Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Csak papírmaradványos.
Pazarló, de nem 1db-hoz csinál az ember stencilt.
Ha 10-20db kell ,már nem olyan rossz ez sem. Nem az volt vele a célom, hogy az emberek áttéjenek a vasalásos módszerről erre, hanem egy ilyen technológiát is megismerjen aki még nem látta. Kicsit tényleg dzsuvás a hely
Ma már nem nagyon csinálnak ilyet. A digitális technikához durva a felbontása.
A felbontást szerintem a stencilhez használt, hálósszövet (vagy fémháló) adja.
A videón sem SMD-re használja (bár 0805-ös méretig szerintem még jó lenne. Csak technikai érdekességként raktam ki.
Persze. Csöves, tranzisztoros tömeggyártáshoz tökéletes. Bár akkor nem ilyen manufakturális módon, hanem automata szitázó-, maratógépen.
A hpgl to dxf vagy a sprint kimeneti filejaban nem volt benne a furat (nem is szokott). Inkább már a cnc-s állományba kell majd kis csapokat csinálni. Ha megtalálom a furat közepét egynél akkor már a többi is megy magától. Nem kézzel fúrom.
Sziasztok!
Kértem, hogy nyomtassák ki fényes műnyomó papírra a mintát. Az NYHL felületét megtisztítottam mechanikailag és lúgos szappanos vízzel, megszáradt. Vasalóval légzárvány mentesre vasaltam. A papírt leáztattam langyos folyó vízben. Ugyanezt megcsináltam 2x is az eredmény pocsék lett. Olyan, mintha sima papíron lett volna a minta, bár a felülete fényes volt. Mi a típusa a szükséges műnyomó papírnak?
Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a toner minősége nagyon sokat számít. A múltkor adtam még egy esélyt az utángyártott tonernek, de a legnagyobb gondosság mellett sem lett használható az eredmény (ki sem marattam). Ma ugyanarra a nyáklemezre csináltam az eredeti tonerrel. Ez feleakkora gondossággal is használható lett.
Ha ez lenne az igazi fényes műnyomó papír,
Bővebben: Link akkor hol lehet ehhez hozzájutni? Hol lehet erre nyomtattatni Budapest belvárosában? (Amire én nyomtattattam és több helyen azt állították, hogy 'fényes' az ehhez képest matt volt és a rajzolatot magába szívta.)
Ma kipróbáltam élesben is a kínai uv currable festéket, és hát ennyire rossz eredményre nem számítottam A fóliára jobban rátapadt a festék, mint a nyákra. Ettől jobb eredményre ne is számítsak, vagy valamit elrontottam?
Ennyit tud. Ez nem a két kommonensú rendes, hanem csak valami hibajavító.
Külföldi oldalakon pedig jobb eredményeket látok. Azt írták hogy jobban tapad a fóliához, mint a nyákhoz, és hogy olyan fóliát kell keresni, amire nem tapad. Most kipróbáltam egy másik fóliát, amire annyival jobban tapadt, hogy az egész rajta maradt, a nyákon meg semmi
Próbáld ki a befőző celofánt és csökkentsd kicsit a levilágítási időt, én is kipróbáltam 3 színt de a végén a kukában landolt mind.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2015
Húú, az nincs itthon De akkor beszerzek. Más anyag esetleg? Van itthon pl lamináláshoz való fólia.
Na az van itthon És levilágítás/"előhívás" után süssem kicsit? Vagy elég még UV alatt pácolni egy kicsit?
Ezt nem tudom. Szerintem nem kell sütni. Amikor fólia alatt már kemény akkor lehúzni a fóliát és még egy ideig világítani.
Már 5x próbálkoztam különböző féle képpen. Sehogy se lett jó, feladtam egyelőre. Viszont a panelről pár helyről fél órás sikálás árán sem tudtam leszedni. Máshonnan pedig olyan könnyedén lejött. Ebből csak azt a következtetést tudom levonni, hogy ha sikerül valahogy rátapadnia, akkor az életbe nem jön le többet. De nem tudom, hogy azokon a részeken miért fogta meg annyira. Most a végén lett egy csúnya panelem, de nem fogok ezért újjat csinálni Egy másikon fogok még kísérletezni viszont, ami már amúgy sem kell.
Igazából ez az anyag a megsérült nyák (lötstop) javítására szolgál, még a forrasztás előtt. Kicsi felületek javítására. Ecsettel odakenni ahol hiányos a lötstop és alaposan megvilágítani.
Igen, tudom. De visszaolvastam most a fórumon, és több embernek is tökéletesen sikerült. Pl.: Bővebben: Link
Holnap veszek befőzéshez való fóliát, és meglátom.
Nem szabadna ilyennek lennie! Nagyjából egy éve használom, de szerintem lehet vele dolgozni.
Próbáld meg egy kicsit a felvitt lakkot szárítani - bár elméletileg nem lehet, nekem mégis működött-, mielőtt a maszkot felvinnéd. Ha nagy tubusod van előtte mindig keverd fel a festéket. Próbáld meg vastagabban felvinni. A panelt előtte nem árt zsírtalanítani. Próbálkozhatsz a celofános módszerrel kisebb panelokon de, sajnos nem egyenletesen terül a lakk és túl vékonyan ezért nem szép. Illetve a kék lakk nekem sem a legjobb, eddig a zöld vált be.
Olyan problémám van hogy a vasalás nem sikerült valami jól ki javítottam alkoholos filccel de az meg felmarta egy kicsit a vas klorid. Ha átforrasztom az még jó lehet vagy kuka az egész.
Jó lehet, bár innen nem látom milyen mértékű a hiba.
A szárítást hogyan kivitelezed? Lehet hogy vennem kellene akkor zöldet, sajna csak kék van itthon, mert az a kedvenc színem Visszább olvasva valaki írta, hogy lehet tovább kellene levilágítani. Te mennyi ideig világítod le? Nekem 4 darab 30 centis cső van egy fénymásolóban, azzal szoktam 2 percig. A photoresistive fóliát 1 perc 45 másodpercig szoktam, csak az összehasonlítás végett.
Csak felviszem a lakkot és sötét helyen (dobozban) hagyom 1-2 órát lehetőleg meleg helyen. Levilágitást UV ledekkel szoktam kék, fehér 30 perc, zöld 6 perc, de napfénynél is hasonló jön ki.
Igen, de lehet kicsit kevesebb is elég lehet, nem feszegettem a határokat. Amiről nem volt szó én maszknak tintasugaras nyomtatóhoz készült irásvetítő fóliát használok. Nem nyomom rá és csak egy vékony üveglap tartja a felületen. Egy kicsi nekem is mindig ráragad a fóliára, de nem ilyen foltosan, s nem képződnek szigetek lehet én vastagabban viszem fel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |