Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A kapcsitáp kapcsolófrekije zavarja valószínűleg. Vagy a kapcsitáp életvédelmi kondija miatt a szekunderre kikerülő fázis.
Sorba fűz... sorba fűz... sorba fűz... már privátban is írtam legalább 3-szor.
Valahogy így szerintem, csatoltam. A sasszi közös a poti GND -jével, ott kell lekötni egy rövid, vastag vezetékkel. Sehol máshol semmit nem kell rákötni az áramkörből a sasszira, mert egyébként földhurok lesz. Ebből következik, hogy a bemeneti aljzatok GND pontja sem lehet ott helyben galvanikus kapcsolatban a házzal. Az előfoktól a potiig szintén kellhet az árnyékolt vezeték, de azt már nem volt kedvem odarajzolni. Tinában nem lehet gyorsan rajzolni ilyeneket. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
Ebben a felépitésben nem lehet földhurok. Az erösitök szigetelt betonkamrában vannak a bemenet meg telefon ill MP3 player (elemröl).
Nem is írtam földhurkot, az Dióda kollégának szólt.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
Átalakítás megtörtént így már szerintem csak jó lessz.
Tudom nem egy világminősége egy erősítő de rádiózáshoz meg gépen zenét hallgatni szerintem elegendő. Ráadásul így kikutyulva belőle a problémás részeket meg egészen jól muzsikál.
Sziasztok!
Kaptam egy sztereó erősítőt, bd249-250 párossal van építve. Elég precíz és erőteljes kis szerkezet 6 bemenet 6 külön szinterősítés,külön magas és mély balansz-szintemelő(sz1,sz2). A trafója is kézzel készített primer és szekunder része is. A gondom az lenne vele hogy búg egy kicsit ami halk hangerőnél elég zavaró ill ki-be kapcsolásnál pukkan a hangszóró és a védelem túl későn kapcsol le kikapcsolásnál. Próbáltam állítani a védelem potméterein de semmit nem ért nem reagált a potméterek tekergetésére. Mit lehetne vele kezdeni esetleg.
Bocs egy kicsit összekeveredtek a témák.
Állitolag hangfrekis berendezésekbe gyártják ezeket a tápokat ( legalább is az van a adatlapon). Az is tény, hogy a TDA jokat huz a tápbol - elvileg 5A-t - de nem tudom, hogy kis hangerön miért keletkezik a zavar, ill miért nem látni a szinuszon. Az is tény, hogy amikor moduláciot adok rá akkor a pozitiv félhullámok kissé legörbülnek, letompulnak - akkuval és labortáppal nem). Extra tápkondi nem igen segit ( 20000µF is már volt a tápon). Holnap még kiprobálok egy másik tipust ( az elvileg 5A-t tud), ha nem megy, akkor vissza az alapokhoz, és berakok egy toroidot).
Én nem csodálkozom a búgáson. Nem ártana árnyékoltra cserélni a jelvezetékeket, mert a szalagkábel e létező legrosszabb verzió. Még ha szép színes is. A tápszűrő kondikat sem ártana átnézegetni és a huzalozást sem, hogy mi, hol halad el.
Ezt az erősítőt kb 10 éve rakta össze egy kedves elektronika mérnök tanár úr, aztán nekem ajándékozta. Állítólagosan mielőtt hozzám került 1 évig használaton kívül pihent és zúgás búgás nélkül teljesen hibátlanul működött,most pedig azokat a hibákat produkálja. Szerintem nem ártana a tranzisztorokat is kicserélni újakra esetleg,és az alkatrészeket is egy kicsit "mostaniabbakra"?
Mérnök volt? Ajjaj.... A félvezetőkhöz ne nyúlj!...Csak higgyél egy kicsit a szakiknak. Árnyékolt kábel, kondicsere - újra fülelés. A legjobb az lenne, ha alkatrészteszterrel válogatnád a cserealkatrészeket is. Mert sajnos az "újabbak" nem mindig jobbak is. Nekem van 30 éves kondenzátorom is (ez ritka), ami jobb paraméterekkel bír, mint a tegnap vásárolt.
Kiszáradt kondenzátor akár a szintemelőben is lehet ott is nézz körbe,félvezetők miatt biztosan nem búg.Árnyékolt kábel javasolt mindenhová a jelutakhoz.
A pukkanás is lehet ez miatt esetleg a védelemben is lehet kiszáradt kondi ami szivárog és ez miatt nem enged/húz meg időben. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
10 év az nem kor egy félvezetőnek ebben a kategóriában. Meg biztosan nem attól búg. Nem tudom, miért ragaszkodsz ehhez a csereberéhez. Miközben sokan a 20-30 évvel ezelőtt gyártott félvezetőket vadásszuk valós, vagy vélt okokból kifolyólag. Például a BD139-140 párosból a régi Philipset, mert az nem csak adatlap szerint sokkal jobb, mint a maiak. Szerintem hagyd békén a félvezetőket. Kondikból, ha nincs ESR és kapacitásmérőd, érdemes rögtön kidobálni mindent, ami kisebb 1000 µF-nál és nem japán gyártó eredeti terméke, a táp pufferjei így szemre jófélének tűnnek, de a gyártó nem látszik, talán Elna, én azokra nem gyanakszom, de az az árnykolatlan kábel súlyos hiba, ilyenkor egy gyengülő testeléstől is búgni kezdhet a cucc akár.
Kapcsolóüzemű tápnál sok gyenge pont lehet, amin nem a nagy kapacitás, hanem az alacsony ESR segít inkább, szűrés oldaláról, minél közelebb a táphoz. Milyen tápegység az? Spórolós verziban nincs rendes PI-tag a kimeneten, csak egy kondi, az is nudli HF körül.
Alapvető problémákkal küszködik ez az erősítő, a trafó benn van minden közepén a kábelek keresztben kasul összevissza, majdhogynem rátekerve a trafóra, szóval ez egy igazi brummgenerátor.
Nem tudom, be van dobozolva -csak azt tudom, hogy 12V/3A. Erösitökhöz eddig nem használtam, de 3 belölük már évek ota hajt mindenféle elektronikát ( processzoros LED vezérlést meg szervokat). Azt irja a gyárto, hogy alkalmas autorádiok hajtására.
Megyek kiprobálni egy másik tipust 12V/4A.
Igen elég káosz van benne,csak az volt fura nekem hogy állítólagosan eddig hibátlanul működött. A védelmi résznél mi lehet a gond a potméterek,mert azok nem reagálnak semmire.
Kiprobáltam - a másik tipusu táppal remekül megy. Még ki kell probálnom mind a 6-t s azutan összerakom.
Írni bármit lehet. Lehet, hogy az autórádiók bemeneti LC szűrése miatt ott jobb a helyzet, meg hát azok a végfokok és megoldások minőségileg más igényt elégítenek ki, illetve az autós felhasználás miatt kevésbé érzékenyek is talán.
Azt hittem, te hallottad egy éve nem búgni. Így már más a leányzó fekvése, sosem szabad hinni a saját füleden kívül másénak . Rendbe kell rakni ezt az erősítőt először kábelezés ügyében, aztán tovább lépni.
Az hogy más azt mondta ó nekem a sarokban hevert de egy éve még működött nem biztos hogy úgy is van Lehet hogy az ő fülének még megfelel az a kis búgás de te már igényesebb vagy erre és sérti a hallójáratod Nálam is volt nemrég egy ilyen erősítő amire azt mondták (szó szerint) hogy működik csak nem szól
Átkábelezem elsősorban aztán jöhet a többi.
Átnézegettem a kábeleket és ami jel kábel az mind árnyékolt, amik mennek a tranzisztorok felé(bd139 stb)a bordákon azok a színes vékony, szimpla vezetékek. A táp kábelek is sima vezetékek.
Rákéne mérni ennyi idő után a szakadás lehetőségére is akár megmozgatva erenként a kábeleket.(árnyékolt jelkábeleket is).
Sziasztok, van egy erősítő, amibe van 6pár tranzisztor a végfokban , amiből 2 pár zárlatos. A kérdésem az, ha nem rakok újakat a zárlatosak helyére, azzal a 4 párral működhet problémamentesen, vagy nem? (gondolom kisebb lesz a teljesítménye)
Az okoz gondot ilyen esetben, hogy nem lesz kisebb a teljesítmény, csak a létrehozásában kevesebb tranzisztor osztozik az áramon és a melegen. E miatt több jut rájuk, amit vagy elviselnek, vagy nem.
Gyakori ez házi építésű erősítőnel. Mondják, hogy ilyen jó, olyan jó, nem búg, nem recseg ezt próbáld ki, aztán bekapcsolom és olyan brummos, hogy a macskák nekidörgölőznek a hangszóróknak, mert azt hiszik dorombol...
Üdv! Hangszínszabályzóba kerámia smd kondenzátor, mennyire befolyásolja a hang minőségét?
Köszi!
Szia. Inkább ne... A kerámia kondik többnyire mikrofóniásak, már alapból ezért ne..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |