Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   130 / 196
(#) vision61 válasza abhandzara hozzászólására (») Márc 28, 2015 / 1

Szia!

Esetleg az eredeti Videoton koppanásgátlót is megépítheted, én is azt tettem be az EA 6383S erősítőbe. A hátlapon belül a baloldali végfok mellett kényelmesen elfér.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
(#) steelbird válasza abhandzara hozzászólására (») Márc 28, 2015 / 1

Ha csak koppanásgátló funkció elég kimeneti DC védelem nélkül, akkor ez a kapcsolás nyugodtan megépíthető, amit csatolok. (bár én tennék bele DC védelmet is, ha már megcsinálom és vigyázni szeretnék a hangszóróimra)
Ha DC védelem is kell, akkor ez is jó, meg az előzőleg linkelt is.
Az általam feltett áramkör külön figyeli a két végfok kimenetét, a vision61 kolléga által linkelt védelem viszont nem. Ennek csak akkor van jelentősége, ha úgy hibásodik meg egyszerre a két végfok, hogy az egyik kimenete "kiül" pozitív tápfeszültségre, a másik végfok kimenete pedig ugyanakkor a negatív tápfeszültségre.
Ennek a valószínűsége nagyon kicsi, gyakorlatilag nem szoktak vele számolni, pedig csak 4 db alkatrészt spórolnak meg vele. Murphy bácsi viszont megmondta...
Ilyenkor a vidis utánépítés nem kapcsol le, az enyém viszont igen.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
(#) scooby_ válasza steelbird hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Én ÍGY oldottam meg még régebben!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
(#) abhandzara válasza steelbird hozzászólására (») Márc 30, 2015 /

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, ebből már tuti választhatok megfelelőt!
(#) Pali79 hozzászólása Ápr 9, 2015 /

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy ismeri-e valaki az apróban folyamatosan hirdetett modult? Bővebben: Link Jó? Vagy inkább építeni érdemes? Quad405-höz kell.
(#) tgolyo hozzászólása Ápr 25, 2015 /

Sziasztok! hoztak hozzám egy Urban féle készre szerelt védelmet, hogy kössem be egy működő Quad 405-be. most kéne egy pici segítség. ut+: gondolom a táp pozitív , ut- gondolom a táp negatív
földelés: gondolom a kettős táp közös pontja. tr felirat mi rajta?
(#) Pali79 válasza tgolyo hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Közvetlen a trafó szekunderét kell oda kötni.
(#) tgolyo válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Köszi szépen. mivel a trafóról 2X 37V jön le, gondolom a közös pontra megy.
(#) Alkotó válasza tgolyo hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Alig hinném. A közös pont az gnd potenciálon szokott lenni. Neked meg éppen az kell, hogy azonnal érzékeld a kikapcsolást, amire a trafó feszültség alkalmas. Azzal a ponttal, jó eséllyel sorba van kötve agy 22-100kR körüli ellenállás és egy dióda, tehát lehet kötni bátran a trafó "szélére",
(#) djkoko hozzászólása Máj 10, 2015 /

Sziasztok!
Békéscsabán valamiért nem lehet kapni ebbe a kapcsolásba való relét. Megoldható 2 külön álló relével?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) Pali79 válasza djkoko hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Szia!
Simán! Csak a kapcsirajzon Rt* ellenállást kell újraszámolni. Gondolom a leírásba van erre útmutatás.
(#) steelbird válasza djkoko hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Az eBay -en van ilyen relé, több eladónál is, ingyen postával is.
(#) djkoko válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Rendben, köszönöm!
Még egy kérdés. A Z2 zéner hány voltos? A beültetési rajzon 2db 75 voltos van, a rajzon 15.
(#) reloop válasza djkoko hozzászólására (») Máj 10, 2015 / 1

Szia! Nem a Z1-gyel kevered? A Z2-re Skori leírta a méretezést emlékezetem szerint.
(#) djkoko válasza reloop hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Igen, megtaláltam, Z1 15 volt, Z2/1-Z2/2 75 volt. Köszönöm!
(#) Helios hozzászólása Máj 19, 2015 /

Sziasztok.

Szükségessé vált, hogy a mély ládám is kapjon egy koppanásgátló/védelmi áramkört. A tápfeszültségem +-30V, de csak 12V-os Shrack reléim vannak itthon. Tudnátok ajánlani egy bevált, kis méretű kapcsolást? Azért kell kis méretű, mert egy panelre tervezem a szűrő áramkörrel, illetve a végfokkal. Viszont szükséges lenne rá egy ún. üzemjelző LED, és még egy ami jelzi a hibát, továbbá DC védelem is jól jönne rá. Amit már egyszer megépítettem tökéletesen megfelelne, de nem fér el az amúgy is szűkös panelen. Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Máj 19, 2015 /

Hello! Esetleg ez?
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Szia. Ezt én is megtaláltam. Csak az IC árából egy tranzisztorosat ki lehetne szerintem hozni. Szóval az IC-s kilőve.
(#) steelbird válasza Helios hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Nem írtad, mekkora hely van neki.
De a Shrack is gyárt rengeteg relé típust.
(#) Helios válasza steelbird hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Körülbelül 50x40mm hely van neki. A relének a helye ezen kívül van, annak elhelyezésével nem kell foglalkoznom.
(#) Alkotó válasza Helios hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Ez a érvelés butaság!
(#) Helios válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

A relé a végerősítő kimenetéhez közel van. Így az áramkörben közvetlen nincs helye. A vezérléséhez illetve a DC érzékeléshez szükséges vezetősávok helyét valahogy majd kitalálom.

Nem értem mire válaszoltál...
A védelem nagyjából egy egységnek tekinthető, amiben relatíve minden közel van egymáshoz. Egy jól kitalált felépítésben alig van huzalozás (ez pl. szerintem jó megközelítés)

A terv a következő: egy 130mmx70mm-es panelra szeretném felvariálni a végerősítő, a subwoofer szűrő áramkört, illetve a védelmi áramkört is. Mivel a régi erősítőm helyére készül ez a verzió (beépíthető erősítő), így kábelezésre a betáp kábelen, illetve a hangszóró kábelen kívül másra nincs szükség, mivel a bemenő jelet az erősítő lapján található sorkapocs fogadja, aminek a kábelezése is belül történik.

- A kis helyre történő zsúfolás, végerősítő témában kockázatos. Sok esetben éppen ez okozza a hibákat.
- Beépíthető végfok, hangszóró dobozokba szokott kerülni. Ezekben bőven van hely.
- A belső huzalozás éppen úgy huzalozás mint a külső. Sőt még kockázatosabb is, mert ezen a felhasználó nem tud változtatni. Ha nem tévedek a hangszóróba való kerüléssel, akkor a huzalozás mindaddig nem kritikus, amíg monó blokkról beszélünk. Ha egyik dobozban van a sztereó erősítő, amihez a másik dobozt is csatlakoztatni kell, akkor már indokolt bölcsen eljárni.

50x22mm
Kell bele egy kis FET, BS107A (200V/150mA).
Az kapcsolja a relét, nem bipoláris tranyó.
A terven ott van minden alkatrész értéke.
Tettem rá egy 12V -os stabkockát is, arról megy az egész.
Ha van már eleve egy 12V körüli feszültséged, akkor azt a részt hagyd le.
A 30V -tal sorban betehetsz egy 6-10V körüli fél W -os zénert, annyival kevesebb jut az IC -re, megoszlik a hő a zéneren, meg az IC -n. Ott van az is a nyákon.
A tranzisztorok általánosak, azért nem írtam konkrét típusokat. Csak a polaritásukat, hogy N, vagy P kell oda.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015

Protect.LAY

Ez egy monoblokk lesz, ha tekinthetjük annak. Mivel ez egy subwoofer erősítője lesz így a régi előlapot szeretném felhasználni hozzá. 160x160mm az előlap mérete, és ezen foglalna helyet a 130x70mm-es áramköri lapocsaka. nem szeretnék több panelt felrakni, mint ami szükséges. És még így is problémám lesz a ki és be kapcsolással... Arra is kel egy jó kis kapcsolás.
(#) Helios válasza steelbird hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Köszönöm szépen. Az erősítő tápja ugyebár -+30V. Az lenne a kérdésem, hogy nem fogja elbillenteni a táp pozitív oldalát akkor, ha csak azt a részt terhelem?

Ilyen relém van.
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Javítok, az előzőben az egyik tranzisztort véletlenül P típusúnak jelöltem N helyett.
A bemenő jel (alul) két NPN tranzisztorra megy a 470kOhm -on keresztül.
Így már jó a terv, elnézést.

Nem, pár mA áramfelvételű az egész védelem. Tulajdonképpen a relé árama, plusz pár mA. A relék általában 1kOhm körüli tekercsellenállásúak. Az 12V -ról kb. 12mA.
De az utóbbi a jó terv, olvasd vissza, egy tranzisztort P -nek jelöltem N helyett.

Ha van külön 12V -od (pl. a szűrőnek), onnan is táplálhatod.
Következő: »»   130 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem