Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   73 / 123
(#) bekeipeter válasza simongab hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Nem a szabályzó modul okozza a hibát, hanem a végfok! Este több időm lesz kifejteni a probléma okát és megoldását!
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Ehhez nem idő kell, hanem az adott készüléket ellenőrizni. Anélkül nem igazán lehet mit tenni, maximum találgatni.

Sok lehetőség nincs, vagy az egyik, vagy a másik panel. A szabályzó már volt egyszer: Bővebben: Link
Most jön a vég.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) simongab válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Végigcseréltem a kondenzátorokat a végfokban és a vezérlőpanelen, a bázisra 100nF es kondit raktam a test és a bázis közé a végtranyónál és a BD139-140 nél (gondolom ettől megszűnne a gerjedés) a hiba nem szűnt meg, viszont valami kontakthiba keletkezett a jobb oldalon, az egyik ellenállás elégett egy hirtelen búgó hang után, azóta a jobb torz is. Már bánom hogy hozzányúltam. A műanyag elemek szinte porladnak
(#) P_Laszlo válasza simongab hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Idézet:
„a bázisra 100nF es kondit raktam a test és a bázis közé”

Azt én lehet (biztos), hogy kihagytam volna.

Mivel a random cserélgetés nem hozott eredményt, módszert kell váltani, régimódi hibakeresés, behatárolod, melyik fokozatban van a probléma. Aztán csak arra koncentrálsz.
(#) bekeipeter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

A 100nF-os kondival le kell állni a problémás fokozatban az oszcillációnak, egyszerű és gyors módszer! Sokkal gyorsabb, mint cserélgetni mindent mindennel! Ha megszűnik a nagyfreki, akkor visszább kell menni az erősítő láncban. Ahol nincsen hatása a 100nF-nak, arra felé kell keresgélni! A nagyapámtól tanult módszer A '40-es években még ez is "űrtechológiának" számított

Vagy megszűnik, vagy beindul. De hogy itt magasfrekvenciás zavarokra senki nem panaszkodott, az már majdnem biztos.
(#) bekeipeter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

De ezzel a mődszerrel ki lehet zárni végérévnyesen.

Az biztos. Ki is, meg le is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) simongab válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Most hogy beszart a jobboldalmégaztisrendbe kell hozni nagyfrekisgond nem volt, de most valami tranyóelment a végfokban.Egyébkéntmivel ahiba szimmetrikus ezért nem valószinűhoy végfok gond
(#) simongab válasza simongab hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Most cserélem szinte az összes félvezetőt-kondikat. Az ép vékfokba a rajzzal ellentétben VT 36 BC 338 van, én 337 et teszek bele. Jó ez így?
(#) gyuszo válasza simongab hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

A BC337-nek kisebb a feszültségtűrése, mint a BC338-nak.

BC338-16.jpg

(#) doktor válasza simongab hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Mi előtt kicserélnéd az egész készüléket alkatrészenként, /természetesen, ez is a javitás egyik módja,/ nézd át az összes vezetéket, forrasztást.
(#) simongab válasza doktor hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Természetesen átnéztem, sajnos a hangszórólebegés nem szűnt meg, most rakom rendbe a szabályozó modult. Az elko csere nem árthat. Egyébként meghökkentően olcsók az alkatrészek a gyerekkorom áraihoz képest.... A BD 139-140 es (VT 36-40) tranóknak elég nagy a szórásuk...ebből nem lehet baj? A végén a Motorolákat meghagytam, szerintem a maiakkal felveszik a versenyt...

Pufferkondik is cserélve vannak....

Ha a lebegésre van ötlet még aktuális
(#) gyuszo válasza simongab hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Ha a tranzisztorok párba vannak válogatva, jöhet a 03.30-án leírt művelet, tranyó ki a hűtőbordára, potméter be és a beszabályozás.
(#) djhans válasza simongab hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Csak a hibás kondikat kellett volna kicserélni szerintem. A régi MM kondik nem nagyon mennek tönkre ebben a készülékben. Az olcsó kínai kondik lehet 5 év múlva ismét cserések lesznek. Az eredetiek meg még elmentek volna 10 évet. Egyébként a puffer kondik jók szoktak lenni, mérve 5-6 ezer mikró között vannak általában.
(#) P_Laszlo válasza simongab hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Jó, hát, a 37 nagyobb feszültséget is kibír.

Hát végfokot én is úgy javítok már nagyon régen ezeknél, hogy minden kis félvezetőt kukázok belőle. Nem fogok hibát keresni, értelmetlen a tizen-huszon Ft-os tranzisztorokkal szenvedni.

"Lebegés"
Már írtam, ha a kisebb elkók cseréje nem változtat a helyzeten, akkor hibakeresés, vagyis követni végig a hangfrekis jel útját a bemeneti aljzattól, és fokozatonként meg kell nézni, így biztosan kiderül honnan származik.

A pufferek, nagyobb eséllyel jók, a többi MM kondi nem annyira nyerő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) bekeipeter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

A megoldás a lebegésre!
VC04 megfordítása!!! vagy inkább cseréje bipolárisra
VD10-11 diódákkal párhuzamosan legalább 10uF
VR05-41 cseréje 47kOhm-ra
VR09 ellenállással párhuzamosan 2db soros 1N4148 a katód (csíkos) a tápfesz felé nézzen!
Ennek a védelem múködésekor van nagy szerepe! Határoláskor a negatív oldal meghajtása átmegy áramgenerátoros üzembe, így a VT19 nem szakad meg!
VR22 cseréje 1,2kOhm+470R trimmer
Ezzel kb. 40-50mA nyugalmi áramot kell a végtranyókon beállítani! Ekkor VR39 vagy VR40 ellenállásokon 20-22mV mérhető 0 kivezérlésnél.
Ha van hanggenerátor, meg szkóp, akkor a
VR09 cseréje 1kOhm+1kOhm trimmer
Az ellenállást és a trimmert együtt 1,8kOhm-ra kell beállítani, majd jöhet a mérés!
Lehetőleg műterheléssel kihajtani max.-ra a végfokot és a trimmerrel beállítani, hogy a pozitív és a negatív félhullám végésa egyszerre induljon meg! Erre célszerű 1kHz körüli szinuszjel használata.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Már kérdeztem korábban is, milyen feszültségen van szerinted az invertáló bemenet?

A többi változtatás nem indokolja az egyenáramú komponenseket a kimeneten. Inkább csak egy másféle elképzelés.
(#) steelbird válasza simongab hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Szia!
Az alacsony frekvenciás lebegés oka tápfeszültség szűrési és konstrukcióból adódó probléma. A teljes átviteli láncnak van egy igen erős alacsonyfrekvenciás emelése a loudness korrekció miatt. Ehhez jön még a tápfeszültség nem kellő stabilitása, ami miat ez a lengés kialakulhat. Főleg akkor, ha még rá is van tekerve a hangszín szabályzón a mély emelés.
A lengés oka az, hogy a végfokok megrángatják a tápfeszültséget és ez munkapont elmászást okoz a szabályzó modul áramkörében. Mivel a modul bemenete kisjelű és nincs kellően stabilizálva a bemenetén a munkapontját beállító feszültség osztónál a feszültség, ezért ez a feszültség változás felerősítve megjelenik a modul kimenetén. Mászkál a kimeneti munkaponti feszültség, ez kerül utána tovább a végfokra.
A probléma oka mindenképpen a tápfeszültség ingadozásában keresendő. Mivel diszkrét elemekből és ezzel a kapcsolástechnikával valósították meg a szabályzó áramkört, a tápfeszültségből érkező zavarokra nincs elég védettsége.
Ez az áramkör a gyenge láncszem. Én első lépésként tennék a tápfeszültségébe egy 24V -os stab. IC -t és megfognám stabilan vele a modul tápfeszültségét.
Az is elképzelhető, hogy a nagy táp elkói már nem állnak a helyzet magaslatán, úgyhogy talán mégis inkább ezeket nézném meg először. Pl. pluszba beforrasztott 4700µF -os elkókkal..
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Igen, én is ezt tartom valószínűbbnek, hogy a szab. modul felől jön. De meg kéne nézni.
Általában elég szokott lenni az RC tagos szűrő, hogy megtartsa a tápját. Talán nem árthat egy diódával is elválasztani még, bár 330 ohm mellett az nem sokat ér.

Vagy valahol, valamilyen csatlakozó tényleg nagyon sz@rul vezethet át.

Esetleg a fokozatok közötti csatolók sincsenek a helyzet magaslatán.

Ki kéne zárni, azt is, hogy csak a rádiót érinti-e.
(#) gyuszo válasza simongab hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Idézet:
„Egyébkéntmivel ahiba szimmetrikus ezért nem valószinűhoy végfok gond”
A következőket is érdemes végignézni, hátha más a hiba forrása : a konnektorba más készüléknél tapasztalható-e hasonló jelenség, ha elosztóról megy, nem az elosztó okozza a hibát. A tápegység szimmetrikus-e , egyforma -e a plusz mínusz táp. A készülék hálózati kapcsolója megfelelő-e , nem-e kontakthibás ?
(#) P_Laszlo válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Nem villog a skálaizzó, nem?
(#) steelbird válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Én szervizben anno rengeteg ilyen rádióerősítőt javítottam, gyakorlatilag majdnem mind hajlamos volt ilyen hangszóró lebegtetésre, ha még az első/második negyedben állt a hangerő potméter (loudness) és a mély is rá volt tekerve és meg volt hajtva jellel a végfok.
Nem valószínű, hogy ezt készüléken kívüli probléma okozza.
Persze, nem kizárt, de ez inkább konstrukciós probléma.
(#) simongab válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Én is a szabályozó modulra gyanakszom, ma azon is minden ki lett cserélve. A helyzet az hogy ha azt vesszük, hogy a Videoton hagszórógyilkos erősítő hírében áll, és hogy ez a lebegés hiba sok embert érint akkor ez konstrukciós probléma, amire maximum egy tuti recept lenne jó, most úgy látszik visszaolvasva, hogy ilyen nincs, csak sötétben tapogatózunk. Pufferkondik 10000 µF lettek, szerintem nem tápfesz gond ez, nem is erősítő (nem gerjedés jellegű).
Minden forráson-bemeneten csinálja, mélyvágóra megszűnik a probléma.
Azon gondolkodom ez hol vághat, és-vagy kellene építeni egy mondjuk 20 Hz alatt meredeken vágó szűrőt. Még a bipoláris elkot hajlandó vagyok betenni, ha van aki azt mondja az tuti megoldha egymagában a jelenséget. És lehet hogy a gyári 2550 es Vidi dobozokat nem hajtja szét csak amikor már kockásodik a jel. Kérdés milyen hangsugárzókkal érdemes használni, ha nem akarom a preludiumot mégesyszer leégetni?

Én leírtam, ez munkapont instabilitási probléma egy kisjelű fokozatban, ami érzékeny a tápfeszültség ingadozására. A mélyvágó áramkör csökkenti az alacsony frekvenciás átvitelt, azért szűnik meg rá. Iktasd ki a loudness áramkört és valószínűleg megszűnik a problémád.
Vagy ha van stabil tápod, akkor a szabályzó modult tápláld meg külső, stabil tápról és próbáld ki úgy. De hangszóró nélkül kapcsold be, azokat csak utána dugd rá. Elsőnek a szab. modulra tedd rá a stabil tápot, majd aztán kapcsold be a készüléket, hangszóró nélkül.
De a 24V -os stab. IC a legegyszerűbb megoldás, ártani pedig nem fogsz vele, ha a továbbiakban a modul stabil 24V -ról fog járni. Annak még elégnek kell lennie a 27V helyett.
Ha itt laknál a közelben, mondanám, hogy megnézem neked, de ki tudja, merre laksz..

Az ötlet jó. De nem ártana fokozatonként megnézni.

(#) simongab
A szabályzó pufferei az alaplapon vannak, arra nem hat annyira a 10 000µF cseréje.
(#) simongab válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Azok is cserélve lettek. Erősítők végfokát nem szokták stabilizálni, egy megfutásnál nagyobb gondot okozna mint amennyit használ. Hangsugárzó vagy szűrő irányba kell elmennünk...

Átbogarásztam a készülék rajzát.
Lehet, hogy a probléma még előrébb lévő fokozatból indul ki....
A bemenő fokozatok és az előerősítő modul egy 100 Ohm/470µF RC tagon keresztül (HR41, HC37) kapják a tápfeszültséget abból a tápból, amit a végfok megrángat(hat).
Az összes kisjelű fokozat erről az RC tagról van táplálva, ez okozhat gondot.
Tegyél már pluszban egy 470µF -os kondit a HC37 -re és úgy próbáld ki. Akár egy előzőleg cserélt kondit is ráakaszthatsz, nem kell új. 35V -os legyen minimum. Valahol az alaplapon lesz a kondi, hagyd benne az eredetit is, pluszban tegyél rá még egyet.
Van még két kondi, ami a tápfeszültséget szűri, de azok a nagy tápfeszültségen vannak, párhuzamosan a nagy elkóval, csak helyileg az alaplapon. Azok hibája esetleg lehet, de én inkább az előbbire gyanakszom. Méghozzá arra, hogy nem rossz, hanem kevés. Nincs elég szűrés. Bejelöltem ezt a másik kettőt is a második rajzon.

Nem a végfok tápját írtam, hogy stabilizáld, akkor nem értetted...
Én azt írtam, hogy a szabályzó modul tápját stabilizáld egy 24V -os IC -vel.
Az előző hsz. -ben pedig azt írtam még, hogy az arra a vonalra fűzött többi áramkörét szűrd (vagy stabilizáld) meg.
Egy szóval sem írtam olyat, hogy a végfok tápját stabilizáld.

Ez az egész lehetséges szűretlenség csak annyiból furcsa, hogy a 6383-nál ugyanez az elvi felépítés, és hasonló gonddal nem találkoztam.
Következő: »»   73 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem