Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S

Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 45
(#) P_Laszlo válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Mindegy, az 546 talán kisebb zajú.
(#) gergoeagle válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Jónak bizonyult. Sikerült felújítani a végfokokat. Kicseréltem mindent tranyót. Most nem nyomja ki a 0.8-as biztosítékokat, de sajnos gerjed..Így nem tudok féltápot állítani. Ellenőrizhető valahogy a végfokon a "potméter" ha kiszerelem a végfokot és csak egy multiméterem van?
Az előerősítőben a TBA231-et lehet ellenőrizni egy multiméterrel? EC11 pozícióban levő kondért fordítva kötöttem be egy rövid időre. Okozhatott problémát?

Csak egyenként zárd ki a hibaforrást. Ha leválasztasz mindent a végfokozat bemenetéről, akkor mit tapasztalsz?
Milyen frekvencián gerjed?

Nem tesz jót az elkónak a megfordított feszültség, ha rövid időre, akkor talán nincs baja, de filléres alkatrész, ha nem bízol benne, kicserélheted.

Miközben próbáltam féltápot mérni/állítani, picit mellényúltam. Gondolom a védelem ment ki. Szóval most megint egyel kevesebb üzemképes végfokom van. Nem gond, reggel javítom. Nem tudom a gerjedés frekvenciáját meghatározni, mert inkább olyan, mint amikor kontaktos valami. Nem tudom elmagyarázni, de hasonlít ahhoz a zajhoz, amikor a bemeneten a kábelt ( Valószínüleg gépzsírral, lehet kenve a zaj, mert mégse annyira éles és bántó ) moztgatják és zizeg. Kb mint amikor a Jack csatlakozót kihúznak pár tized milit és vissza. Ez a fajta zúgás gerjed fel egyre hangosabbra és kuszábbra. Elnézést a sajátos fogalmazásért. Végfokok nélkül semmi extra. Normál alap zúgás a táp felől, szépen világítanak a lámpák. 3 hét szöszölés és alkatrészre várás és szöszölés után már a világító műszerek és a gyengéd trafóbúgás melegséggel tölti el a szívem, de jobb lenne zenét hallgatni

Az elkó miatt nem aggódom, már cseréltem. Azért foglalkoztat a kérdés, mert szeretnék meggyőződni az előerősítő éppségéről.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015

Úgy értettem, hogy a végfok a helyén marad, de a bemenetét leválasztod, tehát mondjuk a 470nF kondit a kettes lábról leforrasztod. Így megtudod, hogy az előző fokozatból jön-e a gerjedés.

Egyébként jól működik? Egyenáramú szempontból rendben van? Először mindig ezt kellene ellenőrizni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015

Idézet:
„Egyenáramú szempontból rendben van? Először mindig ezt kellene ellenőrizni.”

Ezt hogyan kell?
(#) P_Laszlo válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Hát első körben a rajzon megadott feszültségeket ellenőrizni. Aztán a meghajtók BCE feszültségeit, végtranzisztoroknál ugyanezt. Persze a primer körben izzóval. Bár a végtranzisztorokat a puffer is megölheti, szóval ez sem 100% biztonság.
(#) gyuszo válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Idézet:
„inkább olyan, mint amikor kontaktos valami.”

Idézet:
„Végfokok nélkül semmi extra. Normál alap zúgás a táp felől, szépen világítanak a lámpák.”

Érdemes lenne megnézni a végfok modul érintkezőit az alaplap tüskéivel jól érintkezik-e , áttisztítani . A végfoktól a fejhallgatóra kimenő vezetéket áthidalni és úgy is kipróbálni. Előfordul, hogy annak az érintkezői oxidosak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2015
(#) bekeipeter válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Ha az általam közzétett módosításokat nem a leírtak szerint végzed el 100%-ban, akkor 2-3MHz körül gerjed a végfok, de ez nem szokott hallható spektrumú jelenséget produkálni. Szerintem a nyugalmi áram beállításával lehet a probléma, vagy a telepközép beállító trimmer szokott ilyen jelenséget produkálni.
(#) gergoeagle hozzászólása Ápr 22, 2015 /

Bekapcsolhatom az erősítőt egy végfokkal? Csak próbálni.
(#) P_Laszlo válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Természetesen.
(#) gergoeagle hozzászólása Ápr 23, 2015 /

Most kiszerelve, kötöttem 11.8 voltot a végfokokra ( pc táp ). A bal oldalon a kicsatoló kondi lábánál 7.8 Voltot mérek, de a féltápot 2,7 fölé nem sikerült állítani. A másik végfokon a kicsatoló kondi lábán 2.7 Voltot mérek, féltápot 7.5-9.5 Volt között tudom állítani. Merre keressem a hibát?
(#) P_Laszlo válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Kicsatoló kondi lába, vagyis azt most úgy érted, hogy a kimenet, modulcsati 12-13-as láb? Azon elméletileg DC nullát kell mérni, ha van valami hangszóró a kimeneten. Ha nincs, egy 50-100-150ohmmal le lehet zárni, és akkor nullára kell esnie.

Végtranzisztorok mérve, kiszerelve jók?

Valahol mintha lenne nekem egy ilyen modulom. Majd ránézek már vmelyik nap. Nem tetszik ez nekem.
(#) gergoeagle válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Minden tranzisztort kicseréltem. Többször kiszereltem/ellenőriztem. Úgy értettem, hogy pont a kondi lábán mértem. Kellett valami kiindulási alap, mert foggalmam nincs, hogy mit, hol kell mérni
(#) P_Laszlo válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Minden kondenzátor két lábon áll (vagy fekszik).

Ezzel az a baj, hogy így mi sem tudjuk, hogy mit és hol mérsz. Ha nem érted még, hogy kell hibát keresni, akkor egyszerű, mérj meg mindent. Rajzon ott a pozíciószám, a fórumozók meg ránéznek, és több okosságot tudnak mondani, mint így.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015
(#) gergoeagle hozzászólása Ápr 24, 2015 /

Remélem nem untatok senkit.. Kiszereltem az ellenállásokat. A VR30 helyén lévő 4.7K már biztos rossz. Ezt szedtem ki utoljára 0 ellenállást tudok mérni rajta. Átmérek minden alkatrészt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) P_Laszlo válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Vigyázat, az 4,7ohm. Nem kiloohm. Ha szakadt, akkor nulla ohmot nem mérhetsz rajta. Csak végtelen nagy ellenállást, szakadást

Egyébként a magas frekvenciás gerjedés ölte meg, valószínűleg. 2W-os fémoxid mehet a helyére.
(#) gergoeagle válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Egy K betű mennyit számít....
(#) steelbird válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Idézet:
„Egy K betű mennyit számít....”
Hát még az alapok hiánya...
(#) gergoeagle válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 24, 2015 / 2

Nem tanultam. Még csak hasonlót sem. Alap fogalmakat is meg kell tanulnom. Nem számítottam rá, hogy 2 nap alatt menni fog. Viszont sose tanulom meg, ha el se kezdem.
(#) steelbird válasza gergoeagle hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Persze, de ha az alapokkal nem vagy tisztában és azt sem tudod, mit mérsz, mit kellene eredményül adnia egy alkatrész mérésének, akkor nem javítással, hibakereséssel kellene kezdeni, hanem az alapokkal. A javításhoz az alapokon kívül már azt is kellene tudni, hogy a különböző alkatrészeknek az adott kapcsolásban mi a feladatuk, milyen a viselkedésük, hogy kellene működniük, mi a funkciójuk. Enélkül csak vagtában tapogatózás az egész. Javaslom, hogy először építs magadnak egyszerűbb kapcsolásokat, amin meg lehet tanulni, ismerni a különböző alkatrészek tulajdonságait, viselkedését, jellemzőit.
(#) djhans hozzászólása Ápr 27, 2015 /

Feljavítottam egy RA 6350S Aida készüléket. Beletettem a végfokokba a hiányzó alkatrészeket a védelemhez. Az alaplapon pótoltam a hiányzó egy tranzisztort és a körítést ami gyenge vétel esetén monóra kapcsolja a sztereó dekódert. A monó kapcsoló bekapcsolása esetén nálam a dekóder átvált monóra és a sztereó lámpa kialszik. A skálavilágítást is átalakítottam. Erősítő módban csak az üzemmód feliratok mögötti egy izzó világít. Rádió üzemmódban az összes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
(#) bekeipeter válasza djhans hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

A lámpák kapcsolását 1980-tól azért szüntették meg, mert plusz brummot vitt bele MGPU állásban az amúgy is földhurkos rendszerbe. A lemezjátszó bemenet rámegy az MGPU kapcsolóra, majd onnan vissza a modulra árnyékolatlanul. Az Aidákba ezért bele sem került, mivel azokat csak 1980-tól kezdtél el gyártani, a Cleopatra-t meg 1978-tól (fekete skálás). Én miniatűr relékkel oldottam meg a bemenet és a korrekció váltást az előerősítő modulnál, innentől kezdve nem zavar semmit sem.
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 27, 2015 /

Igen, az korrekt megoldás. Nekem jó így, ez a műhelyben van úgyis. Viszont a világítás tápjába beteszek két anti paralel diódát hogy csökkentsem mert 6,5V van most.
(#) MarcyB hozzászólása Máj 21, 2015 /

Sziasztok!

Nemrég szereztem egy végfokhibás Cleot. A végfokpaneleken az összes félvezetőt újakra cseréltem, félfeszültség beállítva, táp pufferkondija cserélve. Szépen szól, de valahogy az Aidámhoz képest kevesebb a mélye. Ugyan azon a hangfalpáron meghallgattam ugyan azt a zenét és hallhatóan kevesebb a mély tartomány a Cleonál. Mi lehet a baj? Kipróbáltam az Aidának a végfokjával és szabályzómoduljával is de ugyan ez marad a helyzet. Szóval a végfokozatot és a szabályzót sikerült már kizárnom a hibalehetőségek közül. Mégis hol lehet a baj?? Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) bekeipeter válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

HC27-33, vagy az előerősítő modul kondenzátorai már kissé korosak lehetnek.
(#) MarcyB válasza bekeipeter hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Köszönöm a gyors reakciót! Kiszerelem és rámérek
(#) MarcyB válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Az előerősítő modult kicseréltem, a kondikat pedig kimértem és valóban hibásak voltak, beforrasztottam helyettük újakat, valamelyest javult de a hiba még mindig fennáll :/
(#) bekeipeter válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

A mélyhang hiánya pedig kondi hibára utal. Szerintem nyugodtan cseréld ki az összeset, mert így 30-on túl, már nem a legjobb állapotban vannak.
(#) Gafly válasza MarcyB hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Idézet:
„A végfokpaneleken az összes félvezetőt újakra cseréltem”

Miért tetted?
Következő: »»   32 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem