Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2542 / 3994
(#) nzozz hozzászólása Ápr 16, 2015 /

Sziasztok!
Fejhallgatóhoz (Superlux HD681: 32Ohm, 300mW) milyen keresztmetszetű kábelt célszerű használni? Esetleg tudnátok konkrét típust ajánlani?

Köszönöm
(#) pucuka válasza nzozz hozzászólására (») Ápr 16, 2015 /

Hajlékonyat, rugalmasat.
(#) nzozz válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Nem viccnek szántam a kérdést...
(#) IOsys válasza nzozz hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Mivel 0.3W-ról van szó, nehéz találni olyan kábelt, ami ne lenne jó. Pucuka gondolom arra célzott, hogy bármilyen kábel jó, csak fejhallgatóhoz való legyen, szilikon köpenyű például.
(#) pucuka válasza nzozz hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

A válasz egyáltalán nem vicces. Ahogy az előttem szóló is mondta, a legfontosabb követelmény az amit mondtam. Sem a 300 mW, sem a 32 ohm nem igényel különösebb átmérőt, nem gyártanak olyan vékony kábelt, ami ne lenne jó. Azon az 1 - 1,5 m hosszon a legvékonyabb kábel ellenállása is elhanyagolható a 32 ohm mellett. Ha vastag, rugalmatlan kábelt használsz, az egyben nehéz is, és lerángatja a fejedről, vagy a füledből a hallgatót, és felettébb kényelmetlen. Hogy a nagyteljesítményű hangsugárzóknál megy a vita, az más tészta, akusztikailag, és elektromosan is óriási különbség van egy szabadon sugárzó eszköz, és a fülhallgató, vagy akár fejhallgató között. Az előbbinél meghatározó a hangsugárzó környezete, sokkal jobban, mint sokan hiszik, egy fej, vagy fülhallgató esetén a környezet nem játszik, a fejhallgató membránja is közvetlen csatolásban van a dobhártyával. A fülhallgató meg pláne, ezért ezekben az esetekben szinte mindegy milyen az átalakító talán csak elrontani lehet, ami kijön az erősítőből, azt fogod hallani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(#) teszti hozzászólása Ápr 17, 2015 /

Sziasztok!

A képen látható kapcsolást hogyan kell egy potméterre kötni?

Melyik rész hova csatlakozik a potihoz?
(#) TFeco hozzászólása Ápr 17, 2015 /

Sziasztok ..szeretnék tanácsot kérni képen látható (remélem legalábbis ) kis kütyüt nemrég kaptam és szeretném megkérdezni mi lehet a baja ,ugyanis kb 2 hete elöször beüzemeltem 12 V -ról és minden remekül ment ( tette a dolgát ide oda villogot stb.) de.. minap ismét nekiestem mondom gyönyörködöm benne és meglepődésemre mikor kikapcsolt állapotába tettem a távirányitóval egy sornyi led égve maradt és asszem ez nem igy müködött elsőre ugyanis akkor szépen mindegyik kialudt...most meg a képen látható sor folyton világit ..gondoltam lefotozom hátha valaki tud segiteni mit tehetek..? mit mérjek ki mit cseréljek esetleg benne stb.. örülnék ha ujra rendesen müködne.....elöre is köszönön
(#) IOsys válasza teszti hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Melyik képen?
(#) zolika60 válasza teszti hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Melyik képen? Milyen potit?
(#) amargo válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Idézet:
„A forrasztandó felületet is felmelegítetted, vagy csak nekinyomtad az ónos kábelt?”

Igazából csak neki nyomtam az ónos kábelt.. ez is probléma lehet ezek szerint. Köszönöm!
(#) IOsys válasza amargo hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Akkor forrasztottál, ha az ón felfutott a forrasztandó felületre is. Amíg ez nem történt meg, addig a tevékenységnek nincs köze a forrasztáshoz. Érdemes előbb a felületet beónozni, utána a kábelt is, végül a pákaheggyel rányomni az ónos kábelt az ónos felületre, az a tuti.
(#) amargo válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Köszönöm, itt a javítás: Bővebben: Link
(#) amargo válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Igen ezt gondoltam, ezért kérdem, a felületre is felakartam vinni az ónt, de nem tapad meg rajta ez a gondom, de a javaslatok alapján megpróbálom felvinni rá
(#) IOsys válasza amargo hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Ha a felület nem tiszta, nem is tapad meg. Valami alkoholos cuccal meg kell tisztítani, aztán nekiérinteni az ónt, odaérinteni a pákát, picit hozzáérinteni az ónhoz, és az ónnak meg kell olvadnia és befutnia a felmelegített felületet.
(#) teszti hozzászólása Ápr 17, 2015 /

Bocsi lemaradt.

És a poti

Névtelen.png

(#) IOsys válasza teszti hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Elvileg így jó lesz. Ha mégse, akkor fordítva.
(#) kérdező hozzászólása Ápr 17, 2015 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást, (még csak az 556-os részét, a tranyók meg a trafó nincs rajta) de nem akar működni, hiába nézegetem a szkóppal. Hol lehet a hiba? Jó maga a kapcsolás? A 3-as lábra nem kell kötni semmit?
(#) kérdező válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 17, 2015 / 1

(működik, csak kellet a kondi a 3-as lábra. )
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Akkor ott valami árulás volt, mert azért a kondi nélkül is működnie kell, csak zavarérzékenyebb.
De a 10-es lábat is a tápra kell kötni, és a 11-et is a 3-ra lehet kötni.
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Most már működik, csak az egyik félperiódus "vastagabb" egy kicsit, mint a másik. Lehet hogy azért, mert nincs a 10-es láb tápfeszre kötve?
(#) _Turul_ hozzászólása Ápr 18, 2015 /

Üdv!

Van egy régi, 2x17V 50VA transzformátorom, hiperszil maggal, a gondom az lenne, hogy újabban elkezdett borzasztó hangosan búgni. Egyszerűen elengedett a vasmagot összetartó ragasztó (bilincs ugyanis nem fér el)
Hogyan, illetve mivel tudnám egymáshoz rögzíteni a két U alakú darabot?
(#) eSDi válasza amargo hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Szerintem azt az antennát nem arra a TP_IN/OUT-ra kellene forrasztani. Másrészt jobban jársz, ha nem bántod, mert csak rontasz az egészen. A mellékelt képen látszik, hogy hol van az antennája (bal alsó sarok), amit a PCB-n alakítottak ki.
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Nem "vastagabb", hanem egyik félperiódus ideje hosszabb. Ami nem csoda, mert a C1 kondi töltése az R1+R2 ellenálláson keresztül történik, kisütése pedig csak az R2-őn. Így a kitöltés nem 50%, (13+12)/12 arányú vagy is 48%.
De ez a kapcsolás egyébként is 57Hz-es, közelebb áll a 60Hz-hez mint az 50-hez. Ha 1µF helyett 470nF (film) kondit használsz, R2 helyett 30kohm-ot, akkor már 49% lesz, és az 50,2Hz.
(#) proli007 válasza _Turul_ hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Hello! Kb. sehogy. De ha a trafó cséve gyári, akkor el kel férnie annak a vékony szalagbilincsnek ami összefogja. Ha szétszeded jelöld össze, mert az sem mindegy hogy illeszted vissza..
(#) _Turul_ válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Bilincs gyárilag sem volt rajta, szerintem egy papírt sem tudnék átdugni közöttük. Egyébként egy régi orosz trafóról van szó.
(#) proli007 válasza _Turul_ hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

A tajgahuszárok általában impregnálták a trafókat. De kis zúgás számukra nem okoz gondot. A probléma akkor szokott kezdődni, ha valaki szétszedi.
Szalagtranszformátorok egyébként sem a csendességükről híresek. De ha csavaros kengyel van, néha a lazítás többet ér mint az összeszorítás. Ha nem, marad az ima..
(#) _Turul_ válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Teljesen néma volt, új keletű a zúgás. Majd megpróbálok valamit, biztos sikerül valami tűrhető szintre "lehalkítani".
(#) aramis hozzászólása Ápr 18, 2015 /

Sziasztok! ki tudna segíteni zener dióda ügyben Egy pioneer hifiben van egy RD2.7ESB nevezett dióda helyettesítője kellene de nem találtam a neten .
(#) Mircsof válasza aramis hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Szia!
Google első találata Bővebben: Link
(#) aramis válasza Mircsof hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Igen csak referncia nincs. hasonló bxd de melyik
Következő: »»   2542 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem