Fórum témák
» Több friss téma |
16F628A -n a PGD a RB7 / T1OSCI, a PGC a RB6 / TCOSCO.
Ha a programban belső oszcillátor van beállítva vagy a panelen az oszcillátor ki van építve és a MCLR funkció le van tiltva és a program a PCG és/vagy PGD lábat kimenetté vagy T1 oszcillátornak állítja be közvetlenül az indulás után, a programozó nem tud kapcsolatot teremteni a kontrollerrel. Ebben az esetben a program elején néhány ms várakozást kell elhelyezni. A "Vpp first programming entry" módot használva kellene megpróbálni törölni.
Ez volt a probléma, köszönöm a segítséget!
Még jó hogy az MPLAB nem ismeri ezt a funkciót, le kellett töltenem a PICkit3 programmert, azzal sikerült.
Még egy apróság a 16F627A, 16F628A, 16F648A -hoz: Az alacsony feszültségű programozáshoz szükséges lábon (PGM) megjelenő jelváltozás megzavarhatja a magas feszültségű programozást.
Szervusztok! Segítséget kérek, nagyon elakadtam.Első PIC-es készülékemen minden működik, csak a vref-es komparátorból nem tudok interruptot kicsikarni. A 16F628 PA1 kapja a jelet, PA2 "levegőben", PA0,PA3 földelve. A vonatkozó prg részlet:
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
Elnézést az összevissza sorokért, nem sikerült jól rendezni...
Sziasztok!
Egy PIC-et szeretnék vezérelni attól függően ,hogy van-e feszültség vagy nincs. 18V-ról van szó. Az egyik lábát be is állítottam bemenetnek és bekapcsoltam a felhúzó ellenállást. Működik is, generál megszakítást. Galvanikus leválasztást szertnék mert két külön áramkörröl van szó! Egy 4N25-ös optóval és egy 78l05-ös fesszabályzóval próbáltam meg kapcsolni a bemenetet ,de nem működött!
Minek a 78L05? Eleg egyetlen ellenallas. Csak persze nem 330 Ohm, hanem mondjuk (18V-1.15V)/10mA = 1.68kOhm.
Azon felul, ha galvanikus szogetelest akarsz, akkor ne kosd ossze a PIC foldjet a LED oldali folddel.
Ó de jó, hogy írtad ezt a segítséget, pont én is így jártam a napokban. Azt gondoltam már, hogy kinyírtam két 628A-s picet. Mindig tanul az ember! Köszönöm én is az útmutatást!
Sziasztok.
Építettem egy PICkit2_klón programozót, A PC felismerte és rendben lefutott a Troubleshoot. Most próbálok égetni csak elakadtam. A PROTEUS és a Microc pro for Pic párossal elkészítem a kapcsolást és a Hex fájlt, de nem tudom, hogy az ICSP csatlakozóról mit, hova kell csatlakoztatni a kontrollerhez. Köszönöm. link a kapcsolásról és a klónomról. PICkit2-klón: http://gulielektronika.ucoz.com/index/pickit_keszites/0-16 A kapcsolás: https://www.youtube.com/watch?v=MKQm2d5xklM&feature=youtu.be
Pickit2 lábkiosztás: 1: MCLR, 2: Vdd, 3:Vss, 4: PGD, 5: PGC
Ugyanezeket kell a pic-en megkeresni ha nincs kiépítve az ICSP csati.
Ok, kivettem a 78l05-öt és a földelést is leválasztottam, viszont még mindig nem kapcsol!
Ellenőrizd az opto kimenetét multival be és kikapcsolt állapotban is, ez az első lépés. Ha jó akkor jöhet a szoftveres hibakeresés. A 4-es láb hova megy a földön kívül, mert máshová nem kellene? A kollektoros lábon a felhúzó be van kapcsolva?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
Szia.
Megpróbáltam beégetni a fent említett kapcsolás hex fájlját, amit a PICkit 2 v2.61 progi be is égetett hiba üzenet nélkül, de a próba panelon nem akar működni. Ott ugye csak az 5 voltot és a testet kel bekötni? Mit ronthatok el? A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
Konfigurációs bitek jól vannak beállítva ?
Ha megnezted multival, hogy kapcsol-e, es nem kapcsol, akkor ellenorizd, hogy az opto LED-jen folyik-e aram, amikor bekapcsolod a 18V-ot. Ha akkor is foldon van az opto kollektora, amikor a LED-en nem folyik aram, akkor vagy rossz az opto, vagy nincs bekapcsolva a felhuzo ellenallas. (Kulso 10k ellenallas megoldja a kerdest.) Ha akkor sem megy le a kollektor foldre, ha a LED-en folyik aram, akkor szinten rossz az opto. Ha a LED-en nem folyik aram, pedig van feszultseg, akkor rossz az optoban a LED vagy az ellenallas. Ha szakadt az opto LED-je, azt ugy tudod kimerni, hogy rakotod a 18V-ot az ellenallason keresztul, es megmered az opto LED-jen a feszultseget. Az kb. 1.1...1.2V kell legyen, ha jo a LED. Ha 18V-ot mersz rajta, akkor szakadt.
A RESET (MCLR) lábat is bekötötted (5 V-ra)?
Azt nem. Tehát a VDD, VSS és az MCLR is kell egyszerre?
A helyes bekötés: Vdd, Vss és ezek közé 100 nF kerámia kondi, MCLR 10k ellenállással a Vdd-re.
Sziasztok! Lenne egy gyors elméleti kérdésem. Vezeték nélküli PIC-es hőmérőt szeretnék építeni, ami mondjuk 10 percenként elküldi az aktuális hőmérsékletet. Mivel elemről működne, a pic a két "adás" közt sleepben lenne. De hogy tudom felébreszteni a picet? External interrupttal tudom (mondjuk egy külső 555-el), vagy esetleg WatchDog timerrel is lehet? (Ez fut sleep üzemmódban?). Ti hogyan csinálnátok? Köszönöm a segítségeteket.
Így sem működik.
Egyébként a nyáktervem jó? (melléklet) A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
Az adott PIC adatlapjából ez kideríthető, hogy mivel lehet felébreszteni. Lehet WD-vel is, de annak a futási ideje 7-30 ms, tehát 1 sec alatt többször is felébreszti. Tehát ha ezt akarod használni akkor jó az irány, de kicsit kevés. Több változó léptetését kéne megszakításba tenni és a WD túlcsordulásakor azokat léptetni. Illetve vigyázni kell, hogy a program egyéb futása közben folyamatosan törölve legyen, különben bezavar.
Az a baj, hogy nem értek a C-hez. Ha esetleg áttérsz assemblyre akkor szívesen segítek a kezdeti lépésekben. Ha tök nulláról kezded akkor még talán jobb is áttérni vagy legalábbis az alapokat azon megismerni.
A proteusban rendesen működik a szimuláció, csak a próbapanelen nem akar.
Nem tudom, a kérdező milyen kontrollert használ, de könnyen lehet olyan PIC-et találni, amelyik komolyabb postscaler osztást tartalmaz a WDT időzítésre.
Hát nálam párszor fordítva volt, az életben működik, a proteusban nem. Ha még ráérsz egy kicsit megírom nekd az a programot és felteszem a hexet.
Ez a PICKit2 nyákterve
16F877A a cél PIC? Mind a két Vss-t bekötötted? (8, 19-es lábak). Idézet: „(8, 19-es lábak).” Ezek nem Vss lábak!
Van ezzel több gond is:
1. bár nem értek a C-hez mint mondottam, de gyakorlatilag semmi inicializálást nem láttam a példában, de lehet, hogy C-ben nem is kell. 2. ha úgy állítottad össze az áramkört ahogy a videón van, nem is fog működni az életben sem, mert ez a PIC nem működik külső kvarc nélkül! Amire a kolléga gondolt azok a 12,31 lábak, de ennél a PIC-nél nem kell bekötni az összes táplábat, mert a tokon belül össze vannak kötve. Szerk: Mellékletben lévő HEX, 4 MHz-es kvarccal működik, futófény a PORTD-n. A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |