Fórum témák
» Több friss téma |
Még egy kezdö kérdés, mivan ha véletlenül forditva kötöm be a cuccot? Történik valami vagy ugyan úgy müködik minden?
Pl van ott egy smd tranyó... amint letükrözöd, rosszul lesz bekötve.
Ha meg piros színnel szeretsz rajzolni, akkor állítsd az alsó réteget pirosra Mit kötsz be fordítva? Ha a fázis-nulla felcserélésére gondolsz, akkor működni fog.
A kúszóutak kialakítására többféle szabványi előírás van. Van az üzemszerűen feszültség alatt lévő pontok (amihez nem érhez ember), és a leválasztott pontok (ezek közül az egyik törpefeszültségű lehet, amihez hozzá érhet ember). Ezeknél más és más az előírás. Az Uniós normatívák lazábbak a régi Kgst előírásokhoz képest, de azért oda kellene figyelni rá.
Az optocsatoló alatt kb. 5mm lehet a kúszóutad. Ez is kevés (7mm kellene, de ehhez jobban szét kellene húznod a kivezetéseket), de legalább ezt végig tartsd meg. Az optotriak munkaellenállásának a végét nagyon közel raktad az opto bemenetéhez. A triak lábait ugyanolyan közel hagytad. Szét kellene húzni 2-2 raszterre. A raszter az inch 1/10 része, 2,54mm, az alkatrészek lábtávolságának, illetve a nyáktervezésnek az alapegysége. Régen minden alkatrészt ehhez igazítottak. Most már előfordulnak mm alapú méretezések, amik nem kis bosszúságot okoznak nyák tervezéskor.
Az optot nem bántanám de a triacot széthúztam.
Azt mondjátok hogy ez így müködnifog?
Alakul a dolog. A triakkok középső lábainak az összekötését a forrszem közepén kellene végigvinni, és az ES18, ES19, ES25 stb ellenállásokat is hozd lejjebb úgy, hogy azoknak a forrszemeinek a közepe is a vezetéken legyen.
Sziasztok,
Megépítettem a mellékelt kapcsolási részletet. MOC3043-at használok, direkt azért, hogy minél kisebb árammal tudjam hajtani az optotriac LED-jét; 3043 esetén ez max. 5mA. A meghajtás egy Atmega, 560 ohm soros ellenálláson keresztül. Az Atmega 3,3V tápfeszről üzemel, így az 5mA biztosan meg van (3V esetén lenne 5,3mA) A használt triac BT137S, 24VAC-t kapcsol. Működik is, kisebb buktatóval: a terhelés úgy tűnik, túl alacsony, 30mA körüli. Ezért - vagyis úgy gondolom, ezért - nem kapcsol stabilan a triac. Nem akar azonnal bekapcsolni, néhány másodperc - hol több, hol kevesebb - után viszont igen. Ha ez sikerült, akkor már stabilan üzemel. Próbáltam, ha a terhelést megnövelem ~100mA-re, a kapcsolási anomália megszűnik. Kérdésem, hogy létezik-e valamilyen megoldás, amivel stabil kapcsolást tudék elérni ilyen kis áramok esetén is? Az nem igazán jó, hogy megnövelem - mondjuk egy izzóval, amit kontrollnak is használhatnék - a terhelést, mert a 24VAC tápegység nem biztos, hogy elbírja 4 csatorna egyidejű ~400mA terhelését.
Szia!
Ilyen kis feszültségen és kis áramon inkább használj MOSFET-et. Egy Graetz-híddal kiegészítve nem lesz gond a váltakozóáramú táplálás. Bővebben: Link. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
Köszönöm mindenkinek, először ellenállás csere, aztán meglátjuk.
Hello! Ha ilyen kicsi a terhelés, miért nem kapcsolod közvetlen a MOC-al? Minek a Triac?
Ma ez is eszembe jutott. Viszont csak annyit találok az adatlapon (Absolute Maximum Ratings) hogy Total Power Dissipation 150mW. Lehet, rosszul értelmezem, vagy számolom, de 24Volton 30mA terhelés is meghaladja ezt.
Ez disszipációs adat, tehát nem a triak fog munkát végezni, hanem a kapcsolt fogyasztó.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
Ez az, rosszul értelmezem. Viszont nem tudom, mi alapján induljak el: MOC3043 adatlap
Nem tudom, mi alapján számoljam, mennyi teljesítmény disszipálódik el a triacon.
A fogyasztód árama szorozva a triakon eső feszültséggel. Ez a teljesítmény fűti az eszközödet, tehát számolj ezzel. Ha nem melegszik számottevően a csatolód üzem közben, akkor nem lesz gond vele
Elfelejted, hogy amikor be van kapcsolva a MOC, és folyik a 30mA, nem 24V van rajta, hanem legfeljebb 1V a nyitott belső triac-on..
Igazából nem volt mit elfelejtenem, mert azt sem tudtam, mit kell keressek. Az előzmények alapján utána olvastam, és ha jól értelmezem, a mellékelt ábra adja meg a választ a kérdésemre. Ezek szerint legalább 1V esik a triacon, ami terhelésre nő. Arról nem is beszélve, hogy az ábra 30mA LED áram mellett ad valós adatokat, én pedig pontosan azért választottam a 3043-at, mert nem szeretnék 5mA-nél többet adni a LEDnek.
Az ábrát az adatlapból ollóztam.
Válasszuk szét a dolgokat:
- Az általad betett nyitóirányú áram/feszültség karakterisztika ad támpontot a melegedésre (disszipáció), bár tekintetbe kell venni a váltakozó áramból következő hatásokat. - A LED áramnak meg ehhez semmi köze nincsen (első körben, már ha elég ahhoz, hogy begyújtson, utána meg csak melegit, de ez is elhanyagolható).
Az adatlapon az 5 mA szerintem egy olyan érték, ami minimum kell, ha megnézed a megjegyzés szöveget hozzá( trigger..), a táblázatban pedig Uf = 1,3 V 60 mA-re van megadva ( LED ), ami valszín a max. érték..
Le kéne egyet tesztelned. A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2015
A triac nem tranzisztor. Ha egyszer már begyújtott 5mA Led-áramra, akkor már "önmagának szolgáltatja a gyújtóáramot". Nem is érdekli Őt a Led a periódus végéig.
A karakterisztikából, láthatod, hogy 1,5V maradék feszültség akkor van, mikor kb. 100mA az áram. ekkor lenne meg a 150mW. De nálad csak 40mA van. A Led-en 1,25V a nyitófeszültség 30mA nyitóáram mellett, az 37,5mW, nálad meg 5mA van.. Nem kell ezzel ennyit vacakolni, próbáld ki. Meg is mérheted a begyújtott triac-on a feszültséget és kiszámolhatod a teljesítményt ha aggaszt. (RMS mérővel kellene de nem sokat fogsz tévedni egy mezei műszerrel sem..)
Még egyszer is köszönöm mindenkinek, hogy foglalkoztatok a problémával. Nem akarok sokat vacakolni vele, amint lesz egy kis időm - lehet csak hét végén - szétkapom, és először az optotriac LED soros 560 ohm ellenállásait cserélem 330 ohm -ra. Ez eleve el van méretezve, mint erre ferci topictárs már korában felhívta a figyelmemet (a méretezésnél nem vettem figyelembe a LED nyitó feszültségét) Ez eleve instabilitást visz a működésbe. A továbbiak ennek függvényében.
Erről van szó.
Kicseréltem az optotriac LED soros ellenállását 330 ohm -ra, és úgy tűnik stabil lett a be-ki kapcsolás.
Majd a használat folyamán visszaigazolódik, köszönöm.
Üdvözlet mindenkinek.
Ma sikerült életrebirni (tesztüzemben) a régen tárgyalt kapcsolásomat. Egy hibás opto megszivatott de csere után tökéletesen működik, ezért hálás köszönet mindenkinek aki a projektemet segítette. Egy kérdés felmerült bennem: MOC 3041 van most benne amit 5V-ról vezérlek egy soros 1k-os ellenáláson keresztül de itt van valami bibi mert ha lejjebb veszem a tápot 4.9V-ra akkor már gyengül a tezt izzó illetve vibrál. Sok neki az 1k, vagy esetleg a tápom nem stabil?
Hello! Az 1kohm az nagyon sok, hiszen az 5V-ból még levonódik a Led nyitófeszültsége, és kb. 3,5mA marad az optonak. Az adatlapnál, meg 15mA van írva..
Akkor jól sejtettem, ezekkel a számításokkal hadilábonállok, esetleg ha beteszek egy 330 ohm-t akkor az már nagban javít a helyzeten? Rövid szmolgatás során 10,5mA ami nyitna, ez már közel van a megfelelőhöz?
Azzal biztos menni fog, a 15mA-t az adatlap a "szükséges maximumként" adja meg. Tipikusról meg hallgat. De az nyilván jóval kevesebb..
Rendben, köszönöm. Igen sajnos az adatlap hiányos így én se voltam biztos a dolgomban. Akkor csere majd teszt.
Sziasztok
A régebbentaglat kapcsolást megcsináltam és működik is viszontmost adodott egy kisebb probléma, jelen esetben egy 230V-os relét kell kapcsolnom és amikor nem szeretném hogy behuzzon, akkor búg a relé. Mi lehet a megoldás? Vegyem ki az RC tagot vagy iktassak be egy soros ellenállást illetve a jelenlegi RC tagban lévő 51 ohm-ot növeljem meg?
Morick rajz de hirtelen ez akadt a kezembe
|
Bejelentkezés
Hirdetés |