Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a linket, de sajnos a teljesítmény növeléssel gondok adódtak így nem használható, legalábbis egér és patkány riasztásra. Az énekesmadarakra és a rigókra viszont nincs jótékony hatással.
Most lehet, hogy hülyeséget fogok mondani, akkor előre is elnézést kérek. Én úgy tudom, hogy ez a felépítésű sokszorozó csak váltakozófeszültségű betáplálással működik, egyenfeszültséggel nem. Jól tudom? Eddig úgy tudtam, de most elbizonytalanodtam.
Nem kell elbizonytalanodnod..- az a két hullámvonal és a 220 váltófeszt jelez, hi...- ha arra a cockcroftra gondoltál..
gondolom, "benézted" a K1 keretet.. Sejtettem mindjárt, hogy tudod.. de az akkus dolog az másik tészta LENNE... ott magától értetődik egy átalakító először, csak nem került már rá sor a teljesítményviszonyok miatt. A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
Azért bizonytalanodtam el, mert a hozzászólásában autóakkumulátort emleget mint tápforrást és senki nem szólt neki, hogy arról nem fog működni. Általánosan gondoltam a kaszkád sokszorozóra.
A 220V és a szinuszt tudom, hogy váltakozófeszültség. U.i.: Bocsánat elírtam, nem Willard, hanem kaszkád. A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
Sziasztok! Milyen tekercs kell ebbe a fényképezőgépbe? Válaszaitokat előre is köszönöm!
Szia. Ha nem tévedek 8mm kell bele.
Helló,
Segítséget kérnék a következőben : az inverter részét hogyan kellene megcsinálni és a triggert is (van pár db toroid vasmagom kisebb nagyobb ha jó hozzá / trafót kell csinálni) .
16mm az... Nekem is van hasonló, tölthető kazettás. Abba lehetett belerakni a szétvágatlan 8 mm-es filmet, és úgy 16 mm.
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni! Van egy időzíthető konnektorom amit szeretnék megjavítani, de sajnos nem jövök rá mi lehet a baja. A hibajelenség hogy a kijelzője megy a beépített akkuról, de sajnos nem vezérli a relét ill. nem kapcsol. Amire rájöttem, hogy valami gond az elektronika tápfeszültségével lehet. A bejövő 220V után van két ellenállás a fázis és a nulla oldalon is amik rá vannak kötve a gratez hídra egyenirányítás céljából. A gratez után nem tudom mennyi feszültségne kellene lennie, de egy 50V-os elektrolit kondenzátor van forrasztva, szóval gondolom max annyi lehet. Ami érdekes hogy a 220V bejön egészen a panelig, de a két ellenállással mérve AC-ben már csak 3V-ot mérek. Ez megy rá a gratez-re. A diódahíd után ebből már csak 1,6 Volt egyenfeszültség marad ami szerintem már nagyon kevés hogy töltse róla az aksit és még a relét is be tudja húzni. A bejövő oldalon az egyik ellenállás SMD 474 van ráírva ami asszem 470Kohm a másikat 100ohm-nak mértem. Szerintetek hol keressem a hibát? Képet mellékelek. Köszönöm!!
Szerk: A gratez híd, az utána levő dióda és a 474-es SMD ellenállás cseréje után sem változott semmi. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Azt a nagy sárga kondit kéne szerintem megnézni. Valószínű az lesz a baj.
Kivettem, rámértem. Nem mutat zárlatot, hanem inkább szakadást. Bár ezt így nem lehet kimérni. De ez miért lehet baj? Az SMD ellenállással van párhuzamosan berakva. Nem csak valami zavarszúrés? Köszi!!
Ha zárlatos lenne akkor ott már nagy baj lenne.
próbálj meg a greatz +- ponta adni 5 volt körüli feszültséget és nézni, hogy terheli-e valami. Ha megmarad az 5 volt akkor szinte biztos a 330n kondi hibája. Az nem zavarszűrő, az ellenállás a kisütést adja villany nélkül A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Próbáld meg átvágni a graetz (+) fólia elvezetését, aztán mérni rajta DC-t, 200 volt kb.
A sárga kondi a váltóáramú előtét, az R102 pedig áramlökés korlátozásra van betéve. Sokszor az szakadt, 1 láb kivéve kellene megmérned, hogy tényleg 100 ohm -e. Ha így minden oké, akkor vagy az elkó zárlatos vmennyire, vagy a rajta lévő dióda ( lehet az zener is..), vagy egyéb, ami ott van még.
Üdv. mindenkinek!
Szeretnék készíteni egy négyszögjel generátort beállítható impulzus széllességgel és frekvenciával (kísérletezési célra). Arra lennék kíváncsi hogy mi az a maximális frekvencia ahol még nem kell semmilyen különleges magasfrekvenciás alkatrész,nem deformálódik a négyszögjel a létrejövő induktivitások/kapacitások miatt és nem kell különleges nyákterv a frekvencia miatt.Tömören szólva: mekkora az a frekvencia ami még nem "kényes"?
Köszi az ötletet. Mindjárt megnézem ezeket. Az R102 színkód alapján ill kimérve is 100 Ohm. 5 voltot adva a dióda + - lábára a feszültség nem esik be, de erről még a relé nem húz be. Egyébként a gratez utáni dióda már nem az eredeti. Ott egy SMD üveg dióda volt. Talán zener volt? Én helyette egy simát tettem be.
Akkor oda tehetsz akkorát is kikapcs állásban, amekkora a relé feszültsége és meglátod, működik-e úgy.
A 100 ohm elég lehet, túl sokat nem kap le, ha minden oké.. A graetz utáni dolgokat vissza kéne rajzolni, mert nem mindegy, mit raksz oda "korlátnak", mi fogja meg a feszt pl. 12 voltnál...- mondjuk egy ZY12 műag tokos zener.
Az 5 volt csak a teszt miatt kellett, hogy nem zárlatos-e a kisfesz rész. A sárga kondenzátort nem tudod cserélni? Utána sokkal előrébb volnánk.
Ha az a fekete dióda mi a D6 helyén van nem zener akkor az elég baj.Oda egy 5,1 v zener kellene 1W körüli.Így rövidre zárja a tápot a sima dióda.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Rövidre nem zárja, mert a katódja van az elkó (+)-on.
Ha pedig a relé is arról megy, akkor kb. olyan feszültségű zener kell.. de ezt csak közelről lehetne megállapítani. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
Most néztem, a relé 24 voltos - ha erről a tápról megy, nem vmi akkuról 230 nélkül is, akkor oda ZY24 kéne legalább..
Átnézed ebből a szempontból aztán megtáplálod és az is kiderül, jó-e az a rész.
Szia!
Ez a "kényesség" fokozatosan növekszik, nincs egy meghatározott nagyság, ami felett nehezebb lesz jó jel létrehozása.
Hát igen ezt tudom Én nagyjából egy nagyságrendet mutató értékre lennék kíváncsi ahol még használható a dolog. 1khz?10khz?100khz?
Ehhez úgy kell hozzáállni, hogy várhatóan mi lesz az a legnagyobb frekvencia, amivel foglalkozni szeretnél. De száz kilohertzzel még nem szokott gond lenni, bár ott már azért ne várj szép szögletességet.
Úgy állok a dologhoz hogy még én magam sem tudom mit fogok vele kezdeni mivel a felhasználása ugye elég sokrétű lehet .Nem várok el szép szögletességet. Éppen csak annyit hogy inkább hasonlítson a négyszögjelre mint a sin félperiódusra.Tudom ez nem a legjobb hozzáállás de a magas frekvenciás kísérletezésnél úgysem hajtanék "kényes" dolgokat tehát annyira nem kritikus a jelalak.A 100kHz-el egy jó támpontot adtál meg.Valószínűleg ez szerint fogom belőni a maximális frekvenciát.
Azert itt az is kerdes, hogy milyen kimeneten akarod ezt. Mert egy TTL IC 10 MHz-cen meg tokeletes negyszoget produkal, de az 0-5V jelszint. Ha meg mondjuk 10V 1A kell, akkor a 10kHz sem lesz egyszeru.
Igazad van.Igen erre gondoltam.Természetesen a magas frekvenciákat kis feszültség/áram-ú dolgokhoz alkalmaznám.A kimeneti feszültség maximum 5V lenne az áram pedig 1mA körül.
Úgy néz ki működik a cucc. Amit én beletettem gratez híd hibás volt, visszatettem az eredetit, az meg jó A diódát kicseréltem egy 33voltosra, sajna nincs más itthol. Bekapcsolva hagyom most egy időre, hogy mit szól hozzá az aksi ill a relénem e melegszik túl. Ha túléli akkor nyert ügy, ha nem akkor többet nem foglalkozom vele. Köszi mindenkinek a segítséget!!! Nagyok vagytok!
Azért ne ess át a túlsó oldalra" - és mérd meg legalább, mennyi most a táp rajta.
A "nincs itthon más" nem a legjobb.
Sziasztok!
Egy 12V DC finder relét szeretnék működtetni, egy olyan eszközről, ami 24V AC-t tud adni. Tudom, a legegyszerűbb az lenne ha vennék egy 24V AC relét, de holnapra kell. Arra gondoltam, hogy ha beteszek egy diódát a körbe, akkor a 24V egyen szinuszainak a felét letörve kijön a 12V. Kérdés hogy az mennyire egyen, mit szól majd hozzá a finder? |
Bejelentkezés
Hirdetés |