Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
@ ronin75 Teljesen egyetértek Veled bár én is az eredetit favorizálom, de nekem is eszembe jutott már hasonló gondolat.
Úgyhogy én nem követ inkább teli pálinkásüveget dobnék @ Janó bácsi küldtem privit pár napja. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
Colornak üzenem: bocs, nem nagyon szoktam nézni a fórum üzeneteit, de küldtem választ meg a skálákat e-mail-be.
A rádióról annyit, nem az a baj, hogy a régi dobozban új rádió van, hanem a kivitelezés. Az oldalán luk, a skála helyén rongy, méghozzá másmilyen mint a hangszóró előtt (legalább mindkettőt cserélte volna) de hagyhatta volna a skálát is, vagy valami nyomtatott utánzatot, a gombok valami műszerről valók, az alján meg az a "fejegység". Belül is a teljes igénytelenség, szedett-vedett cuccok, trafó 1 csavarral ferdén odafogva, panel a levegőben stb. Szóval mint ha vasvillával hányták volna össze az egészet. Nem adnám a nevem hozzá. Én is csináltam már a nejemnek urh-s konyharádiót egy 222-es dobozában, de a kinézete eredeti.
üdv. mindenkinek!
hozzáfogtam egy terta t406b feltámasztásához, majdnem kész csak három problémás rész van, "A"jelölt rész a fűtőtelep negatív érintkezőjének felfogása "B" valami hiányzik mert ide csatlakozik a teleppótló fűtéscsatlakozója "C" itt is hiányzik valami csatlakozó az anódfeszültségnek, sajnos a teleppótló nincs még, de valamit csinálok majd,csak legyen kész a rádió. Ha valaki tudd segíteni szívesen fogadom üdv: papi
Rajtam kivülálló okból nem kaptam meg az üzenetet.
Megváltoztattam a címem. Kérem ismét elküldeni sziveskedj. Köszönöm Bocs az offért de privátot nem olvas.
Megpróbálom itt. Ezek 882-es skálák, kicsit nagyobbak mint a 442-es Vagy le kell kicsinyíteni, vagy megadom a címét a gyártójának, és vele felveheted a kapcsolatot.
Ha már a skáláknál tartunk, itt a 822-es az új fóliára nyomtatott skálákkal. Sajnos az élvilágítás nem működik vele, és fehér helyett feketék a betűk. Amíg nem lesz eredeti, addig ez marad.
Üdv mindenkinek!
Nemrég megmagyarázhatatlan okból kifolyólag vettem egy ramaty állapotban lévő ORION R 926-os masinát. Mindig is érdekeltek a régi rádiók de a megvételükre és helyrepofozásukra eddig nem vitt rá a lélek...eddig. Így ez a kis bakelit kávás kis rádió lett az első a sorban.Amilyen rossz állapotban volt a doboza, annyira ép volt belül, így a felújítás nagyrészt csak a kávára korlátozódott. Az eredeti festést el kellett távolítani, erre a lekaparás tűnt a leghatékonyabbnak. Ezután a még szerencsére meglévő letört darab visszaragasztása és a festés következett. Az előlapon néhány lamella törött de ezekkel sajnos nem tudtam sokat kezdeni. A gomboknak nem kellett több egy alapos mosásnál. Munka mellett így is több mint egy hónapot bíbelődtem vele, és bár nem tökéletes így is nagyon megérte a ráfordított munkát és ídőt.
Gratulálok nagyon szép lett.
Érdemes volt dolgoznod vele.
A pontos üvegméret mekkora a 882-nél?
A teljes üveg méret 240X35mm a felitat 205 hosszú (magas). Ha kinyomtatod egy papírra amit küldtem az a pontos méret.
Igazad van Janó bácsi. Átlapoztam a v.t.r képeket,tényleg elég csúnya munka. Főleg a három poti,meg a kettőpontegy hangszóró...de valakinek biztosan bejön ez .
Csak kár azért a Telefunken készülékért.
Ez az átépítési jelenség TV készülékeknél is létezik, pár példa amit a netről szedtem: a Herczeg István féle Tisza nagyon jól sikerült, a Munkácsy szerintem határeset, a Dunáknál meg pont a lényeg veszett el teljesen, a képernyőmaszk, és a gömbölyű, vagy annak tűnő képcső.
Azért a színvonal nem mindegy. Persze mindenkinek a maga szintje szerint jó vagy rossz egy készülék. A Telefunkennel nem is az átépítés ténye annyira a baj, mint a gagyi kivitelezés módja.
Ha már szó esett róla. Nekem is tetszenek ezek a régi rádió fadobozok, csak én fordítva akartam volna csinálni. Szándékaim szerint én faragtam volna egy ilyen szép fadobozt néhai apósom Videoton Juniorjának, mert szerintem elég ronda műanyag dobozban van. Van itt egy intarziás szekrény, szerintem még valódi fából, és van dekopír fűrész, amit kaptam, de még soha nem használtam. A rádió megtetszett a nászomnak jelen állapotában, ezért elment a kedvem a famunkától.
Működő csöveket keresek ECH2, EF9, EBL1 1-1 db ármegjelöléssel.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
Pl. AR 612 PACSIRTA hangszóró selyem (kárpit része) hogyan és mivel tisztítható olyan szépre, mint amit itt egy korábbi fotón látható volt. Nekem nagyon látszik a hangszóró körvonala.
Nagy valószínűség szerint semmivel. Ezek úgy készülnek, hogy anyagos boltban, turkálóban vásárol a kolléga hasonló anyagot és kicseréli.
Próbáld meg denaturált szeszes ronggyal átnyomkodni, áttörölni.
Sziasztok!
Kérem a moderátort ha nem ide való a hozzászólásom akkor terelje jobb helyre, de nem tudtam kihagyni. Megosztanék egy linket. Hátha valaki pont erre vágyik! Nem az én hirdetésem, de lehet hogy valakinek pont ez kéne.Bővebben: Link Itt egy EAG AV 760 erősítőt ajánlanak cserére bármi értelmes dologért. A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
Az ilyen előtt szerintem kérdezz rá mire cseréli, avagy mennyiért adja, és máris nem fogod ide kitenni. Mert utána belátod hogy nem érdemes.
Üdv mindenkinek. Nagy itt a csend, hát szeretnék néhány gondolatot megosztani a kollégákkal. A 40-es 50-es években az amatőr műhelyek, és a szervizek egyik fontos tartozéka volt a csővizsgáló-csőmérő műszer. Nagyban megkönnyítette a javításokat, kiiktatva egy csomó felesleges hibakeresést. Magam is készítettem egyet, vizsgamunkának a szakmunkás bizonyítvány eléréséhez, de nem volt hosszú életű, mert bár kifogástalanul működött, az akkor alakult Gelka nagy hatalmú munkavédelmi előadója szétszedette velem, mert szerinte balesetveszélyes volt, a banánhüvelyeken kijövő anódfesz megrázhatott valakit. Hiába bizonygattam, hogy az éppen javított, bekapcsolt készülékben csipesszel turkálva, meg mérés, hangolás közben is ott a nagyfesz, az is megrázhat, ha nem vigyázok, nem volt apelláta. Később a fogyasztói társadalom beköszöntével, mikor nagy mennyiségben jöttek be a közel azonos kapcsolású készülékek javításra a szervizekbe, a csőmérő el is veszítette jelentőségét, mert gyorsabb egyszerűbb volt egy másik működő rádióba bepróbálni a gyanús csövet, mint a csőmérő összekapcsolásával vesződni. Mára azonban más a helyzet, elég sok csövet vettem mostanában, és sokszor hónapokig kell várni, mire bejön egy készülék, amibe bepróbálhatom. Persze össze lehet dobni egy kapcsolást (deszka modell) esetenként is, de az elég időigényes, macerás. Felmerült tehát a gondolat, hogy megint megépítem a vizsgamunkámat, vagyis a csőmérőt, persze korszerűbb eszközökkel, kapcsolásokkal. Mivel nem teljesen ennek az oldalnak a témaköre a műszer gyártás, akkor írnák a témáról, fényképekkel illusztrálva, ha érdekel valakit esetleg után építésre, vagy csak érdekességként. Egyenlőre csak fejben van meg a dolog, ha valakiket érdekel a téma, lassan nekiállok az építésnek, illetve annak leírásának is.
Nagyon is érdekel szerintem többen fogunk jelentkezni.
Szivesen belekezdenék, mert újra meg kell - most már alaposabban - ismerkednem a csövekkel. Pont abban az időben mentek ki a divatból a csöves tv-k mikor kezdtem a szakmát. Rádiót meg már csak tranyósat - sokol, vef, sanyo stb. javítottunk. De a restauráláshoz jól jön egy csőmérő műszer én még a varázsszem teszteren is gondolkodom. Mi a véleményetek?
Például bennem is mostanában fogalmazódott meg egy csőmérő beszerzése, esetleg építése. Mivel igen horror áron lehet őket manapság kapni, itthon meg sok a "lom" az építés jobban hangzik.
A csőmérő mellett nem kell külön varázsszem teszter, hiszen minden fesz. rendelkezésre áll. A varázsszem is cső, működik (világít) mérés közben, sőt regenerálóként is lehet használni, hiszen tetszőleges fűtő és anód feszültséget is lehet adni rá, akár szakaszosan is. Emellett a csőmérő egy teljes értékű tápegység is, hiszen levehető róla az összes hálózati és telepes csöves készülékekhez használt anód és fűtőfeszültség. Szóval egy elég egyszerű, de sokoldalú műszert lehet ilymódon összerakni. Üdv.
Üdvözletem!
Padláslelet a következő Sokol 403. Csak azért említem meg, mert számomra kicsit szokatlan. No nem a kontaktos hullámváltó, vagy a forgókondenzátor forgórészében pár külön életet élő lemez az, hanem a skála, és a forgókondenzátor kialakítása. Többi a képeken... Miért ilyen? Ritka?
Ez egy normál Sokol 403, semmi szokatlan nincs rajta.
Nem tudom, miért ilyen, de ritka. Nekem is van egy ilyen fordított skálásom.
Én is csatlakozom az érdeklődők táborához, egy ideje tervezem egy csővizsgáló beszerzését. Az építésen (még) nem gondolkodtam, egész egyszerűen a hozzáértés hiánya miatt.
Én is csatlakoznék az érdeklődők táborához!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |