Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Próbát megér de akkor 600mV-al kevesebb lesz a feszültség.
Sziasztok!
Van egy M-tech tápegységem 420W amibe egy 4.7 µF 50V-os elkót cseréltem mert kifolyt az alján a cucc! Kimértem A Táp Készenléti körbe üzemel a tápteszter szerint +5V VSB világit elkókat mindenhol kicseréltem, a primér oldalon 2.2 µF -eket is! De a probléma továbbra is fenn áll! Ötlet van? Mi lehet még a baj? :/
Sziasztok.
Van egy Chieftec GPA-450S tápegységem amit meg szeretnék javítani de kissé elakadtam. A biztit kivágta, és találtam egy felrobbant kondit is amit lecseréltem, ezeket a mellékelt képen piros X -el jelöltem . Azokat az alkatrészeket amiket kiforrasztottam és leteszteltem azokat zöld karikával. Beépítettem egy biztosíték foglalatot , és abba egy sorosan kötött 60W-os izzó teljes fénnyel világít. Most ott tartok, hogy valami zárlatos alkatrészt kellene találnom. Előre is köszi a segítséget.
A kondi melletti 8 lábú (készenléti PWM) lesz elmenve így első tippre. Érdemes vele az optocsatolóját is cserélni, meg végigmérni az ott lévő többi apróságot. Amúgy az aktív PFC miatt, ha normál indításkor ott van az izzó, akkor az világítani, pulzálni fog szinte teljes fénnyel, a táp pedig közben működni, ez normális jelenség. Készenlétben áll a PFC, oylankor az izzó el kell aludjon. Ja, és a biztosító melletti sárga, hőzsugorba burkolt varisztort is mérd meg.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
A varisztor nélkül már nem világít az izzó ,de a táp nem indul be.
Készenléti 5V sincs. Veszek PWM IC-t és varisztort . Köszi. Idézet: „De a probléma továbbra is fenn áll!” Mi is a probléma egészen pontosan, mert nem tudtam kivenni a megfogalmazásodból?
Ha az a gond, hogy nem indul, akkor a készenléti kör elhervadt kondija miatt megugrott szekunder oldali feszültség elintézte a PWM vezérlőt és a tápjában egy soros, pártíz ohmos ellenállást. Azt hiszem, ebben a vacakban is KA7500/TL494 van. Az ellenállás pedig a borda előtt, a sarka közelében lesz talán.
Adok normálisabb képet is! Tehát akkor a PVM vezérlő lehet a lúdas meg az ellenállások a te véleményed szerint... bár az összes elkót kicseréltem :/ erre irtam didyman hogy a próbléma még sajnos mindig fenn áll. A KA7500/TL494 a PWM vezérlő típusa? Köszi a segítséget!
Sziasztok.
Kényszerből tavaly vettem egy Akyga 400-as tápot. ABővebben: Link Hát mit mondajak maga a leírás igen szép. Csak nincs benne pFC azaz ki van kötve az egyik ágra mind két kivezetés , magyarul nincs sorban az áramkörrel. Természetesen nincs hőfok függő szellőzés sem , ráadásul ilyen a hűtője . (kép). Na most Ezt én kicseréltem egy 3- 5 X vastagabbra de tettem bele egy hőérzékelőt. most állandó 30 31 fokos légáram jön ki a szellőzőn mondjuk nincs terhelve. Két kérdésem is lenne . Átvághatom e azt a fóliát a két érintkező közt , ezáltal sorba kötni a PFC tekercset? Vajon jobb lett e hűtés , vagy csak én érzem hogy melegebbet fúj mint azelőtt? A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2015
Hát az utolsó mondat elég furára sikerült. Tehát most 30-31 fok a hőmérséklet .Eddig a venti maxon ment , most a szabályzó miatt kicsit lassabban , és ezáltal halkabban, de olyan mintha melegebb lenne.Furcsa hogy a nagyobb hőtőborda ellenére is gyorsan felmelegszik.
Fényképezd le a nyák fólia felöli oldalát és jelöld be rajta, hogy hova megy a PFC tekercs, mert ez így elég furcsa. Amúgy azt a tápot a helyedben nem raknám PC-be... Mellesleg a levegő amit a táp fúj inkább a PC ház belső melegét fújja ki, a hűtőbordák annyira kicsik a tápokban, hogy azoktól alig fújnak érezhető meleg levegőt. Ha melegebbet fúj, akkor azért van, mert kevésbbé van szellőztetve a ház és minden más jobban melegszik a PC-ben.
Hát erre én is rá jöttem hogy borzalom a táp de egyenlőre ez van . Ha lefényképezem (amit most nem tudok mert arról üzemel ) sem látnál többet ,Esetleg érthetőbben le tudom rajzolni.Egyébként folyamatban van a csere csak anyagi okok miatt csúszik.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2015
Sziasztok!Segítséget kérnék a pc táppal kapcsolatosan,ugyanis nem kapcsolja a monitort azt szeretném
kérdezni meglehet javítani
Nem értem ,egy másik tápegység már kapcsolja
A számítógép tápegységének nincs sok köze a monitor bekapcsolásához. Ha a számítógép tápegysége rossz, akkor a gép nem működik rendesen.
Na már most igazad lett mer kis idő múltán újra hiba.Az alaplap integrált most lehet valamit javítani?
De lehet express slot de sajnos ilyen kártyám nincs
Esetleg azt lehetne megnézni, hogy a 24 pin-es alaplapi csatlakozó feszültségei megvannak-e, hátha 1 kábelnél van szakadás, és nem jut el a vga részhez a feszültség. Mást nem igen lehet megnézni szerintem.
Sziasztok,
Adott egy Thermaltake tr2-500 PP tápegység amit szeretnék újra életre kelteni. Alap állapotban a 5VSB ok terhelve is viszont az indításkor csak éppen elindulna de le is áll. Szétszerelés után látható vola, hogy szinte az össze Primer oldali elko az 3.3 az 5 és a 12V-on felpúposodott vagy ki is nyílt. A kondikat kicseréltem de ezek után még mindig nem indult el a táp amikor tovább mérve kiderült, hogy a 12V-os kettős Shottky 3045-ös egyik oldala zárlatos volt. Ez is cserélve lett de a táp még mindig nem indul el. indításnál a 12V ágon 13V-ig a 3.3 ágon a 2.8 V-ig felmegy a feszültség az 5V-os ágon is max 3V mérhető. Zárlatos alkatrészt nem találtam de nem tudom mit érdemes még megnézni (ATX tápoknál -nem biztos, hogy ennél is- általában az 5V-ot figyeli a rendszer és elképzelhető, hogy az 5V-os ágat valami nagyon terhelheti indításkor és ezért a 12V már túl magas lesz és letilt?) Előre is köszi.
Sziasztok!
A Micase táppal van ismét egy ki gond.A sípolást egy a cseréből kihagyott kondi okozta, a csere után már nincs hdd zaj. A probléma viszont az hogy készenlétben a 3,3 az 5 és a 12 volt fokozatosan emelkedik 0-ról 1,5-2-vig. Mi a franc lehet vele?
Ez a rajz hasonlít a legjobban a táphoz.A készenléti fesz 5,26V.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2015
Általában a szekunder oldalon a schottky diódák és a pufferek szoktak elszállni, én ezeket alapból cserélni szoktam az összeset. Tedd Te is azt, és jó lesz. Nem mindig csak a 12V-os ágat figyeli a PWM vezérlő. Valamelyikben a 12V-ot, és az 5V-ot is, de valamelyikben az összes ágat, még a negatív feszültségeket is, ha nem XX494 a vezérlő benne. Persze, lehet még zárlat is ugyanakkor!
Nem, de csoportszabályzott és terhelni kéne, anélkül nem lesz stabil kimenet. A 12 V meglódul, a védelem meg leállítja a PWM-et.
Ez nem így van, a 494/7500-ás vezérlők köré épülőkben is lehet teljes körű túlfeszvédelem. Akár külön PSU supervisor IC-ben, akár diszkréten. Az előtted lévő hozzászólásban idézett kapcsoláson a bal oldalon lévő alkatrésztemető pont ez.
Igen, természetesen, elég gyakori megoldás. Viszont a komolyabb tápokban már a direkt erre a célra fejlesztett 200x sorozatú IC-ket építették be egyszerűségük és megbízhatóságuk végett. Én már nagyon kevés olyan táppal találkoztam, amiben diszkrét elemekből felépített (tranzisztoros) feszültségfigyelő volt, leginkább az LM393 volt a gyakoribb, amivel sokszor meg is gyűlt a bajunk...
Amit fentebb írtál: A tápnak működnie kell terheletlenül is, nem szabad leállnia üresjárásban sem. Elméletileg az egyes ágak kimenetei és a földelés között szokott lenni ellenállás, minimális előterhelés gyanánt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |