Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   76 / 123
(#) bekeipeter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Én nem -3dB-lel számoltam, hanem a letörés, elhajlás kezdetével, a töréspont kezdetével.
(#) bekeipeter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Én konstans -1,5V-ot csak 1kHz-es vezérlőjellel mértem maximális kivezérlés mellett. Ha zenével vezérlem, akkor ez koránt sem konstans, hanem 0 és -1,5V között változik a DC Offset!
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Jó ezt tudni. A mérési körülmények mindig fontosak.
(#) steelbird válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

A végfok bemenetén a jellel sorban nem 4,7µF van, hanem két sorbakötött kondi, az egyik ez a 4,7uF, a másik pedig az ezzel sorban lévő 1µF -os kicsatoló a szabályzó kimenetén (plusz egy 8,2 kOhm). A mod előtt 2-3Hz között volt valahol a törésponti frekvencia, a mod után viszont kb. a duplájára, 5 Hz körülire tolódott. Ez már elég ahhoz, hogy azt az 1-2Hz körüli lebegést ne vigye át megfelelő amplitudóval a végfok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
(#) simongab hozzászólása Ápr 14, 2015 /

Jelentem kész a Tuner is, az tökéletes lett, a a lebegést a mélyvágó gomb bekapcsolásával oldom meg. Sajna VIFA cuccok ényleg nem lettek tökéletesek...
Köszönöm a segítséget!
(#) P_Laszlo válasza simongab hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

A mélyvágó helyett ki lehetne próbálni ezt a kezelési módot, vagyis a végfok bemenetén a csatolót kisebbre cserélni, vagy a lezáróellenállást felezni. Esetleg a viszacsatolást is.

Igen, ezeket a hangszórókat csak ott tudják jól megjavítani, ahol az eredetinek megfelelő technológiával tekercselnek.
(#) simongab válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Ez a VC 04 4.7u csere mondjuk 1 re és-vagy VR 46 4,7 Ohm?

Kétféle lehetőség bontakozik ki előttem. Egy egyszerűbb:
VC04 = 470nF fólia Ahogy nézem, a szabályzó kimenetén a csatolóval, a balansz potival, és a végfok eredeti lezárásával együtt is 20Hz-nél még nem esik kb. 1dB-nél többet. De le lehet modellezni.

Másik variáció:
VC04=1,0µF fólia (2*470, ha nincs egyben)
VR05, VR41=47k

Ha ezek után kevés lenne az erősítés, és az érzékenység (mert ezek csökkennek, bár szerintem nem lesz gond), akkor:
VR43=1,5k
Ezzel visszaáll az eredeti.

Ahogy én csinálnám: kipróbálod az elsőt, ha segít, akkor megcsinálhatod a másodikat.
(#) bekeipeter válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Ha a szabályzó modul a hibás, akkor a végfok közvetlenül, önmagában vezérelve - hanggenerátorról - miért produkálja ezt a hibajelenséget? Ha elvégzem rajta a módosításaimat, akkor miért nem? Mérd meg a differenciál erősítő kollektor áramait és meg fogsz lepődni! Az eredeti áramkörnél a lebegés "megszűnik" állandó amplitúdóval történő vezérlés esetén (hanggenerátor) mert ekkor a kivezérlés hatására egyenletesen eltolódik a munkapont a negatív oldal irányába.
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Ezzel csak egy probléma van, mi nem látjuk az erősítőt és a panelt, amit te a kezedben tartasz, és nem látjuk azt sem, hogy mit mérsz.
(#) steelbird válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Elhiszem amit írsz, sajnos egy sincs a közelemben, nem tudok semmit mérni. Nekem nincs ilyen Vidi cuccom. Ha lenne, úgy kezdeném, hogy stabilizálnám az egész előfok tápját (már leírtam pár napja), szabályzóval, mindenestül és utána nézném meg. Ahogy írta simongab kolléga, a mélyvágó szűrő bekapcsolására megszűnik. Tehát még mindig hajlok arra, hogy ez tápon keresztül történő visszacsatolás az elejére, valamelyik kisjelű fokozatra.
(#) bekeipeter válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Ha eljössz hozzám, megláthatod, hogy mit mérek. A panelokat nem tartom a kezemben, hanem a rádiókban vannak és napi használatban vannak már egy jóideje. A TDA7294-es átépítéssel végeztem az egyik ismerős számára, az a gyári mogullal nem "lebegteti" a mélysugárzót egyáltalán,
(#) bekeipeter válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

A stabilizáláson már régen túl vagyok. Minden fokozat kapott anno egy-egy zenert és kisebb leválasztó ellenállást, meg nagyobb puffert. A földelést is természetesen rendbe raktam - már amennyire a mudul technika engedi -, így nincsen morgás "0" hangerőn és kevesebb a zaj is
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Nagyon remek. Én magam részéről örülök. És ez hogyan kapcsolódik a témához, vagy az aktuális problémához?
(#) simongab válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Van itthon egy marék TDA 7294-em, eszembe nem jutna a Vidibe beépíteni Szentségtörés lenne
(#) bekeipeter válasza simongab hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

A haverom agymenése... LM1036 hangszín+TDA7294 végfok+toroid trafó az így nyert helyen. Ő villamosmérnök, én meg egyszerű "műkedvelő" Ezért én nekem kell kiviteleznem az éppen aktuális agyszüleményeit... A "bulizós" Cleoparta rádiójába pár éve egy 400VA-es toroid külön erre a célra gyártatva!!! Meg két eredeti Quad 405-2 modult kellett "belefaragnom" Aztán kiderült, hogy nem tetszik a hangja, ekkor csináltatott bele velem egy két NE5532-dől összedobott szabályzó modult. Ezzel már elégedett volt! Azóta ebből még kettő készült saját használatra is. Egy a 6363-as rádiómba, egy pedig a '78-as Cleoparta rádiómba épült be véglegesen, de persze néha bemutató célzattal kikerülnek

Hát pedig a VMS-250 tervezője is azt mondja, ma egy 7294-ből jobbat lehet kihozni már. Az pedig nem 63.. színvonal volt, Videotonsága ellenére.
Hogy aztán igaza van-e... azt én nem tudom.
(#) simongab válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Hát nemtom....Ez a VMS egy ritkaság, a TDA ból mindenkinek van egy marékkal..
(#) bekeipeter válasza simongab hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

A TDA7294-nek szerintem sokkal szebb hangja van, mint bármelyik VT által gyártott végfoknak. A haverom rádiója meggyőzött, de az LM1036 sem rossz! Most azon kísérletezem, hogy a hangszínszabályozást ne külön fokozattal kelljen megoldani, hanem a végfok visszacsatoló láncával oldanám meg hasonlóan a yamaha és hasonló jó hangú erősítőkkel. A TDA7294 nagyon jól alternatíva, szerintem én is kiherélem a 6363-as csodámat és megy bele a két TDA7294.
(#) reloop válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Szia! A visszacsatoló ágban elhelyezett hangszínszabályzás a létrejövő fázistolás miatt kétes értékű, lebeszélnélek róla. A végfok építést ezzel tudom támogatni.
(#) simongab válasza reloop hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Bár off, de tervezek egy 50W os A osztályú erősítőt, zárt hangsugárzót, és nagyfelbintású media lejátszót...ha valaki ezirányú segítséget tud nyujtani ne tartsa magába, irányítson a megfelelő helyre
(#) P_Laszlo válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Nahát. Pont ezt ajánlottam pár napja valakinek.

A 1036 sztem elavult már, de lassan a 7294 is.
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Akkor ez szentségtörés?
(#) simongab válasza djhans hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

szép Szegény vidi végfok...
(#) steelbird válasza djhans hozzászólására (») Ápr 16, 2015 / 1

Hú, ez már eretnekség!
Szép munka!
(#) P_Laszlo válasza simongab hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Inkább szegény Quad.
(#) bekeipeter válasza reloop hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

A nyákok elkészültek, már be is raktam őket. A földelési csapdába nem estem bele, mert tervezéskor mindig a első szempont a helyes földelés kialakítása nálam. A hangja meggyőzött!
(#) videoton6363 válasza videoton6363 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Hali! Hát jól ráfáztam.. minden új alkatrészt, tehát végtranyót, ellenállást pontosan beforrasztottam. Kb 2-3 másodpercig engedtem bekapcsolva lenni szegény Vidit, mert a megjavított jobb végfok modulon a huzal ellenállatok megint enyhén füstölni kezdtek, ekkor azonnal kikapcsoltam. Viszont innentől nem tudom mi lehet a hiba. Meghajtó tranyó? A bal csatorna továbbra is szépen üvölt
(#) steelbird válasza videoton6363 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Ellenőrizni kellett volna a többi tranzisztort is, egyáltalán nem biztos, hogy csak a végtranzisztorok hibásodnak meg egy végfokban.
(#) djhans válasza videoton6363 hozzászólására (») Ápr 19, 2015 / 1

Mivel ez egy DC csatolt végfok ezért akár az elején lévő kis BC tranyó hibája esetén is történhetnek balesetek. Minden tranzisztort és diódát ki kell mérni. A kis BC tranyókat lehet egyből cserélni mert 10-20 forintos tétel. Az ellenállásokat is érdemes átnézni. Indítani áramkorlátos kettős tápról célszerű. Vagy a hálózati trafó primer körébe be kell kötni sorba egy 230V 60W izzót. Ha gond van akkor az izzó világít és nem szállnak el a félvezetők.
Következő: »»   76 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem