Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Rendben köszönöm!
Egy trafó nélkül hozzám került 5.1-es házimozi erősítőjében 1db TDA2030 (mélynek) meg 5db D2030A van és próbálok rájönni, hogy milyen feszültségű trafót keressek hozzá.
Erre gondoltam én is, csak az zavar (bár lehet feleslegesen), hogy a mély kimenetet egy 12V-os relé kapcsolja. Ennek a tápot külön egyenirányítja két diódával, kondival, meg egy soros 33k ellenállással a tekercs előtt és két darlingtonba kapcsolt NPN tranzisztor kapcsolja.
Csak azon gondolkodom, hogy ha egyenirányítom a 12VAC-t, akkor az egyenirányított fesz. már nem-e sok lesz neki.
A tekercs előtti ellenállás nem kisebb véletlenül? Mondjuk 33 ohm ?
De . Ezt úgy benéztem, mint a parancsolat! Addig néztem a panelt, hogy mi merre megy, hogy már betett a látásomnak.
Lesznek még benne műveleti erősítők zenerrel stabilizált feszültséggel - feltételezésem szerint. Ezek előtétellenállásaira is érdemes lesz ránézni trafó csere után. Ne melegedjenek nagyon, illetve hozzák a zener névleges feszültségét.
Egy darab F4558-as van benne és két 12V-os zener dióda 220R 0,5W-os ellenállásokkal előttük stabilizálják neki a feszültséget.
Visszaszámolva a 220 ohm-on becsült 15mA-t, ±15V üzemi tápfeszültség jön ki belőle. A trafó szekundere terhelve 2x11V lehetett. Nincs gond, a 220 ohm-ot és persze a 33 ohm-ot is át lehet méretezni, az új trafó tényleges feszültségének ismeretében.
Igen, gondoltam is rá. Keresgélek, hátha találok jó áron egy hasonló 2x11V vagy 2x12V szekunderű trafót ami teljesítménybe is elég lehet, aztán kipróbálom
Köszönöm a segítségedet, sokat segítettél!
Üdv. Nem tudom mere laksz, de nálam van ilyen trafó ingyért. Eg y5.1 -be van. (kazincbarcika) Nincs posta.
Sziasztok. Mostanában javítottam agy EBS basszuskombót. Ha érdekel valakit, itt van a végfok tápja. A négy fődióda valami nagyáramú diódahíd, a többi dióda sima 1 amperes. A zénerek 1,3 wattosak. A meghajtó fokozat emelt tápról megy, hogy a végfeteket ki tudja vezérelni a legjobban. Az előfokot normál stabkockákkal állították elő. A főtápból egy egy ellenálláson keresztül, 24 V-os zénerrel elóstabilizálták, hogy a stabok bemenete biztonságos értéken legyen.
Sziasztok!
Megépítettem ezt az erősítőt: Bővebben: Link Mindent úgy kötöttem be azokkal az értékekkel ami a kapcsolási rajzon látható. Próbapanelen kipróbáltam és alapjáraton sistereg, mintha egy rádió lenne ami nincsen állomásra hangolva. Ha kihúzom a bemeneti jel kábeljét akkor is ugyan úgy zúg-
Szia.
Ez gerjedésnek tűnik. Vagy a hangszóró, vagy valamelyik alkatrész/tápfesz GND pontja nem jó helyen van GND -re kötve.
Igen, erősít. Ha rákapcsolom a bemenetet akkor ki lehet venni, hogy szól a zene, csak nagyon sikít.
Átnézem ma hogy mindent jó helyre kötöttem be, de szerintem igen.
Nekem utoljára akkor sikított szó szerint a tda amikor a 2 kimenet sorban volt kötve egymással a kopp gátlón figyelmetlenségből és összegerjedtek mivel nem egyforma a kimeneti amplitudó és az azokon folyó áram sem, megszüntetve eltűnt a "sikítás" és szólt szépen.
Kicsit előre ugrottál. Sem forrás, sem hangszóró nem kellene még rá egyenlőre.
A bemenetet zárd rövidre, és egy mondjuk 22R/5W-os ellenállást köss a kimenetre (a hangszóró helyére). Mérd meg a kimeneti feszültséget. Sem egyen, sem váltakozó feszültségnek nem szabad ott lennie ilyenkor (fontos mindkettőt külön megmérni!). Ha ez jó, akkor a bemeneti rövidzárat bontod, és miközben méred a kimenetre kötött ellenállás feszültségét (váltó állásban), megérinted a bemeneti melegpontot. Több volt nagyságú feszültséget kell mérned.
Sziasztok!
Egy erősítő javítását, vagy átalakítását bízták rám, egy bizonyos Universum DPL-155. A készülékben STK4187MK2 végfok IC található. Nem találok a készülékről service manual-t, és az IC-ről se datasheet-et, ebben kérnék segítséget, hátha valaki esetleg találkozott ilyennel. Maga a végerősítő működik, a hiba valahol az előerősítő és hangkép beállító elektronikában van (leírhatatlanul csúnya, hallgathatatlan, agyon modulált hangja van). Már az is megoldás lenne, hogy ha egyenesen a végfok bemenetére tudnám juttatni a bemenő jelet, kihagyva minden sallangot előtte, de nem tudom hogyan határozzam meg ezt a pontot. (Fényképeket tudok készíteni a berendezésről, ha ez segít) A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Idézet: „Már az is megoldás lenne, hogy ha egyenesen a végfok bemenetére tudnám juttatni a bemenő jelet, kihagyva minden sallangot előtte, de nem tudom hogyan határozzam meg ezt a pontot. ” Ehhez semmi kapcsolási rajz nem kell , kicsi odafigyelés és ennyi ... Idézet: „kicsi odafigyelés és ennyi ...” Nem ilyen egyszerű a dolog. A készülék kapcsolási rajzának vagy az IC lábkiosztásának ismerete nélkül ebben a erősítőben szerintem elég nehéz meghatározni a HF bemeneti pontokat. Próbálkozok már egy ideje, de eredménytelenül. Nem ez az első erősítő a kezeim között amit javítok vagy építek. De ha tudsz javasolni valamit mire "figyeljek oda" hát megpróbálom
Szia! A leírt hiba alapján megkeresném az előerősítőt (oda mennek a bemenetek) és megmérném a ± tápfeszültségét. Ha műveleti erősítős akkor nagyon egyszerű, de bizonyára tartalmaz ez a panelrészlet testre kötött testesebb elkókat mindkét polaritás felé.
Akkor fényképezd le a panelt alul-felül, de jóminőségű képeket kérünk, nem ilyen homályos telefonos vackokat, azzal nem tudunk mit kezdeni.
Sziasztok.Powerstate Tube-503 Clasic erősítő javításba kérnék segítséget.A csatornaváltó résszel volt probléma, nem is kevés.IC csere, fetek cseréje megoldotta a problémát részben.Amíg a tiszta csatorna meg egy torzíttt csatornát lehetett kapcsolni működött ez a kettő szépen.A harmadik csatorna zúgott búgott.Most mind a három csatorna kapcsol, most mind három csatorna zúg.Szólni szól, olyan mintha hiányozna valahonnan a test, vagy a testre való lekötés ellenállással.Végigmértem már mindent, amit gondoltam hogy rossz lehet.
Akkro most jön az, hogy azt is mérd végig, amit nem gondoltál, hogy rossz lehet.
Bemenetek panelen testrezárva,megnézni hogy ekkor is zúg e,kimeneten mv nagyságrendű dc t mérni.100-200mV.
Sziasztok!
Egy általános kérdésben fordulok hozzátok. Adott négy egyforma erősítő P=XW. Ezt tervezném üzemeltetni hidalva is. Nem tudom már biztosra, hogy hidaléskor az áram és teljesítmény növekedés hogy is van?! Mi kétszereződik, és mi négyszereződik? Úgy rémlik, mintha a teljesítmény négyszereződik, a velvett áram kétszereződik hídban. Vagy fordítva?
Az áram és feszültség kétszereződik, ebből következik, hogy a teljesítmény négyszereződik. Leszámítva a nagyobb veszteségeket, tápfeszültségesést persze.
Csövesből nem jön egyen fesz.
Tápegység miatt kérdeztem, hogy hídhoz mekkorára méretezzem. Akkor ezekszerint az alapteljesítmány duplájára.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |