Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi a tanácsot.
Remélem azt is fogom kapni mint amit képről kinéztem.
Üdv!
Hogy ér véget egy ELKO élete, ha elöregedik? Felrobban, vagy csak szépen kimúlik? Rövidzárként, vagy szakadásként viselkedik utána?
Miért nem használsz fa távtartót.
Köszi az ötletet, de van kedve a francnak fából faragni, találtam filléres műanyagot HES-ben, szerintem azt veszem.
Mit takar itt a qmm mértékegység?
Bővebben: Link
Szia!
Magyarul mm2= négyzetmilliméter.
Valoszinuleg az sq helyett hibasan csak q van. Square, azaz magyarul negyzet. Tehat negyzetmillimeter.
Megszakad, hiszen elvesztette a kapacitasat.
A kondenzátor mindig szakadást mutat egyenfeszültségen a feltöltődése után, tehát rossz a kérdés.
Pff, hibás ott minden...
Köszi!
Jellemzően elveszti a kapacitását. Találkoztam már olyannal is, hogy (multiméteres) kapacitásmérővel mérve megvolt a kapacitása, de közben hatalmas nagy nagyfrekvenciás "brumm" volt rajta (kapcsolóüzemű tápegységben). Ekkor az ESR értéke romlott el. Ennek következménye szokott lenni, hogy a rossz ESR érték miatt melegedni kezd, ettől az elektrolitja még jobban kiszárad, vagy kifolyik, egy lavina indul el, felpúposodik, esetleg felrobban.
Az utóbbi időben gyártott, kapcsolóüzemű tápokban használt kondenzátorok általában fel szoktak púposodni, mikor megdöglenek.
Utolsó csavaros kérdésem:
TO220-as tokra bordát mekkora átmérőjű és milyen típusú metrikus csavarral érdemes vagy szokás felfogatni a nem süllyesztett fejűek közül, illetve milyen anyával, önzáróval? Ugye itt van bőven választék: Bővebben: Link
Önzárós anya felesleges, a bordákban néha van menet is. Amúgy M3-as csavarral szokás illetve lehet felfogatni.
Aha, köszi.
A bordát azt én fogom kifúrni mert ilyen
M3-mas csavarral kell, de vehetsz klipszeset is, akkor nem kell fúrni, és ha több alkatrészt akarsz hűteni egy bordán, akkor nem kell a szigeteléssel vesződnöd.
Szerencsére most csak egy-egy alkatrészről van szó.
Idézet: „és ha több alkatrészt akarsz hűteni egy bordán, akkor nem kell a szigeteléssel vesződnöd.” Mert eloxált, vagy hogyhogy nem kell szigetelni? A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015
Nem tudom, hogy Ákos a klipszes alatt mire gondolt, szerintem erre:Bővebben: Link. A szigetelés a tranzisztor és a hűtőborda közé kell! Ákos szerintem arra gondolt, hogy a csavarfej alá nem kell a szigetelő gyűrű.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2015
Üdv mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni hangfal erősítőre való hozzákapcsolására. Adott egy 8ohm-os hangfal, kivezetései mind a kettő fehér.., illetve egy 4ohm-os ennél is mind a két vezeték egyforma színű. Az erősítő amire rászeretném őket kötni 8ohm os. Szabad úgy rákötni egy kimenetre mind a kettőt hogy nem tudom a polarításukat hogy 12ohm legyen?
Elvileg szabad. Ha sorba kotod oket, akkor az 12 Ohm lesz. Ha a polaritas nem jo, akkor a ket hangszoro ellenfazisban szol, es kioltjak egymast, azaz - fokepp a mely hangok - nagyon halkak lesznek, ha a ket hangszorot egymas melle teszed es szembol hallgatod. Ha valamelyik polaritasat megcsereled, akkor jelentos valtozast kell tapasztalni a melyhangok teren. Ugyanez ervenyes a sztereo rendszerre is. Kirakod a ket hangfalat es kozepen hallgatva gyenge a mely, de oldalra setalva jo, akkor ellenfazisban dolgozik a ket oldal.
Kiderítheted a hangszóró polaritását egy kb 9V os elemmel. Ha helyes polaritással kapcsolod az elemet a hangszóróra akkor a membránnak (ha jól tévedek) kifelé illenék mozdulni.
Köszönöm a válaszokat. Igen, hangdobozom van, elnézést érte hogy nem írtam az elején.
Sziasztok!
DC villanymotor sebességszabályozását úgy oldottam meg, hogy csináltam egy kb: 500Hz -es négyszög jelgenerátort aminek a kitöltési tényezőjét módosítva tudom szabályozni a motor sebességét. Azért választottam ezt a viszonylag nagy frekvenciát, hogy lassú fordulaton is egyenletesen forogjon. A kérdésem az, hogy használható lenne-e ez váltóáramú villanymotorhoz? Végülis a feszültség változó, de mégis csak egyenáram mert az áram iránya nem változik. Ha ez nem járható út, akkor hogyan tudnám szabályozni a váltóáramú motor sebességét? Mi a különbség az egyenáramú és a váltóáramú motorok tekercselése vagy fizikai felépítésük között? Előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
Többféle váltakozóáramú motor van többféle feszültségre. Milyen fajta váltakozóáramú motor fordulatszámát szeretnéd változtatni? Indukciós (aszinkron) vagy univerzális (kommutátoros-kefés)? A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
Szia!
Egy sima kommutátoros szénkefés fúrógépmotor hálózati feszültségről működik.
Az akkumlátoros fúrókban is kefés motor van (egyenáramú, külső gerjesztésű motor), mégsem működik váltóáramról. Az egyenáramú (kefés) motorok közül egyedül az egyenáramú soros motor (ez a tisztességes neve) műküdik váltakozó árammal, ezért hívják még univerzális motornak.Ilyen a porszívó, újabban a mosógép, és a hálózatról működő kis kézi szerszámgépek motorjai.
Nem ártana megismerni a villamos gépek legalább alapvető fajtáit, minden villamos gép, indukciós elven működik. A transzformátor is, pedig ott nem mozog mechanikusan semmi. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
Értem, köszönöm. A villanymotorok működési elvét ismerem, de nem tudom mi a különbség a váltóáramú és az egyenáramú motorok között.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |