Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2564 / 3985
(#) klausz113 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Rendben, így már menni fog. Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza klausz113 hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Hello!
- Azért néhány dologgal nem árt ha tisztában vagy. Ez egy analóg disszipatív szabályzó. Vagy is ami teljesítményt nem vesz fel a fogyasztó, azt hővé alakítja.
- 12V-ról 6V/20A-t ha előállítasz, akkor az elfűtött teljesítmény (12V-6V)*20A=120W lesz. Ehhez már egy tetemes hűtőborda kell. (Kb. nagyobb mint a PC-táp doboza.
- A PC-táp egyáltalán nem biztos, hogy le tud adni 212V-on 20A áramot. Hogy ha rá van írva, az még nem biztos hogy igaz is.
- Egy Kapcsolóüzemű táp kimenetére általában ésszerűtlen analóg szabályzót tenni.
- Ha valami 20A fogyaszt, akkor majdnem biztos, hogy nem szükséges azt "precízen állítgatni". Ha úgy véled még is, akkor vélhetően tévúton jársz, és más műszaki megoldás is létezik a problémára.
- 20A mellet még a rövid vezetékeknek is van már ellenállása, azokon is feszültség tud esni. Tartós terhelésnél, meglehetősen vastag vezeték kell, hogy a 6V-hoz képest kicsi legyen a feszültségesés. Ha netán változik a terhelőáram, akkor a feszültség is változni fog a vezeték végén.
- Cseppet ilyen szemlélet alapján kell vizsgálni a feladatot. Egy PC-táp 5V-jának felemelése 6V-ra (még ha macerásabbnak is tűnik a dolog) akkor is sokkal ésszerűbb lehet.
(#) klausz113 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Értem, köszi az infókat. És esetleg tudnál valamilyen kapcsolást mutatni nekem, ami az 5 V 6-ra történő alakítására szolgál? Eldönteném akkor melyik legyen. Én igazából alkatrészeket szeretnék galvanizálni, egy alap jártasságom van az elektromosságban de annyira nagyon nem értek hozzá. Csak azt tudom, hogy a kémiai folyamathoz aminek végbe kell mennie, 6,3 V a legideálisabb (és 20 A hogy ésszerű időn belül végbe is menjen) és van egy PC tápom ami tud egyéb mellett 5 V-ot és 12 V-ot produkálni. Erre a problémára keresném a megfelelő kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
(#) kadarist válasza klausz113 hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Az 5V éppen annyira lenne jó, mint a 6V, próbáld ki 5V-al. Az az 1 volt különbség nem számíthat. Neked való topik: Galvanizálás.
(#) proli007 válasza klausz113 hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

A PC-táp átalakításához is van itt topik. De mindössze egyetlen ellenállást kell megkeresni benne és csökkenteni az értékét, ha a tápban TL494 működik. Valamint ellenőrizni hogy a feszültség figyelő áramkör nem szól-e közbe. Szóval némi hozzáértés azért szükségeltetik hozzá.
(#) Pali1981 hozzászólása Máj 20, 2015 /

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!
Van egy horgászathoz használt rádiós kapásjelzőm.
Az a probléma jött elő nála, hogy a vevő az adó között max. 3m távolság az amin belül még a távjelző érzékeli a jelet. Mi történhetett vele szerintetek? És hogy lehet orvosolni. A vőkészülékkel lehet a gond, mert minden jeladómmal ugyanezt csinálja. Tehát elvileg ennek legalább 50m távolságig kellene jeleznie ha kapás van, de kb 3 m távolság után már nem veszi a jelet a vevő
Várom válaszotokat.
Üdvali
(#) Leaslie hozzászólása Máj 20, 2015 /

Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű kérdésem volna.
Az volna a a terv hogy egy gomb megnyomására 2db led közül az egyik teljesen véletlen felvillanjon. Újabb megnyomás hatására újra véletlen szerűen villanjon fel valamelyik led a kettő közül.

Ezt kellen kivitelezni a lehető legegyszerűbben.
(PIC, arduino ... stb nélkül) a lehető leg egyszerűbben

Van ötletek esetleg?
(#) mikrokapcsolo válasza Leaslie hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Helló! Én úgy csinálnám, hogy a gomb amíg nyomod, egy 555 által előállított nagy frekvenciájú jelet köt egy számlálóra, amire a két led van kötve. Így a gomb nyomva tartásának idejétől ugyan függ az eredmény, de a megfelelően nagy freki mellett eléggé kiszámíthatatlan előre az eredmény.
Szerk.: Esetleg, meg is lehet bolondítani egy kis kiegészítéssel, hogy a számlálónak több lépését is kihasználod, és diódázással több állapotot beállítasz. Pl, 1, 2, 2, 1, 1, 2...és akkor még "véletlenszerűbb" a dolog.
(#) Leaslie válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Köszönöm, ez már jó kiindulási alap.
Viszont az lényeges lenne hogy a nyomógomb nyomva tartása ne folyásolja be a randomizált eredményt.
Ugyanis csak annyi lenne hogy egyszer egy pillanatra megnyomnám a gombot, és már a véletlen válasz jönne.
(#) mikrokapcsolo válasza Leaslie hozzászólására (») Máj 20, 2015 /

Azért írtam a nagy frekit. Nehéz ugyanannyi ideig nyomva tartani a gombot, főleg, ha KHz nagysagrendről van szó
(#) elektro777 válasza Leaslie hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Szia!
Ezzel a kapcsolással megoldhatod a feladatot. Az 555 előállít egy relatív nagy frekvenciás órajelet a számláló számára. Ha kicsit belegondolsz gyakorlatilag teljesen véletlenszerű lesz az eredmény, mivel ha nagyon gyors a kezed akkor is minimum pár századmásodpercig nyomba tartod a gombot , ha egy 1khz körüli nagy frekvenciát állítasz be, melynek periódus ideje 1ms, a gomb pillanatnyi megnyomásának ideje meg teszem fel nagyon gyors vagy és 50ms, akkor a megnyomás idő tartama alatt a számláló 50 ciklust lefutott tehát megáll épp az egyik lednél. A következő gombnyomásod meg például 73ms-ig tart, akkor addig 73-at léptetett a számláló kimenetén az 555 órajele ott is pont megáll valahol. Mint ahogy a kolléga is mondta, nem leszel képes ilyen frekvenciánál pontosan egyforma időpontokba elengedni a gombot, nem beszélve a nyomógomb pergéséről ami szintén kiszámíthatatlan és még léptethet párat a számlálón. Szóval minél magasabb a frekvencia annál "véletlenszerűbb" lesz az eredmény, a 4017-es akár MHz tartományba is működik de szerintem pár KHz elég bőven. Az astabilban a két ellenállás és a kondi értéke állítja be a frekvenciát azt az oldalon lévő kalkulátorral kiszámolhatod, illetve annyit kell változtatnod rajta hogy vagy a diódamátrixot két ledre kötöd rá, vagy Q0 és Q1-es kimenetekre kötöd a két ledet és a Q2- őt kötöd rá a resetre.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
(#) Wind-Storm hozzászólása Máj 21, 2015 /

Helló!

Link
Hasonló villogót szeretnék alkotni a lehető legegyszerűbben analóg kapcsolással.
A célom az lenne hogy alig pár mikroampert fogyasszon amikor éppen nem világít a LED.
Analóg áramkörrel összehozható hasonló?
3-4,2V-ig kellene működnie (1 cellás Li akku).
555 azt hiszem felejtős lesz a fogyasztása miatt.
(#) elektros90 hozzászólása Máj 21, 2015 /

Sziasztok!
Tudna nekem valaki mondani pár mondatot a ferristorról? Mi az, mire használták. Hogyan lehet vele szűrőt készíteni.
Köszönöm!
(#) kadarist válasza elektros90 hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1

Szia!
Keress rá a "magnetic amplifier" kifejezésre.
(#) eSDi válasza elektros90 hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Üdv!

Mi kapcsán jutottál el ehhez az alkatrészhez? Sajnos nem sok mindent sikerül kiderítení róla, valószínűleg egy mára már elfeledett eszköz.
Ezt találtam az 1999-ben kiadott Modern Dictionary of Electronics című könyvben:
Idézet:
Ferristor -- A two-winding ferroresonant magnetic amplifier that operates on a high carrier frequency. A two-winding saturable reactor that may be connected as a coincidence gate, current discriminator, free-running multivibrator, oscillator, or ring counter.”
(#) elektros90 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Egy dokumentumban írták, hogy a kapcs. erősítő kimeneti szűrője lehet ferisztor és kondenzátor, valamint LC szűrő. Az előzőt nemhasználják gyakran, mert csak magasabb frekvencián jelenik meg a hatása (néhány MHz). Továbbá erősen optimalizálni kell az alkatrészek elhelyezését a nyákon. Viszont egy relatívan olcsó alternatíva az LC vel szemben.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Hidd el kerestem így is, de vajmi kevés konkrétumot találtam, ezért mentem rá az angol keresésre. Ezen kívül még a transzduktor is ehhez a témakörhöz tartozik.
(#) elektros90 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Mindegy, köszi mindenkinek!
Lényegében valami trafóféle lehet.
(#) killbill válasza elektros90 hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

(#) elektros90 válasza killbill hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Ezt olvastam.
(#) soundst hozzászólása Máj 21, 2015 /

Sziasztok,

Beléptető rendszerrel kapcsolatos lenne a kérdésem, miszerint hogyan lehet két azonos típusú terminált utp kábellal összekötni. A panelon Rs 435 sorkapocs van, de az csak 3 kábelért tud fogadni. Használjam a panelon lévő kimeneteket (4 darab) hogy a másik terminál bemenetére kössem?

Válaszotok előre is köszönöm!
(#) Wind-Storm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Ez ígéretes, köszönöm!
(#) soundst válasza soundst hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Esetleg valakinek ötlete, aki guru a témában?
(#) qvasz2 válasza soundst hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

RS485 és RS232-ről már hallottam, 435-ről még nem.
Másrészt eléggé specifikus dolgot kérdeztél, konkrét típus megjelölése nélkül, erre nem is nagyon lehet válaszolni, és végül nem is igazán a megfelelő topikot választottad.
Más gond nincs a kérdéseddel . . .
(#) soundst válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Ó, valóban elírtam, RS485-ről van szó. Szerintem nem specifikus, mivel nem csak egy adott cég gyárt beléptető rendszert.

Melyik topic foglalkozik ezzel a témával?
(#) soundst válasza soundst hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Úgy látszik a fogalmazás nem az erősségem... Úgy értettem, mivel több cég is gyárt beléptető rendszert biztos létezik valamiféle közös szabvány ezen rendszerek UTP kábellal való összekötésére. A Seawing termékéről van szó.

Ha valaki ismerős még a témában ne fogja vissza magát...
(#) qvasz2 válasza soundst hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Lehetséges témák: Bővebben: Link
esetleg : Bővebben: Link
Idézet:
„biztos létezik valamiféle közös szabvány ezen rendszerek UTP kábellal való összekötésére”

Nem hiszem, hogy létezne ilyen szabvány. Nem is érdeke egyetlen gyártónak sem, hogy egy másik cég termékével együtt tudjon működni az ő gyártmánya.
(#) Gilera Attila hozzászólása Máj 22, 2015 /

Hello mindenkinek. Segitséget szeretnék kérni. Van 2 db vu kivez.jelző műszerem de az áramköre valahol elkeveredett a nagyvilágban. Az áramkör elég egyszerűnek tünt emlékeim szerint: pár db ellenállás, kondik és két állitható potmeter volt benne. Ilyen egyszerű áramköri rajzot keresek. Ha valaki tud ilyesmit, vagy hogy hol keressek ilyet örülnék neki. A neten csak ledes kapcsolásokat találtam.Köszönöm...
(#) ujfalusi válasza Gilera Attila hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Hátha ez segít.

videoton.jpg

(#) Bell válasza Gilera Attila hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Nekem eddig ez a kivezérlésmérő vált be (Bővebben: Link).
Csak az IC2 rész kell, rendkívül egyszerű, pontosan beállítható, bármilyen műveleti erősítő jó hozzá.
Következő: »»   2564 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem