Fórum témák
» Több friss téma |
Egy villanykapcsoló, OBI ban vettem mentavill gyartja. 1, 2, com1 (felirat a kapcsolon) re lehet kábelt kötni és ahhova az van irva h com2 ott nincs is lehetoseg kabelt bekotni.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni hozzáértőktől. A házunkban viszonylag friss a villanyszerelés, teljesen új kábelezés, szakember csinálta. A bajom az, hogy szinte minden kapcsoló szikrázik. Legrand gyártmányokról van szó, vadonat újként lettek beévítve, a többségét sk csomagoltam ki.
Elnézést, ha megfogalmazás is dilettáns lesz, de nem értek a villanyszereléshez. Szóval: a szikrák meglehetősen erősek. Van pl. az egyik helyiségben egy kombinált kapcsoló, aminek az egyik fele mennyezeti lámpát kapcsol, a másik a motoros reluxa kapcsolója (dupla kapcsoló, egy ki-be illetve egy irányváltó). Ha a reluxa kapcsolóját kapcsolom ki-be, akkorát szikrázik, hogy felvillan a mennyezeti led-es lámpa. A szikrák amúgy nem feltűnőek, mert elég jól illeszkedik a kapcsoló és elrejti a belső részeket, de lesötétített szobában látható. A kérdés - nem tudom, ez látatlanban megválaszolható-e - hogy ez inkább szerelési, vagy anyaghiba lehet. Laikusként azt nem tudom megítélni, hogy be lehet-e rosszul kötni ezeket a kapcsolókat úgy, hogy egyébként működnek, csak épp szikráznak. Természetesen a mestert is meg fogom erről kérdezni, csak érdekelne kívülálló vélemény is.
Gondoltam, hogy nem vizet kapcsol.
A kérdéseim továbbra is állnak. Mit kapcsolsz vele? Lámpát? Dupla, vagy szimpla? Csillárkapcsoló, vagy szimpla váltókapcsoló? Alternatív kapcsolásnak van bekötve, vagy csillárkapcsolásnak? Ezekkel illik tisztában lenni, alapok a villanyszerelésnél. Ha ezeket nem tudod akkor inkább ne szerelj villanyt! A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Ez így első nekifutásra több sebből vérzik. Fázis melyiken jön be? A másik kettő hova megy? Milyen kapcsoló (alternatív, sima, csillár)? A másik, meg szerintem ne te babráld, mert van egy olyan érzésem, hogy nem nagyon a területed, és a 230V nem játék. Helyedbe szólnék ismerősnek, aki ért hozzá, vagy rendes szerelő.
Szia!
Esetleg a reluxa kapcsolójánál lehet szikra a motor lekapcsolásakor... a ledes lámpa elektronikája pedig érzékeny ezekre a túlfesz tüskékre. - egyébként és talán nem úgy kötötte be a szaki, hogy lötyög a drótvég a kapcsolóban. A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Ha jól látom ez egy 106-os váltó vagy más néven alternatív kapcsoló.
Ezt kötheted sima egypólusúként, ekkor a com1 (közös) a fázis, és az 1 vagy a 2 az elmenő kapcsolt szál. Alternatívként két ilyen kapcsolóval két helyről tudod kapcsolni a világítást, ill. ha további keresztkapcsolókat (107-es) is használsz, akkor többről. Szemléltetés a bekötésekről.
A com. az "commun",azaz közös,oda megy a fázis,a másik kettő megy az égőkhöz,feltéve ha nem váltó kapcsoló!
Te nekem írod le oktatólag azt amit az imént leírtam?
Köszönöm szépen a válaszod! Akkor megprobalom ugy h com 1 re kötöm a konektorbol jövő fázist és 1 re pedig a kimenő szálat
Nem neked akartam írni,rossz hsz re kattintottam!
Ha azok a kapcsolók szikráznak, amelyeknek párja is van, akkor szerelési hiba, nem is kicsi. Értsd: egy lámpát két vagy több helyről is lehet kapcsolni. Esetleg okozhatja a szikrát maga az izzó is. Ezt úgy tudod kipróbálni, hogy egy helyen a LED-es izzót kicseréled valamilyen hagyományos izzóra, kb. 60 W-osra.
Ha a reluxa kapcsolója nagyot szikrázik, akkor nem lesz hosszú életű a kapcsoló. Valószínűleg egy tehermentesítő relé fog kelleni.
Egy átlag kapcsoló 6A terhelésre van méretezve. Nem ártana utánanézni, hogy a "szakember" mennyire vette ezt figyelembe. Valamint az induktív terhelésekre vonatkozó ajánlásokat.
Sziasztok!
Olyan problémával fordulok hozzátok segítségért, hogy csináltam kinti világítást a ház két végére, amit alternatív kapcsolóval kötöttem. Az egyik kapcsoló a konyhában, a másik a ház bejáratánál van. Az a problémám a dologgal, hogy a két lámpa nagyon halványan ég. (2db hagyományos 100w-os izzó) Van rá valami ötletetek, hogy ez miért lehet? Előre is köszi Dani
Hello! Várhatóan nem jól kötötted be a lámpákat, így sorba vannakkötve és félfeszültséget kapnak. Így kell bekötni a kapcsolókat, az izzók pedig párhuzamosan vannak.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2015
Köszönöm. Azt hiszem újra kell variálni a kábeleket egy kicsit
valamiért ez eszembe sem jutott.... A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2015
Sikerült a kábelezés, bár nem volt olyan egyszerű mégegy drótot behúzni, de végre jól égnek a lámpák
Hello! Felvonulási szekrény manőverbe kezdtem. A legfontosabbnál el is akadtam 3*63A-re kellene vezetéket vásárolnom lehet elég volna 3*32A is, de későbbre is gondolok, mert ugye folyamatosan, bővül a fény és a hangtechnika. Az 5*4mm-es nem elég igaz ? Vagy 5*10mm es kellene?
Vezetékekkel kapcsolatba: Bővebben: Link
Döntsd el, hogy mekkora áramra van szükséged, milyen hosszú kábelen, mert nagyon nem mindegy, a megfelelő válaszhoz.
Akkor ha jól számoltam egy kis tartalék méretezéssel nekem 5*25mm-es gumis kábelre lenne szükségem. Hol tudok én ilyet kapni? Néhány oldalt végig szaladtam de árat nem találtam, sehol. Tudom hogy nem lesz olcsó, de enélkül nem működik a teljes rendszer, és mostanság már szükség lenne rá.
Ekkora kábelre már árajánlatot kell kérni.
Akkor azért nem találtam árat. Lehet hogy én néztem el valamit? Kérhetnék egy kis segítséget ebben ? A tény az hogy a hangosításnak a végei maximum össz. áramfelvétele 24,8 Kw. A fények azok mind ledesek azok 3,5 kw-ott vesznek fel ha mind megy. Egyéb rendszer eszközök, gitár fejek stb. kb 3,5 kw. Erre a teljesítményre kellene. olyan 30 KW. Vagy érdemesebb lenne 2 fele osztani ?
Szia!
Nem olcsó ez a keresztmetszet. De beszerezhető innen: Sonepar webshop találata Vagy akár kérdezd meg a MILe-nél: Mile villamos kereskedés Bár nem tudom merre laksz. Lehet van más is a környékeden. A fentiek országosan is kiszállítanak.
Ilyesmire gondoltam. A képen láthatók az elképzelések, csak a betáp kábel keresztmetszetében kérem a segítséget. A fentiekben leírtam hogy mekkora a max: teljesítmény fel vétel ha az egész rendszer megy majd, egyenlőre ilyen még nem kell de arra méretezném. Attól sem hidegülök ell ha nagyon vastag kellene hogy 3 ilyet, és akkor három fele oszlanám a készülékeket. Jah és a kábel hossz. 30 és 50 méteres közt gondolkodom, tudom hogy nem lesz olcsó, evvel tisztában vagyok, számoltam is ezzel a ténnyel.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
Ezzel a teljesítményadattal, és a keresztmetszettel ~25m az a hossz amire használható. (sarkalatos pontok a szimmetrikus terhelés, ill. a 0 vezető keresztmetszete 230v-os fogyasztók esetén)
De gumírozott, H07RN-F 5x25mm2 kábel nem tudom van -e egyáltalán forgalomban, vagy esetleg az MKM külön kérésre gyárt.
Legalább 3 fele veszem és akkor elég a 5*10-es. Így átt alakítom 3 egyformára. Megoldva a problémát.
Nem tudom mi alapján méreteztél. Nálam egy teljes ház 3x40A-el megy 5x16-os kábelről - jócskán túlméretezve a 27m-es táv miatt. Mekkora kábelt szeretnél használni 3x32A-en?
Az lehet. De más egy családi ház és más egy koncert.
Ment PÜ. Nem mellesleg TV-s közvetítőkocsik kábeleit és elosztószekrényeit láttam párat már közelről. Ha kell megmondom a DC terhelhetőséget is, de 25mm2 keresztmetszet agyrém egy olyan csatlakozónál, amibe a 22-24mm2 sem megy már bele fizikailag, csak a 16mm2-es.
Tudom ezt tisztáztuk.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |