Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2547 / 3994
(#) kitartás válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Váltóáramú kommutátoros motor (fúrógép) fordulatszámát legegyszerűbben fázishasításos megoldással tudod szabályozni (triak - diak plusz egy két apróság).
(#) pucuka válasza kitartás hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Univerzális motor fordulatszámát legegyszerűbben egy változtatható kimenőfeszültségű trafóval (toroiddal) állíthatod. Ez összesen 1 db alkatrész.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Érdekelne mind két megoldás. Írnátok egy kicsit részletesebben ezekről?
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Van jónéhány villanymotoros téma a fórumunkban is, de a barátod igen sok irodalmat hoz, ha rákeresel. tankönyv szerűen is.
Minden motor árammal működik, az áramok által létrehozott mágneses terek egymásrahatásából keletkezik a mozgás. Erősen ajánlott elmerülni a mágnesesség rejtelmeiben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) IOsys válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Ez nem olyan téma, amit a kezdők topikban iderittyentenek neked. Én gyorsított eljárásban kaptam a gyorstalpalót, úgy is egy hét volt.
(#) mechanika hozzászólása Ápr 24, 2015 /

Sziasztok!

Mikrovezérlővel szeretném egy villanypásztor működését figyelni.
Nem tudom, hogy a pásztor impulzusait hogyan lehet a mikrovezérlő számára megszelídíteni?

A segítséget előre is köszönöm!
(#) Gafly válasza mechanika hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Azt meg minek???
De több nagy (például 220 KOhm) ellenállás sorban, 4V7 zener párhuzamosan...
(#) mechanika válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Köszi!
Hogy ne menjenek ki a jószágok! Ha bedöglik valami jelezzen nekem! Hány wattos, hány darab??
(#) kt hozzászólása Ápr 24, 2015 /

Sziasztok.
Innen szeretnék rendelni ellenállásokat. Szerintetek milyen lehet a minőségük?
Valaki rendelt már innen ?

És mi a különbség a kék alapú és a barna alapú ellenállások közt ?
(#) Tardief hozzászólása Ápr 24, 2015 /

Sziasztok!
Mennyit fogyaszt egy fűnyíró motorja folyamatos üzemben? Van egy új 1400Wattos gépünk,de a villanyóra szerint csak 0,7 KWh-át evett 1 óra alatt.
(#) kendre256 válasza Tardief hozzászólására (») Ápr 24, 2015 / 1

Egy motor fogyasztása a terheléstől függ. Ha folyamatosan a vakondtúrásokat faragod vele, akkor a teljes terhelésen megy, és esetleg még le is ég. Ha pedig üresjáratban járatod és csak a levegőt kavarja, egészen keveset fogyaszt. Nyilván normál használat során a fogyasztás a kettő között lesz valahol. Az 1400W a maximális teljesítménye a motornak.
(#) Peet19 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Ok. Köszi, kipróbálom.
Köszönöm a többieknek is.
(#) _Turul_ hozzászólása Ápr 25, 2015 /

Hello!

Kapcsoló üzemű tápoknál a bemeneten lévő szűrő 3. pontját, ami a két kondi között van, hova kell kötni? Van egy ATX tápom darabokban, amit jó lenne összerakni, csak most kicsit összekavartak, mivel nem igazán jön át, hogy simán gnd-re, vagy védőföldre gondoltak. Minden rajzon máshogy szerepelnek a jelölések...

Ilyesmire gondolok:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) kendre256 válasza _Turul_ hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Védőföldre.
(#) luluzulu hozzászólása Ápr 25, 2015 /

Sziasztok!
Azt szettném kérdezni, hogy kapcsolásban lévő c3 mire szolgál?

Előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza luluzulu hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Hello! Differenciáló tag. "Gyorsítja" a tirisztor begyújtását. Vagy is R1/R2 feszültségosztóként szerepel, de a gyors jelváltozáskor (ami a gyújtáshoz szükséges), megszünteti a leosztást.
(#) luluzulu válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Kisèrleteztem vele ès arra jutottam, hogy ha leveszem 1µF-ra akor megy legszebben a motor. Mi okozhatja azt, hogy a jelhez kèpest nagyon sokat kèsik a szikra. Valahogy olyan mintha lenne a kapcsolásnak egy késleltetése. Lehetne segíteni valahogy ezen?
(#) proli007 válasza luluzulu hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Ezt ne tőlem kérdezd meg, hanem a megfelelő topikban azoktól, akik ilyen gyújtást készítenek..
Egyébként a gyújtás időpontja függhet a kapcsolás feszültség küszöbértékétől, de a mágnes és a tekercs mechanikai helyzetétől is. Ne adj ég a tekercs polaritástól (kivezetés cserétől) is.
Vagy is az előgyújtás szögértékét ellenőrizni és szükség esetén beállítani szükséges. De ha lehet ebbe én nem szólnék bele..
(#) luluzulu válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

A mehanikai rész azt meg oldom. Kicsit rosszul fogalmaztam a kérdesemet. Lehet helyesebb; kapcsolásomban az időre ki hat-e valami? Pl 15nF, vagy a 10µF az időre nem kellene hogy kihatasal legyen, jó gondolom. BT151 tirisztort használok.
(#) IOsys hozzászólása Ápr 25, 2015 /

Leégett a drillem motorja (multifunkciós forgó kéziszerszám). Arra már rájöttem, hogy nem ajánlatos huzamosan maxon működtetni, de nem kellett 5 perc se, hogy felforrósodjon. Most készülök újratekerni. Mit tehetnék, hogy legközelebb később égjen le?
(#) Doncso válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Akár egy megfelelően méretezett áramkorlátozó ellenállás is sokat segithet adott esetben..
(#) nedudgi válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Hőbiztosítás.
(#) IOsys válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

A tekercselésre gondoltam. Megfelelő átmérőjű huzalom van, de nagyobb menetszám vagy nagyobb átmérő nem segítene valamennyit?
Azt hittem, van benne hőbiztosítás, de az már a motor haldoklása volt. A motor alján a szellőzőnyílás is el van fedve a gép burkolata által, mondjuk nem tudom, jó lenne-e, ha azt a hőt a kezemre fújná a gép. Így viszont nem lehet fogni a motornál.
(#) pjg válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Nem kell borotvaélen járatni. Elég csak kb. kétharmadon. A maximumot tudja, de nem bírja.
(#) IOsys válasza pjg hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Ezek szerint ez is olyan, mint amikor a maximális terhelést csak szükség esetén rövid időre bírja el valami.
Nézegetem a motorokat ebayen, van pont ugyanilyen is: 4.5-15V/no load: 0.37A/16.400 rpm. (Utóbbi annak fényében érdekes, hogy 20.000-es fordulatúnak van mondva a gép.)
Van egy ilyen motor is, ez jó lenne? 11.1V/no load: 1.2A/30.000 rpm
(#) IOsys hozzászólása Ápr 25, 2015 /

Az imént ránéztem szkóppal egy BT151 tirisztor+poti+tranyó+elko összetételű motorvezérlő kimenetére terheletlenül, és bárhogy tekertem a potit, ugyanaz a táp feszültségű periodikus fesz volt rajta. A tirisztor így működik, vagy elszállt?
A vezérlőhöz tartozó motor leégett. Az újratekerése vagy nem sikerült, vagy a tirisztor szállt el.
(#) Bakman válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Terheléssel (pl. izzóval) is ez a helyzet?
(#) IOsys válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

6Ohm 10W ellenállást aggattam rá, mintha nem csináltam volna semmit. Kiszedtem végül a tirisztort és kipróbáltam, működik-e funkciója szerint, működik. A motort megtekerem még egyszer, hátha valami kontakt volt rossz az előbb. Idegesítő, mert pont ezen a hétvégén lett volna időm dolgozni a géppel.
(#) IOsys válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Sikerült megjavítani, kis hangolás után a hangja is a régi.

Erre a kérdésemre valaki tud mondani valamit? Ez az eredeti motor adatlapja, ez pedig amire cserélném. A táp 12Vdc, 2A.
(#) teszti hozzászólása Ápr 26, 2015 /

Sziasztok!

Feszültségmérésnél a mért feszültség végig az eszközben marad?

Pl. ha multiméterrel rámérek a 230V-ra, akkor meddig marad meg a 230V? Bemegy az egyik tüskén és utána mi történik? Leválik valahol a műszeren belül vagy a másik tüskén "távozik"?
Következő: »»   2547 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem