Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   86 / 97
(#) tbalint3 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Jól néz ki! Majd kíváncsi leszek, hogy milyen képeket tudsz vele vételezni.

Más: Találtam ilyet, hogy innen a Coilcraft-tól lehet ingyen termékmintát igényelni tekercsekből, úgyhogy kértem néhányat ezekből: Bővebben: Link
Remélem valóban ki is postázzák a címemre, mert kíváncsi vagyok, hogy lesz-e különbség ezek és a saját légmagos tekercseim közt.
(#) szendi001 válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 7, 2015 /

Módosítgattam még rajta. Éppen most vasalom. A coilcraftos tekercsek nagyon jó minőségű cuccok, de ebbe nem feltétlenül kellenek. A légmagnak vannak előnyei: gyors hangolhatóság.
(#) tbalint3 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 7, 2015 /

A coilcraftos tekercseket ehhez fogom felhasználni: Bővebben: Link, a fetes erősítő-sávszűrő részénél, mert ott elég lényeges a jó minőségű alkatrészek használata.

Azt viszont néztem, hogy van a kapcsolási rajzon egy BF nevezetű kivezetés (a tranzistoros és LM386-os erősítő közt), de erre nem nagyon jöttem rá, hogy mi lenne a szerepe, pedig próbálgattam lefordítani a szöveget google fordítóval. Láttam, hogy korábban próbálkoztál ezzel a vevővel, esetleg nem tudod, hogy oda mit lehet/kell kapcsolni?

bf.png

(#) szendi001 válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 7, 2015 /

Igen én nekiálltam kétszer is, de érzéketlen lett a vevő. Lehet hogy még az elején kinyírtam az IC-ket, amiket ebayről szereztem. De nem hogy mikroVolt hane mV ra kezdett el ragálni a bemenet. Végül föladtam. Ha az eredeti nyákot használod a coilcraftos tekercs esetleg nagy lesz méretben. Én wobblerrel be bírtam hangolni a bemenetet. Hangfrekis woblerrel (hangkártyás) ellenőriztem a két hangfrekis tranyó átvitelét, ami szintén ment. BF kimenet tisztán mehet a hangkáryta vonal bemenetére, a hangszóró csak ellenőrzésre szolgál. Mi kritikus elem a két sávszűrő, ezeknek "széles" átvitellel kell rendelkezniük. Én úgy kaptam a fórumtársaktól.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 7, 2015 /

Ha javítanom kellene, azzal indítanék, hogy vennék bele IC-t, de csak boltban. Megtaláltam a műhelyben.
(#) tbalint3 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 7, 2015 /

Köszi, most megpróbálkozom én is vele, én az IC-t a HAM bzárban vettem és a hozzá való 10,245-ös kvarcot is.
Mint itt kiderült túl keskeny szűröt vettem az ebay-en, de sikerült az eladóval megbeszélnem és még postázás előtt kicseréltetni egy 30kHz-es CFU455-re, ez már talán jó lesz és elvileg jövő hétre ideér. A kf tekercs a kisrádióból bontott lesz.
Az eredeti tranyó helyett én BF961 vagy 981-et fogok használni (ez van kéznél ) és sikerült TV tunerből bontanom ferritgyűrűt is hozzá.
Szerintem a hétvégén már össze is fogom tudni rakni, de behangolni csak később mert a frekvencimérő lassan jön kínából.
(#) szendi001 válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

IC ebay-ről jött? Sehol nem találtam itthon.
(#) tbalint3 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Ham bazárban elvileg még van. Én is ott vettem, 990Ft volt.
(#) tbalint3 válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Még azt néztem, hogy a coilcraftos tekercsek közt pont nincs raktáron éppen olyan ami tökéletesen megegyezne a Neosid 5061-el, viszont sikerült egy nagyon közeli értékekkel rendelkezőt kiválasztani, a 144-04J12SL típusút, ami az adatlapja szerint 111 - 133nH között lehet állítani, hangolómag nélkül pedig 106nH az induktivitása, ami nagyon közel esik a Neosid társához az 105 - 140nH között állítható Neosid adatlap. Egyedül méretben 7 mm helyett 10 mm, de majd kijavítom a helyét a nyákon vasalás előtt.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
(#) szendi001 válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Nem fér oda rendesen. Szét kell akkor húzni az előerősítőt. Minden esete várom az eredményt!
(#) Kera_Will válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Miért akartok ennyire messzire menni pár menetes tekercsekért?
Coilcraft ..stb ...
Szerintem még lehet találni FM301 rádiókat azokban lévő tekercstestekre és magokra lehet 130 MHzre pár menetes tekercseket építeni.
Kompletten ott a serlege és 4 mm átmérőjű kék / sárga magok is adva vannak.
Persze lehet picit macerás lehet kicsalogatni.
Trükk:
Olyan vékony lapos "csavarhúzót" kell reszelni ami végig bele dugható a 4es vasmag résébe.
Így a teljes felületén szépen felveküdve tudod forgatni. Ekkor nem fog feszülni majd elpattani.
Persze külső hőközlés is segítheti ezt a tevvékenységet. Pákával melegíteni óvatosan a vasat.
(#) szendi001 válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 9, 2015 /

Bővebben: Link Nekem ilyen van. Érdeklődöm, hogy a HAM bazáros ránézésre ugyanez, vagy valami eredeti régi jószág?
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 9, 2015 /

Nekem bevált, amit jeleztél. Alkalmaztam már.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 9, 2015 /

Épül a javított verzió. Egész jól sikerült kivenni a nyákhibákat belőle. Megtaláltam a PLL vezérlést is . Remélem ez is megszólal immár heftelés nélkül.
(#) tbalint3 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

A tekercs kérdés közben megoldódott, nagyon rendesek a Coilcraftnál és mivel a skóciai raktárukban pont nem volt megfelelő 7mm-es tekercs ezért az amerikai Iowa-i raktárukból küldik, ráadásul még csomagszámot is kaptam a követéshez. Így a NYÁk-ot sem kell átalakítanom.

A ham bazáros szerintem pont ugyanilyen mint ami a képen van, de készítettem én is egyet a sajátomról, azt mellékelem.
(#) szendi001 válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Végül rendeltem egyet Ebayről én is. Valamiféle teszt áramkör kell az IC-t tesztelni. Valami nem klappolt az enyémnél, über süket volt a vevő. Simán lehet, hogy a KF trafó el volt benne cserélve. Ma is szerelgettem kb. 40%-on van a javított nyák. Ma vettem TSA5511-et, tesztelem a PLL-t.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
(#) szendi001 hozzászólása Jún 15, 2015 /

Elkészült a javított verzió. (jobb közép) Balra amiből kilalakult pár hete. Alul a probléma megközelítése 3 évvel ezelőtti szinten. Felül a TSA5511 PLL. Elsőre fülre nem jött be még rajta adó, de a BF199 munkapontja nem jó ebben a pillanatban. Este megpróbálom bemérni.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2015
(#) GPeti1977 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 15, 2015 /

A TSA5511 hogyan tudod ide alkalmazni hiszen 3,2MHz kristály frekvencia mellett 50kHz felbontást tudsz vele elérni? Ide másik fajta kellene.
(#) dokidoki válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 15, 2015 /

Lehet adagolni neki külső oscillátorból leosztással, alacsonyabb referencia frekvenciát is, ekkor már csökkenthető a lépésköz.
(#) szendi001 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 15, 2015 /

Van másik PLL is, de jelenleg azt tesztelem tudok-e olyan vevőt csinálni ami műsorszóró és az előerősítő áthangolásával NOAA. Várom a frekvencia mérőt postán. Éppen most kötöm a wobblerre.
(#) tbalint3 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 16, 2015 /

Az én MC3362-es vevőm pedig így néz ki éppen.
Még néhány alkatrészre várok, ha azok is megvannak akkor kb. a hét vége felé ki is próbálom.
Néhány helyen eltértem a leírástól:
A 2,5K ohm-os Pot1 hangolópoti helyett én egy 2Kohm-os helikális 10 fordulatú potit fogok használni és az L5-ös légmagos tekercs helyett gyárit tettem be, pontosan: Coilcraft 150-03J08L típusút (82-114nH között lehet változtatni az induktivitását). Ezeket a könnyebb a hangolás miatt cseréltem a gyári ajánláshoz képest.
És természetesen még én is várok a frekimérőmre.

Szerk: és a BB909-es varikap helyet BB139-est tettem be mert előbbi nem kapható sehol utóbbiból pedig van vagy 50db-om és kb. 1pF az eltérés a kapacitásuk között.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2015
(#) szendi001 válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Kíváncsi leszek hogy indul el. A hangfrekvenciás része rendesen kiemel, azt kimértem HF woblerrel. Amúgy a mérésem a mostani rádiónál nem sikerült, mert szétfagyott az wobblerem. Megpróbálom ma másik géppel behangolni az első fokozatot.
(#) szendi001 hozzászólása Jún 21, 2015 /

Gondom akadt: Wobleres mérésnél a BF981 Drain köre nem hangolható A gyakorlatban nem tudtam azonosítani a 2. hangolt kör rezonanciáját sehol. Mi a ti tapasztalatotok?
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Melyik az a hangolt kor amit nem tudsz hangolni ? Rajz? Ha nincs soros vagy parhuzamos ellenallas a drain korben levo tekercsen, akkor gerjedes van, szinte biztosan.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Szia Gtk! Ez lehet a titok nyitja. Source körben van egy ellenállás és egy hidegítés. Drain körben nincs 50 ohm. Kipróbálom ma, és jelentkezem! Köszi!
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Nem foltetlenul 50 ohm kell, de az jo lehet mert mar masok kiprobaltak....Ha jol emlekszem korabban belinkeltem egy erosito rajzot, es utanna leirtam a rezgokorrel parhuzamosan levo ellenallas erteket is. Lehet ugy is csinalni. A lenyeg hogy Drain korben nem lehet tul nagy a tekercs Q-ja. Minderre termeszetesen van magyarazat, a "k" stabilitassal fugg ossze.

Erdemes lenne kiprobalni egy ATF43nnn (34?) tipusu fetet is, annak azert mas az IP3.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Ma is méregettem. Jobban meg kell árnyékolni az első fokozatot, mert nagy az áthallás. Az 50 Ohm nem segített érdemben. Változtattam az S körön is. Megérkezett az 1 Ghz-es frekvenciamérő. Holnap folytatom, ma nem jutottam előbbre.
(#) tbalint3 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 27, 2015 /

Elkészültem az MC3362-es vevőmmel. Viszont teljesen újra kellett kezdenem, mert ez a francia változat egyáltalán nem akart elindulni, csak sistergést vett, akármilyen tekercset is használtam (saját légmagos, vagy gyári, egyikkel sem történt semmi). Próbára kikötöttem a BF961-es erősítőt is és direktbe rákötöttem az antennát egy 1nF kondin keresztül a 24-es lábára az IC-nek, de ekkor sem volt változás, úgyhogy úgy döntöttem, hogy inkább újra kezdem az egészet, és egy másik változatot építettem meg (mellékletben kép). Azért választottam ezt, mert a későbbiekben tervezek építeni PLL-t hozzá és akkor úgysem kell az AFC, meg ehhez is volt NYÁK terv mellékelve. Ez elsőre beindult és rendesen hangolható az erősítő és az oszcillátor része is. Közben megjött a frekvenciamérőm nekem is így rá is kötöttem egy 22pF-os kondenzátoron az IC 20-as lábára és tökéletesen mérhető is a frekvencia (a KF eltolást már beállítottam a mérőn, így most már a vett frekvenciát mutatja, nem az oszcillátorét). Most egy nagyobb értékű tekercset tettem, be hogy ki tudjam próbálni a CCIR sávban és tökéletesen megy is, attól eltekintve, hogy a 30kHz-es sávszélességű szűrő miatt elég érdekes hangja van a rádióadóknak, de úgysem műsorvevő lesz belőle.
Mellékelek néhány képet a vevőről. Illetve még a múlt hétvégén készítettem egy légiforgalmi vevőt is, arról is van egy kép. Az oszcillátor résznél mindkét vevőben árnyékolt Coilcraft tekercseket használok és úgy vettem észre, hogy sokkal stabilabb így a beállított frekvencia mint a házi készítésű légmagos tekercseimnél.
(#) szendi001 válasza tbalint3 hozzászólására (») Jún 27, 2015 /

Tegnap én is szereltem. Kiderült lemerült az elem . Nem gerjedés volt... A 9 voltos jószág terheletlenül jónak tűnt. Nekem is megérkezett a frekimérőm, de nagyon nagy zajt visz vissza a rádióba. Egyébként nagyon egyszerűvé teszi a hangolást. Le is fényképeztem, de nem tudom át tenni ma képeket.
(#) tbalint3 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Igen, először én is így jártam az elemmel, megvettem a legdrágább duracell 9V-os elemet, ez a kis "kedves" vevő pedig fél nap alatt 0-ra merítette. Úgy vettem észre, hogy a 7805-ös stabkocka miatt történt, mert amíg nem kötöttem be addig jó volt, utána viszont pillanatok alatt lemerült. Most már 78L05-öst használok, ez max 100mA áramfelvételhez van tervezve, ide pont jó, és ez valószínűleg nem végzi ki fél-1 nap alatt az elemet.
Mindenesetre azóta tápegységről használom.

Más:
Végre sikerült elkapnom a NOAA19-et és rögzíteni is, így megvan az első kép. Viszont nem tudom dekódolni, használhatatlan a kép, pedig szerintem elég jó a vett jel minősége. Mit lehetne tenni, hogy valamilyen értelmezhető képet kapjak? Állítsak át valamit a programban? Wxtoimg-vel csináltam egyébként, Wxsat-tal nem tudom sajnos kipróbálni, mert 64-bites Win7 rendszerem ban és az a program még tartalmaz 16-bites programkódot is ami viszont itt már nem működik.
Következő: »»   86 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem