Fórum témák
» Több friss téma |
Egyáltlán nem mérgeltél fel és nem lehordás volt részemről, inkább figyelemfelhívás. Az ösztönös bátorság szinte mindíg
Idézet: felkiáltással végződik, ahogy a példa is mutatja. „ha nem estem volna neki, nem csesztem volna el”
Az öregedő CCFL cső a katódmassza fogyásával elkezd egyenirányítani, mely elsősorban a trafót fogja igénybe venni, hiszen a visszacsatolás igyekszik utánamenni az egyik félperiódusban magasabb üzemi feszültségnek. Éppenhogyra méretezett trafónál ez simán tönkre is tudja tenni.
Egy jó cső normáls öregedéséhez olyan hosszú üzemidő kell amire mindegyik totálisan alkalmatlan, még hármoszor robbanásig kondenzátorozva is. Amelyik cső szétmegy, az egyszerűen hibás darab, olyannal még sosem találkoztam, hogy mind a négy legalább hasonló álapotban lett volna és csere után évekkel is működőképesek szoktak lenni. Amúgy a leggyakoribb oka a csövek halálának a kábel leszakadása ami miatt a végén ívet húz és túlmelegszik, szétporlad az üveg.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
Nem igazán értem, mit akarsz ezzel mondani. Amit írtam, a kisnyomású higanygőz fényforrások általános jellemzője, és sok esetben megmagyarázhatatlannak tűnő, elmelegedő trafók egyik oka. Egyenletesen öregedő katódot nagyon ritkán látni, az egyik vége mindig feketébb a csőnek, olykor drasztikus az eltérés, ha a vasmag bírja, akkor elég szélsőségesen belefér. Rendszerint a felül lévő csövek öregednek gyorsabban értelemszerű okok miatt, és sok trafós megoldásoknál is az ezekhez tartozó trafók problémásabbak (Belinea, FSP, TDK inverterek mérve egyforma, felemásan melegedő trafói, ahol a párok felcserélésével a melegedés is cserélődik). Leszakadt csővégről szó sem esett, nem tudom, miért említed. Én csőcserénél sosem cserélek egy szálat, egyrészt a fentiek miatt, másrészt mert nekem nem elfogadható, ha a kijelzőben lévő csövek színhőmérséklete eltér, legalábbis nem minőségi javítás, magamnak sem csinálnám meg így, és másnak sem fogom. Tesztmonitornak elmegy akármi persze, de utcára nem dolgozok így.
Mellesleg, ha melegszik a trafó nem a cső szokott rosz lenni, hanem szigeteléssel van baj és áthúz csak a nagyfesz. Érdemes körülnézni a csövek környékén, mielőtt cserélgeted őket, amíg nem színes a fénye, addig semmi baja és a trafót sem öli. Van próbainverterem, amivel figyelem a primer áramot is és minden esetben végigellenőrzöm az összes csövet (egyesével), ha valamelyiknek jó a fénye, de többet eszik az inverter, az 99.9%-ban csak kábelhibás és felesleges cserélni és attól melegszik a trafó! Az inverterek jórésze csak a csövön átfolyó áramot figyeli, azt nem, hogy a trafón mekkora áram folyik, ha a csőmiatt melegedne a trafó, túláramot érzékelne és leállna az inverter, ebből következik, hogy ha megy az inverter, de melegszik, akkor szivárog az áram és nem a csövön keresztül.
Idézet: „Leszakadt csővégről szó sem esett, nem tudom, miért említed” Azért említem, mert gyakran az a hiba és a csövek halálának oka. Érdemes kérdezgetni az emberektől a "kórelőzményt", mert nem ritka, hogy akár egy évig is használják így, ha elmegy a kép, egyszerűen kikapcsolják, majd vissza és akár napokig is megy utána. Ha időben hoznák, szimpla újrakábelezéssel olcsóbban megoldódna a dolog, de megvárják, míg szétég a cső.... A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2015
Hogy valami konstruktívabbról is beszéljek. Csóróság errefelé is van (szekszárdi szerviz), és tudnék is mesélni, hogy milyen megoldásokat kell szülni néha, nyilván mi sem dobunk ki csövet azonnal, de egy idő után belefárad az ember a visszajáró monitorokba, így alapvetően nem variálunk vele, az ügyfélnek meg elmagyarázzuk, hogy a félig javított nem ritkán csak elsőre tűnik olcsóbbnak. Persze amikor a Marseusból kabátgombokért van másik monitor, akkor elgondolkozok rajta én is. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, akkor vigye inkább a volt kollégánkhoz, ő még talán belemegy ilyesmibe, lehet, hogy neki van igaza, mi ezen túlléptünk már.
Szerk. Nem, mi pont nem így szervizelünk, pont ennek köszönhettük az ügyfélkört. Rengeteg túlórát foglalkoztunk, foglalkozunk háklis dögökkel, érthetetlen hibákkal, és nem adjuk vissza rögtön javíthatatlannak, vagy cserélünk részegységet azonnal. Ebben egyetértünk, sok helyen erre nincs idő, vagy nincs ösztönzés, saját cégnél azért ez máshogy van, a munkaidő nem 8 óra rendszerint. A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2015
Nem személyeskedtünk, szerintem pont megbeszéltük volna, de rendben.
Na igen, a visszajárás érdekes dolog, én tiszta idegeteg vagyok, ha visszajön bármi is. Annyi előnyben mindenképpen vagyok, hogy több időm van vele foglalkozni (sajnos ebből következik, hogy kevés a munka). Azt örömmel hallom, hogy nem az a fajta vagytok, akik kicserélnek néhány nem is hibás kondenzátort és visszaadják a működésképtelen masinát, majd elkérnek ötezret bevizsgálási díjként. Nem ritkán látok szakszervízeket megjárt monitorokat és egyszerűen borzalom amit művelnek sokan. Én általában nem közvetlenül emberkéknek dolgozom, hanem hozzám rendszerint a nehéz eseteket szokták lepasszolni....
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2015
Oké, értem!
De nekem mindig volt és lesz is "bátorságom monitorokban turkálni" már 3 éves koromban szétszedtem a biciklimet is....
Sziasztok!
Van egy samsung 710n monitorom, ami most azt csinálja hogy vga kábel nélkül kiirja hogy nincs bedugva a kábel és folyamatosan megy nem kapcsol ki, vga jelet rákötve pedig kikapcsol standby-ba. Kondik és táp kimérve és jó minden. Novatek NT68F63LG mcu van benne amik híresek a különféle hibákról. (not optimum mode stb) Mi lehet a baja szerintetek? A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
Ha tudod, hogy a novatek hajlamos ilyesmire, akkor neten rákeresve (amit nyílván meg is tettél, különben honnan tudnád) minden kérdésedre választ is kaptál.
Tudod itt vannak nálam sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezők és azért kérdeztem, hogy ezzel a hibával más is találkozott e már.
Ezt az ic-t elég csak beforrasztani? Netán programozni is kell?
Mint mondtam tele van az internet ezzel a hibával, nem tudod nem megtalálni én nem fogom leírni nyolcvanhatodjára. Bővebben: Link
Csak nekem nem a " not optimum mode" hiba van. Előbb olvasd el a hsz-t, értelmezd utána oktass ki másokat.
A kettő ugyanaz, a megoldás is ugyanaz. Bárhogy keresel rá, ha benne van a 710n nem tudod nem megtalálni. Ha annyira nem szorulsz kioktatásra, ne kérdezz, hanem oldd meg magad.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
Sziasztok! Egy HP 1740 ügyében kérnék segítséget.
Remeg a háttérvilágítás, majd kb 15 mp múlva lekapcsol. A kép továbbra is megmarad, csak a fény szűnik meg. Újra ki-be kapcsolás után is ezt csinálja. A csövek jók, a kondik nem púposak. (Szerintem ha átkondizom a tápot, akkor sem szűnik meg a probléma, bár ezt is meg fogom tenni, természetesen.) Hol kezdjek mérni, és hogyan? Van multiméter, amit nem igazán tudok még használni. Jól gondolom, hogy tranzisztor hiba lehet?
Nem valószínű.
Lehet kontakt hibától kezdve táp, cső hiba , kondenzátor , és még lehetne sorolni.
Ha ennyi ideig megy és addig is villog, az klasszikus csőprobléma.
Megint eltaláltad, Mester! Valóban csőhiba volt. De akkor eddig erdőben voltam rendesen, mivel a tesztcsöveim is rosszak lettek, időközben, amire nem gondoltam. Pedig nem is volt fekete a végük. Most egy másik tesztcső-páros lett "munkarendbe" állítva, így már minden probléma megszűnt. Lőn világosság! Thank You!
Köszönöm neked is a választ, valóban csőhiba volt.
Valószínűleg nem a csövek rosszak, csak a kábellel van problema.
Uppsz! Az is lehet, és erre sem gondoltam. De mindegy is, mert kicseréltem az egészet és így már gyönyörűen muzsikál.
Sziasztok,
Sikerült a 23-as Fujitsu monitort összehozni a hétvégén. Csőcsere után már szépen ment ahogyan kell. Köszi a segítséget mindenkinek.
Íme egy szélsőséges példa.
Sziasztok,
Alig sikerült helyrehozni a Fujitsu monitort máris máris hozzám került egy HP 2509M típusú monitor. Elméleti alap probléma az volt, hogy csak felvillan a kép majd lekapcsol. Ahogyan próbáltam még a SB led sem világít gondoltam táp hiba lehet. Szétszedve a tápban nem találtam hibás alkatrészt az 5V és a 30V-os ágban is mérhető a feszültség. A vezérlőpanelre is eljut az 5V és az ott lévő Stab IC előállítja a 3.3V-ot és a másik Stab IC pedig az 1.8V-ot de sem a SB led nem világít sem a bekapcsolásra nem reagál. Nyomógombokat átmértem azok elméletileg rendben vannak. Lehet a vezérlőpanel teljesen kuka? Mit érdemes esetleg átmérni?
30V-os ág? eleve furcsa az a 30V, a scaler panel is megkapja ezt a feszültséget?
Szia.
A 30V csak az inverter felé megy a Scaler panel csak 5V-ot kap.
És biztos, hgy ott 30V-nak kell lennie?
Sziasztok, kis sgítség kéne.
Benq V2200eco ledes monitor. Szeretném 12V-ról használni, kéne a táp részéről egy rajz, vagy adat, hogy milyen feszültségekkel dolgozik a monitor, stand-by, led, stb. feszültségek. Ha valaki tudna segíteni, megkímélne a méregetéstől. Skicc is elég lenne. Ha macerás akkor csinálok inkább egy 12/230 25W invertert. kocsiban használnám, azért gondoltam közvetlen 12V táplálásra, itt minden watt nyereség sokat számít. A gépem egy mini itx-es kis gép, az már megy 12 voltról.
Akkor ezekszerint belső tápos. Valószínűleg nincs is benne semmi 12V-os a scaler 5V-ról megy, a ledek meghajtója pedig nagyobb feszről szokott menni. Amúgy szedd szét és mérd emg rajta a feszültségeket. A táppanel annyira egyszerű, hogy magad is meg tudsz rajta nézni indent.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |