Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   229 / 313
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Szia!
Nem tudom, emlékszel-e még a monitoromra, aminek a táp IC-je nem indult, mert a 10V helyett 6-7V-ot kap csak. Úgy hagytuk abba a dolgot, hogy cserélek IC-t. Tegnap este volt kedvem foglalkozni vele, meg kicsit reménykedtem is, hogy jó lesz, így kicseréltem végre. Viszont sajnos most sem jó, ugyanúgy 6V felett van kicsivel a feszültség az IC táp lábánál. Nem lehet, hogy a tekercs zárlatos és az sem ad le annyi feszt? Vagy mitől lehet még ez a probléma? Semmi ötletem nincs.

Üdv:
spgabor
(#) zoli0078 válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Szia,

Sajnos rajzot nem találtam eddig hozzá de 50V-os kondik vannak abban a részben ezért gondoltam, hogy a 30V az jó lehet.

Üdv
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Az optocsatokat cserélted már?

zoli0078

Akkor igen, ez egy ledes monitor?

Nem, mert azt két multiméterrel mérve jónak találtam. Valamint attól még az IC-nek a tápfeszt meg kéne kapnia szerintem.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Én már nem értem az egészet, tehát ilyenkor kell olyan dolgokat cserélni, aminek látszólag semmi értelme. Azt nem tudom, legalább egyszer elindul, tehát van valamiféle feszültség löket a szekunderen?

Nincs semmi, egyszer sem indul. Szekunder full halott. Viszont akkor cserélek optókat.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015
(#) eyess válasza spgabor hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Mi a pontos típusa ennek a monitornak Miral ...???
(#) spgabor válasza eyess hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

Mirai DML-522W100

Olvasgattam az elejétől amiket írtál.Azt kellene megnézni , hogy a trafó szekunder oldali , de még primer körén, tehát a diódák előtt megjelennek e a feszültségek rendesen.
Feltételezhető , hogy a táp primer oldala nem megy , vagy nem rendesen itt, most a trafó előtti primer oldalra gondoltam.

Ha jól emlékszem, a szekunder oldalon az egyenirányító diódák között sem jelenik meg a feszültség. A primer oldalra nem emlékszem, mert egy hónapja méregettem azt utoljára. De meg fogom mérni mindenképpen.
Kicsit nekem az az érzésem, hogy lehet a trafó is hibás. Bár remélem nem, mert az nem jó.

Lehet hogy meg van a rajza , de pontosítsunk akkor hozzá.
Van benne ilyen meghajtó a tápban , hogy LD7575 ic?
Akkor TLP621 optó, , ami a trafót primer oldalról hajtja az FQPF7N65C.

LTV-847-es optó van benne U102 és U104 helyén. A táp megegyezik ezzel a prímer oldalon kis kivétellel. Vagyis csak annyi a különbség, hogy D109-ről közvetlenül megy a táp az IC 1-es lábára. D104 helyén egy 0-ás smd van, Q103 és ZD103 pedig nincs benne gyárilag. R131-ről most fejből nem emlékszem. Amúgy minden megegyezik a rajzon lévő adatokkal.

Az IC 1-es lábán 6-6,5V van kb. A nyolcason 310V, mint a pufferen.

Akkor az ic jó, illetve a hetes lábon mi a helyzet ?
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015

Tegnap este újat tettem bele.

Értem , és a Q102 ?

Az jó, azt még régebben megmértem.

Az ic hetes lábán hány volt van ? És a D110 után ?

Na ezt viszont már nem tudom, fejből. Ezt is megmérem.

Mert , ha itt van vezérlés a Q102 ön keresztül a trafó felé , akkor a trafó 1 es pontja felől kell megközelíteni a dolgot.Egyébként azt is ki lehet mérni , hogy a trafó ezen két pontja , tehát az 1es , és a 3 mas pont közti tekercs nem szakadt e véletlenül.Az egyik pontot szabaddá kel tenni a forrasztástól , és ohm ot mérni rajta.

Megmérem a napotban ezt is és jelzem, mire jutottam. Addig is köszönöm a segítséget.

Sok sikert hozzá.
(#) spgabor válasza eyess hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Szia!
Ezeket sikerült megmérnem:
-ic7 és d110 mindkét felén 0V
-ic1 6.5-6.9v
-ic8 292V (puffer kondi 315V)
-trafó 1-3 láb: 1,6-1,7Ohm
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Nem lehet, hogy szakadt a fet?
(#) eyess válasza spgabor hozzászólására (») Aug 21, 2015 /

Értem Az ic 7 es lábáról nem megy vezérlés a fet felé , vagy esetlegesen rossz lehet a fet , vagy az ott lévő L R tagok valamelyike , és lezár testre.
A trafó az jónak tűnik a puffer feszültség is.

Az U105 4 es lábán +5,6v nak kellene lennie belső zéner által .Viszont ez csak akkor lehetséges , ha az optó csatoló meghajtja a 4 es lábat.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
(#) zoli0078 válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Sziasztok,
A 25" HP még ccfl csöves és nem ledes
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Amikor még anno mértem a fetet, az jó volt. Sajna nem kaptam optot, mert nem tudom mi van az itteni boltokkal, de siralmas vagy a nyitva tartás intervalluma, vagy a minőség.
Megnézem a fetet még egyszer, meg cserélek optókat.
(#) eyess válasza spgabor hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Ha jó lesz a fet , és az optók , akkor nézd meg , hogy a +13,8v meg van e a D106 diódán, és az U101 is megkapja e a 2es , és 3 lábon a tápot , és a 8 as lábon is a tápot.Q101 jó e , ZD101 jó e, R152,153,154 en +5v meg van e.Mert csak , így fognak indulni az optók , ami pedig meghajtja az U105 4 es lábát Az U105 pedig a 7 es lábon a fetet , és akkor remélhetőleg helyre áll a táp , és beindul .
(#) didyman válasza spgabor hozzászólására (») Aug 22, 2015 / 1

Mérj rá légyszíves a 3, 4, 6-os lábakra. CE107-et nem tudom, hogy mondta-e valaki, de ha a mellette lévő C115 zárlatos volt, akkor kérdés nélkül, azonnal cserélni kell (jól sejtem, csak szakadást mértél rajta, vagy megmérted kapacitás és ESR mérővel is?), lehet, hogy ezzel meg is oldódott a baja, nem tudom, mekkora van benne, de lehet 2x akkora nyugodtan. Ami még gond lehet, D109 szivárgása, az képes akkora áramot elnyelni, hogy az indulás ellehetetlenüljön-ide bármilyen gyors dióda jó lesz próbaképpen, akár 1N4148 is. A belső áramgenerátor, ami az IC indulásához szükséges feszültséget eredményezi, nem tudom, mekkora lehet, de a 8-as lábon maximum 5 mA folyik be-ennél csak kevesebb lehet, ha bármi terheli a VCC lábat (amit műszerrel mérve nem biztos, hogy lehet látni, mert a mérés alacsonyabb feszültségen történik, ahol a szivárgás nem feltétlenüól mutatkozik meg), akkor az IC nem fog indulni. Esetleg mérni az 1-es láb felől elfolyó áramot még érdemes lehet, ha az eddigiekkel nem jutunk dűlőre, az indulási feszültségig ugyanis nem sok mindennel foglalkozik az IC, a 3-as, 4-es lábak feszültségét illetően sem találok összefüggést, de arra gyanakszom, hogy a műszered tehetetlensége folytán esetléeg eléri az IC a küszöböt, csak a fenti lábak valamelyikén mérhető érték miatt rögtön le is áll.
(#) didyman válasza eyess hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Elbnézést, hogy helyette válaszolok, de nem lesz meg egyik kérdéses feszültség sem, mert el sem indul a PWM.
Következő: »»   229 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem