Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   176 / 4001
(#) bzsoltjoe válasza Frankye hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

Sziasztok,kezdo mokus vagyok ezert ide irok,elektromagnest probaltam kesziteni de nem sikerult.Mi lehet a baj?Van egy kep taritva a hsz ha minden igaz,az szerint csinaltam.

elekmag.gif

(#) maTaKee hozzászólása Feb 11, 2008 /

Üdv!
Kellene nekem egy sorkimenő trafó, találtam is egy rossz TV-t amiből kitudnám szedni, csak félek attól a tappancsos végétől ami rávan cuppantva a képcsőre, mert hallottam hogy az nagyot tud ütni. Na most hogyan szedjem azt le anélkül hogy megcsapna??
(#) szasza10 hozzászólása Feb 11, 2008 /

Sziasztok!
A depréz műszereknél mi fordítja el a mutatót? (hallotam valami lengőtekercsről,mágnesről,egy rugóról és valamiféle tengelyről)
Előre köszönöm az információt!
(#) bzsoltjoe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

köbzoli ,koszi tenyleg a szigeteles volt a problemo,ha tulsagosan hamar kimelegedik az a tul nagy volt erosseg miatt van?(6v)
(#) jdani hozzászólása Feb 11, 2008 /

Helló. Szükségem Van stabil 12V-ra.Van is egy 12V-os trafóm. De ha azt egyenirányitom, akkor több V lesz. És azt emg lehet akkor oldani, Hogy egy12V-os 200mA-es trafóbol, egystabil 12V-ot csináljak?
(#) Istike88 válasza jdani hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

egyenirányítás után szűröd majd egy 7812-es ic ami után ismét szűrsz 1 kicsit és máris megvan amit szeretnél
(#) fongab válasza szasza10 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

Röviden: Ha egy tekercsen, áramot hajtasz át, mágneses tér keletkezik. Ha ez mágnes közelébe van akkor vagy taszítja, vagy vonzza egymást. A taszítás vagy vonzás erősége arányos a tekercsen átfolyó árammal, és a mágneses térbe lévő huzal hosszával. Lenz bácsi törvénye. Ha rákeresel, részletesen le van írva. ( Lenz tőrvénye )
(#) uli válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

ott csak a fesz. nagy. Asszem 30-40 kV szokott ott pislogni, de ott mivel szinte nincs áram, ezért égési sérüléssel megúszhatod De tényleg nem árt tapizni!
Amugy a TV-t kihúzuod, 1 napra minimum kihuzva hagyod és aztán már nyugodtan leszedheted. Ha nagyon fosol két napra hagyd ugy
uli
(#) _JANI_ válasza szasza10 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

Az elektromágneses térerő, amit egy pernanenes mágnaesestérben "egy" lengő tekercs kelet a rajta kereszűlfolyó áram hatására. Ezt az erőt rugóerő ellensúlyozza. [off] Aszem világos!?
(#) maTaKee válasza uli hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

THX! amúgy már több mint fél éve nem volt konnektorban!

(#) Frankye válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Akkor nem fog megütni, nyugi!
(Én is szereltem már ilyen TV-t, monitort. Azért használj mindig szigetelt nyelű szerszámot!)
(#) jdani válasza Istike88 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Nem tudnál küldeni egy kapcsolást hozzá?
(#) Iron Man hozzászólása Feb 12, 2008 /

Sziasztok,gondban vagyok egy picit,és kéréssel fordulok hozzátok,le tudna nekm valaki irni röviden az LCDk működését?Nem a grafikusokét,hanem az ilyen egyszerűket,ami dvdkben,cd lejátszókban van,értitek.Mit hova kell kötni?Mien kivezetéseik vannak?És mennyi fesz,meg áram kell neki?

Üdv
(#) Medve válasza Iron Man hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Nem grafikus, tehát alfanumerikus? Ha a vezérlő csip rá van integrálva akkor a tápfesz általában 5V, fogyasztás pár mA. A többi kivezetések kialakítását a kommunikáció módja határozza meg. Azonosítható a csip adatlapja segítségével.
(#) Iron Man válasza Medve hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Igen alfanumerikus,de nincs raintegralva semilyen chip,sima LCD sarga hattervilagitassal,SHARP,de nem a kijelzo tipusa a fontos,hanem hogy mukodik?vegyuk peldanak,ha lenne egy 7 szegmenses LCD kijelzo,de azt hiszem hogy ilyen nincs csak ledes kijelzoknel,de mindegy nem ez a lenyeg,tegyuk fel ha lenne ilyen,akkor hogy nezne ki?Lenne egy kozos kivezetes,meg + 7 kivezetes,amivel mindegyik szegmenset be lehet kapcsolni?Vagy ha nem igy,akkor hogy vannak megoldva az LCD kivezetesei?

Udv
(#) picelek válasza Iron Man hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

HAli!!!

http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/index.php?sf=+intelligens+lcd...ess%21

Ezen a linken van egy nagyon jó leírás az LCD-kről! Ez egy konkrét chipel kialakított LCD-t mutat be, remélem segíteni fog vmit!

Amúgy, hány kivezetése van annak a LCDnek és miből lett kioperálva az a LCD?

A kijelződön kell lennie típusszámnak(jó esetben), amely alapján datasheet-t találhatsz akár a google-val is.

picelek
(#) picelek válasza picelek hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Ez a leírás a HD44780/kompatibilis LCD-ről szól.
Ha érdekel Téged a téma, akkor olyan típusút a Vaterán kaphatsz 800-1000Ft -ért széles választékban.
Én is onnan szerzem

( Remélem a reklámért nem köveznek meg a moderátorok... )
(#) denes44 hozzászólása Feb 12, 2008 /

Tönkrement a fülhallgatómon a csatlakozó, le szeretném cserélni, de ilyen speciális vezetéke van, az erek lakkozottak benne (vagy valami hasonló), biztos tudjátok mire gondolok, nem lehet forrasztani, nem vezet. A jel vörös színű.
Hogyan lehetne mégis forrasztani?
(#) picelek válasza denes44 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

denes44:

Hali!!

Tudom, mire gondolsz! Régen csináltam már hasonlót!
Lehet elég primitív a megoldásom, de én így csináltam :

A vezetéken lévő vörös réteget lánggal (öngyújtó) leégettem, utána alkohollal (vagy mással) lemostam az égési nyomokat (korom). Ezután már vezeti az áramot, de a forrasztás nem egyszerű én alacsonyabb teljesítmányű pákát használatam (lehet jó másmilyennel is, de nem próbáltam) és egy kis ügyességgel meg lehet oldani!!!

Haveromnak csináltam meg én is, amikor már 40cm kábel elpazarolt mert a forrasztó sétolvasztotta

Sok sikert!!!!!!

picelek
(#) bbalazs_ válasza denes44 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Ha zomancozott a huzal, akkor egyszeruen mechanikusan lekaparod a lakkot rola, zsilettel vagy tapetazokessel. Utana siman gyantas onnal forraszthato.

Ha meg igy sem, akkor egyszeruen kampot hajlitasz a vegebol es beagyazod egy nagyobb oncseppbe.
(#) sprofan hozzászólása Feb 12, 2008 /

hali
ide tudna pillantani valaki: Bővebben: Link
Az utolsó 2 hozzászólás.
köszi
(#) mefi01 hozzászólása Feb 12, 2008 /

cseréltem a haverommal 1 cd írót 1 128 mb-os ddr ramra

aztmondta hogy nem veszi neki az alaplapja

észre is vettem rajta a hibát , 1 SMD kondi kell bele, mert látszik a letört alkatrész darabja, és a repedt forrasztás

onnan tudom hogy kondi mert C40-es alkatrész

az a baj hogy a matrica le van kopva, pont amin a a ram fajtája van

a ram-on felül végig ugyanilyen alakú és színű, nagyságú alkatrész van, pont abban a sorban ahol a kondi ki van törve

én ezt a ramot meg akarom javítani, de nme tudom hogy miylen kondit vegyek

hogyan tudhatnám meg hogy miylen alkatrész ez??

a címkéből ez maradt meg:

DD 184P
P( 100 12 MB

az első sorban DD (kikopva) 184P van írva
a második sorban P (egy C bal oldala, vagy nemtom) (kikopva) 100 12 (kikopva) MB

remélem rá tudtok jönni a problémára

a válaszokat előre is köszönöm

(#) Norberto válasza mefi01 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Idézet:
„a ram-on felül végig ugyanilyen alakú és színű, nagyságú alkatrész van, pont abban a sorban ahol a kondi ki van törve”

Ezek után mi a kérdés?!???

Vagy forduljunk jósnőhöz, ő vajon mit mond, milyen ertékű a többi kondi a RAM-on?!
(#) mefi01 válasza Norberto hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

de azokon semmi sincs, se felirat, semmi
csak barna színű
a jósnő nem biztos hogy jót mondana
(#) Iron Man válasza picelek hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Kosz a segitseget,majd mindjart kiderul hogy mennyit tudtal segiteni,mindjart meg is nezem a linket,isten tudja hogy hany kivezetese van nem szamoltam meg,kb 15 vagy 20 korul van.Hat ez most nem valami jo eset,mivel hogy nincs tipusszam se semmi,elobb ugy voltam,hogy LCD azt meg hogy bekotni ,de most egy kicsit magabiztosabb vagyok,es nem hiszem hogy olyan nehez azt bekotni,ez nem LCD monitor csak egy kis kijelzo,ami nagyon tetszik,igaz nem nagy valami vannak jobbak is de nekem ez is nagyon jo,ja ize,ez egy jo minosegu,regi SHARP cd player,taviranyitoval,de tenyleg nagyon jol nezett ki,tetszenek az ilyen regi cuccok. Kosz a segitseget
(#) Norberto válasza mefi01 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Idézet:
„azokon semmi sincs, se felirat, semmi csak barna színű”

Talán meg kéne mérni??! Esetleg...
(#) mefi01 válasza Norberto hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

hogy lehet kondit mérni??

még SMD-t nem is forrasztottam, most nem is tudok mert leégett a páám legvéknyabb része :S
(#) Iron Man válasza denes44 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

En nem szoktam kapargatni,csak belenyomom az onba,es maris leeg,es megfogja az on,nem nagy ugy,amuggy kapargatni ne szoktam,mert utana le is torhet,egy pici veleltlenszeru hajlogatastol,szerintem ez a legjobb a modszer,vagy ongyujtoval leegetni
(#) Dudus válasza mefi01 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Az adott méretben vedd meg a legnagyobb kapacitást. Valószínűleg szűrőkondik, így nem követsz el nagy hibát.
(#) Kera_Will válasza mefi01 hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

A soselektronikánál van ilyen SMD alaktrész mérő célműszer !
kb.: 6000Ft
SMD tweezer LCD keresést csinálsz google-n találhatsz ilyet .

Vékony csipesz aminek az elején 1 multiméter van beépítve kondi ellenállás mérésre SMD cuccokhoz
Következő: »»   176 / 4001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem