Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Hello.Én megcsináltam eztés még jó pár haverom mindnek megy tökéletesen 20 ledből.Ezt ajánlom ha tényleg profit akarsz az IC-t nem ajánlom mert forósodik vagy ha nem idővel hamar tönkremegy.
Hy
De ezt meglehet csinálni úgy is,hogy csak 8 led legye?(vagy esetleg 10)
Ja látom igen.
Bocsi köszi a segítséget
Igen meglehet akár 1-re is de akár 800000 re is de 800000-re nincs értelme mert a fele világítani fog.Adok egy tippet csináld jó erős ledekből pl kékből csinád meg 15-ből és aztán meg a 15-led re párhuzamosan megint 15 ledet rá.És pl lessz 1 leced és a közepétől szétfele fog világítani 30 darab vagy éppen fordítva sokkal élvezetesebb így mintha csak felfele "ugrálna".Ja és 15+15 lednek olyan 9 V os 500mAh-t közrülbelül.Sok siker
értem köszi
Hello
A BAT85 helyett mi más felel meg ?
Sziasztok!
2 db LM3914es ICből építettem 20LEDes feszültségszintmérőt. A LEDek áramát hogy tudom állítani ebben a kaszkádosított kapcsolásban? Mert jelen esetben kb. 500mA-t eszik az áramkör. (a két ellenállás más értékű)
Talán, ha tranzisztorokkal invertálod a ledek meghajtását... Bár így már alkatrész temető lesz.
Az a 22k mintha ott sem lenne...
Adatlap szerint R6=1k1, R7=2k4. Ekkor 10mA-rel hajt.
Valamelyik TTL IC-vel nem magoldható, esetleg egy inverterrel?
Lehet... Mindenesetre olyan kell neked, ami elbírja a kimenetén a 20-30mA terhelést.
Vagy bekötöd így és inverz kijelzésed lesz.
az inverz kijelzés mit jelent?
tudnál egy példát mutatni az elgondolásra?
Az összes led világít és egy sötét szaladgál köztük, föl-le. (remélem érthető...?)
üdv
A lineáris és a logaritmikus kivezérlésjelzők között mi a különbség?
hali
4007 es diódát nyugodtan betehetsz helyette
a logaritmikus az dB ekben számol... egy led általában ott mindig világít mivel 1=0dB lineáris mértékbe a 10 az logaritmikusan 20dB, a 100=40dB, és így tovább az 1000=60dB.
lineárisnál nem hatványra emelünk ugyanannyi "idő" között hanem összeadunk.(lásd pl A-s ill B-s poti) szerintem nem nagyon érthető ez igy de nem tudom jobban megfogalmazni Skip
Értem köszi
24V-al működne a 30 LED? Ha csinálok 2x30 LEDest, akkor az úgy működne mint ha 10 LEDdel csinálnám vagy csak egyszerre több LED gyúlna ki ? Kezdő vagyok úgyhogy el kell nekem nézni a sok kérdést Köszi, üdv
Hát fogjuk rá,hogy értem
Szerinted melyik a jobb?
Megpróbálom lefordítani neked gyakorlati módon vizuálisan .
Készítünk egy teljesítményjelzőt 100W-os erősítőhöz,10 LED-el. LM3914= lineáris skálaval:10W-20W-30W-40W-50W-60W-70W-80W-90W-100W Tehát minden eggyes LED 10W teljesítménynövekedés. LM3915=logaritmikus skálával:0,19W-0,39W-0,78W-1,56W-3,12W-6,25W-12,5W-25W-50W-100W Itt minden újjab LED a teljesítmény duplázzása. Melyik a jobb?Mire? A lineárist inkább műszerkapcsolásokban alkalmazzák. A logásat álltalában audiotechnikában kivezérlésjelzőnek.
Azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz.
Ha lineárlis kivezérlésjelzőt építesz, az a feszültségszintben lesz lineáris, teljesítményben négyzetes karakterisztikájú lesz. A logaritmikus pedig a feszültségszintben lesz logaritmikus. Mivel tudtommal a hallásunk is logaritmikus, így a logaritmikus kijelzésnél sokkal plasztikusabban látszik a hangerő - a kijelzés követi a "hangosságérzet"-et.
Értem köszi szépen mindkettőtök segítségét.Lenne még 1 olyan kérdésem ,hogy ez a kapcsolás ez milyen?Bővebben: Link
Ha megnézed a tranyók bekötését láthatod, hogy szimmetrikusak egymáshoz képest ergo lineáris a viselkedése... Szerintem.
Sziasztok!
Olyan kapcsolást nem tud valaki UAA180-al,hogy ha ráadom a 12 voltot akkor szépen lassan kezdenek el kigyulladni a ledek és égve is maardnak?Hogyan lehet ezt megvalósítani?Tud valaki ilyen kapcsolást! Köszi előre is!
Talán, ha egy kondenzátort töltenél egy soros ellenáláson (vagy áramgenerátoron) keresztül és a kondi sarkára kötnéd az ic bemenetét.
Sziasztok!
Kaqkk mestertől kaptam egy extra szuper kivezérlésjelzőt (Köszi szépen!!! ), de nem sikerült működésre bírnom Azt javasolta, hogy rakjam fel ide, és közösen megoldjuk a problémát. UAA180-as IC-k vannak az áramkörben, mégpedig kaszkádolva. Néztem az IC adatlapját, és egészen hasonlít is a kaszkádolt kapcsi rajzra, csak a probléma ott kezdődik, hogy nem tudom, mi az a Vcontrol (talán a hangfrekis jel?), miért kell két tápfeszültség neki?(vagy hogy is van ez?) Próbáltam úgy, hogy a +Vs-en adtam neki 12voltot (viszont kicsit megijedtem, nehogy tönkretegyem az IC-t, mert az is oda van írva, hogy max. 6V...), a Vcontrol lábra pedig ment az mp3 lejátszó, de egy led sem világított... (földeket összekötöttem) Próbáltam kigobozni a sima (kaszkád nélküli) kapcsi rajzból, hogy melyik láb milyen feszültséget is kaphat... Ennyire jutottam. Tudtok segíteni? Köszönöm szépen! Ui: ja, nálunk görbül a tér |
Bejelentkezés
Hirdetés |