Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Megépítettem Attila86 Forrasztóállomás II-jét, de nem szeretne működni... Bekapcsolásnál a kijelzőn 666 jelnik meg utána a tizedespont és ennyi... ICL7107 le van ellenőrizne, a kapcsolás váltakozóról van táplálva. Érdekes még, hogy ha a kijelzőn lévő, kondik közötti 470k ellenállást kicserélem 470r-re akkor a kijelzőn már a számok nem tűnnek el, csak a tekergetésre kb 10 értéket változik és a kijelzés is hibás. Valakinek van ötlete hogy mi lehet a hiba?
Neki is volt már ezzel problémája.Bővebben: Link
Nagyjából minden.
Hiányzik belőle -100 óra idegeskedés. -4 újratervezett nyák. -Plusz a 4066 os rész kalapáccsal való apró zúzalékká törése még javasolt. Ezen kívül semmi hibája sincs.
Köszi, megoldódott, viszon most ha eltekerem a potit, és ha a led világít, akkor a kijelző a beállítottat mutatja, nem pedig a mért hőmérsékletet. Valakinek valami ötlete?
Sziasztok!
Megépítettem Attila86 forrasztóállomását, de az élesztés során nem ment minden rendben. A leírás szerint, ha a a hőelem csatlakozóját rövidre zárom akkor a kijelzőnek 000-át kellene mutatnia. Nekem 042-őt mutat. R30 állításával is csak 17-ig megy le, de ekkor már nagyon elmászik a feszültség az icL7107 35-36 lábain. A leírásban 900mV lenne az optimális(ennél a feszültségnél mutat a kijelző 42-őt rövidrezárt bemenet mellett). Illetve egy kérdés amiben nem vagyok biztos, hogy lehet-e termiszotors pákával használni. Eredetileg hőlemet ír, de nekem egy termisztoros Hakko klón pákám van. Ezzel használható? A válaszokat előre is köszönöm!
Bár ha jól értem akkor R30 tekergetése nem is kéne, hogy hatással legyen a kijelzett értékre rövidrezárt bemenet mellett.
Üdv!
Még nincs egy éve hogy vettem egy olcsó forrasztó állomást ez a tipikus hobbi-ra jó egybe az állomás és a páka. Működik rendesen, de most egy-két hete vettem észre hogyha forrasztok akkor néha ráz. Úgy értem hogy ahogy fogom az ónt néha elkezd csípni. Ez mitől van esetleg ez veszélyes lehet? Előre is köszönöm!
Nem tudjuk milyen ,,állomásról" van szó. Esetleg kép volna róla?
Így látatlanban azt tudom elképzelni, hogy a páka 230V-os, az ,,állomásban" pedig csak egy triakos szabályzó van. A pákában a fűtőszál és a hegy közötti szigetelés elkezdett romlani. Ha ez a szigetelés tönkremegy akkor igenis veszélyes lehet.
Sziasztok! Van egy Fahrenheit 28001 es forr. állomásom. Egyszer csak elkezdett vörösen izzani a forrasztó páka hegye, az állomás készenléti LED -je pedig elkezdett villogni. Gyorsan kikapcsoltam, nehogy nagyobb baja legyen. A pákát szétszedtem és látom hogy a főtőszál és a fém háza közötti kerámia burkolat erősen repedezett és néhol el is tört. Gondolom azért izzott ennyire a fém mert a fűtőszál és a fém ház összeért mivel a kerámia széttört körülötte. Kérdésem az volna hogy hol lehetne ehhez az állomáshoz pákát kapni, illetve, hogy vajon használhatnám e így ezt az állomást?
Húzd ki és dugd be fordítva
Azt esetleg valaki meg tudja e mondani, hogy a jlt002 forrasztópáka jó lehet e a fahrenheit 28001 állomáshoz?
Helló!
Azt hiszem jó topikban járok. Én is megépítettem az Attila86 féle forrasztóállomás II-t. 50VA-s 2x12V-os toroidot használnék hozzá, melynek elvben kevés a 250mA-es biztosíték, szóval ez még megoldásra vár, addig egy soros izzón keresztül próbálgatom. A páka csatlakoztatásáig az alap tesztek/beállítások megvannak, de majd a pákát csak megfelelő biztosítékkal fogom csatlakoztatni hozzá. Ami érdekes, hogy a fesszabok előtti 315mA-s gyors bizti bekapcskor felizzik. Eddig még nem olvadt le, de ez érdekes.. más is tapasztalat már ilyet? Valószínűleg a sok hirtelen feltöltődő kondi miatt történik ez. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Üdv!
Nagy valószínűséggel a kondik miatt lesz, ha jól néztem akkor utána van ott 2200µF és 470µF is. Ez így nem igazán egészséges szerintem a biztire nézve.
Igen, nekem is fura.
Vajon lomha lesz a megoldás?
Vagy kiveszed mindet és a primerbe teszel egy megfelelően méretezettet.
Ezt úgy értsem hogy át kéne kössem a szekunder oldaliakat és a primerbe tegyek egy patentot?
Mert ha igen, ez őrültségnek hangzik. Az állomás nem mindig csúcsfogyasztású (ha pl. nem megy a fűtés) fele áramfelvétellel szénné éghet a 12V-os kör szerintem.
Igen. Ha nem akarod nagyon piszkálni, akkor oda is jó lesz a lomha szerintem.
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám Attilla86 Forrasztóállomás 2-vel, hogy a kijelző nem teljesen kóser... Ha feltekerem, szépen fűti a pákát, de hol a beállított, hol mért hőmérsékletre vált. A tanárommal kiderítettük, hogy a transzformátortól a pákához vezető sáv túl közel van az érzékeny részekhez, így azok felveszik a váltó áram lüktetését fűtéskor. Megpróbáltuk kondenzátorral szűrni az ic közötti lábakat, de nem jutottunk semmire.. Valakinek van valami ötlete?
Üdv!
Megépítettem Attila86 Forrasztóállomás II -jét. Az a gond, hogy a kijelző része nem tökéletes. Bekapcsolom, 666-ot ír, utána bevillan valami szám, és az utolsó szegmens pontja világít pár másodpercet, és elalszik. -Semmi szám nincs a kijelzőn- utána elalszik, a poti mozgatására, vagy a gomb megnyomására újra felgyullad az utolsó pont. Számot egyáltalán nem ír. Mi lehet a gond?
Megoldódott!
A helitrimmer kontakthibás! Csere után tökéletes lett!
Minden OK, bekeretezted a kijelző panelen az "egyesek", "tízesek", "százasok" kijelzőit csak kimaradt a "tízesek"-nél a 25 láb G2, amúgy áramkörileg rendben ...
Szűk két év alatt valószínűleg megcsinálta.
igen, most nézem a végleges *.lay fájlt az IC6 és IC7 TL061 IC-khez tartozó alkatrészek valahogyan nem stimmelnek. A Jobb oldali TL061 (IC6) 6-os lábán rajz szerint R7 220k, R16 1k,R17 1k, R26 10k elemek vannak, nyákon pedig 220k, 10k, 47k (?), Ugyanezen IC 100k offs potméter körében 1,5k ellenállás (?) - rajzon nincs!
Bal oldali TL061 (IC7) 2 és 6 láb össze van kötve (ez így jó), de 6-os láb össze van kötve 2 db 1k-s és egy 10k ellenállással. Hol a 47k-s ellenállás? holott az 1k- ellenállásoknak a másik TL071-n kellene lenni! Szerintem itt valami összekeveredett, vagy rosszul látom?
És akkor még ott a relé, 8-as láb összekötve a kollektorral és az 16-os lábbal, pedig a kapcsolási rajz egyértelmű! Most már csak az a kérdés: kapcsolási rajz rossz, csak nem lett kijavítva, vagy a nyák terv, vagy mindkettő ... egyáltalán működőképes a szerkezet???
Köszönet:Attila86 nak az átkapcsoló ötletéért, Alkotónak a kijelzőért, proli007-nek a lektorálásért. Sokat tanultam, tanulok tőlük.
A hibák a tieid, a lektor meg lektor marad ...
Sziasztok!
Éppen ismerkedek az elektronika gyakorlati részével. Ma vettem át Fahrenheit 28020 típusú forrasztóállomásom, a Hestore-tól rendeltem. Működése első negyed órájában elég szépen füstölt a páka, és egy alkalommal meg is rázott enyhén. Kuka? Üdv! A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2016
Elő bekapcsolásnál normális, hogy füstöl a páka. De az hogy ráz az már nem. Földelt konnektorba dugtad?
Sziasztok!
Van egy Fahrenheit 28001 állomásom aminek a pákája tönkre ment(eltört a műanyagja) és rendeltem hozzá egy Fahrenheit 28111 pákát. A vezetéket ugye le kellett cserélnem. Ki is cseréltem, szerencsére szín azonos volt a kép páka. A régi pákán hőmérséklet hatására nő az ellenállása a thermoelemnek és annak is amit most vásároltam. Fel is fűt szépen a páka. Viszont az istenért sem akarja egy hőfokon tartani az állomás a páka hőmérsékletét. Folyamatosan világít a visszajelző led hogy megy a páka fűtése. A régi ha visszakötöm azzal meg jól szuperál. Lehet ezzel valamit kezdeni vagy kuka ?
Még egy kis infó.
Kihűlt állapotban a gyári páka thermoelem értéke 52 ohm. A most vásárolté pedig 2 ohm. Próbáltam azt hogy közbe iktattam egy 51 ohmos ellenállást de nem hozott eredményt. Ugyan úgy folyamatosan fűt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |