Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   408 / 978
(#) Gombszem válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Én ezt sehol sem láttam, én jöttem rá magamtól vagy 30 éve. Elkezdtem lekalapálni a betonvasat (volt vagy 3 méter), de félúton elakadt. Ránéztem a Kangoo-ra (ezt kaptam kölcsön). Ráraktam egy kis fusival, és fél perc alatt lent volt.
(#) wolfi hozzászólása Máj 9, 2015 /

Sziasztok!
Keresem a megoldást egy rossz villamos hálózatban(lakóház + melléképület), elektronikához értek, de ez a jelenség meghalad, ötleteim vannak csak.
Szóval adott két villanyóra, utána két ős régi biztosíték tábla, 1 tábla lakóház földszint és melléképület, 2 tábla lakóház emeletre.(valamikor a lakóházra egy ora volt, a hálózat közben szét lett választva)
Jelenség a következő: Mind két tábla összes biztosítéka a helyén 1-es tábla után nincs áram, 2 után van. Viszont ha 2 tábla utáni hálózatban valami fogyasztót teszek, lehet ez hűtő, számítógép akármi, akkor az 1-es tábla után is lesz áram. Mitől van ez a jelenség?
(#) bundibacsi válasza wolfi hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Hello!Valószínű ahol a két órának szét van osztva a fázis és a nulla ott van szakadás.A fogyasztók így sorba kötődnek és veszélyes üzemeltetni így bármit is!
(#) wolfi válasza bundibacsi hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Lehet, hogy ott a hiba, viszont ha a fogyasztok sorba lennének kötve akkor bizony feszültség osztás is lenne, az viszont látszana. a feszültségek rendbe vannak mértem. Az 1 tábla előtti 1 es orának a fő biztosítékának a fázis része át van kötve, mert nem lehetett visszakapcsolni, ezt egy villanyszerelő csinálta, biztosíték meghibásodásra gondoltunk. De nekem kezd gyanus lenni, hogy nem a biztosítékkal van gond.
(#) bundibacsi válasza wolfi hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Azt nem villanyszerelő hanem kontár csinálta.
(#) wolfi válasza bundibacsi hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Elektronikához értek, de villanyszerelésben nincs tapasztalatom, nagyonsokat kerestem egy bekötési rajzot egy sima elosztótáblához(biztosíték táblához) de nem találok. Mert én kicserélném azt a régi táblát időszerű lenne csak nem tudom, hogy kell bekötni(szabványosan).
Mert ugye póznáról bejön a fázis és a null, órától már le van osztva a földelés, vagy a biztosíték táblánál kell?
Jó lenne egy bekötési rajz.
(#) Kismazsika válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Ezzel csak annyi a baj, hogy ha zárlatra kimegy az olvadó betét akkor lehet hívni az áramszolgáltatót. A betétek helyére rövidre záró kést kell tenni.
(#) gyuszo válasza Kismazsika hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Probléma esetén hamarabb kiold a kismegszakító, vagy a Fi-relé a fogyasztói elosztótáblán, esetleg a mérőhelynél az óra előtt levő kismegszakító, ami csak 20A-es. Ha kiold a 63A-es kékes biztosíték, akkor nagyobb a baj, ahhoz úgyis regisztrált villanyszerelő kell.
A rövidre záró késsel ha tüzet okozol nemcsak az áramszolgáltató lesz értesítve.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) papus51 válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Nem lehetséges, hogy egy kissé eltávolodtunk az eredeti kérdéstől?
(#) bgsf válasza wolfi hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Szia!
Ha ez segít.......

diagram.jpg

(#) botesz válasza szamóca hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Hát a 3 fázis bevezetés ott kezdődik hogy 100 valahány ezer Ft hozzájárulási díj az EON felé....A szekrényt meg a többit már nem is sorolom....
(#) szamóca válasza botesz hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Utánajártam.
(#) botesz válasza szamóca hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Akkor jó.Csak mondom megírom mielőtt még nagyon meglepődsz...de akkor már megvolt
(#) Alkotó válasza botesz hozzászólására (») Máj 13, 2015 /

Ez maflaság.
32 A-ig nem kell fizetni hálózatfejlesztést. Van egy mérőhely felülvizsgálat (kb. 10 ezer ha egyébként rendben van), és kész.
E fölött, valóban amperenként kell kb. 4200 Ft-ot fizetni.
Az a kérdés, hogy pl 3x10 A-t, sikerül-e ügyesen elosztani, mert a házak többsége nincs erre előre felkészítve. Nálam a bekötéskör, kis túlzással újra kellett huzaloznom a hálózatunkat (ami egyébként is ráfért).
Valahol középúton lehet a jó megoldás, pl. 10+10+20 A, de ez már a többlet 8A-hez hálózatfejlesztési díjjal terhelt.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2015
(#) botesz válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 13, 2015 1 /

Miért mondod?Se Te sem pedig én nem tudom hogy a kollégának milyen a fogyasztásmérő helye úgyhogy maradjunk abban hogyha már be van vezetve az áram arra a területre akkor igenis kell fizetni(a főnököm ezzel foglalkozik szóval tudom hogy mivel jár....)Amit Te mondasz az abban az esetben igaz hogyha minden stimmel gondolok itt megfelelő tetőtartó/ falihorog(amit egyébként már el sem fogadnak csak akkor ha falsíkba van) vagy marad a földkábel.De ebbe ne menjünk bele mert egyrészt nem idevaló másrészt a kolléga nem él ezzel a lehetőséggel.
(#) pont válasza botesz hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Azért mondja mert igaza van. A kolléga azt írta, hogy az EON felé 100 000, Te pedig az egyéb kiépítés költségét taglalod. Összesen 32A-ig ingyenes a mérőhöz a kiépítés akár egy akár három fázisról van szó, most már a légkábelt is az EON fizeti.
(#) botesz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Köszi!Én legelőször is ezt mondtam csak a kolléga kezdett el nagyon belemerülni a témába...Nem is volt szó ennél többről...
(#) kameleon2 válasza botesz hozzászólására (») Máj 14, 2015 1 / 1

Ilyenkor szoktam mondani, hogy a napelem egy új bekötésnél nem is olyan drága alternatíva. Ez még az olcsóbb verzió, de ha még trafó is kellene, akkor a napelem már olcsóbb. Sajnos meg kell adni a királynak ami jár. A hálózatfejlesztést ki kell fizetni, ha csatlakozni akarsz. Ha a szolgáltató hálózatához csatlakozol - akkor neki fizetsz. Ha magadnak állítasz elő energiát - akkor magadnak. Ennyi. Ha ma kellene újból elgondolkodnom, hogy hogyan oldjam meg a házam betápját, és mellé rakom az eddig kifizetett számlákat, a napelem állna nyerésre 12 év után.
(#) papus51 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 14, 2015 1 /

Szia! És ha magad szeded össze a hozzávalókat és magad építed ki akkor már akár 5 év után is nyerésre állhat.
(#) sirály12 hozzászólása Máj 14, 2015 /

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
Nemrég lett felújítva a házam elektromos rendszerének a nagy része, de szeretnék túlfeszültség védelmet.
Be is szeretem néhány dolgot hozzá.

A mellékelt képen egy doksiból kivágott részlet van, ezek szerint akarom bekötni a dolgokat, de nem kell ez elé egy olvadóbiztosító is? Mintha régen valahol ezt olvastam volna.
A lakásba egy központi elosztószekrénybe jön a kinti főkismegszakítóról az áram, ide szeretném közvetlenül bekötni, ezután mennének a jelenlegi fi-relék is.
Jól gondolkodom?
(#) Bakman válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Jól gondolod, nem árt elé olvadóbiztosíték.
(#) kristikoma válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Érdemes olvadót beszerelni. Komolyabb elosztókba is 100A-es NH 00 aljzatot+betétet tervezünk. Az aljzat ára nem vészes, mint egy jobb 4 pólusú Fi. A betét meg olcsó bele.
(#) sirály12 válasza kristikoma hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

A 8x31-es méretű nem elég?
Din sinre szerelhetőt szeretnék, ha lehetséges.

Még egy kérdés:
25A-es lassú kismegszakítóhoz milyen olvadóbiztosíték a javasolt? Nagyobb, vagy pont 25A-es?
(#) ötfelezős válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Kismegszakító után rakod tehát?
Az olvadóbiztosítónak egy gyakorlati szerepe lesz: ha véletlenül valami miatt kiolvad, hatástalanná válik a túlfeszültségvédelem.
(#) sirály12 válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Bár nem értek hozzá annyira, de miért válna hatástalanná a túlfeszültségvédelem?
A fázisvetéket tövábbra is védi nem? Legalábbis ami a házon belül van.
(#) Bakman válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

35 A-es olvadóbiztosíték, túlfesz. védelem, 25 A-es kismegszakító stb. Mivel a túlfesz. védelem gyakorlatilag magában rövidre zárja (levezeti a földelés felé) a túlfeszültséget, elé mindenképpen érdemes az olvadóbiztosíték. A cég, akinek dolgozunk, szigorúan ebben a sorrendben kéri bekötni nevezett eszközöket. Minden bizonnyal nem véletlen.
(#) KTobi válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Szerintem jól gondoltad csinálni. Szükséges az olvadó betét, mert nagyobb zárlati áramoknál nem megfelelő a kismegszakító. (35Aes tennék)
Ha a hálózat felől nézzük a dolgot van a mérő, a szolgáltató kismegszakítói, kábel be a házba, az olvadóbetét(ek), túlfeszültség védelem, és megy tovább az elosztótáblára kismegszakítók fi-relék és a fogyasztók. No most mikor kapcsol a védelem egy hálózaton keletkező túlfeszültségre és "rövidrezár" akkor kimegy az olvadóbetét, és a házról eltűnik a betáp. Ezzel a házat megvédi.
(#) sirály12 válasza KTobi hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Pont így képzeltem én is, megerősítettél.
Szerintem maradok ennél.
Köszönöm.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Használhatsz TYTAN-t is (Schrack). Olvadóbiztosítós szakaszoló, sorolható kivitelben. De van Neozed vagy Coron alj is, ami DIN sínes kivitelű. 63A-es szakaszolója szinte mindegyik nagy cégnek van, ami jó lehet neked. A Schrack TYTAN-hoz van sínre pattintható tartalék betét tároló is érték jelöléssel. Rakhatsz bele akár 20-25A-es betéteket is.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) papus51 válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Túlfeszültség védelem terén ajánlom őket. Nagyon jó eszközeik és még jobb áraik vannak.
Következő: »»   408 / 978
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem