Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Valószínűleg bármelyik 2.7V-os típússal helyettesíthető. Esetleg, ha tudod, hogy mi volt a szerepe, akkor többet tudunk mi is mondani.
display tápellátási körében. van még ott 1N 4148 nak sima megfelelő. iss252 2db és ez az egy zeener.
Akkor nyugodtan helyettesítheted egy hasonló paraméterekkel rendelkező 2.7V-os típussal.
Bővebben: LinkNem antenna, hanem serial port kerülne ra, ezt csak példának küldtem, hogy itt sem sikerült az egyik forrasztas. De termeszetesen nem antenna kerülne rá.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
Oké, csak egyszerűbb lett volna nem belekeverni az antennát. Ezután már csak azt tudom mondani mint a többiek, futtasd be először a forrasztandó felületet, majd ezután forraszd hozzá a vezetéket.
Nálam most nem 50Hz a cél, 15-18Hz kb. A lényege, hogy az alacsony frekvencia miatt az izzólámpa fénye vibrál. (Ezzel lehet szemléltetni, hogy miért az 50Hz-re esett a választás. ) Szabályozható lesz egészen 70-80 Hz-ig. Kis 10W-os aszinkronmotor fordulatszáma szépen változik.
Közben sikerült megoldani a problémát, igaz a trafó melegszik a kis frekvencia miatt, de csak pár percet üzemel egyszerre, nem lesz vele gond. (Mert ha a trafót kis frekvenciára méretezik, 3X akkora.) A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
Lassan olyanok leszünk, mint a hülye férj, aki mindent utólag tud meg. Miért kell mindig az infót "csepegtetni"?..
Sziasztok!
Mit tartalmaz a forrasztó ón vagy a ragasztórúd hogy felhasználás előtt hajlítható?
A forrasztó ón ha ú.n. ólmos akkor 60% ónt és 40% ólmot (általában). Nem az összetétele miatt tudod hajlítani, hanem azért mert vékony (persze azért az ólom is sokat tesz). Próbálnád megy a 10mm átmérőjű bádogos ónt hajlítani, azt már nem olyan könnyű. Hogy a ragasztórúd miből áll azt nem tudom. Amúgy felhasználás után is hajlítható mindkettő, csak mivel kicsi lesz (rosszabb a fogása) és ,,vastagabb" ezért tűnik nehezebbnek a hajlítás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
Ezt a kérdést nem értem. A forrasztóón ónt és ólmot, vagy ólommentesben egy kevés rezet. A ragasztó rúd meg hőre lágyuló műanyagot. A hidegen hajlíthatóság ezen anyagok tulajdonsága.
Értem, köszi. Azt hittem, hogy kevernek bele valamit, de akkor nem
Tudod ezek a tulajdonságok is olyanok, mint hogy a víz folyik, a fa reccsenve törik, a tűz meleg. Nem kell külön jelentőséget tulajdonítani ennek.
Sziasztok.
Vettem múltkor néhány AZ850-5 típusú bistabil relét, 1 tekercsesek, 5V a névleges feszültség. Az adatlap szerint 1A áramig tud átkapcsolni, sajnos nekem sikerült kicentiznem és hol kapcsol, hol nem. Szintén az adatlap szerint akár 12,5V s mehetne neki. Az lenne a kérdésem, hogy ha nagyobb feszültséget adok a tekercsnek, akkor át tudna kapcsolni? Jelenleg 5V-ot kap 40ms ideig. Itt az adatlap. Szerk.: kipróbáltam most úgy is, hogy 80ms ideig kapcsolom be a tekercset 5V-on. Most így jobb, de még nem az igazi. Próbálkozzak azzal, hogy az időt növelem (ez egyszerű, mert csak programot kell átírni), vagy adjak neki nagyobb feszültséget?
Hello! Nem ismerem a relét, de az adatlap azt írja 2ms a működési idő, és 3,8V-tól már működnie kellene. Így a 40..80ms már nem oszt, nem szoroz. De az is lehet, hogy még sem kapja meg az 5V feszültséget, mint állítod. Mert ha a névleges feszültség 5V, akkor arról illene is hogy működjön.Vagy el van bélyegezve a relé és mégsem 5V-os. De arról könnyen meg győződhetsz, ha megméred a tekercs ellenállását..
Az 5V tuti, mert a másik ugyan ilyen relé, amin nincs ekkora terhelés az egyből kapcsol. A kérdéses relén durván 1-1,1A megy át, és ezért hol kapcsol, hol nem. Próbáljak meg nagyobb feszültséget adni neki? (Most biztosan 5V-ot kap, multiméterrel megmértem mielőtt kérdeztem.)
És mekkora a kapcsolandó feszültség, mert ugyebár a kapcsolható teljesítmény 30W.
12V és 5V. Úgy működik az áramkör, hogy bejön fixen 12V és 5V, a relé 1-1 lábához. A középső, közös láb pedig a kimenet, tehát a terhelés (4db motor) vagy 12V-on vagy 5V-on megy.
Lehet a nagy induktív terhelés nem tetszik neki.
Azért itt több probléma is előfordulhat, tekintve, hogy azt mondod a másik működik, amin nem ekkora a terhelés. De ezek csak fikciók..
- Ezek szerint ugyan arról az 5V-ról kapcsol a relé, amelyről a motorok is működnek. Lehet az 5V összeesik, mikor a relé átvált. - Gondolom az állandósult áram az 1..1,1A lehet a négy motor induláskor sokkal többet vesz fel. - Ha a relé váltja a motorfeszültséget 5-ről 12V-ra, akkor az átváltás ideje alatt, az ív még fennáll, mikor az érintkező eléri a másik működtető feszültséget. Így a két feszültség között zárlati áram folyik az átváltás pillanatában, és attól sérült az érintkező felülete. Ha túl van terhelve az érintkező, akkor attól megváltozhat a működés.
Adatlap szerint 1A-t még tud kapcsolni, de valószínűleg kicsit fölötte van az átfolyó áram. (Folyamatosan 2A-t tud átvinni, azt biztosan nem éri el.) A motorok adatlapja szerint 0,41A a maximálisan felvett áram / darab. Tehát a 2A-t nem kéne túllépnie.
Mivel azt mondtad, hogy az idő nem befolyásolja, az esetleg segítene, ha még egy ugyan ilyen relét bekötnék ezzel párhuzamosan, a terhelést pedig szétosztanám köztük?
Terhelés (motor) nélkül sem működik a behúzás normálisan?
De, terhelés nélkül gond nélkül megy. Ha kettő motort leválasztok a reléről, akkor is.
A motorokon van dióda, a tápegység elég áramot képes szolgáltatni a valóságban is? Meg van pufferelve a motorok tápja? A tápellátást kellene alkalmassá tenni a mikrovezérlő számára.
Egy PC tápról hajtom ezeket, szóval az bőven elég áramot ad. A mikrokontrollernél van szűrés, úgy van a tápegység 5V-os ágára kötve.
Pedig táphiba lesz, mert a jelek egyértelműen erre utalnak. A motorindítások idején mérni kellene az 5V-os feszültséget, mert lehet, hogy visszaesik ez idő alatt.
A reléd rezisztív terhelésnél bír max. 1A-t, ez általában induktív terhelés esetén feleannyi sincs.
Egy jobb dokumentációból pl. SRUDH sorozat: Idézet: „Contact Ratings Ratings: 12A @ 120VAC resistive, 10A @ 240VAC resistive, 10A @ 28VDC resistive. 4A @ 120VAC inductive (cosø= 0.4), 4A @ 28VDC inductive (L/R=7msec) Max. Switched Voltage: AC: 240V. DC: 28V. Max. Switched Current: 12A. Max. Switched Power: 2,400VA, 300W.”
Értem, arra nem is figyeltem, hogy rezisztív terhelésre írja az 1A-t. Akkor az a kérdésem, hogy 2 párhuzamosan kötött relé jó lenne? Mert 2 motort át tud kapcsolni ez az egy relé is.
Nem, nem lenne jó, mert az egyik előbb bekapcsol, mint a másik, fizikailag nincs két egyforma relé. Egy relén belül sem egyszerre záródnak a kontaktusok, még ha úgy is néz ki szabad szemmel figyelve. Értelemszerűen ez utóbbi a több áramkörös relékre érvényesek.
Az viszont járható út, ha a 4 motort szétszedem 2db 2-es csoportra, 2 külön relére, nem? Mert 2 motort tud kapcsolni gond nélkül ez a relé.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |