Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2596 / 4005
(#) teszti hozzászólása Júl 6, 2015 /

Sziasztok!
Hogyan lehet egyszerűen egy 3-4V feszültségforrásból 5V feszültséget csinálni?
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Step-Up konverternek hívják. Persze attól is függ, egyen vagy váltóáramról beszélünk-e.
(#) simley hozzászólása Júl 6, 2015 /

Sziasztok, van egy 12v autós "hűtöm" amit ha be dugok a szivargyujtóba melegszika a kábel az autóban is melegszik 2,5 sodrott kábel
(#) ferci válasza simley hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Ezt már egyszer kérdezted vmelyik topikban.
Tegyél neki külön vastagabb kábelt az akkusarutól, term. biztosítékkal.
A szivargyújtó nem való ekkora folyamatos terhelésre.
Ha 10 ampert is fogyaszt a hűtőd ( mintha ezt írtad volna ), így csináld meg.
(#) simley válasza ferci hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Le cseréltem a kábeleket
ezt használom
Bővebben: Link

Itt 5 ampert ír a tájékoztató. Attól nem melegedhet a 2,5-ös kábeled.
Belemértél, mennyi az annyi?
A szivargyújtót sehogy nem javasolom.
A linkes cucc oda-vissza működik?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2015
(#) djhua hozzászólása Júl 6, 2015 /

Udv mindenkinek . Lenne egy kérdésem .. Mar egy jo ideje kinlodom egy HDD motor meghajtàsàval , az lenne a lényeg hogy minnel olcsobb megoldas legyen es hogy a sebesseget tudjam alitani . csatoltam egy par kepet a motor kinezeterol es egy kapcsolast amit kiprobaltam de nen jartam sikerrel vele .. Koszonom elore .. a kerdesem az lenne hogy ez a kapcsolas megfelelo ? Vagy csak en nem kotottem ra a motrot a megfelelo keppen .. Vagy esetleg ha van valami otletetek hogy tudnam meghajtani ?
(#) Gafly válasza djhua hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Megpróbálnám a "Trislogó"-t erre használni. Az olyan mint a Proli007 féle két ledes villogó másképpen, csak három LED-el. A sebességet a közös bázis feszültség állitásával lehetne állitani...
(#) ktamas66 válasza djhua hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Ez így nem fog menni, fokozatosan növekvő sebességű indítás kell. Utoljára MTD6502-vel játszottam. (Nem lett a legszebb, de ez az első ónpasztával készült nyákom .)

MTD6502.JPG

Igen, rá kötöttem egy 7ah autós kompresszort melegedés nélkűl ment

1., mi az a "7 ah" autós kompresszor?
2., hogy jön ez a szivargyújtós témához?
3., mérd meg, hány ampert fogyaszt az a hűtő 12 volton..
Egyről beszéljünk: 12 voltról, a szivargyújtóra 12 voltos hűtőt kötnél rá?... a linked meg egy 230/12-es invertert mutat. Nem értelek.

Az lenne a táp ami jár hozzá
(#) Bakman válasza djhua hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

A kapcsolás abban biztos nem jó, hogy a LED-ek nincsenek sorba kötve semmilyen ellenállással. Ha kiveszed a LED-eket, akkor sem működik?
(#) djhua válasza Bakman hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Koszonom szepen a segitseget ... En egy minnel olcsobb kapcsolasra gondoltam es nincs otletem hogy hogy oldjam meg .. Oky a trislogo otlet de ha fokozatosab kell inditani akkor mar az alapbol nem jo
(#) djhua válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Es ezzel az ic vel megtudnam oldani az inditast es gondolom hogy a pvm jellel alithatom a sebsseget , hogy oldom meg azt hogy sajat maga fokozatosan novellje egy adott bealitot sebesegig ?
(#) djhua válasza Bakman hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Kifogom probalni . de szerintem attol nem kellene hogy ne mukodjon
(#) ktamas66 válasza djhua hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Ez az IC mindent megold. PWM jellel lehet állítani a fordulatszámot (magától felpörgeti), állítható a forgásirány és van egy kimenete a fordulatszám mérésre/szabályozásra. Viszont csak 5V/0,5A-t tud (de csak 240Ft), ha nagyobb feszültség kell esetleg MTD6501.
(#) Bakman válasza djhua hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Így, ebben a formában nem lehet tudni, mekkora a 4017-es kimenetén a feszültség, ugyanis a LED korlátozó ellenállás nélkül erősen söntölheti azt. Lehet, hogy csak akkora a kimeneten a feszültség, ami nem éri el a H szint még érvényes, alacsony szintjét a meghajtó IC bemenetén. Tehát nagyon is lehetséges, hogy emiatt nem működik, ugyanis a 4017-es kimenetének is van valamekkora belső ellenállása.
(#) minicooper hozzászólása Júl 6, 2015 /

Üdv.!
Arra lennék kíváncsi hogy egy váltakozó árammal működő szinkron és/vagy egy asszinkron motor mennyire kényes a jel alakra.Előfordulhat hogy valamelyik el működik sin helyett négyszöggel? Ha esetleg igen akkor ez milyen veszteségekkel illetve "mellékhatásokkal" jár?
(#) Bakman válasza minicooper hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Az aszinkron motor, mondhatni általánosabb egy "kicsit", mint a szinkron. Az aszinkron motor el sem indul, vagy harmatgyengén megy négyszögjellel.
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Ahogy hallani is hallhatod, ha nem színusz formájú jellel táplálod, bizony sípol rendesen, még ha szűröd is. (asszinkron hajtású villanymozdonyok, inverteres táplálású villamosok, trolibusz)
A harmonikus tartalom bizony melegíti a motort, persze, attól még működik. A szinkron motor is.
A lemezmeghajtók motorja is alapvetően szinkron motor, persze elektronikával kiegészítve. Csak azért nem hallod (nagyon) , mert eléggé zárt a felépítés.
(#) Gafly válasza minicooper hozzászólására (») Júl 6, 2015 /

Külön kell rá méretezni...
(#) zsoltee0001 hozzászólása Júl 7, 2015 /

Sziasztok

Sokszor találkozok olyan hibával, hogy csak hidegbe rossz.
Most így nyáron nehéz megtalálni a hibát.
Ha berakom a hűtőbe a panelt, akkor minden egyes mérésnél macera, rohangálni, a hűtőtáska pedig nem elég hatékony.
Nektek nincs valami ötletetek erre?

Üdv
(#) ferci válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Létezik "kalte" spray... talán -40-ig jó? ( "a" umlauttal..)
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
(#) zsoltee0001 válasza ferci hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Köszi
Jó ötlet, az ára már nem annyira....
(#) ferci válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Viszont ami áramot és időt megspórolsz vele?
+ igen sokáig el is tart.
(#) BEMcorp válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Ha más nem, vegyél használtan egy kis mélyhűtőt (ilyen kis kockát)
Akár használtan is, gondolom pár ezer forintért már találsz néhány tíz literest.
(#) aggarilla hozzászólása Júl 7, 2015 /

Helló,

Az influencia gépeknek mitől függ az feszültsége , áramerőssége , lehet valamit változtatni , hogy pl. csak pár 100 voltos és mondjuk 1 2 akárhány mAh A legyen ???
Ért valaki ehhez?
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
(#) aggarilla válasza aggarilla hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Wimshurst generátorra gondolok.
(#) elektroncso válasza teszti hozzászólására (») Júl 7, 2015 /

Egyik szélső lába a mínuszra, másik szélső lába a tápra, a csúszkáról veszed le a leosztott feszültséget. De azt tudnod kell, hogy szinte nulla árammal terhelheted, kivéve ha csak nem valami nagy teljesítményű huzalpotiról van szó.
Következő: »»   2596 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem