Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   80 / 119
(#) lajby95 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Szia!
Jó a biztosíték.
(#) kadarist válasza lajby95 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Cseréld ki azt az NTC-t és próbáld ki a tápot!
(#) lajby95 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

De melyiket vegyem meg bele? Mert itt három félét is írtak. Vagy amelyikkel elindul és nem pukkan el a biztosíték azzal jó lesz?
(#) kadarist válasza lajby95 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

A legnagyobb méretűt rakd bele! De akár még NTC nélkül is kipróbálhatod, ha egy drótot építesz be helyette. Az a lényeg, hogy folyjon az áram!
(#) eSDi válasza lajby95 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Üdv!

Az NTC a nagy áramfelvétel miatt durrant el, a biztosíték valami oknál fogva nem teljesítette a feladatát. PC tápot ilyen esetben úgy helyezünk áram alá, hogy egy 60W-os normál izzót sorbakötünk a táppal. Ezt akár az NTC helyére is berakhatod. Ha az izzó a hálózatba dugás után kialszik és a táp bekapcsolása után sem világít erősen a táp terhelése nélkül, akkor kicserélheted az NTC-t a megfelelő típusra (SCK-05101 azaz 10Ohm és 1A-t kell tudnia). Ha bármelyik esetben erősen világít az izzó, akkor zárlatos a táp.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) lajby95 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Na szia!
Megvolt a tesztelés, az izzó csak akkor villant fel, amikor a főkapcsolónál bekapcsoltam a tápot. A zöld és fekete érintkezők összeérintésénél beindult a ventilátor, de nem csinált semmit az izzó, tehát akkor a táp működik.
Jöhet a csere
(#) eSDi válasza lajby95 hozzászólására (») Máj 14, 2015 /

Igen, szerencsére akkor nem halt bele.
(#) lajby95 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Még egy kérdésem lenne, hogy honnan lehet SCK-05101-et rendelni? Semelyik bolt sem árul ilyet.
(#) eSDi válasza lajby95 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /

Ez jó helyette: Bővebben: Link
vagy ez Bővebben: Link
vagy ez Bővebben: Link
(#) lajby95 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Köszi a linkeket.
Eszembe jutott valami: a nyákon az NTC helyére oda van írva, hogy 104, ez jelent valamit? Találtam olyan NTC-t, hogy SCK-104, nem tudom, van-e köze hozzá.
(Azért most jutott eszembe, mert már pár hónapja, hogy a táp tönkrement, és akkor láttam meg a számot, azóta elfelejtettem.)
(#) eSDi válasza lajby95 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Az inkább csak pozíció szám lesz, értékeket, vagy típust ritkán szoktak felfesteni.
(#) gernerakos hozzászólása Máj 23, 2015 /

Sziasztok!
Egy elég régi (1995-ös) 148W-os tápban kiment egy varisztor, miután a táp negatívját rövidre zártam a védőfölddel. Így, varisztor nélkül, működhet a táp? Esetleg károsodhatott a táp másik része is?
A válszokat előre is köszönöm!
(#) pittti válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Működhet, ha más baja nem történt, csak hiányos lesz a védelem (a következő zárlatnál a tápegységre kötött alkatrészek füstölnek majd!). Nem hiszem, hogy a cseréje olyan nagy nehézséget jelentene...

Mérés - indítás próbalámpán keresztül.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
(#) gernerakos válasza pittti hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Nagy nehézséget nem okozna, ha lenne cserealkatrész. (Úton van, megrendeltem.)
Máshol égésnyom, stb nincs. A próbalámpás idítást hogyan csináljam, milyen izzót kössek és hova?
(#) pittti válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 23, 2015 / 1

Neked alkalmi próbára a legegyszerűbb ha kiforrasztod a biztosítékot és a helyére bekötsz egy 220V 60W-os izzólámpát. Ha indulásnál csak felvillan, a tápegység pedig beindul és a feszültségek rendben megvannak akkor nincs látható hiba. Ha az izzó teljes fénnyel ég, akkor lehet további zárlatos alkatrészt, alkatrészeket keresni.

Nálam erre a célra egy külön konnektor van ami egy ugyanilyen izzólámpán keresztül kap feszültséget (értelemszerűen sorba vannak kötve). Nekem így praktikusabb, hiszen sokszor napi 5 - 6 tápegységet javítok, tesztelek.

Értem, köszönöm, meg fogom próbálni beindítani.
(#) pittti válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Ha az a tápegység tényleg 1995-ös, akkor az összes elektrolitkondenzátort is illene cserélni a megfelelő feszültségű, Low ESR típusra. Ennyi idő alatt álltukban is kiszáradhatnak, de legalábbis jelentős kapacitásvesztést szenvednek - ami további problémák forrása lehet.

Tényleg 1995-ös, én szedtem le a garanciajegyet róla. Kondicserén már átesett, én is gondoltam, hogy az elkók már nem lesznek rendben 20 év alatt.
(#) Lev23456 hozzászólása Máj 24, 2015 /

Sziasztok!

Van egy kis problémám adott egy Tápegység amit vásároltam egy számítógép boltba még régen és a következő volt a probléma, ahogy ment a gép, meg a programok rajta egyszer csak büdős amperszagot kezdett magából árasztani majd durr! és ennyi volt viszont külsérelmi nyom nem látszik rajta! A kéményeken se, a kondik se puposodtak fel, viszont a nyákon középen lent, egy nagy barna folt.

Van ötletetek mi mehetett tönkre benne?
Érdemes javítani?
(#) Lev23456 hozzászólása Máj 24, 2015 /

itt van!

bummm.jpg

(#) pittti válasza Lev23456 hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Hello!
Életlenebb képet nem tudnál feltenni? Erről senki nem fog mondani semmit.
Megjavítani biztosan meg lehet, csak az a kérdés hogy érdemes-e.

(eléggé „light”, anyaghiányos konstrukciónak látszik!)
(#) Lev23456 hozzászólása Máj 25, 2015 /

Oké! Rakok fel akkor jobb képet! Hát Igen Akyga és kinai persze hogy light

111111.jpg

(#) gernerakos válasza pittti hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Megpróbáltam az élsztést, jelentem megy a táp, az izzó csak éppen hogy izzik egy picit. Ez mit jelentsen? A feszültségek rendben vannak.
(#) Buvarruha válasza Lev23456 hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Felejtsd el ezt a tápot, örülj annak, hogy nem nyírta a ki a gépedet!

Annak Örülök de, ezzel semmit nem lehet csinálni? K.O?
(#) pittti válasza Lev23456 hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Csak tippelni tudok - mivel a szekunder hűtőborda alatt van az égés, forraszd ki és mérd át az egyenirányító kettősdiódákat - nagy valószínűséggel az egyik zárlatos (lehet hogy csak az egyik fele, de az is elég).

Ha kicsavarozod és megfordítod a panelt, az égésnyom alapján pontosan beazonosítható a hibás alkatrész. (én ezt a tápot biztosan nem javítanám meg - a védelem csak névleges, gépgyilkos kategória!)
(#) pittti válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Mivel a normális működésnél is van egy minimális áramfelvétel, ez azt jelenti hogy a tápegység jó. Tehát ha az elégett varisztort pótolod, nyugodtan használhatod tovább.

Köszi a segítséget akkor ezeket a lépéseket megcsinálom! Hát igen max alkatrésznek lesz jó a közeljövőben... Ezt már inkább nem rakom vissza működő configba csak megnézem hogy mi szált el!
(#) gernerakos válasza pittti hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Köszönöm a segítséged!
(#) pittti válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 25, 2015 /

Szívesen...
Következő: »»   80 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem