Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
A szakadásvizsgáló pl. 30 ohm alatt sípol, egy átlagos tekercs ohm-os elenállása pedig ennél kisebb.. világos, hogy sípol.
200Ohm méréshatárba érintsd össze a mérőzsinórokat, ekkor kapsz 1 értéket, mondjuk 0.3Ohm. Ez a műszer belső ellenállása, ezt a méréseidből le kell vonni majd.
Helló! Tudtok valakit ajánlani a XIII ker. környékén aki lemezes trafót tud tekercselni?
Köszi Idézet: „Lehet, hogy az izzós áramkorlát is beválik.” 25 kW-os plazmavágónál. ![]()
Mivel lehetne a lemezes trafót legkönnyebben szétszedni ha lakkal le van mázolva?
Melegítés...
Kalapáccsal, finoman ésszel. Először egy "I" lemezt kell kiszabadítani, majd azzal kitolni az "E" lemezt.
Nekem ugyan ez a bajom.... nem merem feszegetni. Nem akarom tönkretenni de 2V-al több van benne mint amire nekem szükségem lenne
Ha a szekunder van felül, azt a két voltot szétszedés nélkül letudod tekerni.
Fogalmam sincs melyik a teteje meg az alja, de lefotóztam
Erről a képről én sem látom, de a szekunder nyilván a vastagabb huzal. Azt azért látni biztos hogy felül vagy alul van. Való színű hogy felül, mert az igen ritka hogy a primer kerül felülre.
Üdv!
Másra bizony nemigen lehet használni a kitermelt trafókat,mint letekerni róla a rezet és esetleg tekersz rá új primért/szekundert. Annó én is bontottam jónéhányat,meg ujra is tekertem egy részét (a mai napig gond nélkül üzemelnek a trafók). A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015
Hogy kell ezt a trafót be kötni? Műholdvevőben volt.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015
Nekem is az a célom, hogy újratekerem. Olyan kérdésem van , hogy két egyforma trafót egyberakni és úgy feltekerni? Az egyik trafó E I része egy tömbként van össze rakva, a másiknál pedig felváltva vannak az E I lemezek. Mivel befolyásolja ez az elrendezésmód?
"Egy tömbként"; hegesztve, vagy csak egy oldalról rakva (fojtó/kimenő, vagy köszörült felületű normál trafó). Végül is egybe lehet rakni úgy is, hogy a tömböset előbb beteszed, majd a lemezeket felváltva, és I-ket belerakod a végén.Ha ún. hegesztett, akkor a lemezminőség eltérő lehet.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015
Üdv!
Van egy ilyen trafóm itthon , megszeretném mérni a kimenőket , de van egy 2 és 3 vezetékes csatlakozás is rajta , melyikre kellene kötnöm a hálózati feszültséget ?
Ha egyoldalról rakod az összes e-t és a másik oldalról az I-ket,akkor javasolt a lehegesztés,különben felváltva kell rakni az E,I lemezeket (igy jobb,zártabb a mágneses tér).
granpa módszere is használható (sokan alkalmazzák is),de nem olyan tökéletes. Amikor szórást (nagyobb terheléskor feszültség esést akarsz elérni),akkor rakják egyoldalra az E és másikra az I lemezeket,és még papir lemezzel is elemelik egymástól az E/I magot (pl egyes hegesztőknét,nagyteljesitményű töltőknél stb). Azt nem hiszem hogy két lemez csomagot egybefogva fel tudod tekerni a kivánt menetszámot. Az E lemez középső rszének a méretét nem sokkal tudod meghaladni az összerakott lemezek össz vastagságával(főképp ha több egymástól különálló szekunder tekercsed van).A táblázatokban is (trafó számoláskor) a vas keresztmetszetet,általában négyzet formájú keresztmetszettel adják meg.
Pl oda ahol a legnagyobb ohmikus ellenállást mérsz, de azt is csak akkor,ha biztos vagy benne hogy a trafó valaha hálózati feszültségről (230V-ról) működött.
Mert különben lehet egy nagy BUUUM is.
Köszi
Ez egy hifitoronyban volt ! Csatolok még egy képet , a trafó így volt bekötve . Szerinted ? szerk.: a 2 vezetékesen 8.3 Ohm a 3 vezetékesen 1.3 Ohm A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015
Szerintem a 2 kivezetés lesz a 230V,de azért én azt csinálnám,hogy előtte lekövetném a fekete kábel(ha jól látom az a tápkábel) beforraszásától a vezetékeket,hova is vezetnek (melyik csatira).
Úgy nézem , a fekete kábel a hálózati kábel kék vezetékével lehet kapcsolatban .
Köszönöm a segítséget , majd holnap rápróbálok egy hosszabbító segítségével , ha pukkan ne legyek a közelébe ![]()
Köss sorba vele valamit, például egy hálózati izzót... akkor nem pukkan.
100VA=100W?
Kb. , a veszteségeket elhanyagolva igen.
Az egyenlőséged bicegős, mert olyat akarsz egyenlővé tenni, amit nem szokás. A "VA" egy nagyon jó adat, mert éppen azt adja ami a felhasználót érdekli. Ez a szekunder feszültség és a kimeneti árammaximum szorzata. Az általában nem fontos, ehhez mekkora vasmag kell, illetve mekkora teljesítményt kell kivenni a hálózatból.
Az előzményektől eltekintve, a VA látszólagos teljesítmény a W pedig hatásos teljesítmény ... közöttük a cosfi teremt köszönőviszonyt... ( persze csak szinuszos feszültég és áram esetén )
Helló visszaolvasgattam és nagyjából tudom mi a feladatom (elméletben) de sajna a trafó lemezei közötti műanyagot sehogy sem tudom kiszabadítani a helyéről. Úgy látszik nagyon meg kell küzdenem ezért a -2V-ért.
Esetleg valaki tudna egy trükköt, hogy tudom ezen "vackot" szétszedni?
Ráteszed a 230-at a primerre, a multit meg a szekunderre és a felső tekercsvégtől visszafelé egy erős tűvel megkeresed a -2 voltot leadó menetet.
Kikapcsolás után ott alányúlsz éles vagy hegyes fémmel, megemeled, elcsíped és kivezeted. A többi részt hagyod a helyén. |
Bejelentkezés
Hirdetés |