Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Hello! Elég nyilvánvaló, hogy a trafó-páka-triac áramkörében kellene keresni a szakadást..
Köszönöm, akkor egy triakot cserélek, trafó páka tökéletes!
Nem cserélgetni, mérni kellene. Ha a triac-on ott a 24V váltó, akkor az nem gyújt be. De a Gate vezérlését is ellenőrizni kell. Mert azt a MOC hajtja.
Simán lehet a pákacsatlakozó és a panel közti vezeték (forrasztás, stb).
Idézet: „gondoltam bedobozolom, kész lett minden” Nem lehet, hogy a rögzítőcsavaroknál zártál össze valamit? Atilla nyáktervén a 4 rögzítőcsavarhoz igen közel van elvezetve egy-egy vezetősáv.
Nem sajnos, szigetelésnek tettem, mindegyik csavar alá, papír alátétet,holnap megmérem a triakot, páka jól van bekötve, dobozolás előtt tökéletesen üzemelt, kábelezés beforrasztható sorkapcsokkal van megoldva,minden esetre, holnap megmérem a triakot.
Egyébként, vzolee álltal tervezett áramkörről van szó. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Ha vzolee kapcsolását az ajánlott alkatrészekkel építetted, akkor a triakot elég nehéz kinyírni. (bt139 - 6-800 V Irms 16A) Ha zárlatba kerül akkor is inkább a trafó viszi el a balhét, hacsk nem valami bazi nagy trafód van. Végig kéne csipogtatni a bt139 lábától , illetve a trafótól a a páka csatlakozóig a vezetékezést. Ha ez ok, én megpróbálnám a moc 4 - 6 os lábát rövidre zárni (elvileg a mocban levő optotriak is ezt teszi), így ha a triak jó, be kéne neki gyújtani.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
Sziasztok!
Régen én is épitettem egy ilyen forraszó állomást solomon pákával. Az lenne a kérdésem hogy ha én egy Hakko vagy Aoyue pákával szeretném használni az megoldható lehet. Gondolom csak a táp és a höérzékelö bekötése lehet más. Azért lenne ezzel jobb mert ezekhez ezer féle hegyet lehet kapni kinába. ![]() köszi
Sziasztok!
megszeretném építeni Forrasztóállomás2 -t de nem forrasztóállomásnak . Panel előmelegítésére szeretném használni. A kérdésem az lenne hogy a hozzá való Solomon pákába milyen típusú a hőelem van. Vagy mi az értéke és mivel lehetne helyettesíteni.? Előre is köszönöm.” A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
K típusú hőelem van benne.
![]()
Szia
Köszönöm a segítséged! ![]() Egy konkrét típust tudnál mondani amit itt a hestoren.hu meglehet venni? 150 től 300fokig szeretnék mérni és szabályozni vele. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Digit multihoz való hőmérő szondát keress:
Bővebben: Link
Sziasztok!
JLT-02 forrasztóállomáshoz hol lehet pákát vásárolni? Milyen típussal lehet helyettesíteni az eredetit? A HEStore-ban (is) kerestem, de nem tudom, melyik jó hozzá. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
Én ezt Bővebben: Link vettem hozzá és remekül működik (nekem a kék jobban tetszett
![]()
Sziasztok!
Megépítettem a Forrasztó állomás 2. azonban a kijelzés nem nagyon akar működni ![]() Ha rövidre zárom a hőeleme csatlakozását akkor 46 mutat... 35-36 lábon 900mV beálítva... Mi lehet probléma? A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
Szia!
Nyákot letisztítottad a gyantamaradványoktól?
Igen... Annyira sikerült jutnom hogy most rövidre zárva 5 mutat, valószínűleg így hagyom...
Túl nagy az offsetje a lm324-nek.4-5 darabbal próbáltam, a legjobb ami most van (ST).
Sziasztok!
Mi ismerőssel közösen összedobtuk Atilla86 forrasztó állomását, szokás szerint van benne használt alkatrész is bőven, de a 4 fő IC vadi új! Miután már egyszer ezt megépítettem magamnak. nagyjából képben vagyok. Ellenőriztük a tápfeszültségeket, +5V,-5V,8V mind rendben van, és eljutnak a megfelelő IC lábra is. Utána helyére raktuk az össze IC-t, majd beállítottuk az ICL7107 35-36 lábain a 900mV-ot. Viszont a kijelzés mint a videon is látszódik össze vissza ugrált. Ekkor ugrott be, hogy a nagy sietségben elmulasztottam lemosni a gyantát a nyákról. Miután ez megtörtént ez az össze visszaság eltűnt! Ezután rövidre zártam a hóelem kivezetését a kijelzőn 001 fok volt. Utána beállítottam a min 150 max. 450 fokot. És ekkor jött a probléma! Csatlakoztattam a pákát az állomáshoz, de az 000 fokot irt ki.... Próbáltam már meleg pákát is csatlakoztatni (300fok) de ilyenkor is 000 fokot irt ki. A páka jó, mert kipróbáltam az én állomásommal, de az szépen írta hogy hány fokos. A fűt/nem fűt led, és a nyomógomb megfelelően működik, ha lecsatlakoztatom a pákát az állomásról akkor 950 fokot mutat, pont mint az enyém. Amivel eltértem az ajánlottól: 3,3k poti helyett 4,7K lett beépítve, az R30 20K helyett 22k poti. Mi okozhassa a mérési hibát, merre mérjek, és mit? Kicsit hosszúra sikerül (elnézést), de mindég azt írjátok, hogy ha részletes a hibajelentés akkor úgy könnyebb segíteni.
Hello! Ha valami nem mér, az nem mérési hiba, hanem csak "mezei hiba".
De néha lehet nem ártana vissza olvasni cseppet. Pld.. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Hello! Ha 5-öt mutat fűts be a szobába, mert nagyon hideg van.
![]() Ebben a kapcsolásban nincs a hőelemnek "hidegpont kompenzációja". Ha lenne, akkor a bementet rövidrezárva a szoba hőmérsékletét kellene mutatnia a műszernek. Vagy is szinte mindegy, hogy rövidrezárt bemenetnél mennyit mutat, mert akár 0..25fok is lehet a hiba ebben a pontban.. Egy hőelem a meleg és hidegpontja közötti hőmérséklet különbséggel arányos feszültséget ad le. Ha a hidegpontja nem 0°C-on van, akkor a hidegpont hőmérséklet értékét, hozzá kell adni a mért hőmérsékleti értékhez. Amennyiben a melegpont hőmérsékletére vagyunk kíváncsiak! A hidegpont mindig az a pont, ahol a hőelem vezetéke csatlakozik a mérési ponthoz (kábelhez-csatlakozóhoz-más anyagú vezetőhöz). Ha a hidegpont távol van a mérési ponttól, akkor vagy mérjük a hidegpont hőmérsékletét és hozzáadjuk a mért értékhez, vagy "kompenz vezetéket" használunk, melynek anyaga megegyezik a hőelem két vezetékének anyagával. (Esetleg a hidegpontot termosztátban tartva, annak konstans hőmérsékleti értékét adjuk hozzá, a mért értékhez.) Így a hidegpont áthelyeződik a kompenz vezeték végére.. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Szia!
Köszönöm a választ, megmondom őszintén olvastam már azt a hozzászólást, de nem találtam meg. ![]() Idézet: „- Nos ha rajta a bemeneten a 10ohm, akkor az IC1-es lábán rajta lesz a 1,36V (vagy valami) és annak maradéktalanul el kel jutni, az IC 9-es lábára úgy” Skypen keresztül ellenőriztük az ellenállásokat, nem-e lett felcserélve valamelyik. Kiderült, hogy az R8 (220k) ami az IC1 1-2 lába között van 22k volt. Más felcserélt ellenállást nem találtunk! Kicseréltük, rövidre zártuk a hóelem vezetékét és így 26 fokot mutatott. Az érdekes az, hogy mikor a pákát csatlakoztattuk akkor csökkent a kijelzett érték, nem pedig nőtt. Rárakattam a hóelem csatlakozójára a 10ohm ellenállást, és így mérve az 1-9 lábon a GND-hez képest 14V mérhető. Hogy lehet ez? Vagy elrontotta a mérést az illető? Köszönjük a türelmed és a segítséget!
Hello!
- Hogy rövidzár mellet az erősítőnek mekkora a kimenti jele, az tulajdonképpen az esetleges offset feszültség nagyságától és az erősítéstől függ. Mivel az LM324 offset feszültsége akár +-7mV is lehet, az erősítés pedig kb. 170-szeres, a kimenet akár +-1,2V között is lehetne. Az offest átlagosan ennél jobb, de nem várható el jobb. - Vélhetően a 10ohm nem annyi volt. De soha nem találgatni, hanem mérni kell. Pld. a bementi feszültséget a 10ohm-on ekkor. És már is megszűnik a csoda..
Hali. JLT-02-m van, de valami baja van. Amikor forrasztok, világít végig a fűtést jelző piros LED, de hűl kifelé egészen addig, amíg a páka hozzáér a forrasztandó felülethez, aminek a vége, hogy túl hideg lesz a páka a forrasztáshoz. Ha várok egy kicsit, újra felmelegszik, majd kezdődik minden elölről. Így nem lehet dolgozni. Ha a páka simán a tartójában van, akkor nem hűl ki, szépen tartja a hőfokot. Ha már a forrasztásra alkalmatlan hőfokon van a páka, de továbbra is a forrasztási felülethez nyomva tartom, akkor nem indul el a melegedés, hanem a minimum 1 LED-es 150 fokon marad. Ilyenkor csak a power zöld, a fűtés piros, és 1 zöld hőfok LED világít.
Mi okozza ezt? Melyik alkatrészt kell cserélnem? Van sima 230V-os pákám, ezzel meg tudom csinálni. Megtaláltam a vezérlőpanel képét itt. Bővebben: Link
Szerintem a kábeled van eltörve. Azt írod, hogy a tartójában jól működik. Ha kézbe veszed, akkor már nem érintkezik.
Általában K-tipusú hőelem van bennük. A kék azért drágább, mert az már ólommentes, vagyis picit magasabb hőmérsékleten is működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |