Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1728 / 2517
(#) steelbird válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

A kapcsitáp kapcsolófrekije zavarja valószínűleg. Vagy a kapcsitáp életvédelmi kondija miatt a szekunderre kikerülő fázis.
(#) steelbird válasza Dióda hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Sorba fűz... sorba fűz... sorba fűz... már privátban is írtam legalább 3-szor.
Valahogy így szerintem, csatoltam.
A sasszi közös a poti GND -jével, ott kell lekötni egy rövid, vastag vezetékkel. Sehol máshol semmit nem kell rákötni az áramkörből a sasszira, mert egyébként földhurok lesz. Ebből következik, hogy a bemeneti aljzatok GND pontja sem lehet ott helyben galvanikus kapcsolatban a házzal.
Az előfoktól a potiig szintén kellhet az árnyékolt vezeték, de azt már nem volt kedvem odarajzolni. Tinában nem lehet gyorsan rajzolni ilyeneket.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Ebben a felépitésben nem lehet földhurok. Az erösitök szigetelt betonkamrában vannak a bemenet meg telefon ill MP3 player (elemröl).
(#) steelbird válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Nem is írtam földhurkot, az Dióda kollégának szólt.
(#) Dióda válasza steelbird hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Átalakítás megtörtént így már szerintem csak jó lessz.
Tudom nem egy világminősége egy erősítő de rádiózáshoz meg gépen zenét hallgatni szerintem elegendő.
Ráadásul így kikutyulva belőle a problémás részeket meg egészen jól muzsikál.
(#) feccus hozzászólása Jún 28, 2015 /

Sziasztok!
Kaptam egy sztereó erősítőt, bd249-250 párossal van építve. Elég precíz és erőteljes kis szerkezet 6 bemenet 6 külön szinterősítés,külön magas és mély balansz-szintemelő(sz1,sz2). A trafója is kézzel készített primer és szekunder része is. A gondom az lenne vele hogy búg egy kicsit ami halk hangerőnél elég zavaró ill ki-be kapcsolásnál pukkan a hangszóró és a védelem túl későn kapcsol le kikapcsolásnál. Próbáltam állítani a védelem potméterein de semmit nem ért nem reagált a potméterek tekergetésére. Mit lehetne vele kezdeni esetleg.
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Bocs egy kicsit összekeveredtek a témák.
Állitolag hangfrekis berendezésekbe gyártják ezeket a tápokat ( legalább is az van a adatlapon). Az is tény, hogy a TDA jokat huz a tápbol - elvileg 5A-t - de nem tudom, hogy kis hangerön miért keletkezik a zavar, ill miért nem látni a szinuszon. Az is tény, hogy amikor moduláciot adok rá akkor a pozitiv félhullámok kissé legörbülnek, letompulnak - akkuval és labortáppal nem).
Extra tápkondi nem igen segit ( 20000µF is már volt a tápon).
Holnap még kiprobálok egy másik tipust ( az elvileg 5A-t tud), ha nem megy, akkor vissza az alapokhoz, és berakok egy toroidot).
(#) kameleon2 válasza feccus hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Én nem csodálkozom a búgáson. Nem ártana árnyékoltra cserélni a jelvezetékeket, mert a szalagkábel e létező legrosszabb verzió. Még ha szép színes is. A tápszűrő kondikat sem ártana átnézegetni és a huzalozást sem, hogy mi, hol halad el.
(#) feccus válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Ezt az erősítőt kb 10 éve rakta össze egy kedves elektronika mérnök tanár úr, aztán nekem ajándékozta. Állítólagosan mielőtt hozzám került 1 évig használaton kívül pihent és zúgás búgás nélkül teljesen hibátlanul működött,most pedig azokat a hibákat produkálja. Szerintem nem ártana a tranzisztorokat is kicserélni újakra esetleg,és az alkatrészeket is egy kicsit "mostaniabbakra"?
(#) kameleon2 válasza feccus hozzászólására (») Jún 28, 2015 / 1

Mérnök volt? Ajjaj.... A félvezetőkhöz ne nyúlj!...Csak higgyél egy kicsit a szakiknak. Árnyékolt kábel, kondicsere - újra fülelés. A legjobb az lenne, ha alkatrészteszterrel válogatnád a cserealkatrészeket is. Mert sajnos az "újabbak" nem mindig jobbak is. Nekem van 30 éves kondenzátorom is (ez ritka), ami jobb paraméterekkel bír, mint a tegnap vásárolt.
(#) zotya1983 válasza feccus hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Kiszáradt kondenzátor akár a szintemelőben is lehet ott is nézz körbe,félvezetők miatt biztosan nem búg.Árnyékolt kábel javasolt mindenhová a jelutakhoz.
A pukkanás is lehet ez miatt esetleg a védelemben is lehet kiszáradt kondi ami szivárog és ez miatt nem enged/húz meg időben.
(#) feccus válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Átböngészgetem.
köszi.
(#) didyman válasza feccus hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

10 év az nem kor egy félvezetőnek ebben a kategóriában. Meg biztosan nem attól búg. Nem tudom, miért ragaszkodsz ehhez a csereberéhez. Miközben sokan a 20-30 évvel ezelőtt gyártott félvezetőket vadásszuk valós, vagy vélt okokból kifolyólag. Például a BD139-140 párosból a régi Philipset, mert az nem csak adatlap szerint sokkal jobb, mint a maiak. Szerintem hagyd békén a félvezetőket. Kondikból, ha nincs ESR és kapacitásmérőd, érdemes rögtön kidobálni mindent, ami kisebb 1000 µF-nál és nem japán gyártó eredeti terméke, a táp pufferjei így szemre jófélének tűnnek, de a gyártó nem látszik, talán Elna, én azokra nem gyanakszom, de az az árnykolatlan kábel súlyos hiba, ilyenkor egy gyengülő testeléstől is búgni kezdhet a cucc akár.
(#) didyman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2015 /

Kapcsolóüzemű tápnál sok gyenge pont lehet, amin nem a nagy kapacitás, hanem az alacsony ESR segít inkább, szűrés oldaláról, minél közelebb a táphoz. Milyen tápegység az? Spórolós verziban nincs rendes PI-tag a kimeneten, csak egy kondi, az is nudli HF körül.
(#) Buvarruha válasza feccus hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Alapvető problémákkal küszködik ez az erősítő, a trafó benn van minden közepén a kábelek keresztben kasul összevissza, majdhogynem rátekerve a trafóra, szóval ez egy igazi brummgenerátor.
(#) Massawa válasza didyman hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Nem tudom, be van dobozolva -csak azt tudom, hogy 12V/3A. Erösitökhöz eddig nem használtam, de 3 belölük már évek ota hajt mindenféle elektronikát ( processzoros LED vezérlést meg szervokat). Azt irja a gyárto, hogy alkalmas autorádiok hajtására.
Megyek kiprobálni egy másik tipust 12V/4A.
(#) feccus válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Igen elég káosz van benne,csak az volt fura nekem hogy állítólagosan eddig hibátlanul működött. A védelmi résznél mi lehet a gond a potméterek,mert azok nem reagálnak semmire.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Kiprobáltam - a másik tipusu táppal remekül megy. Még ki kell probálnom mind a 6-t s azutan összerakom.
(#) didyman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Írni bármit lehet. Lehet, hogy az autórádiók bemeneti LC szűrése miatt ott jobb a helyzet, meg hát azok a végfokok és megoldások minőségileg más igényt elégítenek ki, illetve az autós felhasználás miatt kevésbé érzékenyek is talán.
(#) didyman válasza feccus hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Azt hittem, te hallottad egy éve nem búgni. Így már más a leányzó fekvése, sosem szabad hinni a saját füleden kívül másénak . Rendbe kell rakni ezt az erősítőt először kábelezés ügyében, aztán tovább lépni.
(#) zotya1983 válasza feccus hozzászólására (») Jún 29, 2015 / 1

Az hogy más azt mondta ó nekem a sarokban hevert de egy éve még működött nem biztos hogy úgy is van Lehet hogy az ő fülének még megfelel az a kis búgás de te már igényesebb vagy erre és sérti a hallójáratod Nálam is volt nemrég egy ilyen erősítő amire azt mondták (szó szerint) hogy működik csak nem szól
(#) feccus válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 29, 2015 / 1

Átkábelezem elsősorban aztán jöhet a többi.
(#) feccus válasza feccus hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Átnézegettem a kábeleket és ami jel kábel az mind árnyékolt, amik mennek a tranzisztorok felé(bd139 stb)a bordákon azok a színes vékony, szimpla vezetékek. A táp kábelek is sima vezetékek.
(#) zotya1983 válasza feccus hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Rákéne mérni ennyi idő után a szakadás lehetőségére is akár megmozgatva erenként a kábeleket.(árnyékolt jelkábeleket is).
(#) Kuni0169 hozzászólása Jún 29, 2015 /

Sziasztok, van egy erősítő, amibe van 6pár tranzisztor a végfokban , amiből 2 pár zárlatos. A kérdésem az, ha nem rakok újakat a zárlatosak helyére, azzal a 4 párral működhet problémamentesen, vagy nem? (gondolom kisebb lesz a teljesítménye)
(#) Alkotó válasza Kuni0169 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Az okoz gondot ilyen esetben, hogy nem lesz kisebb a teljesítmény, csak a létrehozásában kevesebb tranzisztor osztozik az áramon és a melegen. E miatt több jut rájuk, amit vagy elviselnek, vagy nem.
(#) Buvarruha válasza feccus hozzászólására (») Jún 29, 2015 / 1

Gyakori ez házi építésű erősítőnel. Mondják, hogy ilyen jó, olyan jó, nem búg, nem recseg ezt próbáld ki, aztán bekapcsolom és olyan brummos, hogy a macskák nekidörgölőznek a hangszóróknak, mert azt hiszik dorombol...
(#) dani9228 hozzászólása Jún 29, 2015 /

Üdv! Hangszínszabályzóba kerámia smd kondenzátor, mennyire befolyásolja a hang minőségét?
Köszi!
(#) steelbird válasza dani9228 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Szia. Inkább ne... A kerámia kondik többnyire mikrofóniásak, már alapból ezért ne..
(#) dani9228 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Oké, köszi!
Következő: »»   1728 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem