Fórum témák
» Több friss téma |
Mindegy, az 546 talán kisebb zajú.
Jónak bizonyult. Sikerült felújítani a végfokokat. Kicseréltem mindent tranyót. Most nem nyomja ki a 0.8-as biztosítékokat, de sajnos gerjed..Így nem tudok féltápot állítani. Ellenőrizhető valahogy a végfokon a "potméter" ha kiszerelem a végfokot és csak egy multiméterem van?
Az előerősítőben a TBA231-et lehet ellenőrizni egy multiméterrel? EC11 pozícióban levő kondért fordítva kötöttem be egy rövid időre. Okozhatott problémát?
Csak egyenként zárd ki a hibaforrást. Ha leválasztasz mindent a végfokozat bemenetéről, akkor mit tapasztalsz?
Milyen frekvencián gerjed? Nem tesz jót az elkónak a megfordított feszültség, ha rövid időre, akkor talán nincs baja, de filléres alkatrész, ha nem bízol benne, kicserélheted.
Miközben próbáltam féltápot mérni/állítani, picit mellényúltam. Gondolom a védelem ment ki. Szóval most megint egyel kevesebb üzemképes végfokom van. Nem gond, reggel javítom. Nem tudom a gerjedés frekvenciáját meghatározni, mert inkább olyan, mint amikor kontaktos valami. Nem tudom elmagyarázni, de hasonlít ahhoz a zajhoz, amikor a bemeneten a kábelt ( Valószínüleg gépzsírral, lehet kenve a zaj, mert mégse annyira éles és bántó ) moztgatják és zizeg. Kb mint amikor a Jack csatlakozót kihúznak pár tized milit és vissza. Ez a fajta zúgás gerjed fel egyre hangosabbra és kuszábbra. Elnézést a sajátos fogalmazásért. Végfokok nélkül semmi extra. Normál alap zúgás a táp felől, szépen világítanak a lámpák. 3 hét szöszölés és alkatrészre várás és szöszölés után már a világító műszerek és a gyengéd trafóbúgás melegséggel tölti el a szívem, de jobb lenne zenét hallgatni
Az elkó miatt nem aggódom, már cseréltem. Azért foglalkoztat a kérdés, mert szeretnék meggyőződni az előerősítő éppségéről. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
Úgy értettem, hogy a végfok a helyén marad, de a bemenetét leválasztod, tehát mondjuk a 470nF kondit a kettes lábról leforrasztod. Így megtudod, hogy az előző fokozatból jön-e a gerjedés.
Egyébként jól működik? Egyenáramú szempontból rendben van? Először mindig ezt kellene ellenőrizni. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
Idézet: „Egyenáramú szempontból rendben van? Először mindig ezt kellene ellenőrizni.” Ezt hogyan kell?
Hát első körben a rajzon megadott feszültségeket ellenőrizni. Aztán a meghajtók BCE feszültségeit, végtranzisztoroknál ugyanezt. Persze a primer körben izzóval. Bár a végtranzisztorokat a puffer is megölheti, szóval ez sem 100% biztonság.
Idézet: „inkább olyan, mint amikor kontaktos valami.” Idézet: „Végfokok nélkül semmi extra. Normál alap zúgás a táp felől, szépen világítanak a lámpák.” Érdemes lenne megnézni a végfok modul érintkezőit az alaplap tüskéivel jól érintkezik-e , áttisztítani . A végfoktól a fejhallgatóra kimenő vezetéket áthidalni és úgy is kipróbálni. Előfordul, hogy annak az érintkezői oxidosak. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2015
Ha az általam közzétett módosításokat nem a leírtak szerint végzed el 100%-ban, akkor 2-3MHz körül gerjed a végfok, de ez nem szokott hallható spektrumú jelenséget produkálni. Szerintem a nyugalmi áram beállításával lehet a probléma, vagy a telepközép beállító trimmer szokott ilyen jelenséget produkálni.
Bekapcsolhatom az erősítőt egy végfokkal? Csak próbálni.
Természetesen.
Most kiszerelve, kötöttem 11.8 voltot a végfokokra ( pc táp ). A bal oldalon a kicsatoló kondi lábánál 7.8 Voltot mérek, de a féltápot 2,7 fölé nem sikerült állítani. A másik végfokon a kicsatoló kondi lábán 2.7 Voltot mérek, féltápot 7.5-9.5 Volt között tudom állítani. Merre keressem a hibát?
Kicsatoló kondi lába, vagyis azt most úgy érted, hogy a kimenet, modulcsati 12-13-as láb? Azon elméletileg DC nullát kell mérni, ha van valami hangszóró a kimeneten. Ha nincs, egy 50-100-150ohmmal le lehet zárni, és akkor nullára kell esnie.
Végtranzisztorok mérve, kiszerelve jók? Valahol mintha lenne nekem egy ilyen modulom. Majd ránézek már vmelyik nap. Nem tetszik ez nekem.
Minden tranzisztort kicseréltem. Többször kiszereltem/ellenőriztem. Úgy értettem, hogy pont a kondi lábán mértem. Kellett valami kiindulási alap, mert foggalmam nincs, hogy mit, hol kell mérni
Minden kondenzátor két lábon áll (vagy fekszik).
Ezzel az a baj, hogy így mi sem tudjuk, hogy mit és hol mérsz. Ha nem érted még, hogy kell hibát keresni, akkor egyszerű, mérj meg mindent. Rajzon ott a pozíciószám, a fórumozók meg ránéznek, és több okosságot tudnak mondani, mint így. A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015
Remélem nem untatok senkit.. Kiszereltem az ellenállásokat. A VR30 helyén lévő 4.7K már biztos rossz. Ezt szedtem ki utoljára 0 ellenállást tudok mérni rajta. Átmérek minden alkatrészt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
Vigyázat, az 4,7ohm. Nem kiloohm. Ha szakadt, akkor nulla ohmot nem mérhetsz rajta. Csak végtelen nagy ellenállást, szakadást
Egyébként a magas frekvenciás gerjedés ölte meg, valószínűleg. 2W-os fémoxid mehet a helyére. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
Egy K betű mennyit számít....
Idézet: Hát még az alapok hiánya... „Egy K betű mennyit számít....”
Nem tanultam. Még csak hasonlót sem. Alap fogalmakat is meg kell tanulnom. Nem számítottam rá, hogy 2 nap alatt menni fog. Viszont sose tanulom meg, ha el se kezdem.
Persze, de ha az alapokkal nem vagy tisztában és azt sem tudod, mit mérsz, mit kellene eredményül adnia egy alkatrész mérésének, akkor nem javítással, hibakereséssel kellene kezdeni, hanem az alapokkal. A javításhoz az alapokon kívül már azt is kellene tudni, hogy a különböző alkatrészeknek az adott kapcsolásban mi a feladatuk, milyen a viselkedésük, hogy kellene működniük, mi a funkciójuk. Enélkül csak vagtában tapogatózás az egész. Javaslom, hogy először építs magadnak egyszerűbb kapcsolásokat, amin meg lehet tanulni, ismerni a különböző alkatrészek tulajdonságait, viselkedését, jellemzőit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
Feljavítottam egy RA 6350S Aida készüléket. Beletettem a végfokokba a hiányzó alkatrészeket a védelemhez. Az alaplapon pótoltam a hiányzó egy tranzisztort és a körítést ami gyenge vétel esetén monóra kapcsolja a sztereó dekódert. A monó kapcsoló bekapcsolása esetén nálam a dekóder átvált monóra és a sztereó lámpa kialszik. A skálavilágítást is átalakítottam. Erősítő módban csak az üzemmód feliratok mögötti egy izzó világít. Rádió üzemmódban az összes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2015
A lámpák kapcsolását 1980-tól azért szüntették meg, mert plusz brummot vitt bele MGPU állásban az amúgy is földhurkos rendszerbe. A lemezjátszó bemenet rámegy az MGPU kapcsolóra, majd onnan vissza a modulra árnyékolatlanul. Az Aidákba ezért bele sem került, mivel azokat csak 1980-tól kezdtél el gyártani, a Cleopatra-t meg 1978-tól (fekete skálás). Én miniatűr relékkel oldottam meg a bemenet és a korrekció váltást az előerősítő modulnál, innentől kezdve nem zavar semmit sem.
Igen, az korrekt megoldás. Nekem jó így, ez a műhelyben van úgyis. Viszont a világítás tápjába beteszek két anti paralel diódát hogy csökkentsem mert 6,5V van most.
Sziasztok!
Nemrég szereztem egy végfokhibás Cleot. A végfokpaneleken az összes félvezetőt újakra cseréltem, félfeszültség beállítva, táp pufferkondija cserélve. Szépen szól, de valahogy az Aidámhoz képest kevesebb a mélye. Ugyan azon a hangfalpáron meghallgattam ugyan azt a zenét és hallhatóan kevesebb a mély tartomány a Cleonál. Mi lehet a baj? Kipróbáltam az Aidának a végfokjával és szabályzómoduljával is de ugyan ez marad a helyzet. Szóval a végfokozatot és a szabályzót sikerült már kizárnom a hibalehetőségek közül. Mégis hol lehet a baj?? Válaszotokat előre is köszönöm!
HC27-33, vagy az előerősítő modul kondenzátorai már kissé korosak lehetnek.
Köszönöm a gyors reakciót! Kiszerelem és rámérek
Az előerősítő modult kicseréltem, a kondikat pedig kimértem és valóban hibásak voltak, beforrasztottam helyettük újakat, valamelyest javult de a hiba még mindig fennáll :/
A mélyhang hiánya pedig kondi hibára utal. Szerintem nyugodtan cseréld ki az összeset, mert így 30-on túl, már nem a legjobb állapotban vannak.
Idézet: „A végfokpaneleken az összes félvezetőt újakra cseréltem” Miért tetted? |
Bejelentkezés
Hirdetés |