Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   223 / 313
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Köszönöm a válaszaid, Hálás vagyok!
Majd ha kész lesz, akkor lesz egy kis bemutató!
Ment a
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Szia!
Egy kérdés: Az invertert, hogy célszerű teljesen kiiktatni?
Kétfelől megy bele a táp. A trafókhoz egy biztosítékon keresztül, és a meghajtó ic-hez. Egy 0 Ohm -os ellenállással át van kötve, úgyhogy azt is meg lehet szüntetni. Kiszedjem mindkettőt? A trafókat kioperáltam, mert kell a hely az új szabályzónak. Nem tilt le a táp, ha az invertert lekötöm?
Köszi!
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Mindenről kösd le a tápot, nincs értelme etetni, a nem használt áramköröket. A táp és inverter teljesen különáló áramkör, nincs közük egymáshoz.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Értem köszönöm!
Akkor kibontom is belőle a számomra értékes alkatrészeket!
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2015
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Bontsd is, én is mindíg lebontom az egészet, csak nem ledmeghajtót, hanem másik invertert szoktam a helyére rakni.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Nekem az inverter jó volt, csak a CCFL csövek döglöttek meg! Én is raktam volna bele másikat, ha az lett volna a rossz. De a cső drága, úgyhogy inkább Led lesz!
(#) Repsol600 hozzászólása Júl 13, 2015 /

Köszönöm a válaszokat, sajnos szerviz lesz belőle, nincs műszerem hozzá.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Júl 14, 2015 /

Üdv!
Valaki piszkálta a cuccaim, és ezt csinálta: (persze senki sem valja be! )
Működőképes lehet még? Maga az LCD nem sérült, hanem csak az az üvegszerű valami tört el.
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Nem valószínű, de kapcsold be. Bár nem nagyon látszanak, de elég sok vezetősáv fut a kijelzők szélén, ha azok sérültek, akkor vége. Be kell üzemelni és kiderül.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Még nincs kész a háttérvilágítás, úgyhogy még nem tudom!.
Van körbe egy vastag ezüst színű sáv, az egy kicsit megsérült.
Remélem nem kuka, mert akkor feleslegesen dolgoztam vele ennyit!
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Végigmértem a minap újra az összes kondit ellenállást és diódát. A C115-öt találtam zárlatosnak, amit előzőleg nem vettem észre. Ezt kicseréltem, most már a fesz felkúszik gyakran 8,5V-ra, de van amikor csak 7,5 környéke. Valamint R141-nél mértem 10k helyett csak 2,1-et. Amit kivettem és kicseréltem, de úgy is csak ennyit mérek. Ezért a T100-5 és a test és a vez IC hármas lába között átnéztem az összes alkatrészt, de nem találtam hibát.
A többi alkatrészt jónak találtam. Melyik 2W-os ellenállásra gondoltál? Mert a Q102-vel soros ellenállások mindegyike 1/4 vagy 1/2W-os.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Az igazat megvallva, eddig a rajzot nem is néztem. A rajzon az R137-től140-ig számozott megoldás lesz az, itt úgy tűnik megspórolták a nagyobb teljesítményű ellenállást. Az ezen (ken jelen esetben) eső feszültséget figyeli az IC, ha túl magas, akkor túláram van és leáll. Amikor a FET feldobja a tutyit, akkor ezek gyakran megszakadnak, itt összesen néhány ohm-ot szabad csak mérned normális esetben.
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Nem baj, valamivel csak meg tudod világítani, az az ezüst színű sáv lehet, hogy sok nagyonvékony vezetősáv valójában, vagyis halott a kijelző és akkor kár is kínlódni vele.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Majd holnap kipróbálom azért! Egyébként azonos méretű LCD panel másik monitorból átültethető?
Köszi a választ!
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 14, 2015 / 1

Persze, ha fizikailag belefér, az esetek 95%-ban semmi akadálya a kijelzőcserének.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 14, 2015 /

Ezek az ellenállások a rajz leírása alapján 0,2Ohm egyenként. Összesen olyan fél Ohm környékét mérek rajta, bár nem olyan pontos a műszerem, mert van 1-2 tized szórása többszöri mérésre.

Viszont ettől még az IC-nek meg kellene kapnia a 10 voltot folyamatosan, hogy egyáltalán elinduljon.
(#) Buvarruha válasza spgabor hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Tudom, nincs benne logika, de jártam már így, mert olykor felugrik a fesz rövid időre és az első impulzus tartaná, de az ennek hiányában kimarad.. A ZD103-as Zenert ellenőrizd még, más már nem nagyon van ami miatt ilyen lehetne. Azt mérd meg, hogy az R131 és D109 találkozásánál mekkora a feszültség, abból van stabilizálva a zener-es, tranzisztoros megoldással az IC-nek. Ha már előtte is alacsony a fesz, akkor más a gond, ha csak utána túl alacsony, akkor a zener, vagy a tranzisztor, vagy a zenertfelhúzó ellenállás.
(#) spgabor válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Az a rész nincs rajta a panelomon. ZD130, Q103 és R131 nincs rajta. A hely ki van hagyva nekik, de alkatrész nincs beültetve. D104 helyén meg egy nulla értékű smd van csak. Így a D109-ről lejövő fesz már egy az egyben megy az IC táp lábra.

Íme egy újabb példa arra, hogy miért nem használok kapcsolásirajzot. Ha minden más jó, ami ezen a körön van, akkor cseréld ki az IC-t.

De azt meg mértem labortáppal, hogy nem vesz fel annyit. Vagy próbáljam ki úgy, hogy leveszem a helyéről és megnézni, hogy úgy mennyi a feszültség?

Például az utóbbi nem rosz ötlet, de figyelj arra, hogy a fet nehogy kinyitódjon, mert akkor lesz badabumm.

akkor nagyon egyszerű, addig kiveszem a fetet is
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Köszönöm a válaszod!
Életmentő vagy!
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Na még működik az LCD!
Megépítettem azt az áramkört hozzá és egy kis gondom van vele. A monitor kapcsolja be a szabályzót a BLON lábával. Ha a tápot kapcsoló FET drain lábát és a GND-t mérem, az 555 nélkül, akkor meg van a 12V. Ha beleteszem az IC-t, akkor ugyanitt mérve 0,7V körül mozog a feszültség. Ennek mi lehet az oka?
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Vagy nincs nyitva rendesen a FET, vagy leesik a tápfeszültség terhelésre. Ilyenkor a FET source-án is leesik a feszültség? Amúgy a mellékelt filetípussal nem tudok mit kezdeni.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

A source lábán állandó a feszültség. Az lehet probléma, hogy nem volt rajta terhelés?

szab..GIF

(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Esetleg ha azt a 100K ellenállást a tápkapcsoló tranyó gate lábán kisebbre cserélem?
Vagy túl kicsi lenne az a felhúzó ellenállás?

A 100K-t cseréld 33k-ra 6V bőven jó a fetnek legalább ki lesz nyitva rendesen. Viszont a 7812 kimenetét mindenképpen hidegíteni kell legalább egy 100nf-os kondenzátorral földre.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Igen, azt tudom! Valami nagyobb tokozású SMD kondit teszek majd rá alulról.
Köszönöm a válaszod! Holnap megírom, hogy ment. (Este, amikor már nem tudok koncentrálni rendesen, akkor már nem piszkálom a 230V-al működő dolgokat. )
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2015

Amúgy a 22K is sok lehet a a tranzisztor bázisán, ha 3V-al nyitja csak. Lemehetsz vele akár 1K-ig is. Viszont lehet a dologban olyan buktató is, hogy bekapcsolva alacsony a szint, kikapcsolva magas, mert ilyen is van, ezt elfelejtettem írni, ezt is ellenőrizd.
Következő: »»   223 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem