Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   107 / 252
(#) tranyo22 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Egy 10A megszakítót érdemes be iktattni?
Borús időben is tölt egy kicsit a napelem?
1 kapcsoló helyett lehet 2db?
(#) dokidoki válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Tudod, a helyzet az, hogy kérdezni is tudni kell. Nos, másodszor teszel fel olyan kérdést, melyre talán a jelenkorunk jövendőmondói is brékelni kezdenek. Az a 75 Wattnyi napelem nem tudni mennyit fog termelni, mert ez napfény és felszerelésfüggő. Az a 350W max kapacitású inverterről sem tudni mennyi a hatásfoka... Az általad használt vélt akkumulátorról sincs semmi adat, hogy mit bír, mert ugye sok fajta van, eltérő képességekkel, nem csak kapacitással. Azt meg végképp nem tudni, mennyi és milyen fogyasztású led izzókat óhajtasz használni. Ez csak a felszíne a kérdéskörnek még. Ha minden adat meglenne, akkor is többnyire csak saccolni lehet a kérdésedre a választ.
Szóval a helyes válasz erre: valameddig, bármeddig, . Illetve a akkukapacitástól, hatásfoktól, és a fogyasztástól függően egy darabig.
A bukxához, és az elváráshoz képeset a lehető legjobb eszközöket vásárolj és használj, de ebbe sem látunk bele, jó tanácsod tudjon adni a hozzáértőbb.
Így jó?
(#) greenpower válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Szia

Akkor tisztázzuk mert minden nap adunk tanácsot és az alapján mindig megváltoztatod a konfigurációdat, már nem bírom követni
Az elején még TV, töltő és világítás volt egy olcsó 12V-os trapézinverteren keresztül 50V-os panellal.

Utoljára ezt sikerült leszűrnöm:
60Ah autóaksi (alig bírja a ciklikus lemerítést, max. 30% energiatároló képesség hosszabb távon)
20V/75W napelem
12V/220V olcsó trapéz inverter (max. 70% hatásfok)
12V/10A töltésvezérlő (max. 120W terhelhetőség 12V-nál ha azt akarjuk hogy védje az aksit)
10darab 11W-os LED izzó (az elején energiatakarékos volt) ami kb. 110W terhelés

Akkor számoljuk ki mennyi energiát vehetsz ki az autóaksiból hogy kibírjon kb. 100-120 ciklust.
12V*60Ah* 0.3 = 216Wh

Ha ezt egy 70% hatásfokú trapézinverteren keresztül használod fel akkor ez kb. 150Wh-ra csökken

Az energiaigényed óránként 110Wh, így 150/100= 1,36 órát bír ki az autóaksi.

Ha kihagyod az invertert és átállsz 12V-os LED izzókra akkor ez kb. 2 órára növekszik.

Egy jó tanács, ha komolyan gondolod ezt a napelemesdit akkor képezd magad kicsit fizikából és matekból, mert szükséged lesz rá.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
(#) Bakman válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

230 V -ra 10 A-es kismegszakító 2300 W-os teljesítméyfelvételig elég, az alatt nem old le. Lehet két kapcsoló is. Állítólag borus időben is tölt egy kicsit, de hogy mennyit, arra passzolok. szerintem kb. 10 %-os teljesítménnyel megy.
(#) kendre256 válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Megszakító szerintem felesleges, elég egy 10A-es biztosító a 12V-os ágban. Azzal 100-200W terhelésig mehet az akku, az szerintem jelen esetben elég. A 230V-os oldalon valami nagyon kicsi, pl. 2A megszakító elég lenne, de az meg szerintem felesleges, mert az inverterben kell lennie túlterhelésvédelemnek, az meg elektronikusan leold 1,5A körül. Neked olyan inverter kellene, amit nem kell visszakapcsolni a túlterhelés megszűnte után. Én olyat használok, amit ki- és bekapcsolni kell túlterhelés vagy lecsökkent akkufeszültség után, és a kapcsoló magán az inverteren van. Az inverter előtti kapcsoló ezt a problémát is megoldaná.
Lehet szinte akárhány kapcsoló is, de a kérdés az, hogy mi indokolná?
A polikristályos napelemek borús időben is töltenek, de a fény mennyiségének megfelelően sokkal kisebb teljesítménnyel. Azért írtam az előzőekben, hogy az invertert nem kellene állandóan rajta hagyni, mert az üresjáratban elfogyaszthatja a termelt áramot.
(#) kowi válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Wago-hoz is van Alu paszta ott se ér össze a réz az alu-val mivel eleve külön "luk"ba van. De én javasolni szoktam a cserét.
(#) Gombszem válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Szinte biztos. De 5100 Ft egy darab.

Hülyeség ha a kapcsolót ami az inverterbe van ki vezetni?
Azért kéne 2 kapcsoló mert ha borús az idő és ha most mondjuk bent van a házba akkor letudja kapcsolni de ha kint van a kis házban akkor onnan is letudja kapcsolni.Ne járjon már anyit.
Akkor kismegszakitó felesleges, biztonság kedvéért teszek be egy füst érzékelőt.
(#) tranyo22 válasza greenpower hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Tv-t is és az energitakarékos LED izzókat szeretném működtetni.
Válasszak nagyobb kapacitású akkumulátort, és nagyobb kapacítású inverter (600W)?
(#) proba válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Az inverterből nem szedném ki a kapcsolót (egyszerűbb a csere, nincs gond a garancia érvényesítéssel,.... Ha ilyen feltételek vannak, talán egy alternatív kapcsolós kialakítás a 12V ra, egy kisebb biztosítékkal, ezzel egy relét meghúzatva indulhatna az inverter. Bár a relé egy plusz fogyasztó, de nagyobb távolságokra az inverter tápját nem célszerű elvezetni.
(#) tranyo22 válasza proba hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Marad akkor a kapcsoló a helyén.
600W inverterhez hány Ah akkumulátor kell? Azért váltottam 600W ra mert 300W folyamatos terhelhetőség, 600W csúcsterhelhetőség.
Idézet:
„Neked olyan inverter kellene, amit nem kell visszakapcsolni a túlterhelés megszűnte után. Én olyat használok, amit ki- és bekapcsolni kell túlterhelés vagy lecsökkent akkufeszültség után, és a kapcsoló magán az inverteren van. Az inverter előtti kapcsoló ezt a problémát is megoldaná.”
12V ra kössek egy kapcsolót?
(#) fater0827 válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Üdv
Ha csak 12 Voltos LED-eket használsz (van belőle 1 Watt-tól -> ) akkor ugye nem kell inverter , annak veszteségével eggyűtt . Nekem van belőle 12 Volt 2Watt szpott jellegű , bicaj lámpaként használom 14 A/h akkuval . Úgy 1/2 évenként azért feltöltöm , önkisülés .
(#) kendre256 válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Helyileg hol lesz a napelem, az inverter és a lámpa? Mekkora távolságokat tervezel ezek közt? Milyen igények vannak a működtetéssel kapcsolatban?
Ha pontosan leírnád, hogy mit szeretnél, konkrétabb tanácsot lehetne adni és nem kellene felesleges köröket futni..
Az inverterbe nem kellene belenyúlni...
Én úgy csinálnám meg, hogy a "kis ház" tetejére szerelném fel a napelemet (annak mindegy, hol van, ha nap éri), a töltésvezérlőt rákötném fixen. A töltésvezérlőre rákötném az akkut fixen. A töltésvezérlő terhelés kimenetére kötném az invertert kapcsolóval, ide kellene a 10A-es biztosíték is sorba. Az inverter kimenetére meg fixen rákötném a lámpát. A lámpát ki-bekapcsolgatni az inverter előtti kapcsolóval lehetne a lámpa helyén.
Napelemes töltésvezérlők.
A füstérzékelő jelen esetben teljesen feleslegesnek tűnik.
(De egyre inkább az az érzésem, hogy ezt nem neked kellene megcsinálnod, hanem rábízni valami hozzáértőre...)
(#) tranyo22 válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Beltéri/kültéri világításra kellene.

30m távolság
Idézet:
„A töltésvezérlő terhelés kimenetére kötném az invertert kapcsolóval, ide kellene a 10A-es biztosíték is sorba”
10A sorba kötni hogy érted?
(#) Gab77 válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Tranyo22 fogad meg a többiek tanácsát és neten olvasgas többet ezzel kapcsolatban!
Autó akkut azzonal felejsd el ha tv-ét, 10db ledes égöt stb-it akarsz rola üzemeltetni...
A másik dolog a kinai töltésvezérlő 10A kimenete azonnal lefog tiltani mihelyt megprobálod felkapcsolni a trapéz invertert! Mivel induláskor az inverter többet vezs fel mint kellene...
Tudom mert anno amikor kezdő voltam mint most te ugyan igy jártam!
Csak is olyan vezérlővel tudtam igy össze kötni amiben relével volt a kimenet megoldva. és nem fet-tel...
Pl IVT30A.
De ezek az inverterek amugy 10.5 voltnál lekapcsolnak, szóval nem fontos a töltésvezérlő kimenetére kötni a trapéz invertert mehet az akkúra egyenesen!
És még annyi, hogy a ledes égők a trapéztol kifognak nyulni, tudom mert igy jártam!
Csak is energia takarékos neon birja nekem rola...

75W-os napelemmel és autó akkuval bele sem kezdenék ennyi fogyasztó ellátásába amugy.
(#) tranyo22 válasza Gab77 hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Mi kell hozzá hogy működjön a 10db lámpa?

Az attol függ meddig akarod azt a 10Db x wattos lámát használni?

Elgelejtettem említeni nem szeretném egy szerre mindet üzemeltetni max. egyszerre 2-3 darabot.

No, jólvan mert töled a holtak is feltámadnak!
Menj erre az oldalra, itt mindent kiszámol neked a progi és mindent megtalálsz a témával kapcsolatban...

http://apps.biosolar.hu
http://apps.biosolar.hu/battery/

Sajna így, hogy mindig variálsz mint toth a p..-án nem lehet neked pontosan segiteni.

75W Napelem megfelel?
85Ah akku

Tranyo22, 75W-os napelem télen és borus időben nem fogja feltölteni az akkut!

És még nyáron is max ha lejön majd rola 60W!!! A cellák felmelegednek és csökken a napelem teljesitménye.

Ha rám halgatsz veszel kb 300W-os napelemet, egy 180Ah akkut és egy 30A-os töltésvezérlőt és a 10 db égödet nagyábol elfogja vinni.

Az égőt nem az inverter viszi?
600W-os

Van 12 voltos égő is, és igy nincs annyi veszteség az inverter miatt!
De persze vehetsz innvertert is nem kell nagy elég kb 400W-600W-os
Ajánlok is egyet hi-400 csucsban 800W-ot tud és 10.5 voltnál lekapcsol automatikusan.

Akkor a napelem lehet 75W
Elég egy 70Ah akkumulátor
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015

Már írtam, hogy az a 75 wattos napelem nagyon sovány!
De ved meg és akaszd arra a 85Ah akkura és télen majd csodálkozni fogsz, hogy az akkú tönkre ment.

Amugy is ha autó akkut veszel az még hamarabb tönkre fog menni mert nem érdemes 12.4 volt alá meriteni, nem hogy 10.5volt ....

De amit belinkeltem oldalt regiz be oda és segitsenek ott mert én már kész lettem töled már bocsika!

Utolsó kérdésem lenne hogy a 75W napelem elég egy 150W inverternek és 18Ah UPS akkunak?

Bővebben: Link Ezt az UPS-t szeretném használni benne van már az akku és az inverter, kiszedem az akkut rákötöm a töltésvezérlőre

Hu, ha most pi.ám lenne kelepelne...
Keres a környékeden egy szakit mert szegény nagyid kis konyhájábol atombombát fogsz épiteni...
18Ah akut max 1.8A-el tölthetsz, tehát a 75W-os napelemhez min egy 60Ah akkú drukálna.
Többet ne is kérdez tölem mert megyek lehüteni az elmém egy cinvödör jéggel...
(#) papus51 válasza tranyo22 hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

Kedves tranyo22! 12 éves korod ellenére egészen jól ugráltatod itt szakikat.
Következő: »»   107 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem