Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
PL50X elődje, nem csodálom, hogy SE -ben pentódának kötve nem jó.
Itt a meghajtás.
Én egy pár éve megalkottam (szerintem ugyan azt a kapcsolást) és egész jó kis csöves szerintem, bár nem túl sok viszonyitásom van. A kapcsolását sajna nem találom. de érdemes vele foglalkozni, főleg hogy van csőutánpótlás dögivel.
Jól néz ki. Hány wattot tud? 3db EZ80 van párhuzamban?
Köszi. Nem mértem rajta semmit (aki ismer itt a fórumon az tudja hogy közöm nincs a szakmához) de ha saccolnm kéne, 25-30 max. Az meg 3db 81-es.
Az tudod hogy hány voltról jár? Anódfesz, segédrács fesz. Mennyi az Raa?
Igy fejből semmit, de ha megmuztatod a kapcsolást, megmondom az e. Azt keresem.
300v segédrács -49v előfesszel. 2x 18-20mA nyugalmival.
A Márk segitségével meg lett a rajz, és ugyan ezt épited most. 300v anódfesz. Sok sikert.
He he ismerősek a nyàkok ,végül is jó lett ?
Üdv ez a legutójára csinált most készül nekem is az új
Igen, igen. Elég stabil a kicsike. Egyszer begerjedt valamiért, de kontakt hibának könyveltem, mert meggyógyult egy kis "takarítástól". De a tesóját a pl500 pp-t szétszedtem, a vasait árulom.
Eléggé furfangos volt a terv de làtom rajad nem fogott ki! (Valahol szerintem még meg van)
Neked lett igazad. Hiába: tudás ellen nincs orvosság
1KHz-en 10W jön ki belőle 280V anódfesznél, míg 35Hz-en már csak 8W, ha azt akarom, hogy szép maradjon a szinuszjel. Itt vannak a négyszögjeles mérések. Lehet, hogy még egy 1nF-ot be kéne tennem a kimenő primerjére? Bár a 10KHz-nél a bemenő jel sem sokkal szebb...
Szép doboz, a feliratozás módja engem nem fogott meg régebben sem, mikor először mutattad.
Az elég jó hogy 35hz-en csak 2W-al kevesebb. Azt meg se hallod.
1nF már igen csak oda tud "verni" a magas hangoknak. A bemenő jel, de hol? Ezt először ott kéne tisztázni.
A bemeneten, a generátor jele sem teljesen négyszög, abban is van pici belengés, meg a felfutó él is lekerekített, hasonló a kimenőjelhez nagyon. Ide már egy jobb generátor is kellene sztem.
Akkor ne várd, hogy a kimeneten jó lesz. Lehet, hogy ott sincs, amit most látsz.
Tehát akkor a segédrács is olyan magas feszről jár mint az anód? Úgy hallottam ezek a csövek nem szeretik a 200V feletti segédrács feszt.
Kicsit utána olvastam a dolognak. Nekem is van sok PL36-osom és még az orosz 6P31SZ is akad. Ahogy a neten nézem, minden gond nélkül küldik 300V-on és a felett is UL vagy trióda kötésben. Valójában a legtöbb leírás, amit néztem, elsősorban triódában ajánlja és PP kapcsolásban 3,5K-tól 7K-s illesztésekig és 12-22W kimenő teljesítményekig.
Nálam pentódás lesz. A meghajtást ma teszteltem 45Veff vehető ki belőle.
Üdv! Az lenne a kérdésem ECL80 csővel akarok fejhallgató erősítőt építeni, de nem nagyon fűlik a fogam 15k-s primerrel megáldott kimenőtrafó készítéséhez/használatához. Hogyan lehet kiszámolni, hogy mondjuk 5 vagy 7k terhelőimpedanciához milyen anódfeszültség fog tartozni? Eredetileg 200V van megadva a 15k-hoz.
Üdv.
Úgy tudom, hogy az a kapcsolástól is függ. Milyen csatolást akarsz alkalmazni, mert nem mindegy, hogy DC vagy mondjuk egyszerűen csak egy kondival oldod meg? Meg milyen fülhallgató az? Gondolom alacsony impedanciás ha kimenő kell hozzá. Ha van lehetőséged, akkor tedd vissza azt a csövet a fiókba, és építkezz 6e5p-vel. Nagyobb anód disszipáció ami ilyenkor nem hátrány, jó linearitás és olcsó! LpCollector csinált egyet és úgy rémlik, hogy jó eredményeket hozott neki. Van fent tekercselési adat is a neten, meg kapcsolási is.
Sziasztok.
Szert tettem egy Samsung DA-E750 csöves erősítő-dokkoló előfok paneljére. Egy apró hibája volt, amit kijavítottam. Mellékelem a kapcsolási rajzát. Az lenne a kérdésem, hogy mit kellene hozzá építenem, hogy fejhallgató erősítőként tudjam használni? Vagy egyáltalán kell-e hozzátenni valamit még. Nézzétek el a láma kérdéseket nekem, nixie-n kívül nem volt még dolgom csövekkel. Köszönöm a segítséget.
Illeszteni boztosan kell. Majd a többiek leírják mekkora impedenciával. Jobban jársz, ha újjraépíted. nem olyan bonyolult.. felesleges ezt továbbkötözni - hacsak nem a szíved diktálja.. : )
Azért megmosolyogtat, mikor szép csomagolás alatt ott a kapcsolóüzem.. A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2015
A hétvégén itthon is méregettem az erősítőt, jobb szkóppal és észrevettem, hogy mély tartományban kivezérléshez közel rászuperponálódik a szinuszra egy nagyfrekis gerjedés. Pont erről olvastam nemrég a RT. ÉK. 70-es számban egy cikkben és alkalmaztam az ott leírt megoldást és szépen működött. AZ első trióda anódellenállásával párhuzamosan kötöttem egy 68pF-os kondit és megszűnt a belengés.
Ez jó tanulság...Az favorizált EL844 PP-mben bótilag ott van egy párhuzamos pF, már a rajzon is.
De láttam olyan német sémát, ahol egy pici induktivitás volt a vezérlőráccsal sorba, az is ezt a furfangot szolgálja.
Adok egy helyzetjelentést, mert egyre jobban kezdek rájönni, hogy nagyon hiányzik a csöves erősítő a mindennapjaimból. A számítógép mellett egy tda7297-et hallgatok, a csövesek a vitrinben, mindegyiknek van valami kehéje, ahogy idősebb leszek, rájövök, hogy a fiatalkori próbálkozásaim nem épp olyanok, amit egy elektroncső megérdemel, így mindegyik megkapta az átépítendő matricát gondolatban.
Úgy alakult, hogy kora tavasszal szert tettem egy kicsi hálózati trafóra, 220V váltóval, 2x6,3V-tal, meg 2x10V-tal. Régóta akartam csinálni egy PCL84 SE-t, fejhallgató erősítőnek. Tegnap felkeltem és elhatároztam, hogy nyélbe ütöm a témát. Két TV-s kimenőtrafó, PCL84-ek.. Ha már építek, megadom a módját, egy EZ80 bőven elviszi a két PCL84-et, rákötöttem az EZ80 anódjaira egy-egy 1N4007-et, így lett egy hibrid graetz-em. Fűtéspróba, az egyik 6.3-as tekercs viszi az EZ fűtését, a másik 6,3-as sorba kötve az egyik 10V-ossal, ezek fűtik a két végcsövet, a maradék 10V-os tekercset meg sorba kötöttem az anódfesz tekercsével, hogy visszanyerjek pár voltot abból, amit az EZ80 felemészt. Kéne csinálni egy dobozt, kór sasszi, fakeret, de miből legyen a fakeret? Elkezdtem drágábbnál drágább fákat nézni. Aztán mondtam: állj! Ha nem lesz jó, akkor kidobok rá egy csomó pénzt, és díszként nézegethetem, ha már hallgatni nem akarom. Legyen deszkamodell! - Jött a nagyszerű ötlet. Fogtam egy darab farostlemezt, kocsi ki a garázsból, mert ott még nem pusztulok meg a melegtől, aztán faragjunk. Estére kész volt az elektronika. Élesztés: Hatalmas brumm, szinte az egész fejemet rázta a fejhallgató. Akkor közepeljük ki a fűtést, már sokkal jobb, de még mindig jókora medvecsorda van - konkrétan a fejemben. Ebből egyenfűtés lesz, sebaj, megcsinálom, akár még stabilizálhatom is. Azonban észrevettem, hogy ha közelítek az ujjammal a cső felé, még akkor is búg. Ez a PCL ennyire érzékeny a külső zavarokra? Vagy a brutális felülillesztés az oka? A kimenő hangszóró tekercsére van kötve a fejhallgató, mert a kimenő eredeti fejhallgató tekercsét bekötöttem a végcső katódjába. Egyébként ha leveszem a csatolókondit a vezérlőrácsról, és letestelem 1K-val, akkor megszűnik a brumm. Ezért, biztos vagyok benn, hogy a fűtés szórja meg. De ennyi erővel a csövet is megszórhatja, ha már a közelítésre is brummogni kezd. A hálótrafóról nem is beszélve, ami a csövek mögött fekszik.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |