Fórum témák
» Több friss téma |
Akár 20-30 A-t is fölvehet nagyon rövid időre. Én egy soros 22 ohmos NTC-vel korlátoznám az indulási áramot.
NTC az kerámia kondenzátor?
Mert olyat látok a biztosíték panelon sorba kötve, de még a biztosíték előtt van. De van még egy szintén olyan szabad kerámia kondi azon a részen, mivel régebben volt egy olyan extra funkciója az erősítőnek, hogy saját hálózati konektora volt, ami akkor működött, mikor be volt kapcsolva az erősítő, de hülye és veszélyes ötletnek találtam, tehát kikötöttem.
Szia!
NEM ! EZ Negativ Hőfoktényezőjű Ellenállás. hidegen 22 Ohm az átfolyó áram hatásárs lemegy kb 7 Ohm-ig. A kerámia komdid KÉK szinű? nem VDR akar lenni? feszúltség csúcsok elnyelése...... a vezérelt dugalj nem hülyeség ---gondolj a számitógép technikára ----hány dolgott kell be/ki kapcsolni együtt-
Hát, ha aktuális még...
A litze-t, és minden lakkal szigetelt huzalt (ha nem forrasztható a lakk!) lánggal szoktunk tisztítani. Módszer: Kis tégelyben den.szesz. Kicsit arrébb, (hogy ne gyújtsd meg a szeszt!) de elég közel hozzá, (hogy a drót ne hüljön ki,) a lánggal fehérre izítod a madzagot, és belemártod a den.szeszbe. Előtte nem árt gyakorolni, - eléggé izzik-e, de a huzal el ne égjen, - és jó, ha van hozzá kézi gázláng. Az öngyújtó, (gáz gyújtó) kicsit macerás, létezik szúró lángot adó szerkentyű, esetleg forrasztó lámpa.
Sziasztok! Lenne egy olyan gondom, hogy van egy toroid vasmagom, és nem tudom mekkora teljesítményű. A méretei:126mm külső átmérő, 81mm belső átmérő, 41mm magasság. Esetleg megközelítőleg meg tudnálok mondani? Az EI magos trafóhoz hasonlóan kell méretezni?
Előre is köszi a válaszokat.
Szerintetek hány wattos ez a toroid? Külső átmérő 20cm
belső átmérő 8cm, mélység: 8cm, Kimeneti fesz 40V váltó üresjárati primer áramfelvétel 900mA, secunder keresztmetszet vonalzóval kb 3,5 mm Itt egy kép is.
Csaó! Szerintem olyan 800-1000w lehet, a huzalvastagságból és a feszből számolva/saccolva.
szia,
kellenének a belső ellenállások, meg az egy menetre eső feszültség. abból frankón meg lehetne állapítani hogy mit is tud a kicsike. mindenesetre a 0,9A-es üresjárási áram, mintha menetzárlat szagú lenne
én ekkora vasra 420-is szoktam tekerni, de ez nyílván függ a vas minőségétől is.
Mérek majd ellenállásokat is csak most kivittem a garázsba. A menetzárlat elég bukás lenne, mert belül van a primer Legközelebb hagyom hosszabb ideig és ha csak egy menet környékén melegszik akkor menetzárlat. Még van egy hasonló magom csak annak leszedtek a primeréböl.
Vagy túlgerjesztés. Ha terhelés hatására előbb csökken, abból megítélhető.
egy jól méretezett 1.000Va körüli trafó "normálisnak" mondható áramfelvétele üresjárásban 100-120mA, itt elég nagynak tűnik a különbség.
menetzárlat nem csak a primer oldalon lehet, lehet az akár a szekunder tekercsben is.
elnézéseteket kérem, de ha szekunder zárlat lenne akkor meg sokkal nagyobb lenne egy ekkora trafónál az áramfelvétel
Sziasztok!
Ugyebár ha váltó feszt egyenrángatunk és pufferelünk akkor megnő a fesz (gyök2-szörösére asszem). Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha van egy (torroid) trafóm ami a szekunder körén 500W-ot ad le akkor egyenirányítás és pufferelés után a teljesítménye végülis megnő, nem?
Jó lenne, de nem. (feltalálnánk az energiatermelést)
Az a helyzet, hogy valóban megnő a feszültség, de nem éri el üzem közben a csúcsfeszültséget, különböző okok miatt. A diódákon viszont csak rövid ideig folyik áram, tehát közel sem a teljes hullám alatt. Ez nem tud akkora lenni, hogy a pufferelés után akár akkora (tartós) áramot hozzon létre, mint azt váltóban tudna. Tehát, amit nyerünk feszültségen, azt bőven elvesztjük az áramon.
Aszta, gyorsak voltatok ám!
Köszi mindenkinek, megvilágítottátok elmém sötét zugait! Pedig tényleg jól hangzott!
Sziasztok!
Van egy toroidom, ami 2X23 és 2X20 V-os, nem lehet belőle 2X 40V-os tápot csinálni?
Sziasztok!
Először is bocs ha ezt már valaki leírta előttem nem olvastam el az összes hozzászólást csak párba olvastam bele. A transzformátorok teljesítményét az én iskolás éveimben úgy mérték hogy először is megmértük a szekunder feszültséget ebből meg lehet határozni az áttételt és ha ez meg van az ampermérőt a primer ágba tesszük és a szekundert pár pillanatra rövidre zárjuk ezután a primer ágba mért áramot megszorozzuk az átétellel és megkapjuk a szekunder áramot ezt már csak meg kell szorozni a szekunder feszültséggel és megvan a teljesítmény. Ez a módszer annyival jobb hogy a kisebb primer áramot mérjük ezáltal nem vágjuk haza a műszerünket olyan hamar
Amit így tudsz mérni, az a zárlati teljesítmény. Akkora árammal, mint ami rövidzárnál folyik, nem terhelheted, hisz az - 1-2 különleges esettől eltekintve - a trafó károsodásához vezet. Az meg korántsem üzemszerű. Tehát az üzemi terhelőáram ennél lényegesen kisebb.
Sziasztok!
A következőt szeretném kérdezni: Hány leágazás kell egy 1kW-os toroidból, ha 3db 200W-os quad-ot akarok rákötni + egyéb kiegészítő áramkörök lennének üzemeltetve róla. (6 vagy 8 leágazás kell?)
Ha úgy érted, hogy 3 végfoknak 3 szekundert szeretnél, akkor az 9 kivezetés, ebből 3 (közép)leágazás. Az egyebeknek +1 szekunder az még két kivezetés.
Ha egy szekunder viszi a 3 véget az 3 kivezetés (középleágazásos szekunder), +1 szekunder az egyebeknek, ami graetz esetén kettő, kétütemű egyenirányításnál 3 kivez. Így lenne 6db kivezetés.
Most ment haza barátom, aki othonosabban mozog a témában mint én, tehát ne mtudom, hogy a következő kérdést jól teszem-e fel. Valami olyasmit mondott, hogy ha jobban leterhelnénk a trafót akkor elég lenne 2 leágazás, tehát 2x36V. Majd holnap fog visszajönni, akkor majd megint lenne a témában kérdésem, mert ő tudja, hogy amit fentebb leírtál az mit jelentene a mi esetünkben és hogy hogyan legyen tovább.
Holnap is számítok a segítségedre, és köszi a válaszod! 3db 200W-os, 405-ös quad lenne rákötve + egyéb kapcsolások.
Mi lenne akkor, ha 2db 72V-os szekunder kérnél közép megcsapolással (ez, ahol én csináltatom a toroidokat megcsapolásonként +5% felár míg 2-nél több szekunder esetén darabonként 10%, tehát spórolsz 10%-ot) Az 1. szekundernél az egyik oldal egyik graetz...stb pl. bal csatorna, a másik oldala meg egy másik graezt utána pl. jobbcsatona. A 2, szekunder egyik oldala a mély, a másik meg egyéb áramkörök.
Csak ötlet. üdv
Le lehet-e terhelni egy 1kW-os közép-megcsapolásos toroid trafót, úgy, hogy rajta van 3db 200W-os quad + egyéb apróságok.
Tehát a következőt írtad a másik témába:
"6*36V csak akkor kell, ha minden csatornát külön tápról akarsz hajtani, 2*36V-ról elmegy akár a 3 végfok, persze nagyobb áramot vesz fel. Vastagabb szek.tekercs, nagyobb áramú Graetz, nagyobb puffer..." Akkor a kérdésem, hogy mi alapján kell ezt beméretezni, hogyan kell ezt kiszámolni, tudnátok segíteni? sound_man írta, hogy elbírja, ha nagy a trafó. 1kW-os megfelelne? Úgy számoltam, hogy 1db 200W-os quadnak 300VA-es trafóra van szükség, 3db-nak akkor 900VA-esre, akkor 1kW-os éppen hogy elég a 3 végfokhoz és az egyéb apróságokho. Tudnátok segíteni, hogy akkor milyen trafóra lenne szükségem? Amúgy nem feltétlen kell toroid, lehet más is, ha működőképes a dolog.
1kw-os trafó simán elég. Szerintem 2x36v-os legyen megy egyszer 10v a koppanásgátlónak, gondolom azt is szeretnél bele építeni.
Természetesen!
Koppanásgátló, lágyindító, esetleg bemenetválasztó, 3-3 sávos EQ és majd amit Topi által fejlesztett LCD-s kivezérlésjelző. Jah megm ég digitális hangerőszabályzó. Akkor a következő toroid transzformátor megfelelne nekem? Teljesítmény: 1000 VA Primer feszültség: 230V Szekunder feszültségek: 2x35V + 2x30V Közelítő méretek: átmérő 200mm, magasság: 75mm
El kell dönteni, hogy mekkora tápról akarod járatni?
+/- 50V és 1000VA-os trafó esetén a szek fesz 2*36V. Ekkor 1000VA=2*Uszek*Iszek. Ebből kb 14A-os áram kell a szekundernek. Ha pl 60V-ról járatod, akkor 42V szek esetén kb 12A-os szekunder kell. Persze ha pl. más fesz is kell, akkor még arra is kell tekercs. |
Bejelentkezés
Hirdetés |