Fórum témák
» Több friss téma |
A 9 és 10 lábakon +3,6V feletti érték az elvárás, hogy hangot adjon az erősítő. Magasabb lehet a feszültség, nem kéne, hogy számítson.
Az egyes láb(ak) a viszonyítási alap, nézd meg kap-e rendben testet!
Sziasztok! Egy tda7294es kapcsolason finomitgatnek, ebben kernem a segitsegetek.
Sajnos traforol meghajtva elegge bug, 100hzen is talan. Stabil tapegysegrol meghajtva teljesen csendes. 2x12v os 40va-s traforol 2db graetz hid utan van egyegy 3300mikros kondenzator, majd innen kapja a +15v,0,-15v feszultseget. A +15vra van meg kotve egy 0,5Aes fogyaszto(izzoszal icvel stabilizalt feszultseggel). Szeretnem a legkevesebb valtoztatassal a legjobb eredmenyt elerni, hogyan alakitsam at, hogyan szurjem a brummot? (Tudom, hogy lehet +-40vtal is meghajtani, de igy is tokeletes a feladatra, csak zajmentes legyen az lenne meg fontos) Koszonom a segitseget
Szia! Kifúrja az oldalamat a kíváncsiság, miként kerül az az 1/2A-es féloldali terhelés pont egy erősítő tápjára?
A 3300µF-et megrángatja, ezt hallod is az erősítő alapzaján. Elválasztható tőle, ennek megoldására az izzószál funkciójának ismeretében tennék javaslatot.
Köszönöm szépen az ötletet reloop! Lekötöttem róla és sokkal halkabb lett.
Tévedtem, 2200uFosak a kondik, és ha bármelyik oldalra kapcsolok mégegyszer ugyanennyit, ismét elkezd búgni. Méretproblémák miatt kérdezem, mennyi a legkisebb puffer kapacitás, amivel még szépen működik? Elhúzza a '0'pontot úgy tűnik. A rejtélyes izzószál valójában elektroncsöveknek a fűtőszálja volt, de kénytelen leszek több trafót alkalmazni, mert ez így nem volt az igazi. A maradék apró búgást már nem tudom honnan ered, vagy miként szűntethető meg, talán a +5V mute és stdby is zeneren, ellenálláson keresztül van meghajtva a 0-+15V ágról és az ennyit számítana? Vagy milyen helytakarékos szűrést javasolnál?
Legújabb TDA végfokom. Powered by reloop & Alkotó.
Építettem már TDA7294 erősítőt tápoldalanként 2200µF kondenzátorral és semennyi búgást sem tapasztaltam. Fényképezd le ezt az összeállítást, hogy felderíthessük honnan kerül a zaj a rendszerbe.
Szia! Lenyűgöző mennyire megadtad a módját
Itt vannak a képek a végfokról, (ha a feszsokszorozót 2db diódán keresztül földelem, megszűnik a zaja), de ennek az ic-s részéhez nincsen sok köze.
Valamiért még mindig zajos, pedig a csőfűtés és a feszsokszorozóval előállított anódfeszt sem az ic trafója látja már el.
A feszültségsokszorozót azért illett volna elkülöníteni, nagyon közel van az erősítő bemenetéhez. Ha teljesen lekötöd a cső tápot csendes?
Ha a sokszorozó földelését megszűntetem ugyanolyan kis fémes búgása van. Mostmár az ic-n kívül mást nem hajt meg a trafó. Mondjuk az IC mute és stdby bemenetét egy ellenálláson és zeneren keresztül. Amin gondolkoztam még, hogy a pufferkondikon keresztül nek zavarhat be a feszsokszorozó esetleg?
Elvileg jónak tűnik a kapcsolás és nemszabadna így zúgnia halkan? (Stabil tápegységről meghajtva síri csendben van)
A bemeneti pontot kösd testre, ekkor teljesen csendben kell legyen.
Úgy látom az egyenirányító-hidakat már a pufferek előtt összekötötted, ha így lenne az bizony hiba. A huzalozással pontosan kell ezt a rajzolatot követni!
Köszi az észrevételt, valóban összekötöttem, úgy látom én is. Jövő héten javítom is a hibát
Sziasztok lenne egy kis problémam egy sztereo Tda7294-és vegfokkal.Az van hogy amikor jelet adok neki a zene halkan szol és bug kozbe mintha nem lenne test.Nemtudom mitől lehet már többször atneztem.Puffernek 2x20000uf van.Ha egy bordan vannak az okozhatja?Le voltak szigetelve ma meg lemertem és atutott valahol mind a kettő.Szilikon szigetelon kívül meg mivel lehet csillammal az jobb?
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
A csillám sokkal jobb szigetelőnek! Én csak azt használok. A nagy BD-k alá való méret pont jó a TDA alá.
És attól bughat hogy a szilikon átszakadt valahol?
Nem. A búgás az valami más lesz, rossz földelési topológia, földhurok, stb. Egy fénykép vagy egy huzalozási mórickarajz nem lenne rossz a cájgról, hogy könnyebben tudjunk segíteni.
De a vegerosito semmit sem erosit a jelen csak halkan szol azis foldhurok?
Sziasztok! Gondoltam megmutatom a kis kocsi-erősítő alakításomat. Nagyon régen kaptam egy autós erősítőt, az inverter része működött, +/-32V ot állít elő. Idéglenesen került bele egy tda7294 híd. Tette ő a dolgát, de dupla sub került a kocsimba. Így lett meg a mostani kialakítás. 2 darab tda7294 híd, egy aktív subfilter 24dB/oktáv és persze az inverter rész. A lustaság miatt csak univerzális panelre lett elkészítve, mert nem tudtam vasalni panelt. Az ick szimplán egy csavar+csillam+gyűrű+hővezető krém kombo. A hidak 4 ohmmal vannak terhelve.
El fog távozni az a rengeteg hő?
Nem tilt le a védelem a 4 Ohmos hangszórók miatt? Csak mert a 4 Ohm hidas terhelésnél majdnem olyan, mintha szimplán 2 Ohmos hangszórók lennének rákötve.
Érdekes jelenség, hogy a mélysugárzó rezonancia frekvencián megugró impedanciája a szub-sáv jelentős részét lefedi, ezért a vártnál kevesebb korlátozást okoz. Üzemszerű használatra azért természetesen nem ajánlanám.
A hűtésem valóban kérdéses. Van egy olyan érzésem hogy nincs teljesen kivezérelve. Konkrét nèv szerint jbl gt4-10 eket hajtok. Mèg nem tilt, viszont azt is megkockáztatom hogy a leterhelt táp sem marad+/-32 v,hanem esik pár voltot.
@ Reloop: Èn erre nem is gondoltam, hogy akár emiatt nem nagyon tilt a kis kinzott hid. Èn sem azèrt tettem közzè, mert helyesnek találom hogy ennyire maxon járjanak az ick, csak megmutattam ha muszáj akkor egyes példányok miket ki nem bírnak. Köszönöm én is ezt az érdekes infot. Legyünk őszintèk, azèrt kocsiban nincs hosszú távu teljes kivezèrlès, mert a kombi golf 4 esemnek igy is mar mozgatja a tetejèt is rendesen. Mellèkelek kèpet a mèlyről is. Szèp estèt!
Szükséges volna számomra egy egyedi transzformátor a TDA-s, hibrid erősítőmhöz, ki készít EI vasmagosat? Lehetőség szerint BP környékén keresek, de senkit nem találtam.
Toroidot válassz, ahhoz lesz gyártó is.
Alkotóval egyetértek. Én velük szoktam legyárttatni ha egyedi kell, eddig mindig bevált.
Sziasztok! Belekezdtem egy TDA erősítő építésébe, reloop mester tervei alapján. A táp 2x22V AC, szeretném megkérdezni, hogy ehhez a 4db 2200µF/50V szűrőelkó megfelelő-e.
Illetve evés közben jön meg az étvágy keresek egy olyan IC-t, ami előválasztó, hangerő és hangszín szabályzó egyben. Lehetőleg PIC-el vezérelve (távi miatt) Tudtok ajánlani valamit? Köszönöm!
Én karcsúnak gondolom. A dupláját tenném sztereóhoz.
Bemenetválasztónak-hangszínnek például ez: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2015
Szia! A 4-szer 2200µF csak akkor elég, ha szerényen tervezed kivezérelni és 8 ohm-os hangsugárzóid vannak. TDA8421, TDA7415, TDA7313 - néhány google találat, ezen a nyomon elindulhatsz.
10.000 µF tápáganként IC-nként, és akkor dögös lesz, ezen nem szabad spórolni.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2015
Kaptam egy TDA7294 erősítőt az a kérdésem hogy mekkora feszültséggel(minimu/maximum) lehet működtetni. Melyik lába a kimenet és melyik a bemenet. -ut +ut melyik oldalra kell kötni.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |