Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   12 / 507
(#) Iszkakof István hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
Beleolvastam a románok szélgenerátor-építési problémáikba és ők az egyéni építésű dinamó használatát javasolják.
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Nemcsak javasolják,hanem jóformán csak házi készitésű generátort használnak több okbol.Elsősorban jóval olcsobbak,alacsony fordulaton is viszonylag jó hatásfokot lehet elérni.messze nem olyan zajosak mint a gyáriak,meg az áttételesek.És ami fontos: viharálloak,és évekig nem igényelnek karbantartást.
(#) boy23w hozzászólása Jan 28, 2008 /
 
hmmm mi lenne ha PIC helyett NE555 használnál. Lehet használni fordulatszám mérőnek is. Ez azért jó mert rákötöl egy potit a kimenetére, és a csúszkára 1 FET Gate jét és egy bizonyos fordulatnál nyit ki a FET amit a potin beállítol. Ha egy picit kinyit akkor már gerjeszti a generátort, ha pedig nagyon fúja szél akkor odagombolja a teljes gerjesztő áramot és így nem nagyon engedi túlpörögni a szélkereket. De a FET így elég sok hőt termelhet, éppen ezért talán kapcsolóüzemben is lehetne hajtani a FET et....
(#) figuraferi hozzászólása Jan 31, 2008 /
 
Egy szélerőművet szeretnék építeni otthon...
Nem nagyot (1500-200W), de azért a házat jó lenne, ha nagy részben ellátná.
A fizikai megvalósítás nem gond, de az elektronikával vannak problémáim...

Várom azok szíves segítségét, akik 12VDC-220VAC működőképes invertert építettek már, ill 12V akkuhoz komolyabb (több amperes) töltőt!!!
Valamint, akiknek van tapasztalata a témában.
Előre is köszönöm.
Feri
(#) ENERGIA1 válasza boy23w hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
ÜDV én ijet tudtam építeni/lásd képek/a gerjesztés szabájozást a szélkerék tengejére szerelt dc motorral oldottam meg (12 v-os akus fúró motorja). Ha a szél erősség alacsony /lassú fordulat/alacsony gerjesztő feszültség,áram a generátor felé.Erős szélben/vihar/ túl nagy gerjesztő /feszültség,áram/ a generátor felé,igy a generátor nagyobb fékező nyomatékot ad át a lapátok felé igy a turbina nem repül el.De a töltés folyamatos.Sajna az összes képet nem tudtam felrakni.Ja és a turbina hejzete vizszintes.
(#) boy23w válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 4, 2008 /
 
Szerintem nagyon jó, és rugalmas ötlet Nekem van is egy rossz csavarbehajtóm! szerintem én is így fogom megoldani! Egy túltöltésvédelmet sem ártana belerakni de az is igaz hogy nagyon ritkán lenne rá szükség!
(Ez az én ötletemből is hiányzik, de végül is mindössze 1-2 tranzisztor az egész )
(#) Atis57 válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Szia!
ezt a gerjesztést kifejtenéd jobban is......mert az 530-as motor /csavarbehajtó/ hogyan--mekkora generátort gerjeszt?
én valaha ablaktörlő motorral próbálzam de elsőre nem ment...
(#) Iszkakof István válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Atis57 megkatad a fotómat jühetnek a részletek?
(#) Kiss Gábor válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Szia, engem is érdekelne a gerjesztés, valamint pontosabb adatok a turbina és a generátor közti átétel, a turbina nagysága, átmérője és legfőkép az, hogy hogy muzsikál.
(#) ENERGIA1 hozzászólása Feb 8, 2008 /
 


ÜDV A TURBINA SZÉLESSÉGE 230,A MAGASSÁGA 54 CM VOLT MINDEZ 6 MÉTER MAGASBA HEJJEZVE.A TURBINA TENGEJÉRE 1:1-BEN LETT AZ AKSIS FÚRÓ MOTORJA A GYÁRI ÁTTÉTELÉVEL/X:X/ CSATLAKOZTATVA/A TOKMÁNYÁVAL/,EZ ADTA A GENERÁTORNAK A GERJESZTÉST.A TURBINA TENGEJE A GENERÁTORRAL 1:4 ÁTTÉTELLEL VOLT SZIJ TÁRCSÁVAL ÖSSZEKAPCSOLVA./A GENERÁTOR GYÁRI 3X12 VOLTOS ÁLLÓRÉSZ TEKERCSE A GREATZ HIDJÁNÁL ÁT LETT KÖTVE 1X36 VOLTRA/.ERRE AZÉRT VOLT SZÜKSÉG MERT AZ INVERTER 36 VOLTOS VOLT/1.5 KW/.3 DB 100-AS AKSIT TÖLTÖTT,A LEG KISSEBB SZÉLBEN IS BEINDULT/A LAPÁTOK MÉRETEZÉSE MIATT A SZÉL ÁRAMLÁS A LAPÁT KILÉPŐ ÉLÉNÉL NYOMBAN A MÖGÖTTE LÉVŐ LAPÁT BELÉPŐ ÉLÉRE KERÜLT,IGY NYOMATÉKOT NÖVELT,ÉS NEM SUHOGOTT FORGÁS KÖZBEN. JA ÉS MINDEZ 1.5 KÖBMÉTER BETON ALAPBAN LEFOGATVA MERT UGYE A SZÉLNEK EREJE IS VAN!





(#) ENERGIA1 hozzászólása Feb 8, 2008 /
 
BOCS A RAJZÉRT DE SIETTEM.AMÚGY EGY HÜTŐ VAGONBA BESZERELT VILLANY BOYLERT MÜKÖDTETETT,AMI A MELEG VIZZEL A RADIÁTORT NYOMTA.HA AZT NÉZZÜK A BOJLER NAPI MAX 5-6 ÓRÁT ÜZEMELT+A KERINGETŐ SZIVATYÚ 60W/NONSTOP/ A SZÉL NAPI 8-12-14-ÓRÁN ÁT FÚJ T,EZÉRT NEM CSODÁLKOZTAM RAJTA HOGY SOSEM MERÜLT LE AZ AKSI
(#) Moderátor hozzászólása ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 9, 2008
 
A fórumon bevett szokás, hogy a nagybetűs írásmód "ordításnak" számít. Ha nem tudtad, jegyezd meg!

Kérlek ne ordíts!
(#) ENERGIA1 hozzászólása Feb 9, 2008 /
 
Ok bocs.
(#) Atis57 válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Szia!
Köszi --minden világos..... gratulálok, klassz helyett fogtál ki-------nálunk a szél éppen csak legyez----én mindig ezen bukom el...
(#) SZIA hozzászólása Feb 13, 2008 /
 
üdv,
én is tervezek 1 szélgenerátor építését, amit szerettem is volna már 1 idelye, de ezt választottam vizsgamunkámnak is, tehát mostmár "kötelező"
amit eddig elgondoltam:
-6 méter magas a lapátokkal 1ütt (nem akarok költeni a építési engedélyre)
-3 m-es átmérőjű, vízszintes tengelyű rotor
-oszlopnak 10-es acél cső
-egy nem túl nagy beton alap, és kikötném kb 2,5 m magasan 3 ponton az egészet
-inverternek egy 400 VA-es UPS-t szeretnék használni, kicsit átalakítva (nagyobb hűtőbordák, és esetleg hűtő venti, a folyamatos használat miatt)
ebben elvileg töltés vezérlés is van, bár az zselés aksihoz való, tehát valószínű, h az nem lessz jó!
-és végül a generátor, hmmm volt már pár kiszemelt példány (pl. egy szervó motor, készel megforgatva 10-20 V-ot adott, de mikor már az áramerősség terén kezdtem vizsgálgatni, hát csalódtam, megforgattuk kb 1500-2000-el és 60-70 V (ha jól emléxek) mellett max 1,5 A-t tudott terhelve!
szal áttértem én is az autó generátorra!

kérdéseim:
-ált. miért 3 lapát??? miértnem több, elvégre több lapát nagyobb felület, nagyobb nyomaték, tehát az áttétel is lehet nagyobb, ha még bírja (gondolom én!)
-jó lessz inverterként az a szünetmentes???
- és szerintetek mekkora alap kéne annak a 10-es acél csőnek? (4,5 m hosszú, és ki is lessz kötve 3 ponton)

ja igen, és a működtetett fogyasztók, egyenlőre csak a világítás, ami azért nem levés, ha nem energiatakarékosak az izzók!

előre is kössz

SZ!A.
(#) aflmor válasza SZIA hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Szia SZIA! Egy haverom most építget ilyesmit... Nem a hagyományos "3 lapátost", hanem függőleges tengelyen- függőleges lapátok, körben. Állítólag jobb, és egyszerűbb a kivitel. (hem kell szélirányba állítani, stb)
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Szia+
A kérdéseim:
a világitás miért nem 12V-s?
a 3m átm - lapáttol milyen teljesitményt vársz?
miért nem 2-t generátort használsz?
nálad a 10-es acélcső milyen? nálam 10mm ! ! !
az ötleteim:
Az ups is jó inverternek / négyszög jeles /
az akkutöltö -- mindegy ugyan az való a mindkettőhöz- habár a bementi fesz itt 17--20V ebből csinál 14,0V -t
a csőmagasság 1/6 át ásnám be+ betonkocka m*3
(#) SZIA válasza aflmor hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
azzal, h jobb nem értenék 1et, lehet, h nem kell szélirányba álítani, de nézd meg a felhasznált anyagmennyiséget, annak van súly, na meg anyagilag is drágább, az meg nem bisztos, h egyszerübb kivitelezni, olyan infót is hallottam, h csak akkor jössz rá igazán, h mennyivel jobb a vízszintes, ha építesz 1et a már meglévő függőleges tengelyű szélgenerátorod mellé!
lényeg a lényeg, én még semmilyet sem csináltam, hallottam sokat mind 2 fajtáról, rossza és jót is, én a vízszints mellett döntöttem!

am sztem esztétikusabb is, igaz nincs szerepe az áramtermelésben, de amit csinálunk az nézzenk ki vh, ezzel nem azt mondom, h a függőlegest nem lehet szépre csinálni, csak sztem szebb a vízszintes!


SZ!A.
(#) SZIA válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
üdv,
a világítást idővel 12V-osra szeretném cserélni, de a családból csak nekem vannak terveim a megújuló energiával, szal ezt még nyüstölni kell!
h mekkora teljesítméynt várok??? ez jó kérdés, nem tervezek semmit, mert tuti nem akkora lessz, megépítem, és majd jön ami jön, no meg az UPS 400 VA-es, szal vhol az alatt kicsivel... ha érted mire gondolok
a 2 generátoron már gondolkodtam, de még nem tudom, h fog megbírkózni 1el, ami előtt 1 gyorsító áttéltel lesssz, 5-10K-t jó lenne elérni, bár ez nem kis fordulatszám, tudom!!!
igen boccs 100-asra gondoltam, csak vmiért centiben gondolkodtam

nem fogom beásni, leszerelhetőnek kell, h legyen!
arra gondoltam, h a 100-as(!!!) acél cső aljára hegesztek egy 300*300-as kazán lemezt, 4 lyukat rá, és a csavarokat a beton alapba szúrni, még megkötés előtt, vmi jó vastag félét szerezni, azt még majd megoldom!

SZ!A.
(#) Moderátor hozzászólása SZIA hozzászólására (») Feb 13, 2008
 
Figyelmeztetésben részesítelek a helyesírásod és a külalakod miatt! Használj nagy betűket és írásjeleket, ne mindent egy mondatba akarjál leírni. Nagyon rondán néz ki!
(#) SZIA válasza (») Feb 13, 2008 /
 
sry, nem gondoltam, h szövegszerkeszteni kell!
Most akkor formázzam meg az eddigi HSZ-aimat???

SZ!A.
(#) SZIA válasza SZIA hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Hupsz, most látom, h csak az utolsót lehet szerkeszteni!
De viszont mostmár ismerem a "játékszabályokat"!
(#) Moderátor hozzászólása SZIA hozzászólására (») Feb 13, 2008
 
Már elkéstél, az írott szó itt már nem módosul, ez egy figyelmeztetés a jövőre nézve.
Alapjában véve próbáljuk meg egy bizonyos fokig kerülni ezt a chates, messengeres stílust, a szlenget, és minden egyéb olyan rövidítést, töltelékszót, mely egy harmadik számára esetleg nem érthető.
Nem fogja itt senki leüvölteni a fejed, hogy ha az "egyszer" helyett "1szer"-t írsz, de törekedjünk a minél érthetőbb, egyszerű és pontos megfogalmazásra az ilyen rövidítéseket mellőzve!

megj. Az oldalt nagyon sok nem magyar anyanyelvű is olvassa, akiknek gondot okozhat az 5let, a 2értelmű és hasonló szavak "dekódolása".

A szöveget meg nem szerkeszteni kell, hanem egyből helyesen írni? Meddig tart, ha néha megnyomod azt Shift billentyűt is? Nem reklám, de a FireFoxban van helyesírásjavító közvetlen a szövegmezőkben! Sokaknak hasznos lehet!

Üdv. deguss
(#) SZIA válasza (») Feb 13, 2008 /
 
Igen tudom, csak én nem foglalkoztam vele, gondolván, hogy a lényeg a tartalom.
De ezentúl fogok! :no:

Csak szólok előre, lehetséges hogy párszor rövidítek szavakat, ez már olyan reflex szerüen megy nálam!
Most is kétszer javítottam át a hozzászólásomat!
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Szia!
Az eddigi tapasztalatok:
2-t generátor 1/3,,,,1/5 és 1/1 P
az áttétel max 1:25 a nyomaték nagy lessz.
olvass vissza pár lapot ---v. sokat !
egyszerűbb az oszlopot billenthetőre késziteni, ne kelljen leemelni.
Az Ups talán a hütőt elviszi/meginditja
a többi meg Dc ről jobb
a világitás 12 V dc-nél 1/3 P-ből kijön--de át kell huzalozni a lakást.
de a legfontosabb szélmérés,,--- mire számithatsz ? ezt már könnyű osztani 1/6,,,,,,,,,,1/20 addal
(#) lehar válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Kérded miért nem jó a 12 voltos világitás a lakásba?Elsöre a vezetékek ohmos ellenállása miatt.2szor a hosszúságuk miatt.3szor pedig a világitáshoz szükséges minimális teljesitmény elérése miatt,ELFOGADHATÓ veszteségek mellett.Erre jó példa a személygépkocsik,és pl. a nyerges vontatókocsik villanyszerelésének a feszültsége.A személy kocsiknál az a pár méter áthidalása nem jelent gondot 12 volton,de bizony a nyerges vontatoknál ennél már jóval hosszabbak a vezetékek(probálj eggyet körbejárni,gyalog).Ez az egyik fö oka a 24volt alkalmazásának.Következtetés(ha még szükséges) : minnél nagyobb feszültség,annál kissebb veszteség.
(#) Atis57 válasza lehar hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Szia LEHAR !
Én más véleményen vagyok: A lakásom 12V-s + szeretek ilyet csinálni,,,,,,,,,eddig 8db
az elfogadható veszteség: a 12v 50W-s fényszóró izzó élettartamban + hatásfokban is messze lenyomja a 230-s izzókat ----kompakt fcsőveket. Ha ezt még ráadásul inverterrel 12v-ról teszed a hatásfokod lessz-e 4%?
A halogén hidegtükrös izzók 40%
a 230 as izzó 8%
kompakt fénycső papiron.......????valójában 23W /ami azért kb 40W / =15W halogén fényáramával.megmértem!
de ha más a véleményed.....
a következtetés : annál rosszabb hatásfok.
a veszteség vezetékeken nincs 5% . mikor kell 30m-nél messzebb vinni? legfeljebb nem 0,75-sel huzalozunk...
És utoljára : hajót körbejártál már 12V--24V -48V - 110V
(#) lehar válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Igazad van,mondjuk csak ha a világitásrol lenne szó.De: ha csak egy kicsitt is megnönek az energia igények,pl.hűtő,porszivó,mosogép,stb,abban a pillanatban sajnos a 12v messze nem lessz elég.Ezt alapbol tudom,mivel nekem az othoni áramom kizárolag szél és napelemekböl van.És nem mintha nagy ökologista lennék,csak egyszerüen nagyon messze esik a lakhelyem a legközelebbi villany hálozattol.(mellesleg a szgépem is ,,,,szélenergiával,,,, megy).Márpedig a bekötö hálozat bazi nagy pénzbe kerülne nekem.Igy van áramom,de nincs havi villanyszámlám.
(#) SZIA válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Üdv,
Először is, végig olvastam a teljes topicot!
Viszont amiket írtál, hát nem mindent értek! Mik azok a törtek??? 1/3....1/5 teljesítmény (?!), de minek a teljesítménye???
Szélmérésen gondolkoztam, de rájöttem, hogy teljesen fölösleges (számomra!!!), mert így is-úgy is meg kell csináljam, a doksi miatt, max az lesz a végén, hogy itt nem alkalmas a környezeti viszonyok miatt, a házi szélerőmű építése!!!
De az UPS-em 400 VA-es, és amikor egy hűtő elindul, ott vannak csúcsértékek rendesen, és ha nem bírja, tuti lekapcsol! (am nem tervezem a hűtőt erről etetni )
(#) Atis57 válasza SZIA hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Szia!
Ha végigolvastad akkor tudod az indulási sebességet is. ezt ugy lehet csökkenteni , hogy nem forgatod az áttételt a nagyobb generátorral ....ilyenkor kell a kisebb generátor ami PM gerj. a telj 1/3----1/5-e a nagyobbnak ,
A hűtőben újnál :60W ,a régiben :180,,,250W-os motor van --- 3,5X inditő áram ----ÁLT elég a 400W inverter. még a négyszöges is.....! ! ! A NO frost kivétel.. nem birja a jég olvasztást ++
Pont a szélmérés az alap feltétel: lápát felület--torony mechanika---generátor---áttétel--akku méret.
csak ennyibe szól bele, Mindegy ,hogy 30W--200W 1kW ???
Következő: »»   12 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem