Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak vezérlése optotriak-kal
Lapozás: OK   6 / 11
(#) Kovabe hozzászólása Jún 30, 2015 /
 
Még egy kezdö kérdés, mivan ha véletlenül forditva kötöm be a cuccot? Történik valami vagy ugyan úgy müködik minden?
(#) vzoole válasza Kovabe hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Pl van ott egy smd tranyó... amint letükrözöd, rosszul lesz bekötve.
Ha meg piros színnel szeretsz rajzolni, akkor állítsd az alsó réteget pirosra

Mit kötsz be fordítva? Ha a fázis-nulla felcserélésére gondolsz, akkor működni fog.
(#) Peter65 válasza Kovabe hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
A kúszóutak kialakítására többféle szabványi előírás van. Van az üzemszerűen feszültség alatt lévő pontok (amihez nem érhez ember), és a leválasztott pontok (ezek közül az egyik törpefeszültségű lehet, amihez hozzá érhet ember). Ezeknél más és más az előírás. Az Uniós normatívák lazábbak a régi Kgst előírásokhoz képest, de azért oda kellene figyelni rá.
Az optocsatoló alatt kb. 5mm lehet a kúszóutad. Ez is kevés (7mm kellene, de ehhez jobban szét kellene húznod a kivezetéseket), de legalább ezt végig tartsd meg. Az optotriak munkaellenállásának a végét nagyon közel raktad az opto bemenetéhez.
A triak lábait ugyanolyan közel hagytad. Szét kellene húzni 2-2 raszterre.
A raszter az inch 1/10 része, 2,54mm, az alkatrészek lábtávolságának, illetve a nyáktervezésnek az alapegysége. Régen minden alkatrészt ehhez igazítottak. Most már előfordulnak mm alapú méretezések, amik nem kis bosszúságot okoznak nyák tervezéskor.
(#) Kovabe válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Az optot nem bántanám de a triacot széthúztam.

Azt mondjátok hogy ez így müködnifog?
(#) Peter65 válasza Kovabe hozzászólására (») Júl 3, 2015 /
 
Alakul a dolog. A triakkok középső lábainak az összekötését a forrszem közepén kellene végigvinni, és az ES18, ES19, ES25 stb ellenállásokat is hozd lejjebb úgy, hogy azoknak a forrszemeinek a közepe is a vezetéken legyen.
(#) hotib hozzászólása Aug 3, 2015 /
 
Sziasztok,

Megépítettem a mellékelt kapcsolási részletet. MOC3043-at használok, direkt azért, hogy minél kisebb árammal tudjam hajtani az optotriac LED-jét; 3043 esetén ez max. 5mA. A meghajtás egy Atmega, 560 ohm soros ellenálláson keresztül. Az Atmega 3,3V tápfeszről üzemel, így az 5mA biztosan meg van (3V esetén lenne 5,3mA) A használt triac BT137S, 24VAC-t kapcsol.
Működik is, kisebb buktatóval: a terhelés úgy tűnik, túl alacsony, 30mA körüli. Ezért - vagyis úgy gondolom, ezért - nem kapcsol stabilan a triac. Nem akar azonnal bekapcsolni, néhány másodperc - hol több, hol kevesebb - után viszont igen. Ha ez sikerült, akkor már stabilan üzemel.
Próbáltam, ha a terhelést megnövelem ~100mA-re, a kapcsolási anomália megszűnik.

Kérdésem, hogy létezik-e valamilyen megoldás, amivel stabil kapcsolást tudék elérni ilyen kis áramok esetén is?

Az nem igazán jó, hogy megnövelem - mondjuk egy izzóval, amit kontrollnak is használhatnék - a terhelést, mert a 24VAC tápegység nem biztos, hogy elbírja 4 csatorna egyidejű ~400mA terhelését.
(#) kadarist válasza hotib hozzászólására (») Aug 3, 2015 /
 
Szia!
Ilyen kis feszültségen és kis áramon inkább használj MOSFET-et. Egy Graetz-híddal kiegészítve nem lesz gond a váltakozóáramú táplálás.
Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) vzoole válasza hotib hozzászólására (») Aug 3, 2015 /
 
Esetleg a 360 Ohm 36-39 Ohm-ra cserélése.
(#) hotib hozzászólása Aug 3, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek, először ellenállás csere, aztán meglátjuk.
(#) proli007 válasza hotib hozzászólására (») Aug 3, 2015 /
 
Hello! Ha ilyen kicsi a terhelés, miért nem kapcsolod közvetlen a MOC-al? Minek a Triac?
(#) hotib válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2015 /
 
Ma ez is eszembe jutott. Viszont csak annyit találok az adatlapon (Absolute Maximum Ratings) hogy Total Power Dissipation 150mW. Lehet, rosszul értelmezem, vagy számolom, de 24Volton 30mA terhelés is meghaladja ezt.
(#) kadarist válasza hotib hozzászólására (») Aug 3, 2015 /
 
Ez disszipációs adat, tehát nem a triak fog munkát végezni, hanem a kapcsolt fogyasztó.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) hotib válasza kadarist hozzászólására (») Aug 3, 2015 /
 
Ez az, rosszul értelmezem. Viszont nem tudom, mi alapján induljak el: MOC3043 adatlap
Nem tudom, mi alapján számoljam, mennyi teljesítmény disszipálódik el a triacon.
(#) kadarist válasza hotib hozzászólására (») Aug 3, 2015 /
 
A fogyasztód árama szorozva a triakon eső feszültséggel. Ez a teljesítmény fűti az eszközödet, tehát számolj ezzel. Ha nem melegszik számottevően a csatolód üzem közben, akkor nem lesz gond vele
(#) proli007 válasza hotib hozzászólására (») Aug 3, 2015 /
 
Elfelejted, hogy amikor be van kapcsolva a MOC, és folyik a 30mA, nem 24V van rajta, hanem legfeljebb 1V a nyitott belső triac-on..
(#) hotib válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2015 /
 
Igazából nem volt mit elfelejtenem, mert azt sem tudtam, mit kell keressek. Az előzmények alapján utána olvastam, és ha jól értelmezem, a mellékelt ábra adja meg a választ a kérdésemre. Ezek szerint legalább 1V esik a triacon, ami terhelésre nő. Arról nem is beszélve, hogy az ábra 30mA LED áram mellett ad valós adatokat, én pedig pontosan azért választottam a 3043-at, mert nem szeretnék 5mA-nél többet adni a LEDnek.

Az ábrát az adatlapból ollóztam.
(#) Gafly válasza hotib hozzászólására (») Aug 4, 2015 /
 
Válasszuk szét a dolgokat:
- Az általad betett nyitóirányú áram/feszültség karakterisztika ad támpontot a melegedésre (disszipáció), bár tekintetbe kell venni a váltakozó áramból következő hatásokat.
- A LED áramnak meg ehhez semmi köze nincsen (első körben, már ha elég ahhoz, hogy begyújtson, utána meg csak melegit, de ez is elhanyagolható).
(#) ferci válasza hotib hozzászólására (») Aug 4, 2015 / 1
 
Az adatlapon az 5 mA szerintem egy olyan érték, ami minimum kell, ha megnézed a megjegyzés szöveget hozzá( trigger..), a táblázatban pedig Uf = 1,3 V 60 mA-re van megadva ( LED ), ami valszín a max. érték..
Le kéne egyet tesztelned.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2015
(#) proli007 válasza hotib hozzászólására (») Aug 4, 2015 /
 
A triac nem tranzisztor. Ha egyszer már begyújtott 5mA Led-áramra, akkor már "önmagának szolgáltatja a gyújtóáramot". Nem is érdekli Őt a Led a periódus végéig.
A karakterisztikából, láthatod, hogy 1,5V maradék feszültség akkor van, mikor kb. 100mA az áram. ekkor lenne meg a 150mW. De nálad csak 40mA van. A Led-en 1,25V a nyitófeszültség 30mA nyitóáram mellett, az 37,5mW, nálad meg 5mA van..
Nem kell ezzel ennyit vacakolni, próbáld ki. Meg is mérheted a begyújtott triac-on a feszültséget és kiszámolhatod a teljesítményt ha aggaszt. (RMS mérővel kellene de nem sokat fogsz tévedni egy mezei műszerrel sem..)
(#) hotib hozzászólása Aug 4, 2015 /
 
Még egyszer is köszönöm mindenkinek, hogy foglalkoztatok a problémával. Nem akarok sokat vacakolni vele, amint lesz egy kis időm - lehet csak hét végén - szétkapom, és először az optotriac LED soros 560 ohm ellenállásait cserélem 330 ohm -ra. Ez eleve el van méretezve, mint erre ferci topictárs már korában felhívta a figyelmemet (a méretezésnél nem vettem figyelembe a LED nyitó feszültségét) Ez eleve instabilitást visz a működésbe. A továbbiak ennek függvényében.

Erről van szó.
(#) hotib válasza hotib hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Kicseréltem az optotriac LED soros ellenállását 330 ohm -ra, és úgy tűnik stabil lett a be-ki kapcsolás.
Majd a használat folyamán visszaigazolódik, köszönöm.
(#) Kovabe hozzászólása Aug 29, 2015 /
 
Üdvözlet mindenkinek.
Ma sikerült életrebirni (tesztüzemben) a régen tárgyalt kapcsolásomat. Egy hibás opto megszivatott de csere után tökéletesen működik, ezért hálás köszönet mindenkinek aki a projektemet segítette.

Egy kérdés felmerült bennem: MOC 3041 van most benne amit 5V-ról vezérlek egy soros 1k-os ellenáláson keresztül de itt van valami bibi mert ha lejjebb veszem a tápot 4.9V-ra akkor már gyengül a tezt izzó illetve vibrál. Sok neki az 1k, vagy esetleg a tápom nem stabil?
(#) proli007 válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Hello! Az 1kohm az nagyon sok, hiszen az 5V-ból még levonódik a Led nyitófeszültsége, és kb. 3,5mA marad az optonak. Az adatlapnál, meg 15mA van írva..
(#) Kovabe válasza proli007 hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Akkor jól sejtettem, ezekkel a számításokkal hadilábonállok, esetleg ha beteszek egy 330 ohm-t akkor az már nagban javít a helyzeten? Rövid szmolgatás során 10,5mA ami nyitna, ez már közel van a megfelelőhöz?
(#) proli007 válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Azzal biztos menni fog, a 15mA-t az adatlap a "szükséges maximumként" adja meg. Tipikusról meg hallgat. De az nyilván jóval kevesebb..
(#) Kovabe válasza proli007 hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Rendben, köszönöm. Igen sajnos az adatlap hiányos így én se voltam biztos a dolgomban. Akkor csere majd teszt.
(#) Kovabe hozzászólása Feb 25, 2016 /
 
Sziasztok

A régebbentaglat kapcsolást megcsináltam és működik is viszontmost adodott egy kisebb probléma, jelen esetben egy 230V-os relét kell kapcsolnom és amikor nem szeretném hogy behuzzon, akkor búg a relé. Mi lehet a megoldás? Vegyem ki az RC tagot vagy iktassak be egy soros ellenállást illetve a jelenlegi RC tagban lévő 51 ohm-ot növeljem meg?
(#) kadarist válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 25, 2016 /
 
Szia!
Mutasd meg a kapcsolást!
(#) Kovabe válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2016 /
 
Morick rajz de hirtelen ez akadt a kezembe

RELÉ.jpg
    
(#) Gafly válasza Kovabe hozzászólására (») Feb 25, 2016 /
 
Ezen rajz alapján búgnia is kell...
Következő: »»   6 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem