Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   225 / 313
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

Szia!
Most volt megint egy kis idõm foglalkozni a monitorral. Ahogy beszéltük korábban, kivettem a fetet és az ic-t. U105 és Q102. De így még az alap 7 volt sem jelenik meg. Olyan 1,5-öt mèrek. Viszont ami fura,hogy ha a multiméter negatív érintkezõjét teszem csak a panel földjére, a pozitívot sehova, akkor mèr 7 és 10 volt között valamit. Bár ez valami fals info lehet.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Júl 20, 2015 / 1

A fals infó abból adódik, hogy a primer hálózati feszültségen van ugye, AC módban több 100V is lehetséges. Az IC a 8-as lábán kapja az indulálhoz szükséges feszültséget R129 és R126-on keresztül. Ha ezek az ellenállások is jók, akkor 100%, hogy az IC a döglött.

Laurox

Azért sípol, mert most már nem kell készenlétben is folyamatosan dolgoznia, mivel van végre rendes tápfeszültsége szerencsétlennek. A trafó már nem mai darab és meglazulhattak a tekercsei, az IC készenlétben úgynevezett Burst módban megy, vagyis kihagy impulzusokat alacsony terhelés mellett és ennek a kihagyásnak a frekvenciáját hallod, ez normális jelenség ilyenkor, nem tudsz vele mit csinálni és nem is kell. Ha nagyon zavaró, az kínos, de ez van.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Az R129 és R126-os ellenállásokon 9,9k-t mérek egyenként. A kapcsolási rajz doksija szerint 10k-s ellenállások ezek. Ezért ezek is jók. A 8-as lábon a két ellenálláson keresztül a puffer kondival azonos fesz jelenik meg, 308-310V.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Akkor cserélj IC-t, nincs már jobb ötletem.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2015
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Ok, rendeltem e-bay-ről az előbb. Kíváncsi leszek, hogy jó lesz-e a csere után.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Értem, köszi. Viszont a másik ugyanilyen monitor (abban is cseréltem kondikat, a 400 voltosat is) meg akkor sípol szakaszosan, mikor betölt a windows, vagy ha képeket nyitok meg, stb. Egyébként megy szépen a cucc. Érdekes téma ez még nekem!
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2015
(#) Tomi20 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Szia

Nem tudnál nekem is adni valami tanácsot, hogy szerinted merre lehet a probléma?
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Annál lehetséges, hogy magán a kijelzőn sípol a DC-DC konverter tekercse, az sem ritka, vagy annyira szét van már a trafó, vagy valamelyik folytó a tápon, hogy a terhelés zaja hallatszik rajta.

Tomi20

Az inverternél kell keresni a hibát, ahogy látom ez is ilyen rezonáns tranzsiztoros megoldás, hajlamosak megdögleni. Ellenőrizd a tranzisztorokat, és a barna "párna" alakú kondikat.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Azt hiszem, feladom. Az összes kondi cserélve, sőt már a nagyfesz és az inverter trafó is! A sípolás ugyanúgy megmaradt. De csak akkor csinálja amíg begyújt a fénycső. Tehát ha ég akkor nem sípol. Ezért sípolgat szakaszosan, amikor a windows indul. Illetve ha teljesen kikapcsolom a monitort, akkor is sípol! Tehát nem standby-ban. Csak a konnektorból kihúzva hagyja abba.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Júl 21, 2015 / 1

Ja hogy szakaszos alatt azt érted hogy amikor nincs éppen kép, akkor sípol. Leírtam már ennek az okát és jelentőségét is. Ne foglalkozz vele, az új olcsó ledes monitorok mindenhogyan sípolnak annyira gagyik már...
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Kedves tőled, hogy ennyit foglalkozol a problémámmal! De kettő ilyen szutyok van nálam és az egyiket el szeretném ajándékozni. Eddig nem sikerült egybe gyúrni legalább egy darabot, pedig már több trafót is kipróbáltam, másik készülékekből. A hülyéskedésem miatt elég szépen fogy a drága forrasztó ón is. Így elég ciki ajándék lesz belőle, pedig tényleg szépen megy, csak az átkozott sípolás ne lenne, vagy legalább halkabb lenne.
(#) Laurox válasza Laurox hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Innen jön a "szűkölő" hang a legerősebben. Már kicseréltem a trafót is, bár az is használt.

trafo01.jpg

(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Júl 22, 2015 / 1

Ezekre a tápokra eléggé jellemző a sípolás, de ez van.

Még egy kérdés, és nem nyavalygok tovább:
Elképzelhető, hogy bemelegedés után "összeszoknak" az új alkatrészek (főleg a kondik) és már kevésbé sípol? Mert most éppen ez van, egyre halkabb a cucc! Sőt, szinte már el is hallgatott. Most volt időm jobban megjáratni a "felújítás" után.

Köszönettel :Laurox

A tekercsek melegednek be, kitágulnak és jobban feszülnek, ezért is kezdenek sípolni öreg korukra. Az öreg inverterek ilyenek még a nagyobb kijelzőkön, hidegen üvöltenek, melegen elhallgatnak (a trafók).
(#) BlackForce válasza Laurox hozzászólására (») Júl 22, 2015 / 1

Esetleg ha van türelmed,próbáld meg valami két komponenses (kicsit higabb) parkett lakkba meriteni a másik ( kitermelt trafót).
Száritás után próbáld meg beépiteni,lehet hogy sikeresen befolyik a lakk a tekercsek közé és igy megáll a sipolás.
(#) Laurox válasza BlackForce hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Fején találtad a szöget! Pont erre gondoltam, mielőtt még feltettem volna az utolsó (utáni) kérdésem, ezzel kapcsolatban! Lehet kapni "impregnáló" lakkot.... ha beáztatnám a trafót, az lehet, hogy megoldaná a dolgot? Sőt! Még nyomás alá is helyezném, hogy tutira bepréselődjön a menetek közé a cucc! A lakk a több trafóhoz is elég lenne ugyebár, tehát ráfizetést nem látok a dologban, az elmélet szerint.

Ha ez neked megér ennyit, akkor hajrá, beválhat.

Anyagilag biztos nem éri meg, de ezeknek a cuccoknak már "eszmei" értéke van a számomra és nagyon jó kis hobbinak tartom, szerény kereteim között is... (évtizedekkel le vagyok maradva, öreg fejemmel, tudom!) Annak is örülök, ha ITT segítséget kapok Tőletek! Yeah!

Akkor hadd szóljon, kiváncsi vagyok az eredményre.
(#) eyess válasza Laurox hozzászólására (») Júl 22, 2015 / 1

Nitro lakkot vegyél az a legjobb hozzá , és többször kell csinálni .Tehát több réteg , akkor talán célt érsz.
(#) Laurox hozzászólása Júl 23, 2015 /

Sziasztok!
Van egy Acer L1706 monitor, ami a bekapcsolást követően kb fél perccel elkezdi "remegtetni" a háttérvilágítást. Olyan mint ha tábortüzet néznék. Szerintetek mifene baja lehet? A tápon már kicseréltem a tranzisztor IC-ket, (40T03GJ, 40P03GI) de a probléma ugyanúgy fennáll.
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Tranzisztor IC mi? Klasszikus csőhibának tűnik, serceg is ilyenkor a kijelző valamelyik fele?
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Lehet, hogy összekevertem az elnevezést? Nézd el nekem! Nem csőhiba, mert másik csőpárral is próbáltam. (ezek a tesztcsöveim, és szinte újak) Amúgy nem serceg semmi, csak fél perc után elkezd remegni a fény, utána sokszor le is kapcsol standby-ba. Ha újraindítom, akkor ezt kezdi előröl.
(#) Laurox válasza Laurox hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Van videóm is róla, csak ide nem tudom feltölteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2015
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Júl 23, 2015 / 1

Akkor a tápfeszültségeket ellenőrizd, főleg a scaler panelen. Olyan nincs, hogy tranzisztor IC. Van tranzisztor, meg van IC.
(#) eyess válasza Laurox hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Esetleg videó kártya hiba ? Biztos , hogy csak a monitor hibája ez ?
Esetleg másik géppel leellenőrizni stb .
(#) Laurox válasza eyess hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Sajnos nem kártya hiba. Ezt könnyű kizárni mert ugye, mert a gépem minden más monitorral rendesen működik.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Én is a scaler-re gyanakszom, mert van ebből egy másik is, az meg már a képet is becsíkozza, miközben az OSD tökéletesen látható! Ráadásul ennél a típusnál a scaler és a táp/inverter egy panelen van, a fene egye meg!
(#) eyess válasza Laurox hozzászólására (») Júl 23, 2015 / 1

Értem , akkor egy tippem van . Irtad ugye , hogy eleinte jól működik majd kicsivel később jelentkezik a vibrálás vagyis amikor elérné az üzemi hőfokot valahol kontakt hiba keletkezik .Ezt én úgy próbálnám kiszűrni , hogy egy műanyag alkalmatossággal kocogtatnám az elektronika egyes részeit , ahol reakció lesz ott van a hiba .Legalább be lenne határolva pontosan , hogy melyik részen van a hiba. Utána aztán lehet majd gondolkodni a javításon.
Következő: »»   225 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem