Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Lenne 2 kérdésem, problémám. Végtranzisztorok helyett miért nem lehet MOSFET-et (nagyobb teljesítményűt) alkalmazni a rádiós áramkörökben? Pl.: a 2N3866-ot kiváltani MOSFET-tel. Illetve a másik kérdésem az lenne, hogy a BF961-es MOSFET helyett van-e erősebb típus erre a célra és melyik az (nagyobb feszültség, teljesítmény)? A választ előre is köszönöm.
Hogyne lenne, csak bírja a pénztárcád!
Konkrétan mire kellene? Esetleg lehet közbenső utat találni. (frekvencia, teljesítmény?)
Az első kérdésedre: Miért? Nem lehet?!
Igenis,évek óta csinálják. Hirtelen keress rá G3YXM oldalára,ott van mindjárt egy példa,de ezeregy oldalon létezik már 500....1200W-os megoldás is akár. (szép megoldásokat lehet keresővel találni) A második kérdés már nehezebb, keress olyanról,hogy P8000,vagy CP643 ; de vannak korszerűbb típusok,ezek már múzeumi darabok. Kétkapusban nem jellemző-ritkán szoktak olyat tenni,hogy párhuzamosan kötik a DG-FET-et. Azonban ez nem profi,arra vannak mondjuk BFG65-BFQ...,BFR... tranyók. Szóval keresgélj,ha nem lelsz szólj megint.
Hello !
Szerintem TELJESÍTMÉNY MOSFETek nincsenek olyan gyorsak mint a 2n3866 mert ez emlékeim szerint URH meghajtó tranyó szokott BFW16 előtt vagy ez maga a BFW16 1-2 W, kb.: 3-500Mhz ftranzitú tranzisztor lesz. (datasheet megmondja ![]() URH-n nem sok végfok van MOSFETből . Igazándiból a MOSfetekben lévő kondi (Cgs)a macerás amit igen nagy árammal lehet csak kisütni/tölteni ez még alacsonyabb frekijű üzemmódban kapcsolós tápok és egyebek esetében is szokott gondott okozni. Igaz megfelelő kapcsolás technikával GATE - SOURCE közt megfelelő munkapontbeállítások mellett és NAGY áramú meghajtással ezt a Cgs-t lehet kompenzálni. Csak hát mondjuk URH-n hogyan is lehet kedvező tulajdonságú nagyáramú meghajtást építeni. Tehát ezért inkább mint kisjelű elő/erősítők készülnek duálgétes (BF96xx sorozat) mosfetekből najó akár lehet meghajtója is a BFW16nak de az is Si bipoláris tranzisztor és nem FET. RFben esetleg 30-50 megáig építenek fetekből végfokot. Idézet: „RFben esetleg 30-50 megáig építenek fetekből végfokot.” Ez nem igaz, sőt minél magasabb frekire használják szinte annál inkább már csak FET-eket alkalmaznak. Sajnos ezek a FET-ek kis darabszámban gyártják ezért drágák, illetve nehezen beszerezhetőek. 1-2 példa: CLY10 2GHZ/2W/6EUR MGF0905A 3GHZ/2W/6EUR FLM3742 4GHZ/12W/140EUR Nagyobbak: BLF147 170MHz/150W/50EUR SD2942 225MHz/350W/100EUR (50V/Pbe:6W) De létezik már 1GHZ/1KW-os fet is, sajnos a típusát nem tudom, de a neten fellelhető
Oks szóval csak a pénz kérdése inkább ...
Na jó de attól az adott eszköz fizikai jellemzői mint hátrányok ugyanúgy megvannak , vagy már a technológia fejlődése , minősége, eljárások javulása csökkentik ezeket ?
Pl. : LDMOS fetek: BLF 1820 (70W), BLF 2043 (10W) 2 GHz-re, MRF 6522 (80W) 900 megára, stb... persze amatőrsávra is vannak biztosan.
![]()
És a jóöreg VMP1...VMP4 -eket el is felejtettem;pontosan 30 éve kezdtek konkrét /amatőr/ cikkeket megjelentetni ilyen újságok,mint "QST","Hamradio".
Ezek már akkor 1W bemenőre 10...12W kimenővel reagáltak-144MHz-en....
Szia !
Mint előttem többen is irták,már régóta alkalmazzák RF célra a feteket. A profi rf alkatrészgyártók(Motorola,Philips,Ericsson) nagyrészt az ipart szolgálják ki,a gsm-dcs tartományra gyártott alkatrészekkel.Ezeket szinte "frekire"gyártják, nagyon kevés a szélessávú tipus. Persze azért léteznek,sőt a Mitsubishi az új generációs RF hibrid végfokmoduljait már fetekkel gyártja. Pl:RA60H1317M-adatlap mellékelve- Vételi oldalon a magasabb frekiken már szinte csak HEMT, P-HEMT eszközöket használnak. Üdv ! Luki
Nem írtál konkrét frekisávot, és gondolom a kollégák a 2N3866 alapján tippeltek az URH alkalmazásra. Azonban rövidhullámon simán müködésre lehet birni akár az IRF sorozatú kapcsolófeteket is. Persze nem bír olyan jó jellemzőkkel mintha direkt ilyen célra gyártott félvezetőt használnánk, de sokkal olcsóbban meg lehet valósítani. Anno próbáltam sok BF961-et párhuzamosan kapcsolni URH-ra, müködött is valamennyire a dolog, de nagyon gerjedékeny volt.
Lenne egy ötletem,: a mosfeteket szendvicsszerüen pillanatragasztóval egymásra rögzíteni, pl hármat,- a lábakat lehajlítani - -így egy egységet kapnánk -talán nem tudna gerjedni és sokkal nagyobb teljesítmény lenne. Készülök kipróbálni akár urh mikrofon - kapcsolásodban is.
/ 9-12 v ./ Mi erről a véleményetek ??? A másik kérdés : a bf 961 -nél valamivel erősebb típus ami könnyebben beszerezhető. /amiket találtam -nehéz ügy - magasabb frekin /. A válaszokat előre is köszönöm. üdv.
Van rá példa:Bővebben: Link
Egy kapusból biztos találsz nagyobat (csak fejből): BF246C; BF256; J310; U310 Bár - most hogy körvonalazódik mit szeretnél- a problémádra teljesen más a megoldás szerintem.
Légyszi mondjatok egy olyan MOSFET VHF/UHF típust, amely legalább 400 mW-t tud és itthon könnyen beszerezhető!
Keresgéltem neten, de csak olyat találtam amit Mo.-n nem lehet kapni, sokszor az üzletekben se tudnak információt adni. A választ előre is köszi. Simsone
Egy kérdést engedjetek már meg: miért jobb RF végfokot FET-ből építeni?
Sokkal korszerubb!
-Az előző fokozatokra alig van visszahatása.- -Kisebb a zaj, melléksugárzás- felharmonikus tartalom.- -A vezérlés sokkal egyszerűbb- térvezérlés-.- -Hatékonyabb,- megfelelő típus esetén.- -Nem kell annyi illesztett meghajtofokozat.- -Már az oszci-rol is közvetlen nagyobb teljesítmény érhető el - egy lépcsőben- HA MEGFELELŐ TÍPUS VAN.- -Melegedés, gerjedés kérdése.- - Egyszerubb áramkör.- Kulföldi oldalakon számtalan megoldás -kis kézi rádiok- stb. , stb. is. A hazai boltokban - a jo tipusokbol semmi, 2008- ban!! . Pl. 05 wattos uhf mosfetet nem lehet kapni Sok helyen nem is tudnak segíteni. fuggetlenul az áruktol. Kb. ennyi.
Köszönom a választ. S hogy mondjak valamit, régi típus a VN66AF, CB végfokban még alkalmazható!
Utánanéztem vn66af -nek : "kifutott tétel nem rendelhető" - látjátok.?
udv.
VN66F helyett IRF510 ? RHon és 50 megán még megy .
ok. , de magasabb frekin- uhf mondjatok mosfetet ITTHON KAPHATO típust pl. legalább csak - 0.4 wattosat.
Marad pl.a - bf 961 párhuzamos kapcsolása? megcsináltam,-félig sikerult csak. "fél megoldás" űdv. és köszi.
J310
Pd max=625mW (TO92 tok) 16db @ 100MHz, 10db @ 450MHz 2db párhuzamosan elég kellene, hogy legyen.
Köszönöm a típust, utánanéztem : kapható.
Szerinted egyszerüen párhuzamosan kötve 12v-on kb. hány mwatt -ot tudna. Hamarosan kipróbálom, lehet hogy az oszci.- után közvetlen kötve egy elfogadható teljesítményszintet ad le. / urh mikrofon jelét messzebbre viszi... / Ha jó,- más ák.-ben is felhasználható. Mégegyszer köszi . üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |