Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   73 / 105
(#) attika hozzászólása Aug 16, 2015 /

Tegnap megvettem az említett Aoyue 850c állomást.Gyorsan neki is estem egy merevlemeznek
Ha nagyobb hőfokot állítottam be és kisebb légáramlást akkor pillanat alatt kiesett az alkatrész,de fordított esetben meg elég sokáig kellett melegíteni.Az a gond ennél hogy pontosan nem lehet tudni a hőfokát mert csak 1-8-ig van számozva a pótméterre és a leírásban sincs róla semmi,hogy kb hány fokos lehet olyankor.
Kinéztem EZT a pasztát hozzá,ha hármat rendelek belőle akkor szerintem egész jó árban van.Érdemes lehet ezt megvenni?
Vagy esetleg úgy meglehet próbálni,hogy visszarakás előtt beónozom a padeket,ráhelyezem az alkatrész és hőlégpákával melegítem?
(#) Buvarruha válasza attika hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

A hőmérsékletet nem is a poti rovátkáival kell beállítani, hanem mérni kell közben.
(#) Zsolt50 válasza attika hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Próbálj meg olvasni és értelmezni. Régebbi hozzászólásokban sokszor leírják, az imént én is írtam, Buvárruha most írta: értelmes keretek között elsősorban nem a hőlégpákán beállított hőmérséklet a lényeges, hanem a panelen mért hőmérséklet. Ez nagyon sok forrasztás után sem változik, ha ismeretlen panel kerül a kezedbe akkor mérni kell (én ismeretlen panelnél ezt teszem x1000 BGA csere után is). Ha saccolással javítasz akkor az vagy jó lesz vagy nem. (de ez nem 50%-os arányt jelent)
A jelenség (nagy hő kis légáramnál gyors eredmény) természetes jelenség. A légáramot nagyjából úgy kell kiválasztani, hogy ne fújja le az alkatrészt és a környékről sem semmit. A hőfokot pedig vagy tapasztalat (ugyanolyan vagy rendkívül hasonló panel) vagy mérés utján kell beállítani. Ezredszer is: ismeretlen panel és/vagy ismeretlen alkatrész = hőmérsékletet mérni kell.
Kérdésed második része: sokféleképpen lehet "visszarakni" elsősorban jó volna tudni nagyjábol milyen és mekkora alkatrészről van szó. (tukozás, lábszám).
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
(#) attika válasza Zsolt50 hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Köszönöm a választ,amit vissza szeretnék rakni az egy 8 lábú smd fet a típusa TPC 8028.
Weller pákával szedtem ki gond nélkül de ha már van egy ilyenem akkor azzal szeretném visszarakni.
Mérni még nem mértem,de a következőnél azt fogom tenni,eddig csak kipróbálás volt meg örülés,hogy nem szakadtak fel a nyákon a vezetősávok.
(#) patexati válasza attika hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Arra ügyelj,hogy az állomást ne kapcsold ki még meleg a fűtőszál mert elég! Nem ismerem azt a típust,hogyha kikapcsolod akkor megteszi e ezt automatikusan. Ha nem erre ügyelj ha lekapcsolod.
(#) attika válasza patexati hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Igen megteszi,ha kikapcsolom addig nem áll le amíg vissza nem hűti a fejet ahogy ő gondolja.
Eddig csak fújkáltam le az alkatrészeket rossz alaplapokról,volt közte egy BGA is azt is leszedte szépen.Remélem amire nekem fog kelleni arra jó lesz.
Mértem lézeres hőmérővel a tokozást miközben melegítettem és ha lehet neki hinni akkor 170-200 fok között volt,fölé nem nagyon ment mert hamarabb lepottyant az alkatrész.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását meg a segítségét.
(#) attika hozzászólása Szept 2, 2015 /

Sziasztok.
Vettem forrasztó pasztát és most vagy én vagyok nagyon béna,vagy a hőlégfúvó nem jó hozzá,vagy maga a paszta minősége rossz,de ha bekenem a PADeket vele és gyorsan végighúzom rajta a pákát akkor gyönyörű szépen beforrassza a lábakat.Ha hőlégfúvóval próbálkozok akkor nem akar megolvadni,hanem egy idő után kiszárad és rákeményedik a nyákra.Mit és hol rontok el?
Ha simán folyasztó szerrel próbálkozok és a páka hegyére kis ón és gyorsan végighúzom a lábakon akkor is gyönyörűen beforrasztja.A képen a harmadik alkatrész ami fordítva van berakva.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) eyess válasza attika hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Milyen hőlégfúvó az ?
(#) attika válasza eyess hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Ezzel jónak kellene lennie .Viszont akkor a fej , és hőfok nem volt megfelelő.

A legkisebb fejet használom hozzá.De ezt most pontosan,hogy kéne csinálni??
Mert ugye a páka az gyorsan ad neki hőt és szépen folyik a paszta,de a hőlégfúvóval is gyorsan kéne kevés ideig melegítenem?Gondolom ezt úgy,hogy nagy hőfokon kevés ideig?

Ezt folyamatában látni kell , hogy mikor lehet az egyik lábról a másikra haladni úgy, hogy a paszta szépen felfusson a lábakra.Ehhez megfelelő fej, jó hőfok , és levegőmennyiség beállítás szükséges .Ezek után el sem lehet rontani.

Köszi az eddigi segítséget is,akkor fejcsere és végigpróbálom megint az összes lehetőséget.
Akkor olyan nem lehet,hogy esetleg ez a hőlégállomás alkalmatlan lenne erre a feladatra?
Akkor az én tapasztalatlanságom lehet a hiba.
(#) eyess válasza attika hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Gyakorolni kell ,aztán fog az menni.
(#) attika válasza eyess hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Szóval akkor az teljesen normális dolog ha kiszárad a paszta és rákeményedik a nyáklapra megolvadás nélkül?
(#) pjg válasza attika hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Nem. Nem az! nem elég meleg a levegő amit ráfújsz. Vagy kevés és hamar lehűl.
(#) patexati válasza attika hozzászólására (») Szept 3, 2015 / 1

Ha készítesz valami egyszerűbb alámelegítést mondjuk egy rezsóból az sokat tud számítani! Sokkal könnyebben megolvad a paszta ha kb 100 fokon tartod a nyákot a rezsóval. Én tegnap egy elektromos grillemre mit használok alámelegítőnek feldobtam egy HP Pavilon alaplapját mit lemaszkoltam fóliával a nem melegíteni kívánt helyeken majd felfűtöttem és a BGA chipeket felmelegítettem hőléggel 240 fokig infra hőmérővel folyamatosan ellenőrizve nehogy "megszaladjon" a hőmérséklet majd szépen visszahűtés után elsőre indult a "szakszerviz" szerint javíthatatlan gépezet.
(#) pjg válasza patexati hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Van két PC alaplapom amin szerintem kiforrasztotta magát egy-egy BGA ic. Ezzel a módszerrel esetleg javítható lenne?
(#) patexati válasza pjg hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Ha csak az a baja többnyire egy ilyen "Reflow" segít rajt ha a chip is úgy akarja és nem gázosodik be és pattan szét...
(#) eyess válasza pjg hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Ideiglenesen a tartós megoldás az újragolyózás lenne.
(#) pjg válasza eyess hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Nem tudom megérné e. Javítás ára - alaplap ára.

Amúgy meg iskola. Nincs pénz semmire sem. Könnyebb pályázni egy új gépre, mint pénzt szerezni javításra. legalább 50 gépem van amibe egy tápegység, egy memória, vagy alaplap csere életet lehelne. De csak várja a leselejtezést.
(#) eyess válasza pjg hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Értem annyi gépből csak össze lehetne rakni pár működő darabot nem ?
(#) pjg válasza eyess hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Általában mindnek ugyanaz a baja. Amit lehetett, már átlegóztam.
(#) titi válasza attika hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Szerintem kicsi a fej, de ahogy elnézem a legnagyobb se túl nagy...
Én JBC-t használok, azzal a középső fejjel csinálnám, ami kb. 5-6mm átmérőjű...
De ahogy írták is, gyakorolni kell.
Meg kell találni az ideális arányt a hőmérséklet és a légmennyiség között.
(#) Chipmunk1960 válasza pjg hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Szedjél ki belőlük mindent, csak a ház menjen a selejtezőbe, s tudsz majd miből építkezni! /Jóval/ régebben én is bedolgoztam, néhány iskolának, DRMK-nak, valóban szörnyű volt. Azóta gondolom még rosszabb a helyzet.
(#) pjg válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Nem lehet. Ha selejtezésre kerül, első körben megpróbálják eladni. Ha nem sikerül akkor külső céggel megsemmisíttetik. Ha a leselejtezett dolgokhoz bár ki is hozzányúl, lopásnak minősítik.
Amúgy meg kell a fenének. Nyüzsögtem már eleget. Amúgy sem fizetik meg a buzgóságot. Mire nyugdíjas leszek (vagy hamarabb), elérem a minimálbért. Lefele.
(#) attika válasza titi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Nekem három fejet adtak hozzá,2-5 és 8mm,akkor most próbálkozom az ötössel és kiderül ,hogy mi lesz belőle.
(#) mTTamas hozzászólása Szept 9, 2015 /

Sziasztok!

Egy D2PAK tokozású feszültségstabilizátort kellene beforrasztanom. 100W-os forrasztópákám van. Hogy tudnám elérni azt, hogy a nagyméretű középső érintkező precízen be legyen forrasztva? Az az ötletem, hogy a NYÁK-ba a nagy érintkező közepén 2mm-es lyukat fúrok és ezen keresztül lentről is forrasztanék. Jó ötlet ez? Szükséges ez? Vagy túlbonyolítom a problémát és egyszerűen beforrasztható egy oldalról is?

Nem szívesen tenném tönkre se a NYÁK-ot se a szabályozót, ezért kérek tanácsot még a kísérletezés előtt.

Köszönöm, Tamás
(#) vzoole válasza mTTamas hozzászólására (») Szept 9, 2015 / 1

Egy oldalról is könnyedén beforrasztható.
(#) Chipmunk1960 válasza mTTamas hozzászólására (») Szept 9, 2015 /

Ha 100W-al melegíted a tokozás oldalát, bőven átmelegíti az alját is. Nem kell más trükk.
Következő: »»   73 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem