Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2543 / 3994
(#) eSDi válasza aramis hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Üdv!

Valószínűleg bármelyik 2.7V-os típússal helyettesíthető. Esetleg, ha tudod, hogy mi volt a szerepe, akkor többet tudunk mi is mondani.
(#) aramis válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

display tápellátási körében. van még ott 1N 4148 nak sima megfelelő. iss252 2db és ez az egy zeener.
(#) eSDi válasza aramis hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Akkor nyugodtan helyettesítheted egy hasonló paraméterekkel rendelkező 2.7V-os típussal.
(#) amargo válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Bővebben: LinkNem antenna, hanem serial port kerülne ra, ezt csak példának küldtem, hogy itt sem sikerült az egyik forrasztas. De termeszetesen nem antenna kerülne rá.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
(#) eSDi válasza amargo hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Oké, csak egyszerűbb lett volna nem belekeverni az antennát. Ezután már csak azt tudom mondani mint a többiek, futtasd be először a forrasztandó felületet, majd ezután forraszd hozzá a vezetéket.
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Nálam most nem 50Hz a cél, 15-18Hz kb. A lényege, hogy az alacsony frekvencia miatt az izzólámpa fénye vibrál. (Ezzel lehet szemléltetni, hogy miért az 50Hz-re esett a választás. ) Szabályozható lesz egészen 70-80 Hz-ig. Kis 10W-os aszinkronmotor fordulatszáma szépen változik.

Közben sikerült megoldani a problémát, igaz a trafó melegszik a kis frekvencia miatt, de csak pár percet üzemel egyszerre, nem lesz vele gond. (Mert ha a trafót kis frekvenciára méretezik, 3X akkora.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Lassan olyanok leszünk, mint a hülye férj, aki mindent utólag tud meg. Miért kell mindig az infót "csepegtetni"?..
(#) teszti hozzászólása Ápr 19, 2015 /

Sziasztok!
Mit tartalmaz a forrasztó ón vagy a ragasztórúd hogy felhasználás előtt hajlítható?
(#) elektroncso válasza teszti hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

A forrasztó ón ha ú.n. ólmos akkor 60% ónt és 40% ólmot (általában). Nem az összetétele miatt tudod hajlítani, hanem azért mert vékony (persze azért az ólom is sokat tesz). Próbálnád megy a 10mm átmérőjű bádogos ónt hajlítani, azt már nem olyan könnyű. Hogy a ragasztórúd miből áll azt nem tudom. Amúgy felhasználás után is hajlítható mindkettő, csak mivel kicsi lesz (rosszabb a fogása) és ,,vastagabb" ezért tűnik nehezebbnek a hajlítás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
(#) zolika60 válasza teszti hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Ezt a kérdést nem értem. A forrasztóón ónt és ólmot, vagy ólommentesben egy kevés rezet. A ragasztó rúd meg hőre lágyuló műanyagot. A hidegen hajlíthatóság ezen anyagok tulajdonsága.
(#) teszti hozzászólása Ápr 19, 2015 /

Értem, köszi. Azt hittem, hogy kevernek bele valamit, de akkor nem
(#) kadarist válasza teszti hozzászólására (») Ápr 19, 2015 / 1

Tudod ezek a tulajdonságok is olyanok, mint hogy a víz folyik, a fa reccsenve törik, a tűz meleg. Nem kell külön jelentőséget tulajdonítani ennek.
(#) ThompsoN hozzászólása Ápr 20, 2015 /

Sziasztok.

Vettem múltkor néhány AZ850-5 típusú bistabil relét, 1 tekercsesek, 5V a névleges feszültség. Az adatlap szerint 1A áramig tud átkapcsolni, sajnos nekem sikerült kicentiznem és hol kapcsol, hol nem. Szintén az adatlap szerint akár 12,5V s mehetne neki. Az lenne a kérdésem, hogy ha nagyobb feszültséget adok a tekercsnek, akkor át tudna kapcsolni?
Jelenleg 5V-ot kap 40ms ideig.
Itt az adatlap.

Szerk.: kipróbáltam most úgy is, hogy 80ms ideig kapcsolom be a tekercset 5V-on. Most így jobb, de még nem az igazi. Próbálkozzak azzal, hogy az időt növelem (ez egyszerű, mert csak programot kell átírni), vagy adjak neki nagyobb feszültséget?
(#) proli007 válasza ThompsoN hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Hello! Nem ismerem a relét, de az adatlap azt írja 2ms a működési idő, és 3,8V-tól már működnie kellene. Így a 40..80ms már nem oszt, nem szoroz. De az is lehet, hogy még sem kapja meg az 5V feszültséget, mint állítod. Mert ha a névleges feszültség 5V, akkor arról illene is hogy működjön.Vagy el van bélyegezve a relé és mégsem 5V-os. De arról könnyen meg győződhetsz, ha megméred a tekercs ellenállását..
(#) ThompsoN hozzászólása Ápr 20, 2015 /

Az 5V tuti, mert a másik ugyan ilyen relé, amin nincs ekkora terhelés az egyből kapcsol. A kérdéses relén durván 1-1,1A megy át, és ezért hol kapcsol, hol nem. Próbáljak meg nagyobb feszültséget adni neki? (Most biztosan 5V-ot kap, multiméterrel megmértem mielőtt kérdeztem.)
(#) ktamas66 válasza ThompsoN hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

És mekkora a kapcsolandó feszültség, mert ugyebár a kapcsolható teljesítmény 30W.
(#) ThompsoN válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

12V és 5V. Úgy működik az áramkör, hogy bejön fixen 12V és 5V, a relé 1-1 lábához. A középső, közös láb pedig a kimenet, tehát a terhelés (4db motor) vagy 12V-on vagy 5V-on megy.

Lehet a nagy induktív terhelés nem tetszik neki.
(#) proli007 válasza ThompsoN hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Azért itt több probléma is előfordulhat, tekintve, hogy azt mondod a másik működik, amin nem ekkora a terhelés. De ezek csak fikciók..
- Ezek szerint ugyan arról az 5V-ról kapcsol a relé, amelyről a motorok is működnek. Lehet az 5V összeesik, mikor a relé átvált.
- Gondolom az állandósult áram az 1..1,1A lehet a négy motor induláskor sokkal többet vesz fel.
- Ha a relé váltja a motorfeszültséget 5-ről 12V-ra, akkor az átváltás ideje alatt, az ív még fennáll, mikor az érintkező eléri a másik működtető feszültséget. Így a két feszültség között zárlati áram folyik az átváltás pillanatában, és attól sérült az érintkező felülete.

Ha túl van terhelve az érintkező, akkor attól megváltozhat a működés.
(#) ThompsoN válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Adatlap szerint 1A-t még tud kapcsolni, de valószínűleg kicsit fölötte van az átfolyó áram. (Folyamatosan 2A-t tud átvinni, azt biztosan nem éri el.) A motorok adatlapja szerint 0,41A a maximálisan felvett áram / darab. Tehát a 2A-t nem kéne túllépnie.

Mivel azt mondtad, hogy az idő nem befolyásolja, az esetleg segítene, ha még egy ugyan ilyen relét bekötnék ezzel párhuzamosan, a terhelést pedig szétosztanám köztük?
(#) kadarist válasza ThompsoN hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Terhelés (motor) nélkül sem működik a behúzás normálisan?
(#) ThompsoN válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

De, terhelés nélkül gond nélkül megy. Ha kettő motort leválasztok a reléről, akkor is.

A motorokon van dióda, a tápegység elég áramot képes szolgáltatni a valóságban is? Meg van pufferelve a motorok tápja? A tápellátást kellene alkalmassá tenni a mikrovezérlő számára.
(#) ThompsoN válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Egy PC tápról hajtom ezeket, szóval az bőven elég áramot ad. A mikrokontrollernél van szűrés, úgy van a tápegység 5V-os ágára kötve.

Pedig táphiba lesz, mert a jelek egyértelműen erre utalnak. A motorindítások idején mérni kellene az 5V-os feszültséget, mert lehet, hogy visszaesik ez idő alatt.

A reléd rezisztív terhelésnél bír max. 1A-t, ez általában induktív terhelés esetén feleannyi sincs.
Egy jobb dokumentációból pl. SRUDH sorozat:
Idézet:
„Contact Ratings
Ratings: 12A @ 120VAC resistive,
10A @ 240VAC resistive,
10A @ 28VDC resistive.
4A @ 120VAC inductive (cosø= 0.4),
4A @ 28VDC inductive (L/R=7msec)
Max. Switched Voltage: AC: 240V.
DC: 28V.
Max. Switched Current: 12A.
Max. Switched Power: 2,400VA, 300W.”
(#) ThompsoN válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Értem, arra nem is figyeltem, hogy rezisztív terhelésre írja az 1A-t. Akkor az a kérdésem, hogy 2 párhuzamosan kötött relé jó lenne? Mert 2 motort át tud kapcsolni ez az egy relé is.
(#) Bakman válasza ThompsoN hozzászólására (») Ápr 20, 2015 / 1

Nem, nem lenne jó, mert az egyik előbb bekapcsol, mint a másik, fizikailag nincs két egyforma relé. Egy relén belül sem egyszerre záródnak a kontaktusok, még ha úgy is néz ki szabad szemmel figyelve. Értelemszerűen ez utóbbi a több áramkörös relékre érvényesek.
(#) ThompsoN válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Az viszont járható út, ha a 4 motort szétszedem 2db 2-es csoportra, 2 külön relére, nem? Mert 2 motort tud kapcsolni gond nélkül ez a relé.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015

Igen az működhet. Esetleg váltasz reléről elektronikusra 1,5A vagy 2,5A, persze ezekből kettő kellene, és megoldani, hogy ne kapcsolhassanak egyszerre.
Következő: »»   2543 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem