Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Cseréld ki azt az NTC-t és próbáld ki a tápot!
De melyiket vegyem meg bele? Mert itt három félét is írtak. Vagy amelyikkel elindul és nem pukkan el a biztosíték azzal jó lesz?
A legnagyobb méretűt rakd bele! De akár még NTC nélkül is kipróbálhatod, ha egy drótot építesz be helyette. Az a lényeg, hogy folyjon az áram!
Üdv!
Az NTC a nagy áramfelvétel miatt durrant el, a biztosíték valami oknál fogva nem teljesítette a feladatát. PC tápot ilyen esetben úgy helyezünk áram alá, hogy egy 60W-os normál izzót sorbakötünk a táppal. Ezt akár az NTC helyére is berakhatod. Ha az izzó a hálózatba dugás után kialszik és a táp bekapcsolása után sem világít erősen a táp terhelése nélkül, akkor kicserélheted az NTC-t a megfelelő típusra (SCK-05101 azaz 10Ohm és 1A-t kell tudnia). Ha bármelyik esetben erősen világít az izzó, akkor zárlatos a táp. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
Na szia!
Megvolt a tesztelés, az izzó csak akkor villant fel, amikor a főkapcsolónál bekapcsoltam a tápot. A zöld és fekete érintkezők összeérintésénél beindult a ventilátor, de nem csinált semmit az izzó, tehát akkor a táp működik. Jöhet a csere ![]()
Még egy kérdésem lenne, hogy honnan lehet SCK-05101-et rendelni? Semelyik bolt sem árul ilyet.
Köszi a linkeket.
Eszembe jutott valami: a nyákon az NTC helyére oda van írva, hogy 104, ez jelent valamit? Találtam olyan NTC-t, hogy SCK-104, nem tudom, van-e köze hozzá. (Azért most jutott eszembe, mert már pár hónapja, hogy a táp tönkrement, és akkor láttam meg a számot, azóta elfelejtettem.)
Az inkább csak pozíció szám lesz, értékeket, vagy típust ritkán szoktak felfesteni.
Sziasztok!
Egy elég régi (1995-ös) 148W-os tápban kiment egy varisztor, miután a táp negatívját rövidre zártam a védőfölddel. Így, varisztor nélkül, működhet a táp? Esetleg károsodhatott a táp másik része is? A válszokat előre is köszönöm!
Működhet, ha más baja nem történt, csak hiányos lesz a védelem (a következő zárlatnál a tápegységre kötött alkatrészek füstölnek majd!). Nem hiszem, hogy a cseréje olyan nagy nehézséget jelentene...
Mérés - indítás próbalámpán keresztül. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
Nagy nehézséget nem okozna, ha lenne cserealkatrész. (Úton van, megrendeltem.)
Máshol égésnyom, stb nincs. A próbalámpás idítást hogyan csináljam, milyen izzót kössek és hova?
Neked alkalmi próbára a legegyszerűbb ha kiforrasztod a biztosítékot és a helyére bekötsz egy 220V 60W-os izzólámpát. Ha indulásnál csak felvillan, a tápegység pedig beindul és a feszültségek rendben megvannak akkor nincs látható hiba. Ha az izzó teljes fénnyel ég, akkor lehet további zárlatos alkatrészt, alkatrészeket keresni.
Nálam erre a célra egy külön konnektor van ami egy ugyanilyen izzólámpán keresztül kap feszültséget (értelemszerűen sorba vannak kötve). Nekem így praktikusabb, hiszen sokszor napi 5 - 6 tápegységet javítok, tesztelek. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
Értem, köszönöm, meg fogom próbálni beindítani.
Ha az a tápegység tényleg 1995-ös, akkor az összes elektrolitkondenzátort is illene cserélni a megfelelő feszültségű, Low ESR típusra. Ennyi idő alatt álltukban is kiszáradhatnak, de legalábbis jelentős kapacitásvesztést szenvednek - ami további problémák forrása lehet.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
Tényleg 1995-ös, én szedtem le a garanciajegyet róla. Kondicserén már átesett, én is gondoltam, hogy az elkók már nem lesznek rendben 20 év alatt.
Sziasztok!
Van egy kis problémám adott egy Tápegység amit vásároltam egy számítógép boltba még régen és a következő volt a probléma, ahogy ment a gép, meg a programok rajta egyszer csak büdős amperszagot kezdett magából árasztani majd durr! és ennyi volt viszont külsérelmi nyom nem látszik rajta! A kéményeken se, a kondik se puposodtak fel, viszont a nyákon középen lent, egy nagy barna folt. Van ötletetek mi mehetett tönkre benne? Érdemes javítani?
Hello!
Életlenebb képet nem tudnál feltenni? Erről senki nem fog mondani semmit. Megjavítani biztosan meg lehet, csak az a kérdés hogy érdemes-e. (eléggé „light”, anyaghiányos konstrukciónak látszik!)
Oké! Rakok fel akkor jobb képet! Hát Igen Akyga és kinai persze hogy light
![]()
Megpróbáltam az élsztést, jelentem megy a táp, az izzó csak éppen hogy izzik egy picit. Ez mit jelentsen? A feszültségek rendben vannak.
Felejtsd el ezt a tápot, örülj annak, hogy nem nyírta a ki a gépedet!
Csak tippelni tudok - mivel a szekunder hűtőborda alatt van az égés, forraszd ki és mérd át az egyenirányító kettősdiódákat - nagy valószínűséggel az egyik zárlatos (lehet hogy csak az egyik fele, de az is elég).
Ha kicsavarozod és megfordítod a panelt, az égésnyom alapján pontosan beazonosítható a hibás alkatrész. (én ezt a tápot biztosan nem javítanám meg - a védelem csak névleges, gépgyilkos kategória!)
Mivel a normális működésnél is van egy minimális áramfelvétel, ez azt jelenti hogy a tápegység jó. Tehát ha az elégett varisztort pótolod, nyugodtan használhatod tovább.
Köszi a segítséget akkor ezeket a lépéseket megcsinálom! Hát igen max alkatrésznek lesz jó a közeljövőben... Ezt már inkább nem rakom vissza működő configba csak megnézem hogy mi szált el!
Köszönöm a segítséged!
Szívesen...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |