Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   13 / 507
(#) SZIA válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Üdv,
Nem igazán értem ezt a 2 generátoros megoldást, azt hogy egyszer az egyik megy, egyszer a másik vagy egyszerre mind2? Szerintem ez csak túl bonyolítja! Egyszerüen azt fogom csinálni, hogy egy PIC ( vagy egy egyszerübb elektronika) figyeli a fordulatszámot, és ha elért egy bizonyos szintet, ráadja a gerjesztést a generátorra!
Tudom, hogy gerjesztő áram nélkül is van némi gerjedése a generátornak, de nem túl nagy! Nincs akkora, hogy ne engedje felpörögni a rotort!
Én is tudom, hogy a szél mérésel kellene kezdeni, de az én esetemben nem, mivel midenféleképpen megépítem!
Szerencsére eddig nem került szinte semmi pénzembe, bár még hiányzik pár dolog, ami viszont már nem ingyen lesz (valószínű)!
-a torony magassága adott (a ledönthetőn viszont erősen gondolkozok)
-a lapátok felületét minél nagyobbra szeretném a nagy nyomaték miatt! (1,5 m hosszú, és a tőben olyan 30-40 cm-re gondoltam és természetesen keskenyedik)
-a generátor egy autógenerátor
tehát egy nem túlbonyolított kis szélgépet akarok, jólenne párszáz W-ot kiszedni belőle, de nem számítok csodára!

SZ!A.
(#) ENERGIA1 hozzászólása Feb 14, 2008 /

Üdv a hat méterrel igazad van nem kell épitési engedély,de hogy biztos legyen, a beton alap felett a csöveket oldható kötéssel lásd el./elvágni a csöveket mindkét végre 100x100x5 kazán lemezt ráheggeszteni bele 4db 10,5-ös furat aztán oszloponként 4 csavar/.mert ha 24 órán belül elbontható nem kell hozzá fennmaradási engedély akkor hiába jelent fel bárki.
Bocs de a vizszintes rotorral nincs tapasztalatom de tudtommal azért 3 lapát mert a lapátok be és kilépő éleinél fellépő örvények erősitik eggymást /de lehet hogy ez hüjeség/most jut eszembe pl:az amerikai farmokon látható szélkerekek több lapátossak lassú fordulatúak/ehez hozzá tegyem itt nem messze van egy ijen többlapátos de kis szélben nem igazán láttam még müködni lehet hogy ezért .
Én is invertert használtam/American power/-1750 VA-t ezek a régifajta nagy inverterek pwm -esek kis terhelésnél kis áramfelvétel nem kell hűteni./10000alatt lehet már venni bontóban.
Alapnál:minél nagyobb annál jobb,de szerintem 1.5mx1.5mx1.5méter háromszög alapon lábaknál 40-es átmérőjü 1méter mély fúrt alap elég 15-20 cm-es lábazattal./de ez csak tipp.
Az autó generátort át lehet kötni úgy hogy kisseb fordulaton is jól termel,kisseb teljesitménnyel de 3 szoros feszültséggel/nagyobb inwerternek az a jó/36V/vagy vesz az ember bontóban 24-es
generátort horribilis összegért.
átkötési rajzot mellékelem ha nincs pcb/programod itt letöltheted:/www.expresspcb.com/ExpressPCBHtm/Download.htm
Világításnál mértnem oldod meg egy pár khz-s 1000-2000v-os táppal/fénycsöves világitás/minimális áramfelvétel nagy teljesítmény mivel a fénycsőben lévő gázt nem kell ionizálni-hanem nagyfreqwenciás rezgésbe hozni.
üdv.

gener..sch

(#) Atis57 válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Szia!
ezt a világitást kifejtenéd jobban ?
kös zi
(#) SZIA válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

üdv, nem sokkal visszább írtam, hogy hogy akarom a tartó oszlopot! Majdnem olyan amit te írtál, csak egy oszlop lessz (nem 3), és a talpán egy 300*300-as kazán lemez, tehát ezt már kigondoltam!
Esetleg, ha arról az inverterről tudnál vmi linket mutatni (árral együtt), azt megköszönném!
no meg ez a táp dolog nekem se tiszta
Amúgy van egy 1200 VA-es inverterem is, ami 36 V-os, tehát az pont jó lenne, de a teljesítmény mennyivel lessz kisebb? 1/3???

üdv, SZ!A.
(#) ENERGIA1 hozzászólása Feb 15, 2008 /

A táp maga egy sokkoló/villanypásztor/pl:mint a tv nagyfesz.Működése közben a fénycsőbe nem ampert pumpál bele,hanem a csőben levő nitrogén,argon...egyébb-gázokata nagyfreqivel oda vissza rezegteti ezálltal birja rá energia kibocsátásra.PL./mint a kompakt energiatakarékos csövek/ csak annyi különbséggel hogy nem teljes hullámal,hanem fél hullámal.
pl:tesla

f cső.sch

(#) ENERGIA1 hozzászólása Feb 15, 2008 /

A generátor áram erőssége igen majdnem 1/3-ra csökken de a feszültsége 3x-re nől tehát a teljesítménye nem csökken.Anno nekem azért kellet a 36 volt mert az inwerter 36 voltos volt,és ezálltal nem kellet mégeggy feszültség átalakító az inwerter elé/ami csak a+ energiát szivta volna/.PL:az inwerter ha lead max 1000w-ot de neked csak 100..x watt kell per pillanat akkor az inwerter csak a pillanatnyi teljesítménynek megfelelő áramot veszi fel az aksikból.
Itt jön az hogy minél nagyobb az aksik tároló kapacitása annál tovább bírják./Mert a mosógép sem megy mindig ,a hűtődse,a világítás sem......ekkor az aksik töltődnek amúgy meg a tartalékkal hidalod át az időt.
Aksinak a lúgos aksik jobbak lennének csak hát a MÉH telepeken sem lehet mindig kapni/igénytelen masszív,a túltöltésre nem reagál/.
Holnapra megnézem a pontos cimét a bontónak asszem:C&C elektro kft szeged repülőtér 8.
foglalkoznak minden fajta elektronikus kütyü szétbontásával újjra hasznosításával./nagyker/
(#) Atis57 válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Szia!
ez neked működik --is? milyen fényt ad?
(#) lehar válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Szivesen kiprobálnám ezt a rajzot,ha a transformátorrol tudnál némi adatot.(fénycső)
(#) ENERGIA1 válasza lehar hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Nálam működik,a trafó230/14.5v 22w-os 3.2VA.Sima mezei dugalj táp trafója.A fénycsőnek igy nem kell fojtó trafó,se gyujtó.A fénycső fényereje circa:75%-os/de soha nem megy tönkre mivel a benne lévő izzító szálak sose fűtenek.
Példának:/Tescos f csöves 8W-os steklámpa/1000 FT
(#) figuraferi hozzászólása Feb 15, 2008 /

Sziasztok!
Érdekelne, h az építők között van e olyan, aki saját maga építette az invertert (működőképest)?
Ha igen, megköszönném, ha feltenné a kapcsolási rajzot!
Előre is köszönöm,
Feri
(#) SZIA válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Üdv, tehát a graetz hídak után (3 db) elvileg 36 V-ot tudok leszedni kissebb áramerősséggel! Majd ez megy az inverterbe, és amit küldtél fénycsöves kapcsolást az kell az inverter és a fénycső közé?!
Minden fénycső elé kell egy olyan, vagy, ha párhuzamosan vanak rákötve a fénycsövek úgy is jó?
(gondolom akkor nagyobb VA-el rendelkező trafó kell?!)

SZ!A.
(#) Dzsos válasza SZIA hozzászólására (») Feb 15, 2008 /

Szia!
Nehogy rá tedd 36 V-t direktbe az inverterre feszültségszabályzó nélkül!
(#) SZIA válasza Dzsos hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Üdv, az autogenerátorban alapból van fesz szabályzó!
(#) ENERGIA1 válasza SZIA hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Üdv
Igen fesz szabájzó kell mindenféleképp,nehogy túl töltsd az akut vagy leégesd az inwertert mej lehet mechanikus/előbbi oldalak/vagy elektronikus.
amit küldtem f csöves kapcsolást az max 12 VOLTRA lehet kötni mivel az NE 555 max 15 voltot bír el,másik a trafó gyári primer-secunder oldalait megfordítva használod.
Az órajelet az 555 állítja elö nejjet a bc 517-el felerősíted ami max 1000ma-es kapcsolási teljesítményével bőven elég egy fet,vagy IGB gate kinyitására.
Az igbt-vel kapcsolgatod a 12voltot a trafó 12 voltos oldalán.
Amikor az igb-kapcsol a sec oldalon közel 220 lessz,de amikor lekapcsol az önindukciós feszültség miatt több ezer volt lessz/3-4mm-es szikra/és ez oda vissza ismétlődik pár Khz-n.
A trafó teljesítménye határozza meg hogy mennyi csövet akasztasz rá.
Igen párhuzamossan kösd a csöveket.
(#) ENERGIA1 válasza figuraferi hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Ami itt található az egy egyszerű inwerter én is megépitettem már:

www.sxlist.com/images/www/hobby_elec/e_ckt30.htm
Vagy freqi váltóbol alakítasz át eggyet
(#) Dzsos válasza SZIA hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Igen az autógenerátorban van fesz szabályzó,de az 14 V-os és nem 36 V-os,de mivel a tekercseket átkötitek az eredeti szabályzot elfelejtheted.
(#) SZIA hozzászólása Feb 16, 2008 /

Huh, én már kicsit összezavarodtam!
Akkor végülis nekem a 12 V-os 400 VA-es inverter is jólenne, erre a fénycsöves dologra.
Akkor viszont a fesz szabályzó is jó!
ENERGIA1: Te csak azért csináltad a 36 V-osat, mert csak az volt, v más oka is van?
És hány aksit kötöttél a rendszerre? (gondolom hármat?!)

SZ!A.
(#) SZIA hozzászólása Feb 16, 2008 /

Ja és lenne még egy kérdésem...
Az egész "fej"rész csatlakoztatása az oszlophoz!
Én is úgy gondoltam, ahogy ebben a pdf-ben levan írva/rajzolva (47.oldal), viszont addig amíg nem láttam, hogy a pdf készítője is így gondolta, kétségeim voltak!
pl. egyesek szerint berezonálhat, mivel ott nincs csapágy, tehát vmilyen szinten mozog a 2 fém egymáshoz képest! Bár én jól megtömném gépzsírral.
Ti mit gondoltok erről a megoldásról?

SZ!A.
(#) ENERGIA1 válasza SZIA hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Helo igen én azért csináltam 36v-ra mert az inwerterem 36v-volt/DC36/AC230-1750va/
Nagyobb feszültség= kisseb vezeték keresztmetszet
Az inwerter csak akkor kell bármejik rendszerbe ha 230-as fogyasztót akarsz működtetni.
3 db 100-as aksi volt rajta.
Az f csöves világítást magára az akura is kötheted hiszen az DC12 volt.
Ezen az oldalon akár a szélgenerátorrol is találsz ezt-azt:
http://fenykapu.free-energy.hu/
(#) SZIA válasza ENERGIA1 hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Ismerem ezt az oldalt én is szoktam nézegetni...

más:

Abban a fénycsöves kapcsolásban van egy IGBT, megköszönném ha írnál vmi típust, pl amit te is használtál, meg van vele párhuzamosan kötve egy dióda, ha olyan IGBT-t veszek, amiben ez alapból benne van, gondolom akkor arra már nincs szükség!
A trafó elé milyen kondi kell?
Bisztos, hogy egyik kondi sem puffer kondi?
A trafó előtt sem?!

köszi, SZ!A.
(#) vasporos hozzászólása Feb 16, 2008 /

sziasztok szerintetek 9m magasban 3lapátos szélturbinához mijen generátort használjak???? lapátok hossza 3m
(#) kobold válasza vasporos hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Szerintem ha visszaolvasol, találsz itt hasonló hsz-ekben infót.
De nem mindegy, hogy mennyire fúj a szél, mekkora fordulatszámokon mekkora nyomatékkal jár majd a lapátkerék, és milyen feszültségen mekkora teljesítményt akarsz belőle kivenni.
Ahogy laikusként belenézegetek a témába, nem olyan egyszerű ez...
(#) lehar válasza vasporos hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

Kb 1/1,5 Kw ost.

Persze ezt alaposabban tanulmányozni kéne,pl.néhány felvétel a lapátokrol,meg hogy mijen generátort szándékozol.stb.
(#) vasporos válasza lehar hozzászólására (») Feb 16, 2008 /

ezeknek uzemi fordulat számuk mekora?? és a sujua??

hossza 3m a képen láthato forma szélesége 10/60/5 cm

01.jpg

Ez már nagyon konstrukció függő,vannak alacsonabb fordulatú állandómágneses generátorok,mint az enyém. és mások a gerjesztett mágnesű generátorok mellett voksolnak.Az utobbiak általában jóval nagyobb fordulaton pörögnek,és áttétel van iktatva a lapátok és a generátor közé.Ami a sulyukat illeti, szintén konstrukció függök.

Most néztem meg a képet,tehát ha jól értettem akkor darabonként 3m,nem az általuk leirt kör átméröje_Ezzel azért már egészen jó teljesitményt lehet elérni.csak azt vedd tekintetbe hogy a lapátok hosszával csökken a fordulat(alaposan)

jol látod !!!!!!

Szerintem ha van lehetöséged ,akár te is épithetsz magadnak generátort,állandomágnesest.Persze csak ha van lehetöséged hozzáférni egy lakatos műhelyhez,és egy jó esztergályoshoz.
Következő: »»   13 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem