Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Hello! Elég nyilvánvaló, hogy a trafó-páka-triac áramkörében kellene keresni a szakadást..
Köszönöm, akkor egy triakot cserélek, trafó páka tökéletes!
Nem cserélgetni, mérni kellene. Ha a triac-on ott a 24V váltó, akkor az nem gyújt be. De a Gate vezérlését is ellenőrizni kell. Mert azt a MOC hajtja.
Simán lehet a pákacsatlakozó és a panel közti vezeték (forrasztás, stb).
Idézet: „gondoltam bedobozolom, kész lett minden” Nem lehet, hogy a rögzítőcsavaroknál zártál össze valamit? Atilla nyáktervén a 4 rögzítőcsavarhoz igen közel van elvezetve egy-egy vezetősáv.
Nem sajnos, szigetelésnek tettem, mindegyik csavar alá, papír alátétet,holnap megmérem a triakot, páka jól van bekötve, dobozolás előtt tökéletesen üzemelt, kábelezés beforrasztható sorkapcsokkal van megoldva,minden esetre, holnap megmérem a triakot.
Egyébként, vzolee álltal tervezett áramkörről van szó. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Ha vzolee kapcsolását az ajánlott alkatrészekkel építetted, akkor a triakot elég nehéz kinyírni. (bt139 - 6-800 V Irms 16A) Ha zárlatba kerül akkor is inkább a trafó viszi el a balhét, hacsk nem valami bazi nagy trafód van. Végig kéne csipogtatni a bt139 lábától , illetve a trafótól a a páka csatlakozóig a vezetékezést. Ha ez ok, én megpróbálnám a moc 4 - 6 os lábát rövidre zárni (elvileg a mocban levő optotriak is ezt teszi), így ha a triak jó, be kéne neki gyújtani.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
Sziasztok!
Régen én is épitettem egy ilyen forraszó állomást solomon pákával. Az lenne a kérdésem hogy ha én egy Hakko vagy Aoyue pákával szeretném használni az megoldható lehet. Gondolom csak a táp és a höérzékelö bekötése lehet más. Azért lenne ezzel jobb mert ezekhez ezer féle hegyet lehet kapni kinába. Még egy kérdés. Smd csipesz az ugyan igy müködik mint egy páka vagy ott mindkét végének nézi a höfokát? köszi
Sziasztok!
megszeretném építeni Forrasztóállomás2 -t de nem forrasztóállomásnak . Panel előmelegítésére szeretném használni. A kérdésem az lenne hogy a hozzá való Solomon pákába milyen típusú a hőelem van. Vagy mi az értéke és mivel lehetne helyettesíteni.? Előre is köszönöm.” A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
K típusú hőelem van benne.
Szia
Köszönöm a segítséged! Egy konkrét típust tudnál mondani amit itt a hestoren.hu meglehet venni? 150 től 300fokig szeretnék mérni és szabályozni vele. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Digit multihoz való hőmérő szondát keress:
Bővebben: Link
Sziasztok!
JLT-02 forrasztóállomáshoz hol lehet pákát vásárolni? Milyen típussal lehet helyettesíteni az eredetit? A HEStore-ban (is) kerestem, de nem tudom, melyik jó hozzá. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
Én ezt Bővebben: Link vettem hozzá és remekül működik (nekem a kék jobban tetszett )
Sziasztok!
Megépítettem a Forrasztó állomás 2. azonban a kijelzés nem nagyon akar működni Ha rövidre zárom a hőeleme csatlakozását akkor 46 mutat... 35-36 lábon 900mV beálítva... Mi lehet probléma? A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2015
Szia!
Nyákot letisztítottad a gyantamaradványoktól?
Igen... Annyira sikerült jutnom hogy most rövidre zárva 5 mutat, valószínűleg így hagyom...
Túl nagy az offsetje a lm324-nek.4-5 darabbal próbáltam, a legjobb ami most van (ST).
Sziasztok!
Mi ismerőssel közösen összedobtuk Atilla86 forrasztó állomását, szokás szerint van benne használt alkatrész is bőven, de a 4 fő IC vadi új! Miután már egyszer ezt megépítettem magamnak. nagyjából képben vagyok. Ellenőriztük a tápfeszültségeket, +5V,-5V,8V mind rendben van, és eljutnak a megfelelő IC lábra is. Utána helyére raktuk az össze IC-t, majd beállítottuk az ICL7107 35-36 lábain a 900mV-ot. Viszont a kijelzés mint a videon is látszódik össze vissza ugrált. Ekkor ugrott be, hogy a nagy sietségben elmulasztottam lemosni a gyantát a nyákról. Miután ez megtörtént ez az össze visszaság eltűnt! Ezután rövidre zártam a hóelem kivezetését a kijelzőn 001 fok volt. Utána beállítottam a min 150 max. 450 fokot. És ekkor jött a probléma! Csatlakoztattam a pákát az állomáshoz, de az 000 fokot irt ki.... Próbáltam már meleg pákát is csatlakoztatni (300fok) de ilyenkor is 000 fokot irt ki. A páka jó, mert kipróbáltam az én állomásommal, de az szépen írta hogy hány fokos. A fűt/nem fűt led, és a nyomógomb megfelelően működik, ha lecsatlakoztatom a pákát az állomásról akkor 950 fokot mutat, pont mint az enyém. Amivel eltértem az ajánlottól: 3,3k poti helyett 4,7K lett beépítve, az R30 20K helyett 22k poti. Mi okozhassa a mérési hibát, merre mérjek, és mit? Kicsit hosszúra sikerül (elnézést), de mindég azt írjátok, hogy ha részletes a hibajelentés akkor úgy könnyebb segíteni.
Hello! Ha valami nem mér, az nem mérési hiba, hanem csak "mezei hiba".
De néha lehet nem ártana vissza olvasni cseppet. Pld.. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Hello! Ha 5-öt mutat fűts be a szobába, mert nagyon hideg van.
Ebben a kapcsolásban nincs a hőelemnek "hidegpont kompenzációja". Ha lenne, akkor a bementet rövidrezárva a szoba hőmérsékletét kellene mutatnia a műszernek. Vagy is szinte mindegy, hogy rövidrezárt bemenetnél mennyit mutat, mert akár 0..25fok is lehet a hiba ebben a pontban.. Egy hőelem a meleg és hidegpontja közötti hőmérséklet különbséggel arányos feszültséget ad le. Ha a hidegpontja nem 0°C-on van, akkor a hidegpont hőmérséklet értékét, hozzá kell adni a mért hőmérsékleti értékhez. Amennyiben a melegpont hőmérsékletére vagyunk kíváncsiak! A hidegpont mindig az a pont, ahol a hőelem vezetéke csatlakozik a mérési ponthoz (kábelhez-csatlakozóhoz-más anyagú vezetőhöz). Ha a hidegpont távol van a mérési ponttól, akkor vagy mérjük a hidegpont hőmérsékletét és hozzáadjuk a mért értékhez, vagy "kompenz vezetéket" használunk, melynek anyaga megegyezik a hőelem két vezetékének anyagával. (Esetleg a hidegpontot termosztátban tartva, annak konstans hőmérsékleti értékét adjuk hozzá, a mért értékhez.) Így a hidegpont áthelyeződik a kompenz vezeték végére.. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
Szia!
Köszönöm a választ, megmondom őszintén olvastam már azt a hozzászólást, de nem találtam meg. Idézet: „- Nos ha rajta a bemeneten a 10ohm, akkor az IC1-es lábán rajta lesz a 1,36V (vagy valami) és annak maradéktalanul el kel jutni, az IC 9-es lábára úgy” Skypen keresztül ellenőriztük az ellenállásokat, nem-e lett felcserélve valamelyik. Kiderült, hogy az R8 (220k) ami az IC1 1-2 lába között van 22k volt. Más felcserélt ellenállást nem találtunk! Kicseréltük, rövidre zártuk a hóelem vezetékét és így 26 fokot mutatott. Az érdekes az, hogy mikor a pákát csatlakoztattuk akkor csökkent a kijelzett érték, nem pedig nőtt. Rárakattam a hóelem csatlakozójára a 10ohm ellenállást, és így mérve az 1-9 lábon a GND-hez képest 14V mérhető. Hogy lehet ez? Vagy elrontotta a mérést az illető? Köszönjük a türelmed és a segítséget!
Hello!
- Hogy rövidzár mellet az erősítőnek mekkora a kimenti jele, az tulajdonképpen az esetleges offset feszültség nagyságától és az erősítéstől függ. Mivel az LM324 offset feszültsége akár +-7mV is lehet, az erősítés pedig kb. 170-szeres, a kimenet akár +-1,2V között is lehetne. Az offest átlagosan ennél jobb, de nem várható el jobb. - Vélhetően a 10ohm nem annyi volt. De soha nem találgatni, hanem mérni kell. Pld. a bementi feszültséget a 10ohm-on ekkor. És már is megszűnik a csoda..
Hali. JLT-02-m van, de valami baja van. Amikor forrasztok, világít végig a fűtést jelző piros LED, de hűl kifelé egészen addig, amíg a páka hozzáér a forrasztandó felülethez, aminek a vége, hogy túl hideg lesz a páka a forrasztáshoz. Ha várok egy kicsit, újra felmelegszik, majd kezdődik minden elölről. Így nem lehet dolgozni. Ha a páka simán a tartójában van, akkor nem hűl ki, szépen tartja a hőfokot. Ha már a forrasztásra alkalmatlan hőfokon van a páka, de továbbra is a forrasztási felülethez nyomva tartom, akkor nem indul el a melegedés, hanem a minimum 1 LED-es 150 fokon marad. Ilyenkor csak a power zöld, a fűtés piros, és 1 zöld hőfok LED világít.
Mi okozza ezt? Melyik alkatrészt kell cserélnem? Van sima 230V-os pákám, ezzel meg tudom csinálni. Megtaláltam a vezérlőpanel képét itt. Bővebben: Link
Szerintem a kábeled van eltörve. Azt írod, hogy a tartójában jól működik. Ha kézbe veszed, akkor már nem érintkezik.
Általában K-tipusú hőelem van bennük. A kék azért drágább, mert az már ólommentes, vagyis picit magasabb hőmérsékleten is működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |