Fórum témák
» Több friss téma |
Szia,
Laptop akkuból bontott 18650 4*2 cellát.A 3*40-es csavart becsavarta a falapba,úgy hogy a nyomatékleoldó működött. üdv
Nekem is jól bírja laptop akksiról a fúró és a porszívó is, pedig utóbbi kajál rendesen.
A korlátokat nyilván tudomásul kell venni bontott akksik esetén, amennyiben ez van a fiókból, ettől olcsóbb nincs
Jó, de akkor mi benne az átverés? A PayPal azonnal visszaadja a pénzem, ha reklamálok.
Visszaadja, csak az akku kapacitását nem tudod hogy megreklamálni. Ha nem kapod meg, azt igen, vagy ha törött, vagy olyan cucc, ami rossz lehet . Egy akku gyengeségét nem lehet reklamálni.
Ha megnézed pl. a solár telefon töltőket, azt írja rá, hogy 5000mAh. Ha vásárlás előtt rákérdezel, bevallja, hogy ennek kb. az 50-70 %-a.
Pl az, hogy (a linkedben szereplő) 16x340 méret mellett a kapacitás 2400mAh, a laptopban lévő 2200mAh körüli cella mérete 18x650.
Nézz meg egy nagy gyártó celláját 16340-es méretben és látod, h 600-800mAh körül vannak.
Mindenkinek köszönöm. Pedig ezek befértek volna.
Akkor marad a 4x2 18650-es használt meg a külső balancer, mert már az sem fér bele+ egy kis barkács és bonthatatlan lesz az akkupack a fúrón. Kivezetem töltésre az 5 pólust. Milyen csatlakozót használtok erre a célra?
Én sima tördelhető hüvelysort, a 2. lyuk betömve, ne lehessen fordítva bedugni.
Sziasztok!
Úgy adódott, hogy meg kell terveznem és kiviteleznem egy LED-es fejlámpát. Egyik feltétel a lámpával szemben, hogy bizonyos fényerő fokozatokat(a nagyobbakat) csak akkor engedjen beállítani/használni ha ahhoz megfelelő mennyiségű töltés van még az akkumulátorban ami az egészet meghajtja. A szívét egy PIC adná(még nem választottam pontos típust ebben is örömmel fogadok ötleteket) ami amellett, hogy a két nagy teljesítményű LED-et vezérli az akkumulátort is kell, hogy ellenőrizze. Maga a pakk 2, 4, 6 vagy 8 darab(ez választható kell legyen) párhuzamosan kötött 18650-es cellából épülne fel. Természetesen a cellák számát az elektronika kell, hogy megállapítsa magától. Hogyan tudom ennek a pakknak a töltés mennyiségét megmérni és ez alapján beállítani a max fényerőt? Az is előfordulhat, hogy használat közben kicserélik a pakkot egy friss töltött változatra, ilyen esetben ezt tudnom kell lekezelni az elektronikával, hogy a max fényerő fokozta növekedhessen. Előre is köszönöm az ötleteket. UI.: Mivel az üzemidő a legkritikusabb pont minél kisebb energia ráfordítással/veszteséggel kellene mindezt mérnem.
Egyszerű feszültségméréssel. Gondolom a PIC fogja váltogatni a fényerőt is, így ki kell sakkozni, hogy X fényerő mellett Y feszültség az aksiban mekkora töltést jelent, viszont így nem lehet az aksik számát ellenőrizni, de igazából nem is lényeges, a töltés mértéke elég szerintem. Nem lesz egyszerű.
Pont ez a bajom, hogy amennyire tudom a Li-ion aksik nem ejtik a feszüket a töltötségükkel egyenesen arányosan.
Nekem Ezt kéne beállítanom: 100% akku -> 100% fény a max engedett, turbóval együtt 75% akku -> 100% fény engedett de a turbó már nem(turbó esetén 1,5A a ledek felvétele darabonként) 50% akku -> 50% fény a max engedett 25% akku -> 25% fény 15% akku-> 15% a max engedett és jelzés, hogy lemerült. Sajnos mivel teljesen dinamikusan változhat, hogy épp milyen töltöttségű akku pakk van a bemeneten szerintem nem elég egy fesz mérés de ha tudsz adni képletet amivel számolhatom a dolgot akkor az tökéletes. A pakk kapocsfeszültsége elvileg 4,2V és 3,6V között változhat attól függően, hogy mennyire van lemerülve de úgy gondolom, hogy ez a 0,8V nem egyenesen csökken 100% és 0% kivehető töltöttség között.
Szia!
Ha nem az a pic fogja vezérelni a töltést is, akkor csak az akkuk feszültség szintjéből következtethetsz az állapotukra. Annak mérése pedig nem fogyasztás, és egyébként is kell, mert túlmerülésre is figyelned kell. Gondolom nem közvetlenül fogod párhuzamosítani az akkukat, mert akkor az egyik tönkremenetele tönkreteszi a többit is. Ha schottky diódákkal elválasztod egymástól őket, akkor a Ledek teljesítménye függvényében 0.2-04.V * Led áram teljesítményt elfüstölsz, de legalább függetlenek az akkuk egymástól. Amúgy elefántnak lesz, mert 8 db 18650-es együtt elég nagy és nehéz? Az akkus fúrómba akarok most rakni én is ilyet, de csak hármat. Én lehet, hogy inkább sorba kötném őket és egy kapcsolóüzemű áramgenerátorral hajtanám meg a ledeket. Akkor a diódák nem kellenek. Minden akkunak kell úgy is saját védelem, ezért az így megtehetné, hogy amikor valamelyik lemerül, akkor egy FET leköti az áramkörről egy másik pedig összeköti az előtte és utána levőt. Talán így lehetne a legtöbb kakaót a legkisebb vesztességgel kinyerni belőlük. Az akkupakk típusának felismerésére akár egy ellenállás is elég, aminek az értékét a pic megméri. Pl. 20K - 2 akku, 80K - 8 akku. Kiegészítés, mert látom, hogy amíg írtam más is hozzászólt: Nézd meg a 18650-es adatlapján a kisütési karakterisztikát, akár 3V alá is lemehetsz. Ha a lámpa egyszerre csak egy akkuból szed ki áramot, akkor az elhasznált / fennmaradó akkuk aránya lehet egy kb. lineáris mérőszám, ha az akkuk kb. egyforma szintre lettek feltöltve. (De ezt én sem csinálnám.) Amúgy sok lehetőséged nincs a pontos mérésre, főleg a felhasználó összevissza kavar a pakkokkal. Az akkuk sem egyformák, és a használat csak növeli a különbségeket. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
Sziasztok!
Építettem egy li-ion töltőt bq24201 IC-vel. Adatlap Nem egy űrrakéta, de mégsem működik. Ha nem aggatok rá akkut, a kimeneti kondi feltöltődik 2.8V-ra, ha pedig aggatok, akkor az akku feszültségére (3.7V), de nem csinál semmit, nem folyik semennyi áram. Elvileg töltenie kéne 4.1V-ig. A LED se világít. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
Nem a töltést más fogja végezni mert azzal nem akarok vacakolni.
Barlangba, bringa/gyalog túrára illetve 50m-ig búvárkodásra kell a lámpa. Mivel egyes barlangi leszállások 6-8 órások is lehetnek(ha nem több naposak) muszáj ilyen üzemidőre is felkészítenem. Ezért azt találtam ki, hogy lesz 4 fajta tok(2, 4, 6, 8 cellás) amibe a felhasználó az egyesével feltöltött akkukat bepakolja(mint a távirányítóba az elemet) és a pakk tokjába van bele rakva az elektronika ami figyeli a cellák hőmérsékletét és amennyiben valamelyik zárlatba menne szépen le is választja a pakkról. Az viszont nem jutott eszembe és köszönöm az ötletet, hogy ebbe bele rakhatok egy ellenállást amit a PIC megmér. Sajna a LED-ek 350 és 700mA között zabálnak illetve 1-1,5A között turbó üzembe(ez színhőmérséklet függő) nekem arra kell méreteznem, hogy 700mA áram mellett 2 cellából menjen 3 órát, mivel a cellák 2Ah-sak ez pont ki is jön a 2 LED-re ami a lámpában van. Csak hangosan gondolkodom: ha a pakkban úgyis lesz egy elektronika ami figyeli az egyes cellák állapotát akkor lehet az a legjobb ha ott cellánként szépen méricskélni egy PIC a cellák feszültségét ami relatív konstans csökken és ez alapján küld infót a LED-eket vezérlő PIC-nek a pakk összesített állapotáról. Szerk: így akár azt is megtehetem, hogy a feszültség méréséig kiveszem a pakkból a vizsgált cellát és szépen meg tudom mérni a nyugalmi kapocsfeszét, amivel egyből a túlmerülést is kivédtem. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
Gyanakodtam, hogy valamilyen extrém helyre kell és a lámpa és az akkuk külön lesznek. Ha jól értem, akkor már azon töprengesz, hogy az akkupakk saját pic-et kap, és a lámpa is. Akkor viszont a lámpát nem az érdekli, hogy mekkora a pakk, csak a töltöttségi szint százalékosan. A pakk pic-je pedig elég, ha ezt valahogy elküldi. Akár a lámpához menő tápvezetékre is ráültetheti az infót. A felhasználónak, így már a pakk is jelezhet, nem kell külön a lámpára bízni. Egy pakk így már több cuccot is kiszolgálhat, mint egy power bank.
Szerintem nem szükséges kivenni a mérés idejére. A kisütési karakterisztikákat is terhelés mellett adják meg, pl. C/5. 4 akkunál már max terhelésnél is lecsökken az egy akkura jutó áram, a közelébe ennek az értéknek. Másrészt li ionos mérési tapasztalatom ugyan nincs, de pl. NiMh és ólom akkuk üresjárati feszültsége nem jön azonnal vissza, ha leveszed róluk a terhelést. Percekig is eltarthat. Ez mondjuk két akkunál lehet probléma, ha már tényleg merülőben vannak, és az egyikre addig ráterhelsz mindent. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
Igen már azon járt az agyam, hogy mint a kettő kap egy külön PIC-et. a felhasználónak jelez pakk és közben a lámpának is szól, hogy most már ne világítson mint egy reflektor mert nincs annyi kakaó
És ha jól értem amit magyarázol akkor így a pakkban lévő PIC szépen egyesével megméregeti a cellákat kisütés közben és a kisütési karakterisztika alapján jó közelítéssel megsaccolja a kapocsfeszültségből a töltöttségét. Ez egy egyszerű és nagyszerű megoldás. Pont ahogy szeretem, köszönöm a segítséget
Igen, így gondoltam. Nagyon szívesen! Hát ez könnyű volt.
Ohh még nincs kész a kütyü addig még lehet zavarlak titeket pár hasonló kérdéssel de legalább most már van neki topicja
Megvan a hiba. Az adatlapban egy másik IC kapcsolása van. Az enyémről egy kínai oldalon találtam egy nagyon rossz minőségű rajzot, de ennyi az össz, nincs másik. Ha ez se lenne, találjam ki?...
Végigolvastam sok-sok oldalt. (bocs ha nem idézem ki melyiket írta)
Van aki azt írja, hogy az akkus fúrónál jobb ha nem megy keresztül a védőáramkörön a teljes áram. Van aki azt, hogy védelem nélkül tilos üzemeltetni, mert kigyullad, felrobban, stb. A 18650-es aksikról azt írják, hogy max 2C-vel szabad terhelni. (ez nálam 8,8A lenne) közben a fúró a legnagyobb erejű nyomaték állásban megforgáskor 10A-körül vesz fel és az aksik vitték. Gondolom fúró állásban még többet ha megszorul. Tegyek bele védőáramkört? Ha igen, mekkora kisütési árammal?
Hali!
hát okosabb nem leszel a válaszoktól, az emlitetteket lehet válaszolni , az áram meg amit mérsz
18650-es akkunál adatlapot kell nézni.Gyártanak belőle nagyobb terhelhetőségűt is pl 10C ipari cella...persze az drágább. Túláramvédelemre én autós "kismegszakitót"ilyet használok, a 20A-es birja, a 15-öst kilövi teljes terheléssel a 18V -os gép.
A 18650-es akkuból elég sokféle létezik. Van olyan amelyik csak 4A folyamatos áram leadására képes, és olyan is amelyik 30A-t is tud. Fúró-csavarozóhoz az utóbbiakból kell válogatni, nyilván ezek drágábbak.
Nekem Sanyo van benne, ez az adatlapja szerint 18A-t tud, és van is kb. ennyivel terhelve amikor csavarokat tekergetek be vele a deszka élébe. Puszta kézzel nem tudom a tokmányt lefogni ha fel van töltve az akku, mert leszedné a bőrt a kezemről. Ilyenkor 26A-t vesz fel a motor, megmértem. Ezt még bírja az akku. Olyan akkut amelyikben van védelem ilyen alkalmazásban nem tudsz használni, mert rögtön letilt a nagy áram miatt. Sanyo, Panasonic, esetleg Samsung. A többi gyártó termékeit ne is nézegesd.
Az aksik megvannak. Laptopból kiberhelt Samsung és LG. 2200mAh. Ha vennék aksit akkor Li-po modellező akkumulátort tennék bele és nem törődnék a kisütés védelmével. A 2200mAh-s Li-Po 30C-t tud.
philips100 kipróbálta a linkelt védőáramkört (8-12A). A 15A-es védelem már feleslegesnek tűnik. Nincs mit védenie mert az aksik vagy meghaltak addigra vagy úgyis bírják. Csak a balancer funkciójáért meg nem fizetek 1700Ft-ot. Másképpen kérdezek: sokan használjátok mindenféle védelem nélkül, csak balancerrel (töltéskor) a fúrókat? Bárkinek halálozott el így a cucca a túláram vagy mélykisülés miatt? Most melyik FET-es balancer áramkört használjátok? (több rajz is van a topicban) A balancert bent is lehet hagyni? Nem meríti le állás alatt az aksit?
Olyat szabad, hogy egy 2200mAh-s és egy 1800mAh-s akksit párhuzamosan kötök laptop akksiban? Vagy lesz nagy durr? Azt feltételezem, hogy töltéskor az 1800mAh-s feszültsége előbb elérné a 4,2V-ot, de olyankor a 2200mAh-s még alacsonyabb feszen van, ezért a kettőjük eredő feszültsége miatt még tölt a vezérlő. Tehát kicsit túl lennének töltve az 1800mAh-sok. A kérdés, hogy menyit bírnak még el.
Nem szabad. Egyik karakterisztikája meghamisítja a másikat, amivel a töltő áramkör nem tud mit kezdeni, az ui. egy cellának érzékeli a kimenetére kötött eszközöket.
Köszi, rendben. Két 2200mAh-s mehetne párhuzamosan?
Most van 6db egészséges 2200 és 1800mAh-s vegyesen, meg 2db, ami már nem olyan egészséges, túlmerültek. Inkább nem játszok.
Laptopban általában gyenge aksik vannak, mert oda nem kell erősebb.
Az akkus fúrómban (meg sok másban is) töltögetem a soros lion pakkokat, már évek óta. Balanszert sosem használtam. Azt egyébként sem a töltés, hanem inkább a kisütés során lenne érdemes, de akkor meg ugye nem tudod. Azonos cellák vannak sorba kötve, az átfolyó áramot fogja a töltőáramkör, a feszültségben pedig nagyon minimális különbségek vannak töltés közben (század V-ok).
Balancernek soros pakkokban itt, meg máshol disszipálós megoldásokat láttam, mintha egy kakaós, élesen kapcsoló Zenert kötnének párhuzamosan a cellával, ami az áramkülönbözetet elvezeti. Ez nem okoz nagy vesztességet, amikor közös töltőáramról mennek? Főleg, ha szűk helyre van az egész bezsúfolva, akkor az akku kapja a meleget. Pont ilyen akkus fúró akku cserén dolgozom és elég sok hely van még a tartóba, mert 3 li ionnal váltok ki 8 NiCd-t, ezért még a töltő áramkör is belemehetne, ha jó hatásfokkal meg tudnám oldani. Éppen nyaggatom a Hestore-t is kapcsoló üzemű töltő IC-k ügyén, mert hajlok arra, hogy a töltés cellánként függetlenül menjen, csak akkor előtte meg kell egy rezonáns táp, ami egy DC-ből csinál 3 egymástól elválasztottat.
Nézegettem a gyári kapcsolóüzemű balanszert ami a lipo-hoz van, de bonyolultabb annál mintsem kedvem legyen visszarajzolni. Ha nem töltesz túl nagy árammal akkor nem gond az elfűtős megoldás sem. De mint írtam is, én évek óta úgy töltögetem, hogy be van állítva a táp 12,5V-ra, meg pár száz mA-ra az áram.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |