Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Üdv!
Hangsugárzó építésre adtam a fejem, mert amik vannak már nincsenek jó állapotban. Úgyhogy a SAL hangfalépítő dokumentumából kiválasztottam a HS 25R-3-as jelöléssel ellátott hangsugárzót. Azon belül pedig az SBX2530-SBX1320-DTF 12-es kombót, HV 328-as hangváltóval. A meghajtása pedig egy 2xTDA7294-es párossal épített erősítő lenne. A kérdésem pedig a következő: mennyire megbízható ez a dokumentum? Érdemes-e időt és pénzt beleölni, vagy keressek másikat? Válaszotokat előre is köszönöm!
Kezdd újból!
Szeretnék egy hangsugárzót építeni, amire összesen x Ft-ot szánok. A következő célokra kell: ... Ilyen ismereteim, és ilyen műszereim, szerszámaim vannak. Van esetleg valami jól bevált tervetek?
Nem mértem, de az egyeneshez képest nem nagyon éreztem különbséget. A középvonal hossza megegyezett az egyenesével.
Egyetértek Primary hozzászólásával, sajnos ezek a SAL hangsugárzótervek nem az igaziak. Ha megnézed, ugyanabba a dobozba több különböző hangszórót ajánl. Hangszóróik sem az igaziak, és eléggé túl vannak árazva tudásukhoz képest.
Köszönöm a kiegészítést. Hangszóróra, és hangváltóra maximum 25-27 ezret szánok. Nem discozásra szeretném használni, tehát nem PA technika kell. A hangsugárzó össze állítását egy asztalos cimborámmal végezzük, jól felszerelt műhellyel (marógép a hangszóró beültetéséhez, stb.) Csavarozva és ragasztva lesz. Tudtok javasolni egyéb tervet, amely megfelel az anyagi kritériumoknak?
Tudom hogy túl vannak árazva, de valamit muszáj készítenem, mert a régiek nagyon ki vannak. Majd ha lesz rá energiám akkor felújításra kerülnek, mert már öregek. (Orion HS501) Ebből a tervezetből eddig csak egy "dobozt" készítettem, ami az elpusztult subwoofert helyettesít. A hangjával nincs probléma, jobban állja a helyét, mint a gyári Yamaha.
Keress rá a Tannoy mozis dobozra. Az kb kijön annyiból. Én is megépítettem.
A Tannoy, típusnév lenne, vagy aki tervezte, vagy esetlegesen fantázia név?
A hangszórók márkája. Elég sokat volt itt szó róla. De más fórumokban is.
Megpróbálom elővadászni. Viszont ami fontos, hogy 8Ohm-ra kellene.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
4 és 10 ohmos volt, az utóbbi elfogyott. Két 4-es sorosan kétszer akkora dobozban?
Ezt a márkát egyáltalán nem ismerem sajnos. Így nem találtam tervezetet sem. 3 utas kivitelt szeretnék, és a lehető legegyszerűbben megoldani. Azért választottam ezt a "Somogyi" féle verziót...
30-40%-al szeretném túlméretezni a hangsugárzót, tehát 140-160W körüli az a teljesítmény, amire szükségem lenne. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
Miért kell 3 utas? A Tannoy nem egy kategóriában evezik a sállal.
A Tannoy-tól egyszerűbb a megadott árban nem igazán lesz. Tannoy
Mint írtam, nem ismerem a Tannoy gyártmányt. Tudom hogy nem evezik egy kategóriában a kettő. Azért igénylem a 3 utas hangsugárzót, mert szeretem ha külön szól a magas, a közép és a mély hangszín. Volt kétutas szettem, de az nekem nem jött be. Sajnálom ha válogatósnak tűnök.
Tannoy Mercury 4 tetszik, de még ez is 2 utas. Viszont ha ebből nincs 3 utas, akkor ebbe belevágnék... de sehol nem lelek hozzá tervet.
Arra nem gondoltál még hogy esetleg használtan vegyél valami gyári hangsugárzót?
Ennyi pénzből, illetve tapasztalat és háttértudás nélkül igen kicsi az esélye hogy valami elfogadható új, saját építésű hangdobozpár kerül ki a műhelyéből, egyáltalán nem bántásként szántam, hanem saját tapasztalatból... Pénztárcát, időt és idegrendszert jobban kímélő megoldást jelenthetne, használtan ilyen összegért már egészen komoly dolgokat is lehet kapni.
Szia!
Az,hogy külön szól a mély és a magas nem csak a 3 utas hangsugárzók kiváltsága... Ha jól van tervezve/elkészítve akkor semmivel sem rosszabb a 2 utas....sőt.
27000,-ért 160W-os háromutas, ami jó? Hol van ilyen?
A SAL/Somogyi hangszóróval jó háromutasat nem igazán lehet készíteni, én is megpróbáltam pár évvel ezelőtt. Még megfelelő háttér, műszerek, akusztikus mérési lehetőség mellett is nehéz dolog.
Viszont - ha elvonatkoztatunk attól, hogy műszakilag jó legyen - lehet, hogy a te igényeidnek, ízlésednek meg fog felelni. Segíteni ebben a fórumozók sem igen fognak tudni, a hangszórók nagyon változékonyak, ha vannak is méréseink, azok arra, amit te vásárolsz, biztosan nem érvényesek. Ha összesen ennyit szeretnél, hogy 160W és háromutas legyen, ezt teljesíti a HS25-ös terv. Viszont egyetértek a többiekkel, igényes zenehallgatásra ez kidobott pénz. Neked kell eldönteni, hogy mi a fontosabb. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
Hali!
Sal helyett akkor inkáb H2000 hangszórók között keresgélj és ne 3 utast hanem kettő utas rendszert építs. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
A 2 utas rendszerhez nem igazán "értek". Nem is igazán volt 2 utas rendszerem. Ami nekem az etalon volt (zöldparadicsom koromban) az Édesapám Orion hangfalpárja. Tetszik a Tannoy m4-ese is, de ahoz tervet nem találok, továbbá a hangszóróit sem tudom hogy melyik verzióban mi is van.
Használt hangsugárzó vásárlásában nem gondolkoztam, mert a használt termékekkel sosem járok jól. És ha azt számolom, hogyha megveszem x ezer forintért az eladó által használtnak titulált alkotást, és mondjuk rövid úton megadja magát - mert benne van a pakliban - akkor van egy hangsugárzóm, amibe csere darabot kell keresnem... Tehát az plusz ráfizetés lenne részemről. Egyszer szeretném megépíteni, úgy, hogy évekig helyt álljon.
Mint fentebb írtam nem disco-zni szeretnék, de ha néha oda kell tekerni a hangerőt, akkor legyen "tartalék". Faáru költségével plussz az apróbb kellékekkel együtt a projekt maximális kerete 37 ezer forint. És már így is sokáig húztam az építést/vásárlást, mert a régi hangfalak miatt az erősítőm bánta. Így is egész éjjel azon gondolkodtam, hogy legyek önfejű és építsem meg a SAL "dobozát" - a leírtakkal ellentétben, vagy hallgassak a fórumlakók szavaira, akik minden bizonnyal tapasztaltabbak mint én.
Hangszórók
Kb 20-25 literes reflex doboz kell neki. A hangváltó a 10 ohmos méllyel szerelt változatban kimerült a magassal sorba kötött kondiban (most is azt hallgatom). A 4 ohmoshoz talán egy picit bonyolultabb váltó kell, de ezt is leírták már, csak vissza kell keresni. Több embernek jól bevált ez a megoldás, nagyon nem lehet vele mellényúlni. Szerintem jó az ár-érték aránya.
Ezeket én is megtaláltam. A mai nap rengeteget olvastam és egyre több rossz dolgot hallok a SAL termékekről... Így mára csak két gyártó terméke maradt a listámon. DIY erősítőm van, 8 ohm-on körülbelül 2x80W terhelhetőséggel rendelkezik és ezt szeretném is kihasználni. Ahogy írtam fentebb nem értek a két utas rendszerhez, mindenféleképpen 3 utas rendszert szeretnék, mert ahhoz vagyok szokva. Tehát akkor van egy eldöntendő kérdésem: Talloy vagy H2000. Viszont egyikhez sincs komplett elképzelésem.
Sziasztok!
Kezembe akadt egy ilyen buli láda akármi dupla mélysugárzó plussz két piezo verzióban. Kissé átalakítottam mert hallgathatatlan volt de akadt egy kérdésem. A két piezo-t sorba kötöttem így nem csattog annyira (persze a hangja így is olyan öhöm) . Viszont a kondit is lecsökkentettem ami jó is lett csak az a kérdés hogy a piezo-k zokon veszik ha nem előttük van a kondi hanem kettejük között? A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
Az is probléma, hogy nem tudok méricskélni - lehetőségeimből adódóan. Álló hangsugárzóra lenne szükségem helyhiány miatt. És maradnék a 8 ohm-os rendszernél.
Nem biztos h 160 W-ot elvisel, de jobb féle hangszórókkal szerelt hangsugárzó kisebb terheléssel is szól úgy mit a SAL-ok 160 W-al. Vagy még jobban. A kevesebb néha több.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |