tiltásának" hívják. A mindenkori tiltási időt a fűtési rendszer viszonyaival össze lehet hangolni. Gyárilag kb. 15 percre állították be az újbóli bekapcsolás tiltását. Ez az idő 8 perc és 60 perc között változtatható. A tiltási idő megváltozta-tását a következőképpen kell elvégezni: Magasabb előremenő hőmérsékleteknél ez az idő automatikusan lecsökken, úgyhogy 82 °C-nál már csak 1 perc a tiltási idő. •Hajtsa le előre felé a fali gázkészülék elülső fedelét. •Kapcsolja a készülék főkapcsolóját "I"-állásra. •Nyomja meg egyszerre az "i" és a "+" gombot, és addig tartsa továbbra is megnyomva a "+" gombot, amíg a kijelzőmezőn meg nem jelenik a "d.2" kijelzés. •Nyomja meg az "i" gombot. A kijelzőn megjelenik az aktuális égőtiltási idő percben. •A "+" vagy a "-" gombbal lehet növelni vagy csökkenteni ezt az időértéket. •Kb. 5 másodpercig tartsa megnyomva az "i" gombot, amíg a villogás abba nem marad.” A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
Nem, a típus 240, elírtam. Köszi az idézetet, az első rész stimmel, a többi nem. A tiltás az nagyobb vízhőmérsékletnél is fent állt. Már egy ideje, 10 éve megvan ez a készülék, van némi tapasztalatom vele. Tehát idáig rendben volt,a tiltási idő, most viszont nincs tiltás. Azért gondoltam, hogy meghibásodhatott valami a panelon. Kikapcsol a láng, indul az után keringetés, ami be sem fejeződik és már indul is újra a kazán.
Amúgy a készüléken nincs kijelző, van egy manuális nyomásmérő, meg egy vízhőfok mérő. Szép estét.
Saunier Duval Themis 23 biztosítékát kellene cserélnem. Hol találom? Robbantott rajz van valahol hozzá? Köszönöm!
Azt ,hogy hol van nem tudom ,de előbb inkább az okát kellene megtalálni, és utána biztosítékot cserélni, mert csak nagyobb kárt teszel.
Sziasztok nekem 1 colibri gázkazánon van az a gondom vele,hogy amikor megnyitom a melegvízet 1 darabig megy és utána leáll és újra indul valaki találkozott már ezzel a hiba jelenséggel?
Válaszotokat előre is köszi.
Sziasztok!
Van valakinek olyan szaki ismerőse, aki ki tudna savazni normálisan egy 2 éves Buderus bitermikus hőcserélőt Dunakeszin? Fernox-os átmosással már próbálkozott egy szervizes, de nagy eredménye nem lett a műveletnek... (csak az én pénztárcám bánta) Én nem szívesen állnék neki a foszforsavas tisztításnak. Köszi előre is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |